z kapusty kiszonej - 1000 przepisów (strona:12/67)

Pierogi z kapustą i grzybami 174

dodatkiem oliwy, po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu przez ok 5 minut, w zależności od grubości ciasta. Wyciągamy łyżką cedzakową, można delikatnie przelać wodą. Składnik na farsz: litrowy słoik kapusty kiszonej lub pół główki świeżej kapusty  listek laurowy ziele angielskie pieprz  sól cebula oliwa z oliwek suszone grzyby bułka tarta Grzyby wcześniej dobrze jest namoczyć przez kilka godzin(...)grzybami. Świeżą kapustę odcedzamy, szatkujemy razem z grzybami. Na patelni blanszujemy cebulę, dokładamy kapustę i chwilę smażymy, dodajemy pieprzu i soli, jeśli jest potrzeba zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej. Kiszoną kapustę szatkujemy tak samo jak grzyby przed gotowaniem, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy do miękkości, studzimy i nadziewamy pierogi.  Pierogi można okrasić cebulą podsmażoną na oliwie

Apetyczna babeczka
Żeby zycie miało smak…kapuśniak 244

Uwielbiam kwaśne zupy, w tym kapuśniak. Jest prosty, a przy tym pyszny dlatego dziś chcę Wam przedstawić moją wersję. Kapusta kiszona jest najtańszym źródłem witaminy C, więc warto ją jeść nie tylko w postaci zupy, ale jako dodatek w postaci surówki np. do pierogów ruskich. Kapuśniak najbardziej smakuje mi z chlebem, najlepiej z takim domowym. Składniki : 3-4 ziemniaki kość(...)zupę(najlepiej ze sporą ilością mięsa) lub 2 nieduże mięsne żeberka 300-400 gr. kiszonej kapusty 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2-3 ziarna ziela angielskiego Na zasmażkę: 1 nieduża cebula łyżka smalcu łyżeczka mąki Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać kość oraz przyprawy. Gotować na średnim ogniu aż mięso będzie miękkie – około 20 minut. Ziemniaki obrać, opłukać

Niebieski kubek z kawa
Kwaśnica 181

Składniki: 300 g wędzonych żeberek 200 g wędzonego boczku 700 g kiszonej kapusty 3 listki laurowe 8 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego 1 duża cebula 3 ziemniaki ewent. marchew łyżeczka suszonego majeranku sól i pieprz  Wykonanie: 1. Żeberka umyć, pokroić na porcje, zalać zimną wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować pod przykryciem(...)miękkości mięsa. Żeberka wyciągnąć z wywaru, przestudzić i oddzielić mięso od kości. 2. Kiszoną kapustę w miarę potrzeby poszatkować. Przełożyć do garnka ( wraz z sokiem ), zalać zimną wodą do przykrycia i ugotować do miękkości. 3. Boczek pokroić w drobne paski i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulę i lekko podsmażyć. 4. Ziemniaki obrać i pokroić

Atlas Smaków
Pieczona szynka z kapustą 211

jego istoty – połączenia wieprzowej szynki z przyprawami charakterystycznymi głównie dla kuchni azjatyckich, w zasadzie nie zmieniłem. Otrzymujemy więc połączenie smaków słodkich i cytrusowych, do których doskonale pasuje również duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami. Efekt smakowy naprawdę robi duże wrażenie. I chociaż nie wiem kto jest jest pierwotnym autorem tego przepisu, ani nawet czy taka konkretna osoba istnieje(...)cynamonu 5 goździków 1 płaska łyżeczka owoców kolendry 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 owoców jałowca 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkiem pieczone ziemniaki Instrukcje Goździki, kolendrę, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie oraz jałowiec umieszczamy w moździerzu i dokładnie rozdrabniamy. Roztarte w moździerzu przyprawy łączymy z cukrem

Kulinarna Pokusa
Gęsina babci 191

Ponieważ gęś jest teraz towarem luksusowym ( i pomyśleć, że kiedyś chodziły po każdym podwórku ), udało mi się kupić w dobrej cenie same piersi. I nie mogłam sobie odmówić duszenia kapusty kiszonej. Knedle sobie podarowałam, podając tradycyjne ziemniaki. Jedno musicie wiedzieć, jak najmniej stosujemy dodatków smakowych do mięsa. Gęsina sama w sobie jest bardzo smaczna. Szkoda zabijać jej naturalny smak(...)wiec, gotujemy! Składniki: -dwie gęsie piersi ze skórą -smalec (  1/2 łyżki ) -dwa ząbki czosnku -sól do smaku -1/2 kg kiszonej kapusty -1-2 marchewki W gęsiarce lub w głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy dobrze smalec. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi kładziemy na gorący tłuszcz skórką do dołu. Smażymy do zrumienienia skórki. Odwracamy mięso na druga stronę

