z kapusty kiszonej - 1000 przepisów (strona:37/67)

Bułki drożdżowe z kapustą 136

kapustą. Polecam! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 3 jajka 5 dag masła 4 dag drożdży 1 łyżka cukru ½ łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 75 dag kapusty kiszonej 25 dag ziemniaków 2 cebule ¼ kostki masła 1 jajko do smarowania bułek 1 kostka grzybowa sól do smaku pieprz ziołowy do smaku tłuszcz do formy Wykonanie ciasta: Drożdże rozetrzeć(...)roztopiony tłuszcz, wyrobić ponownie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wykonanie nadzienia: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc. Cebule drobno posiekać i usmażyć na chrupiąco. Kapustę przepłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę grzybową i ugotować. Następnie kapustę odcedzić , odcisnąć, wymieszać z ostudzonymi ziemniakami, przyprawić do smaku i dodać 1 łyżkę masła z cebulką. Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Kapuśniaki 140

Pierwszy raz je robiłam..i to w sumie przez tak jakby przypadek...robiłam pierogi z kapustą i grzybami..zostało mi tejże kapusty z grzybami i tak oto są kapuśniaki drożdżowe..trochę zjedliśmy od razu...a część zamroziłam i będzie na Wigilię do barszczu..barszczu w sumie nie będę gotowała sama..niestety doba jest ciut za krótka..i nie wyrabiam się(...)mleka 60 g roztopionego masła pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka 560 g mąki pszennej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 50 dkg kiszonej kapusty spora garść suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku olej do  smażenia 1 jajko nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej

Moje domowe kucharzenie
drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem 187

Składniki: 650 g mąki 2 jajka 1,5 szklanki wody 45 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju łyżka czarnuszki na farsz: 250 g kapusty kiszonej 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotować ciasto: mąkę przesiać. Wodę podgrzać żeby była letnia, ale nie za gorąca. Wrzucić do niej(...)odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie przygotować farsz: cebulę posiekać i wrzucić na rozgrzany olej, zeszklić. Dodać mięso, podsmażyć i dodać pokrojoną kapustę. Smażyć chwilę, przyprawić, dodać rozdrobniony czosnek, dokładnie wymieszać i wystudzić. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę, rozwałkować ją na koło i na środek nałożyć farsz. Zlepiać brzegi

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Podkarpackie gołąbki z kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami 204

kapustą jaglaną. Tradycyjnie nazywano je chopciami. Natomiast nieco bardziej na północ, nadal w Kotlinie Sandomierskiej, ale już na Ziemi Świętokrzyskiej, do farszu z kaszy jęczmiennej poza grzybami dodawano kapustę kiszoną. W tym regionie gołąbki te noszą nazwę lasowiackich chapci. Z kolei na południu Podkarpacie, w okolicach Leska i Soliny, przyrządzano wigilijne gołąbki z kaszą i suszonymi grzybami, przy czym kaszę(...)podane z sosem śmietanowym, duszonymi porami lub cebulą, albo sosem grzybowym są doskonałym daniem, godnym regularnej obecności na naszych talerzach. Składniki na około 12 gołąbków: 1 większa główka białej kapusty 1 łyżka octu 300 g kaszy jęczmiennej 40 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków 2 cebule 2 łyżki tłuszczu (oleju lub smalcu) sól, pieprz 1 szklanka bulionu Suszone grzyby przekładamy

Trzeci talerz
Żeberka pieczone na kapuście, ziemniaki z pieca i surówka z pieczonego buraka 128

