ustach. Zachęcam do wypróbowania. Bułeczki: 1/2 kg mąki, 5 żółtek, pół kostki margaryny, ok 10 dag drożdży, opakowanie cukru waniliowego, pół szklanki cukru, szklanka ciepłego mleka Nadzienie: 1/2 litra jagód, pół szklanki cukru, Rozczyn 5 łyżek mleka, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki wymieszać odstawić w ciepłe miejsca na około 10 minut a by rozczyn ruszył. Ciasto W tym czasie rozpuścić(...)miski. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice, urywać małe kawałki ciasta i formować z nich placuszki na środek kłaść jagody następnie sklejać i formowacz w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut
RAROSSAherbatników Masa : 500 g sera twarogowego 250 g jagód 3 łyżki cukru pudru ( tutaj zależy od Twojego smaku) 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: Herbatniki kruszymy i wsypujemy na dno do czterech szklanek. Żelatynę rozpuszczamy w 4 dużych łyżkach wrzątku, dobrze mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jagody dobrze myjemy i miksujemy do jednolitej konsystencji miksując dodajemy cukier
Niezły MłynekWygrałam kosz z greckimi produktami Lidl-a. Oliwki są pyszne! Żele pod prysznic uwielbiam, szczególnie te gęste i pachnące. Recenzje kilku znajdziecie tutaj . Bardzo dietetyczny koktajl :) z jagodami :) Zakupowy szał w Tesco, uwielbiam z rana tam pobuszować po półkach Żagań się buduje Różyczki na torcik dla Natalki sama wybierała! I tak zakończyłam niedzielę
Magiczne Życie Martywithout fruit, which smeared jam, whipped cream and reversed cake with the fruit (so that the fruits are on the top). -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Pomarańczowe ciasto ryżowe Tartaletki z jagodami
bastalenajuż wypróbowałam ten przyrząd do różnego rodzaju ciast... były pierogi- ravioli z grzybami były ciasteczka francuskie z makiem i przed chwilą pieczone .. ciasteczka kruche z jagodami W planach mam jeszcze inne pomysły z wykorzystaniem pierogomanii..a jakoś czasu brak..ale wszystko pomalutku...i za jakiś czas pokażę co zrobiłam..Przepisy ciastek, ravioli też wkrótce postaram się
Moje domowe kucharzeniemną kruche ciasta z dodatkiem owoców piekły: Joanna - Kruche ze śliwkami i nadzieniem żurawinowym Agnieszka - Tartaletki truskawkowe Dorota - Galette ze śliwkami,czerwoną porzeczką Iwona - Kruche ciasto z jagodami Lidia - Kruche ciasto z malinami i borówkami Bożena- Tarta z budyniem i owocami
Moje domowe kucharzeniewykonany z serka mascarpone, śmietany kremówki i białej czekolady. Zrobione z sezonowych truskawek ale równie dobrze można zrobić z innymi owocami np: malinami lub jagodami. Z przepisu wychodzi 20 dużych tartaletek. Inspirowałam się tym przepisem na tartę niebo z moich wypieków. Post Tartaletki z truskawkami pojawił się poraz pierwszy w Marta
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne kruche ciasto z delikatną budyniową pianką z sezonowymi owocami: np. malinami, jagodami, borówką amerykańską lub tak jak u mnie z truskawkami. Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Post Kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujełyżeczki sody Masa: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 80 ml zimnej wody 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru sok pomarańczowy do nasączania 4 łyżki jagód Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną masę. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie łączymy składniki i przelewamy(...)odłożoną wcześniej śmietankę, mieszamy po czym wlewamy to do masy. Dokładnie ale delikatnie mieszamy trzepaczką. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części i nasączamy je sokiem. Na pierwszym układamy jagody i przykrywamy masą. Przykrywamy go drugim biszkoptem i znowu przekładamy masą. Przykrywamy trzecią. Na wierzchu i bokach rozsmarowujemy masę. Odkładamy do schłodzenia na noc. Aby nadać imprezie bardziej dziecięcego
Mienta blogidealnie na imprezę. Polecam! Mini serniczki z frużeliną jagodową Składniki (na około 12-14 serniczków) : Spód : 350 g ciastek czekoladowych np. Oreo 50 g roztopionego masła Frużelina: 1 szklanka jagód 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru Masa serowa: 750 g sera na serniki 1/2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki cukru (można dodać mniej) 4 białka 4 żółtka(...)masy dajemy budyń i aromat. Miksujemy. Ubijamy na sztywno pianę z białek. Na końcu dodajemy do serowej masy pianę i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Przygotowujemy owoce. Jagody podgrzewamy w rondelku, do momentu aż puszczą sok. Dodajemy cukier, dalej podgrzewamy, aby cukier się rozpuścił. Odrobinę soku przelewamy do szklanki, dodajemy mąkę i mieszamy. Przelewamy zawartość szklanki
Mania Gotowaniaprzygotowywanych niegdyś przez moją babcię czy mamę. Kiedy miałam kilka lat, obiady w moim domu robiła babcia, często w kuchni panowały takie dania popisowe jak pierogi z truskawkami, jagodami, serem czy też mięsem, "goły"- czyli kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, kluski śląskie, niezapomniane oponki i faworki, pączki robione przez cały dzień, różnego rodzaju zupy jak: Rosół z cielęciną
SMYKWKUCHNIZnowu wykorzystałam foremkę Lilianę o której pisałam Wam tutaj i przygotowałam pyszny deserek na zimno, tym razem z jagodami. Wystarczą dwie galaretki, śmietanka i trochę jagód i już mamy pyszny deserek na zimno:) Foremka jest świetna, nic nie przywiera a deserek sam wyskakuje z foremki. składniki: 300 ml śmietanki 30% 300 g jagód 1 galaretka niebieska (użyłam(...)schłodzić w lodówce wtedy galaretka szybciej stężeje. Następnie śmietankę ubić na sztywno, cały czas ubijać i wlewać galaretke ametystową. Do masy dodać jagody, ja kilka razy nagniotłam je łyżką aby puściły sok. Masą wymieszać z jagodami łyżką, nie musimy jej dokładnie mieszać. Następnie jagodową masę przełożyć do foremki na stężoną galaretkę. Dokładnie wyrównać i wstawić do lodówki
Monia miesza i gotujeWINIARY 300 ml wrzątku szklanka jagód Galaretkę jagodową rozpuszczamy w szklance zagotowanej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę poziomkową rozpuszczamy w 300 ml wrzątku i również odstawiamy. Śmietankę ubijamy na sztywno dolewając wystudzoną jagodową galaretkę dalej miksując. Do szklanek lub słoiczków nakładamy powstałą piankę. Odstawiamy do lodówki. Gdy druga galaretka będzie wystudzona, na piankę wykładamy jagody i zalewamy. Odstawiamy
Mienta blogmasła 50g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli masa budyniowa 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 375ml mleka 2 łyżki cukru 30g masła dekoracja 80g jagód 180g malin masło do wysmarowania foremek mąka do podsypania Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść(...)specjalną okazję, spokojnie mogą poleżeć w lodówce 2-3 dni i też będą smaczne. Wierzch babeczek można udekorować ulubionymi owocami lub tymi, na które akurat trwa sezon. Maliny i jagody bardzo dobrze komponują się ze słodkim budyniem, wyglądają też efektownie pod względem kolorystycznym
Smakołyki Bereniki