z kapusty kiszonej - 1000 przepisów (strona:25/67)

Kapusta kiszona 147

Zrobienie domowej kapusty kiszonej nie jest pracochłonne. Wystarczy kilka prostych składników oraz 2-3 tygodnie cierpliwości. Smakuje wyśmienicie. Nadaje się zarówno na surówkę, jaki i zupę kapuśniak. Składniki: 2 kg kapusty białej 4,5 dkg soli 2-3 marchewki kilka ziarenek ziela angielskiego kilka liści laurowych. Jeśli posiadamy robot z tarczą do szatkowania, w mig kapusta będzie poszatkowana. Dodajemy marchewkę

tojestpyszne.blogspot.com
Kulebiak z kapustą i grzybami 197

Kulebiak z kapustą i grzybami, to jeszcze jeden pomysł na wyczyszczenie lodówki ze świątecznych resztek. Zwykle zostaje mi sporo ugotowanych grzybów i ugotowanej kiszonej kapusty, a zrobienie kulebiaka jest znacznie mniej pracochłonne niż przerabianie ich na kolejne pierogi. Każda odmiana jest zresztą mile widziana. Proporcje kapusty i grzybów są tak naprawdę dowolne. Miałam dużo grzybów, więc mój kulebiak był dosyć

Stare Gary
Krokiety z kapustą i pieczarkami 154

ponowne smażenie otrzymanych krokietów... jednak choć szybkość wykonania nie należny do najkrótszych, to w moim domu krokiety są robione bardzo często. Do wykonania krokietów używam własnej, domowej kapusty, najpierw kiszonej w beczce, później przekładanej do litrowych słoików. Kapusta jest bez marchewki, średnio twarda.  Naleśniki (najprostszy sposób jaki znam, zawsze wychodzą) 3 szklanki mleka 3 szklanki mąki 3 jajka oliwa(...)zmiksować na jednolitą masę, patelnię rozgrzać, wysmarować olejem (osobiście używam do tego celu pędzelka), wylewać ciasto (nie za dużo, tak aby naleśniki były cienkie) Farsz:   1 litrowy słoik kapusty kiszonej, nie kwaszonej   0,5 kg pieczarek (mogą być również mrożone)   2 duże cebule   pieprz mielony, sól   20- 30 dag żółtego sera (opcjonalnie) Dodatkowo:   bułka

Kuchenne aromaty
Kapusta z grochem 191

potrzeby złagodzić kwaśność kapusty. Kapustę najlepiej przygotować dzień lub dwa wcześniej - odgrzana jest jeszcze smaczniejsza. Użyłam połówek łuskanego grochu, nie trzeba ich wcześniej moczyć.  składniki ok 1 kg kiszonej kapusty  500 - 600 g łuskanego grochu - połówki 1  spora cebule 4 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu liść laurowy majeranek sól , pieprz masło lub smalec do smażenia przygotowanie

Stare Gary
Kapusta z grochem 159

składniki* 1 kg kapusty kiszonej* 1/2 kg grochu łuskanego* pieprz ziołowy* sól * pieprz czarny świeżo mielonySposób wykonaniaGroch namoczyć, ugotować do miękkości tak aby utworzył papkę, nieco ostudzić i zmiksować.Kapustę odcisnąć z soku, sok zachować, wypłukać, wrzucić do garnka zalać wodą, zagotować i odcedzić, następnie wlać niewielką ilość wody i ugotować do miękkości. Do kapusty dodać zmiksowany groch, dodać

Mix smaku
Kapuśniaczek 156

składniki* 50 dag kapusty kiszonej* 1 kg ziemniaków* 30 dag cienkiej kiełbasy* 30 dag żeberek lub kości wędzonych* mały kawałek biodrówki wieprzowej ( z kostką), żeberek surowych, lub kości na zupę* opcjonalnie plaster łopatki, wielkość według uznania* marchewka, pietruszka, seler, por* cząber* sól, pieprz* papryka słodka mielona* papryka ostra mielona* przyprawa typu vegeta ( niekoniecznie)* mąka uprażona za złoty kolor na suchej(...)garnka, wlać wodę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem.W między czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w ćwierć plasterki i podsmażyć na oleju. Kapustę odcisnąć z soku, zachowując go, nieco pokroić, umieścić w pojemniku, zalać zimną wodą (czynność można powtórzyć), po jakimś czasie odlać wodę, a kapustę odcisnąć

