żeberek w jednym pasku 1 kg kapusty kiszonej garść suszonych jabłek pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 1 cebula kminek sól pieprz pieprz ziołowy na marynatę; szczypta rozmarynu szczypta kolendry 3 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki suszonej papryki 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru brązowego na surówkę 2 pieczone ewent. gotowane buraki ćwikłowe 1 jabłko pół(...)Żeberka umyć, osuszyć. Przyprawy na marynatę utłuc w moździerzu, wymieszać z octem i oliwą, dodać cukier. Natrzeć marynatą żeberka. okryć folią i wstawić do lodówki na ok 10 godzin. Kapustę przepłukać, odcisnąć. Dodać drobno pokrojoną cebulę, kminek, pieprz, pomidory z zalewy, suszone jabłka , podlać 3-4 łyżkami oleju , podsmażyć ok 5 min, następnie podlać szklanką wody i dusić
Gotowanie jest łatwerobię książkowo, ale jestem pewna, że efekt jest ekstra. Polecam szczególnie tym, którzy myślą, że smaczne gotowanie musi być trudne- przekonajcie się jak bardzo się mylicie! Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg łopatki wieprzowej żeberko wołowe 3 kiełbasy 3 liście laurowe pieprz garść suszonych grzybów 100g koncentratu pomidorowego woda łyżka smalcu Sposób przygotowania: Mięso obsmaż na smalcu
Wielki apetytOdrobinę pracochłonne ,ale smak wynagrodzi nam czas spędzony w kuchni. Składniki Ciasto: 400 g mąki jajko sól Farsz: 750 g kapusty kiszonej 60 g grzybów suszonych cebula 3 łyżki masła liść laurowy sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Grzyby moczymy 2 godziny 2 szklance wody. Kapustę zalewamy szklanką wody ,dodajemy liść laurowy i gotujemy godzinę na małym ogniu. Następnie kapustę odcedzamy i siekamy. Grzyby gotujemy w tej samej wodzie przez pół godziny. Cebulę kroimy w piórka
R'n'G KitchenJeśli są duże - kroimy na pół. Solimy, pieprzymy i posypujemy lekko szafranem. Każdy kotlet smarujemy cienko serkiem topionym. Układamy na nim cienką warstwę drobno posiekanych: cebuli, pomidora suszonego, ogórka kiszonego i oliwek. Zawijamy ścisło w roladki. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie obtaczamy mąką. Przysmażamy na patelni. Kiedy się zrumienią przekładamy do wrzątku. Dusimy do miękkości z dodatkiem pora(...)pewno nienudne. Zraziki wychodzą kruche, delikatne, aromatyczne. W sam raz dla amatorów chudego mięsa takich jak mój Mąż. A jeśli jeszcze podamy je z kolorowymi kluskami śląskimi , surówką z kapusty kiszonej i oprószymy natką pietruszki to efekt murowany - kolorowy talerz przyprawi nas o uśmiech i dobry humor, a obiad będzie smakował jeszcze lepiej
Kuchnia po mojemuNormal 0 21 CIASTO: Mąka pszenna – 2 szklanki Drożdże – 3,5 dag Cukier – 1 łyżka Olej – 3 łyżki Sól –1/4 łyżeczki FARSZ: Kapusta kiszona – 1 kg Śmietana 18%- 1 szklanka Jajka –3 szt Boczek wędzony- 20 dag Cebula –3 szt Sól Pieprz Słodka papryka Normal 0 21 Mąkę wsypać do miski. Pośrodku zrobić wgłębienie. Drożdże pokruszyć, wymieszać(...)upływie tego czasu wyjąc ciasto z miski, rozwałkować na posmarowane tłuszczem i posypanej mąką blasze. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Cebule obrać, pokroić i usmażyć na boczku. Kapustę ugotować, odcedzić i wymieszać z boczkiem z cebula, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wyłożyć na ciasto i piec 30 min w 200st
Camilla w kuchniSKŁADNIKI: 1 golonka (nie wiem ile ważyła moja bo dostałam od rodziców :)) 500 g kapusty kiszonej 2 łyżki oleju 250 ml wody 8 ząbków czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki garść przypraw (liście laurowe, ziele angielskie, owoc jałowca, połamany cynamon, goździki, suszone płatki czosnku, kolorowy pieprz, suszone papryczki chilli) świeżo mielona sól himalajska z przyprawami (sama komponuje od kiedy skończyła się(...)mięso marynatą (olej, woda i przyprawy oraz musztarda). Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Zamarynowaną golonkę przekładamy wraz z marynatą do misy multicookera w której dno zostało wyłożone kapustą i pozostałymi warzywami. Ja dolałam jeszcze 100 ml wody. Zamknąć pokrywę i ustawić program STEW i czas 2 godziny. Skóra sama odchodzi, mięso wręcz rozpływa się w ustach
ClauditteMissCookingnaleśnikowe 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki wody gazowanej 200 g mąki pszennej 200 g mąki gryczanej 2 łyżki oleju szczypta soli tłuszcz do smażenia Nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych lub 300 gram pieczarek 2 średnie cebule 3 łyżki oleju 3 listki laurowe 4 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego szczypta rozmaryny, kminu mielonego(...)gorącą wodą, pozostawiamy najlepiej na całą noc do namoczenia. Namoczone grzyby ( oczyszczone pieczarki ) kroimy w paseczki. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, smażymy w rondlu na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Kapustę opłukujemy w zimnej wodzie, odciskamy. Do rondla dorzucamy pokrojoną kapustę, grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu smażymy 40 minut, w razie potrzeby dolewamy odrobinę tłuszczu często mieszając. Doprawiamy
