Krokiety z kapustą i grzybami(na wigilijny stół)Składniki:(na 20 krokietów) - 1 kg kapusty kiszonej - 200 g suszonych grzybów- 20 usmażonych naleśników - jajko i bułka tarta do panierkiSposób przygotowania:1.Kapustę i grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie gotujemy to przez 2 godziny , do czasu kiedy kapusta będzie miękka. Podczas gotowania, przyprawiamy kapustę pieprzem
Gotuj Z MuzykąNajadałam się wówczas do oporu, aż brzuch mnie bolał. Lata minęły smaki się zmieniły ale miłość do dania została. I tak dzisiaj prezentuję smaczną a jakże prostą potrawę. Składniki: Kapusta kiszona ( dałam dwa słoiki po 700 gram ) 600 gram – 1 kg żeberek ( ilość dowolna )lub innego mięsa ( np. małe golonki ) 300 gram kaszy jęczmiennej wiejskiej grubej Liść laurowy Ziele angielskie
Smaki Ewychuda ponieważ wszystko rozdrobniłam blenderem i dodatkowo dodałam suszoną żurawinę... Smak doskonały, rewelacyjny. Niebawem będą święta, gości pełen dom polecam na świąteczny stół. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 1 mała główka białej kapusty lub 1/2 dużej 25 dag surowego boczku 500 g chudego karczku 1 cebula czerwona garść suszonej żurawiny sól
pieprzny smaczekwywar mięsny 1,5 L · kapusta kiszona 40 dag · ziemniaki 3-4 szt · grzyby suszone 2-3 szt · słonina 10 dag · cebula 2 szt · mąka pszenna 1-2 łyżki · natka pietruszki · ser biały 10-15 dag · sól · pieprz · ziele angielskie · przyprawa do zup Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru, ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać pozostałym wywarem
Camilla w kuchniKminek w naszym domu to chyba jedna z najczęściej używanych przypraw. Dodaję go przede wszystkim do domowego chleba, i właściwie zawsze do kiszonej kapusty. Tym razem dodałam go do młodej kapusty i wyszło świetnie. Polecam takie połączenie! A kapusta jest znakomitym dodatkiem do mięsa czy klusek, a właściwie jest tak smaczne,że można ją zjadać samą. składniki główka kapusty
Stare Garyciasto na ok. 35 pierogów: 35 dkg mąki pszennej płaska łyżeczka soli 2 żółtka 150 ml ciepłej wody łyżka masła ( wersja postna - olej lub masło roślinne) Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej 15-20 g suszonych grzybów ( najlepiej borowików) 1 cebula 2-3 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Grzyby zalać wodą i moczyć kilka godzin. Ugotować
Maślane ciasteczkowywar mięsny 1,5 L · kapusta kiszona 45 dag · kiełbasa 10 dag · czosnek 1 główka · masło 1 łyżka · cebula · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 łyzki · papryka konserwowa 1-2 strąki · sól · pieprz · majeranek ziemniaki 3-4 szt Ziemniaki obrac i ugotować, pokroic w kostkę. Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru, ugotować. Kiełbasę opłukać, włożyć do pozostałego wywaru, zagotować, następnie wyjąć
Camilla w kuchniSkładniki: pieczarki (10 dag) cebula (1 szt. mała) kapust kiszona (1/2 szklanki) bułka tarta (1/2 szklanki) sól pieprz przyprawa pikantna do grilla olej Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Cebulę oraz pieczarki myjemy, kroimy i smażymy aż będą nieco rumiane. W trakcie smażenia przyprawiamy. Odcedzamy kapustę. Dodajemy do niej usmażone pieczarki i cebulę. Dosypujemy 2 łyżki bułki
Weganka gotujełazanki ale te najbardziej, mam do nich ogromna słabość, często przyrządzam je na wigilię lub na postne piątki. Najlepiej smakują na następny dzień, są bardziej aromatyczne. Składniki: 1 kilogram kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów 1 duża cebula 500 gram makaronu łazanki 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Namoczone wcześniej
Bajeczna Kuchniazostało po pierogach... Składniki 250 g pieczonego kurczaka natka pietruszki maggi garść suszonych grzybów 150 g kapusty kiszonej liść laurowy jajko bułka tarta sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Grzyby gotujemy ,osączamy i kroimy w paski. Kapustę zalewamy szklanką
R'n'G Kitchenpierożki. POLECAM i za przepis dziękuję Ani i Alexowi! Farsz: Mięsny: ok 150 g mięsa mielonego pół cebuli szczypta mielonej kolendry sól, pieprz 1 łyżeczka bułki tartej Kapuściany: garść kapusty kiszonej łyżka kaszy gryczanej pół cebuli sól, pieprz kminek (ile kto lubi) olej Do dzieła! Mięsny: mięso wrzucamy na patelnię i smażymy bez tłuszczu z posiekaną cebulką, solą i pieprzem
sierotka maRysia w kuchniżeberek (pasy) 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 2 cebule kilka ziaren jałowca kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka kminku Żeberka umyć, podzielić na porcje i obsmażyć ze wszystkich stron na patelni. Do smażenia użyć smalcu. Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć porządnie i włożyć do garnka. Marchewkę zetrzeć na tarce
Gotowanie jest łatweciasto: 300-350 g mąki 220 ml wrzątku 1 jajko 30 ml oleju szczypta soli na farsz: 50 g kaszy gryczanej 1 cebula 200 g mięsa mielonego 100 g kapusty kiszonej ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka łyżeczka ziół prowansalskich dodatkowo: 1 jajko łyżka czarnuszki Najpierw przygotować farsz. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę posiekać i podsmażyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapodsmażone :) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki oleju około 1,5 szklanki ciepłej wody Farsz: ok 20dag suszonych grzybów 0,5 kg kiszonej kapusty 2 cebule sól i pieprz Przygotowanie: Grzyby namoczyć i ugotować. Kapustę wycisnąć i ugotować, dodając sól i pieprz. Odcedzić kapustę, dodać pokrojone drobno grzyby i podsmażoną cebulkę. Ciasto ugnieść
ChilliJemyświąteczne pierogi z kapustą i grzybami Ciasto: 0,5 kg mąki (dobrej, ja używam Basi) 350 mililitrów ciepłego mleka (nie letniego, ale też nie gorącego) Farsz: 1 kg dobrej kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 4 duże pieczarki 3 cebule olej sól pieprz Okrasa: 2 cebule olej (lub inny tłuszcz) sól Farsz. Grzyby zalewamy ciepłą wodą
Rozpustne gotowanie