żeberek w jednym pasku 1 kg kapusty kiszonej garść suszonych jabłek pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 1 cebula kminek sól pieprz pieprz ziołowy na marynatę; szczypta rozmarynu szczypta kolendry 3 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki suszonej papryki 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru brązowego na surówkę 2 pieczone ewent. gotowane buraki ćwikłowe 1 jabłko pół(...)Żeberka umyć, osuszyć. Przyprawy na marynatę utłuc w moździerzu, wymieszać z octem i oliwą, dodać cukier. Natrzeć marynatą żeberka. okryć folią i wstawić do lodówki na ok 10 godzin. Kapustę przepłukać, odcisnąć. Dodać drobno pokrojoną cebulę, kminek, pieprz, pomidory z zalewy, suszone jabłka , podlać 3-4 łyżkami oleju , podsmażyć ok 5 min, następnie podlać szklanką wody i dusić

Gotowanie jest łatwe
Bigos 119

robię książkowo, ale jestem pewna, że efekt jest ekstra. Polecam szczególnie tym, którzy myślą, że smaczne gotowanie musi być trudne- przekonajcie się jak bardzo się mylicie! Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg łopatki wieprzowej żeberko wołowe 3 kiełbasy 3 liście laurowe pieprz garść suszonych grzybów 100g koncentratu pomidorowego woda łyżka smalcu   Sposób przygotowania: Mięso obsmaż na smalcu

Wielki apetyt
Pierogi z kapustą i grzybami 173

Odrobinę pracochłonne ,ale smak wynagrodzi nam czas spędzony w kuchni. Składniki Ciasto: 400 g mąki jajko sól Farsz: 750 g kapusty kiszonej 60 g grzybów suszonych cebula 3 łyżki masła liść laurowy sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Grzyby moczymy 2 godziny 2 szklance wody. Kapustę zalewamy szklanką wody ,dodajemy liść laurowy i gotujemy godzinę na małym ogniu. Następnie kapustę odcedzamy i siekamy. Grzyby gotujemy w tej samej wodzie przez pół godziny. Cebulę kroimy w piórka

R'n'G Kitchen
Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 144

Jeśli są duże - kroimy na pół. Solimy, pieprzymy i posypujemy lekko szafranem. Każdy kotlet smarujemy cienko serkiem topionym. Układamy na nim cienką warstwę drobno posiekanych: cebuli, pomidora suszonego, ogórka kiszonego i oliwek. Zawijamy ścisło w roladki. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie obtaczamy mąką. Przysmażamy na patelni. Kiedy się zrumienią przekładamy do wrzątku. Dusimy do miękkości z dodatkiem pora(...)pewno nienudne. Zraziki wychodzą kruche, delikatne, aromatyczne. W sam raz dla amatorów chudego mięsa takich jak mój Mąż. A jeśli jeszcze podamy je z kolorowymi kluskami śląskimi , surówką z kapusty kiszonej i oprószymy natką pietruszki to efekt murowany - kolorowy talerz przyprawi nas o uśmiech i dobry humor, a obiad będzie smakował jeszcze lepiej

Kuchnia po mojemu
Ciasto z kapusta i boczkiem 103

Normal 0 21   CIASTO: Mąka pszenna – 2 szklanki Drożdże – 3,5 dag Cukier – 1 łyżka Olej – 3 łyżki Sól –1/4 łyżeczki FARSZ: Kapusta kiszona – 1 kg Śmietana 18%- 1 szklanka Jajka –3 szt Boczek wędzony- 20 dag Cebula –3 szt Sól Pieprz Słodka papryka   Normal 0 21 Mąkę wsypać   do miski. Pośrodku zrobić wgłębienie. Drożdże pokruszyć, wymieszać(...)upływie tego czasu wyjąc ciasto z miski, rozwałkować na posmarowane tłuszczem i posypanej mąką blasze. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Cebule obrać, pokroić i usmażyć na boczku. Kapustę ugotować, odcedzić i wymieszać z boczkiem z cebula, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wyłożyć na ciasto i piec 30 min w 200st