Kulinarne przemyslenia
Kapuśniak z boczkiem i ziemniakami 237

Lekko kwaskowy, rozgrzewający, z chrupiącym bekonem... kapuśniak! Są wśród Was jego miłośnicy?  Składniki: ok 750g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka 8 średniej wielkości ziemniaków 2 listki laurowe ok 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 kg wędzonych kości schabowych lub wędzonych żeberek 40 dkg boczku wędzonego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pieprz do smaku opcjonalnie 1 opakowanie mrożonki "Kapuśniak(...)drobno marchewką i całą pietruszką zalewamy wodą (tak by tylko przykryło), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową drobiową i gotujemy do miękkości ok 25minut. W osobnym naczyniu gotujemy kapustę kiszoną z kością wędzoną, kostką rosołową o smaku wędzonych żeberek, kaszą jęczmienną oraz opcjonalnie- mrożonką Hortexa. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiany kolor. Cebulkę delikatnie szklimy

Kuchnia w czekoladzie
Tartaletki z kapustą z żurawiną i podgrzybkami 232

Kolejna propozycja na święta lub sylwestra - szybka a efektowna i pyszna kapusta kiszona z żurawiną. Polecam zajadać się nią szczególnie na drugi dzień - smaki się przegryzą i jest jeszcze lepsza niż w dniu przygotowania Tartaletki przygotowane z jej użyciem posłużą jako idealna przekąska na sylwestrowe imprezy - świetnie smakują zarówno samodzielnie jak i z czerwonym barszczykiem Przepis zaczerpnięty z bloga Kwestia(...)Smaku . Kiszona kapusta z żurawiną i podgrzybkami Składniki:   pól kilograma kapusty kiszonej 10 dag żurawiny 1 cebule 10 dag mrożonych podgrzybków 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy sól, pieprz pół łyżeczka kminku łyżka sosu sojowego pół łyżeczki cukry pół szklanki wina (można zamiast wina dać wodę) 1/4 szklanki wody 2 łyżki oliwy Do dzieła!!! Kapustę płuczemy 2 razy w ciepłej

sierotka maRysia w kuchni
Dorsz w cieście z kapustą kiszoną 193

Bardzo lubimy ryby ,szczególnie dorsza. Ryba zawsze kojarzy się nam z surówką z kiszonej kapusty. Tym razem postanowiliśmy połączyć te składniki. Wyszło pysznie. Składniki 700 g filetów z dorsza 1/2 szklanki kwasu z kapusty 1/2 szklanki kapusty kiszonej 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki 1 jajko sok z cytryny sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)oprószamy mąką. W misce przygotowujemy ciasto. Mleko oraz kwas z kapusty mieszamy z jajkiem. Dodajemy mąkę (ciasto ma być bardzo gęste) ,dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę kiszoną odciskamy z zalewy ,drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Ponownie mieszamy. Filety rybne zanurzamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. /* Style

R'n'G Kitchen
naleśniki grahamkowo-pszenne z kapustą kiszoną i pieczarkami... 152

Składniki: FARSZ: kapusta kiszona 70 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżka, pieczarki 70 dag, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, bułka tarta 3 łyżki NALEŚNIKI: jajka 2 sztuki, mleko 1/2 litra, woda zimna 1/2 litra, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna typ 1850 graham 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, olej rzepakowy 2 łyżki(...)kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, na oleju usmażyć cebulę posypaną cukre, dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć, kiszoną kapustę pokroić drobniej i dodać do pieczarek, podsmażać z 5 minut, wsypać bułkę tartą i mieszając zagęścić, wystudzić w dzbanku miksera wszystkie składniki naleśnikowe dobrze zmiksować, przelać do dzbanka i odstawić na 30 minut, ciasto ma być

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z kapustą i grzybami 432

Tradycyjne pierogi, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Uwielbiam się nimi zajadać także przez inne dni w roku, ale muszę przyznać, że w okresie okołoświątecznym smakują zdecydowanie najlepiej :) Kapustę kiszoną gotuję w wodzie, w której moczyły się suszone grzyby, dzięki czemu całość doskonale przechodzi ich smakiem i zapachem. Polecam! Składniki (na ok. 70-80 szt.): Ciasto: 700 g mąki(...)pszennej 2 duże jajka 4 łyżki oleju ok. 1 1/2-2 szklanki bardzo ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 1,4 kg kiszonej kapusty 140 g suszonych grzybów (najlepiej borowików i podgrzybków) 4 średnie cebule ok. 3-4 łyżki oleju sól pieprz 2 liście laurowe Wykonanie: Farsz: Grzyby namaczamy w zimnej wodzie, pozostawiając je na ok. 6-8 godzin, następnie gotujemy