Mix smaku
Krokiety z kapustą 228

nakładać po czubatej łyżce kapusty i zwijać je - zaczynając od założenia bocznych krawędzi do środka, a następnie zwijać w rulonik.Kapusta:1 - 1,2 kg dobrej kiszonej kapusty (najlepiej z marchewką),2 większe cebule,kilka łyżek oleju,sól - do smaku,świeżo mielony pieprz, ewentualnie pieprz ziołowy - do smaku,4 średnie liście laurowe,niepełna łyżeczka ziaren

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kapuśniak 192

Pyszna zupka..polecam..  50 dkg kapusty kiszonej  2 marchewki  1 cebula  ziemniaki  bulion  3 łyżki koncentratu pomidorowego  listek laurowy, ziele angielskie  majeranek kminek  sól, pieprz  kawałek kiełbasy lub boczku Cebulę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce, chwilę razem podsmażyć na odrobinie oleju.Bulion zagotować i dodać przyprawy, obrane i pokrojone w kostkę(...)ziemniaki oraz cebulę z marchewką.Kiedy warzywa będą miękkie dodać kapustę [ ja czasem też chwilkę podsmażam na patelni]. Dodać przecier pomidorowy oraz pokrojoną i podsmażoną kiełbasę,Doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Surówka z kiszonej kapusty 97

jagodzianka" Ta prosta surówka najlepiej pasuje do dań ze smażoną lub pieczoną rybą w roli głównej. Dzięki kapuście surówka jest kwaskowa, … Przeczytaj cały artykuł Post Surówka z kiszonej kapusty pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kluski smarkate z kapustą z ziemniakami 104

tylko na szybko dla „swoich” ale ja uwielbiam to danie – jest pyszne, sycące, szybkie i łatwe w przygotowaniu więc czego jeszcze chcieć więcej? Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/4 kostki smalcu 11 ziemniaków( 3 -do kaspusty, 8 do klusek) sól pieprz mąka pszenna Przygotowanie: Kapustę odsączamy, płuczemy, kroimy na 2-3 cm kawałki, wrzucamy go garnka, zalewamy

Kulinarna Patilogia
Żeberka w kapuście 126

mięsożerców, którym kalorie nie straszne. Podsmażone żeberka, duszone w kapuście okraszonej słoninką. Idealny zestaw na zimę… lub na wizytę teścia Składniki: 1,5 kg żeberek (mięsnych) 2 kg kiszonej kapusty 20 dkg słoniny 2 duże cebule 1 l bulionu sól pieprz papryka majeranek ziele angielskie 7 kulek liść laurowy 4-5 sztuk 3-4 grzybki suszone smalec do smażenia

Kulinarna Patilogia
Kwaśnica z wędzoną kiełbasą 178

Składniki: 50 dag żeberek, 50 dag kiszonej kapusty, 50 dag wędzonej kiełbasy np. węgierskiej, 2 marchewki, 2 duże cebule, 5 ziemniaków, 3 ziela angielskie, 5 liści laurowych, majeranek, sól, pieprz, słodka papryka, tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Żeberka opłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy 2,5 l. wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i zagotowujemy. Kapustę siekamy, zalewamy szklanką wody

Pobite gary Barbary
Surówka z kiszonej kapusty i ogórka 234

Składniki: 0.5 kg kapusty kiszonej 2 ogórki kiszone 1 marchewka 1/2 cebuli 1/3 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę odcisnąć z soku i drobno pokroić, wrzucić do miski. Cebulę i marchewkę umyć i obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ogórek i cebulę pokroić w kostkę, a pietruszkę drobno posiekać. Wszystko dodać do kapusty dodać

magiczna kuchnia Kasi
domowa kaszanka grillowana z kapustą kiszoną 148

składniki: ok. 1000 g kaszanki 750 g kapusty kiszonej 100 g wędzonego boczku 80-90 g cebuli czerwonej 150 g cebuli białej 1 czerwona papryka 4 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 6 łyżek oleju 6 łyżek wody sól, pieprz opcjonalnie: sos majonezowo – keczupowy wykonanie: Kapustę odciskamy ze soku

Domowy Smak Jedzenia
Surówka z kiszonej kapusty 125

Surówka jest idealnym dodatkiem do ryb i dań   mięsnych. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 jabłko 1 cebula 3-4 łyżki oliwy sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę lekko odcisnąć z soku, a następnie pokroić.  Obrane jabłko i   marchewkę zetrzeć na tarce o grubych

magiczna kuchnia Kasi