Camilla w kuchni
Duszona golonka 154

SKŁADNIKI: 1 golonka (nie wiem ile ważyła moja bo dostałam od rodziców :)) 500 g kapusty kiszonej 2 łyżki oleju 250 ml wody 8 ząbków czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki garść przypraw (liście laurowe, ziele angielskie, owoc jałowca, połamany cynamon, goździki, suszone płatki czosnku, kolorowy pieprz, suszone papryczki chilli) świeżo mielona sól himalajska z przyprawami (sama komponuje od kiedy skończyła się(...)mięso marynatą (olej, woda i przyprawy oraz musztarda). Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Zamarynowaną golonkę przekładamy wraz z marynatą do misy multicookera w której dno zostało wyłożone kapustą i pozostałymi warzywami. Ja dolałam jeszcze 100 ml wody. Zamknąć pokrywę i ustawić program STEW i czas 2 godziny.  Skóra sama odchodzi, mięso wręcz rozpływa się w ustach

ClauditteMissCooking
Krokiety 157

naleśnikowe 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki wody gazowanej 200 g mąki pszennej 200 g mąki gryczanej 2 łyżki oleju szczypta soli tłuszcz do smażenia Nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych lub 300 gram pieczarek 2 średnie cebule 3 łyżki oleju 3 listki laurowe 4 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego szczypta rozmaryny, kminu mielonego(...)gorącą wodą, pozostawiamy najlepiej na całą noc do namoczenia. Namoczone grzyby ( oczyszczone pieczarki ) kroimy w paseczki. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, smażymy w rondlu na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Kapustę opłukujemy w zimnej wodzie, odciskamy. Do rondla dorzucamy pokrojoną kapustę, grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu smażymy 40 minut, w razie potrzeby dolewamy odrobinę  tłuszczu często mieszając. Doprawiamy

kgwjanczewo
Hot dog z grilla 285

video-przepis jednocześnie zachęcając Was do oglądnięcia :) Składniki na 4 sztuki: 8 białych kiełbasek - surowych 4 bułki pszenne  cebulka prażona 8 plasterków boczku cienko krojonego kawałek sera żółtego kapusta kiszona ewentualnie sałata dodatki : pomidorki koktajlowe, kawałek papryki sos do smarowania: miód, musztarda, odrobina przecieru z chilli Przygotowanie : Białe kiełbaski nacinam i ściągam z nich osłonkę, 2 plastry boczku przecinam(...)formie do bułek która nagrzewała się od samego początku grillowania. Gotowe i kilkukrotnie smarowane kiełbaski ściągam z grilla i obtaczam je w cebulce prażonej. Do bułeczek daję kolejno odrobinę kapusty, musztardę, parówkę nadziewaną serem i grillowane dodatki. Rada : Jeśli nie masz formy do grillowania bułek to rozchyl je lekko układając na rusztach aby same ruszta utrzymały jej kształt, skrapiając odrobiną

Mechanik grilluje
Dieta Oczyszczająca warzywno-owocowa, na czym polega? Dieta Ewy Dąbrowskiej jadłospis na 7 dni. 48087

następujących warzyw i owoców :      - korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler, chrzan, rzodkiew biała i czarna, rzepa, brukiew, rzodkiewka, skorzonera, pasternak,   - cebulowe: cebula, por, czosnek,   - krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż,   - liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek, cykoria, szpinak, zioła,   - dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek, melon(...)soków , najlepiej świeżo przygotowywanych,   - surówek warzywnych i surowych zup warzywnych np. gazpacho,   - warzyw gotowanych w małej ilości wody lub na parze i w postaci zup,   - warzyw kiszonych : kapusta, ogórki,   - wywarów z ziół , warzyw i owoców suszonych oraz świeżych,   - kompotów z zalecanych owoców,   - owoców surowych lub w postaci surówek: jabłka. grejpfruty, kiwi, suszone śliwki

IzaGotuje
Pasztet z gęsi z żurawiną 129

gęsi ze śliwkami  pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami Gęś kocha wino Pierś z gęsi Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Uda gęsi w czerwonej kapuście zastawa

królestwo garów
Pierś z gęsi z figami 99

gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś kocha wino pierś z gęsi Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} uda gęsi w czerwonej kapuście Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

królestwo garów