MyCookBook.pl
Żeberka duszone w kapuście 346

Moja mama robi to danie często, bo wszyscy to bardzo lubimy. Ja zrobiłam je pierwszy raz, po obejrzeniu odcinka Karola Okrasy łamiacego przepisy :) Żeberka w kapuście (kiszonej i słodkiej) SKŁADNIKI 800 g żeberek wieprzowych 2 łyżki suszonego majeranku 2 cebule 2 ząbki czosnku 0,7-1l bulionu 600 g kiszonej kapusty połówka świeżej białej kapusty 3 łyżki masła(...)rozgrzany olej wrzucić cebule pokrojone w kosteczkę i rozgniecione ząbki czosnku. chwileczkę je przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem i doprawiamy majerankiem. Kiedy cebula zmięknie, dokładamy masło, a potem kiszoną kapustę. Gdy kapusta chwilę się pogotuje, ukorzyć na niej podsmażone żeberka, a na nich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe.  Dolewamy bulionu, tak by żeberka były przykryte; posypujemy wszystko suszonym

MarciochaKucharzy
krokiety z kurkumą i z kapustą z pieczarkami w nucie garam masala... 165

olej rzepakowy 2 łyżki, cukier 1 łyżka, sól morska 1/2 łyżeczki, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, woda zimna 1/2 szklanki, mąka pszenna typ 500 1,3/4 szklanki FARSZ: kapusta kiszona 1/2 kg, cebula 1 sztuka, pieczarki 1/2 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, garam masala Royal Brand 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, cukier(...)oprócz kurkumy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dać do dzbanka blendera i dobrze z 2 minuty miksować, przelać do innego naczynia, dodać kurkumę i wymieszać, odstawić na 30 minut kapustę kiszoną drobno posiekać na desce, zalać wodą i ugotować do miękkości, pieczarki i cebulę zmiksować w pojemniku rozdrabniacza, dać na gorący olej i podsmażać do odparowania wody, dodać odlaną

W Mojej Kuchni Lubię
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 197

układ trawienny w niepożądany sposób. Dlatego tego typu potrawy najlepiej spożywać z kminkiem, który pomoże nam zniwelować niekorzystne działanie wzdymające. Bigos Ten wigilijny, postny, powinien składać się z samej kapusty kiszonej oraz składników smakowych - bez tłustej kiełbasy i mięsa. Przygotowany w ten sposób nie zaszkodzi naszej sylwetce czy zdrowiu. Kiszonki to naturalny probiotyk, który wspomaga odporność, trawienie czy naszą florę(...)bakteryjną. Warto jednak zwrócić uwagę na jedną istotną rzecz - jeśli nie kisimy kapusty sami, musimy koniecznie sprawdzać co kupujemy. Kapusta kiszona i kwaszona to nie to samo. Nie dajcie się nabrać i zawsze wybierajcie KISZONĄ. Krokiety Ciężkie, smażone w panierce, kaloryczne (1 szt. to ok 308 kcal). Jeśli zależy nam na zdrowszej wersji, możemy do smażenia naleśników użyć samej mąki

Powiedz dietom nie
PIEROGI Z KAPUSTA KISZONA I PIECZARKAMI NA DZIS :D :D 238

PIEROGI Z KAPUSTA KISZONA I PIECZARKAMI NA DZIS :D :D Od kilku tygodni "chodzily" za mna pierogi z kapusta . Nie wiem skad taka zachcianka ... nigdy za specjalnie za nimi nie przepadalam. W moim rodzinnym domu takie pierogi robi sie tylko w swieta lub na sylwestra, nigdy w zwykly dzien, na zwykly obiad. Moze poczulam chec bo nie bylam na swietach(...)Szykujemy sprzet Myjemy rece Fartuch na klate iiii.... ZACZYNAMY !!! Ilosc skladnikow wystarcza na okolo 30-40 sztuk duzych pierogow (ja wykrawam kolka szeroka szklanka) SKLADNIKI NA FARSZ: -700 g kiszonej kapusty -500 g pieczarek -cebula -olej -ziele angielskie, lisc laurowy, kminek, tymianek, majeranek, sol i pieprz NA CIASTO: - okolo 400-500 g maki pszennej + maka do podsypania -ciepla woda

PychaDania
Zarzutka z zasmażką 212

Pyszna, gęsta, bardzo pożywna i kwaśna zupa z kapustą kiszoną, ziemniakami i wędzonym boczkiem :) Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 6 osób: 1 ubita szklanka kapusty kiszonej 1/2 szklanki soku z kapusty 200 g wędzonego boczku 4-5 ziemniaków 1 marchewka 1 mała cebula 1 łyżeczka mąki 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól

My Culinary Art