kgwjanczewovideo-przepis jednocześnie zachęcając Was do oglądnięcia :) Składniki na 4 sztuki: 8 białych kiełbasek - surowych 4 bułki pszenne cebulka prażona 8 plasterków boczku cienko krojonego kawałek sera żółtego kapusta kiszona ewentualnie sałata dodatki : pomidorki koktajlowe, kawałek papryki sos do smarowania: miód, musztarda, odrobina przecieru z chilli Przygotowanie : Białe kiełbaski nacinam i ściągam z nich osłonkę, 2 plastry boczku przecinam(...)formie do bułek która nagrzewała się od samego początku grillowania. Gotowe i kilkukrotnie smarowane kiełbaski ściągam z grilla i obtaczam je w cebulce prażonej. Do bułeczek daję kolejno odrobinę kapusty, musztardę, parówkę nadziewaną serem i grillowane dodatki. Rada : Jeśli nie masz formy do grillowania bułek to rozchyl je lekko układając na rusztach aby same ruszta utrzymały jej kształt, skrapiając odrobiną
Mechanik grillujenastępujących warzyw i owoców : - korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler, chrzan, rzodkiew biała i czarna, rzepa, brukiew, rzodkiewka, skorzonera, pasternak, - cebulowe: cebula, por, czosnek, - krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż, - liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek, cykoria, szpinak, zioła, - dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek, melon(...)soków , najlepiej świeżo przygotowywanych, - surówek warzywnych i surowych zup warzywnych np. gazpacho, - warzyw gotowanych w małej ilości wody lub na parze i w postaci zup, - warzyw kiszonych : kapusta, ogórki, - wywarów z ziół , warzyw i owoców suszonych oraz świeżych, - kompotów z zalecanych owoców, - owoców surowych lub w postaci surówek: jabłka. grejpfruty, kiwi, suszone śliwki
IzaGotujegęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami Gęś kocha wino Pierś z gęsi Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Uda gęsi w czerwonej kapuście zastawa
królestwo garówgołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś kocha wino pierś z gęsi Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} uda gęsi w czerwonej kapuście Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
królestwo garówsmaków... Składniki: 2 kg ziemniaków 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 kostka sera twarogowego tłustego 200 gram boczku wędzonego Kapusta zasmażana: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 200 gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz, sól do smaku oraz(...)razem maczając łyżeczkę we wodzie. Gotujemy ok. 10 minut, następnie odcedzone kluchy hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy w kosteczkę smażymy. Kluchy posypujemy twarogiem oraz usmażonym boczkiem podajemy z kapustą zasmażaną Kapustę płuczemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Wrzucamy liście i ziele angielskie, gotujemy około 1 godz. Grzyby obgotowujemy wylewamy wodę i zalewamy świeżą wodą, gotujemy 20 minut. Ugotowane grzyby
kgwjanczewostronie www - i tu jest pies pogrzebany Już przed wejściem do restauracji wiedziałem, co zamówię - talerz kiełbas (zestaw tradycyjnych kiełbas niemieckich: Bratwurst Curry, Weisswurst, Norymberskie podane z sauerkraut (kapusta kiszona, cebula, kminek) w cenie 32,99 zł. Jako że miałem przyjemność kilka razy jadać genialne kiełbaski w Wiedniu, oczekiwania miałem dość wysokie. No bo jak można spier***lić taki prosty(...)ignorancja i brak szacunku do klienta . Kiełbaski były na maksa pomarszczone, gumiaste czyli po prostu stare. Nie miały żadnego smaku. Pozostałym kiełbasom również daleko było do tabliczki "świeże - soczyste." Kapusta jak kapusta - poprawna bo w sumie jaka może być kapusta z kminkiem. Najlepsze z tego wszystkiego to chyba musztarda i piwo marcowe... Ale czy kogoś to obchodzi w ogóle? Jest
Right Behind The Kitchenświatło diabli wzięli i zdjęcia są słabiutki. :( Składniki: kopytka: 1 kg ziemniaków ok 150-200g mąki duże jajko trochę soli kapusta podsmażana (idealnie pasowałyby jeszcze buraczki): kapusta kiszona trochę kiełbasy, wędliny, boczku (ja akurat miałam zesmażoną wędlina i użyłam jej) pół cebuli grzyby suszone ziele angielskie liście laurowe pieprz kminek troszkę cukru 4 łyżki mąki bitki wołowe: zrazy wołowe(...)wodę z rozpuszczoną wołową kostką. W międzyczasie obieramy 1 kg ziemniaków i gotujemy. Gdy już się ugotują osuszamy i przeciskamy przez praskę, następnie czekamy aż ostygną. (w międzyczasie przygotowałam kapustę). Gdy ziemniaki już są chłodne, "dociskamy" je w garnku tworząc równą powierzchnie. Kroimy1 ziemniaki na 4 cząstki, jedną wyjmujemy a w jej miejsce wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko trochę soli
Brzuszki Łakomczuszki200st. Po czym temp. zmniejszyłam do 150 i piekłam jeszcze 1,5-2h. W międzyczasie oczywiście golonkę podlewałam resztkę wywaru. Do golonki zrobiłam placek- kapuśniaczek. Py-cho-tka!!!Kiszoną kapustę pogotowałam z kilkoma suszonymi grzybami. Kiedy kapusta była już miękka odcedziłam ją i wystudzoną poszatkowałam. Na patelni podrumieniłam cebulę pokrojoną w piórka, po czym dorzuciłam kapustę z grzybami
bastalena