Nasiona chia czyli szałwia hiszpańska cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Stosowane są zwykle w deserach, mają wiele właściwości i wartości odżywczych. Są bogate w wapń, żelazo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybkie kakaowe ciasto z dodatkiem jagód i orzechów włoskich. SKŁADNIKI Ciasto: 2 jajka 1 szkl. cukru 100 g masła 3 łyżki konfitury jagodowej 2 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa: 1/3 kostki masła, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mleka, 2 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki kakao WYKONANIE Ciasto: Blaszkę
słodki bratekbędą nasze skrzydła. Układamy je po przeciwnych bokach posmarowanego wafla. Obranego banana kroimy na plasterki. Układamy powyżej skrzydeł i mamy miejsce na oczy. Na plasterku banana kładziemy porzeczkę albo jagodę i mamy oko! Płatki owsiane układamy między skrzydłami z palsterków jabłek od dołu do góry używając np. pensety – i mamy pióra Kawałeczek marchewki kroimy w trójkącik i układamy między
Lamarida.plKlasyczne włoskie bruschetty to przekąska w której zamknięty jest cały smak słonecznych Włoch. Ta przystawka powinna rozpoczynać każdą włoską ucztę. Jest to przepis świetnie pasujący na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!krem budyniowy wykładamy dżem porzeczkowy u mnie dwa standardowe słoiki. Jeśli masz świeże lub mrożone porzeczki, możesz ich użyć. W zastępstwie porzeczki możesz użyć wiśni lub jagód! Na dżem wykładamy bezę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni C. Czas pieczenia nastawiamy na 1 godzinę. Po upływie 10 minut ostrożnie na bezę wysypujemy kruszonkę. Kruszonka z migdałów
SMYKWKUCHNIprzepadasz za tym warzywem, nie martw się, jego smak tu jest niewyczuwalny. Składniki na 1 większą porcję lub 2 mniejsze 100g mrożonych wiśni (w sezonie świeże) 80g mrożonych jagód (w sezonie świeże) 15g suszonych buraczków (lub sproszkowanego buraka, ewentualnie 1/2 małego ugotowanego buraka) 200g gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka nasion chia Kilkanaście
Fabryka pomysłówjajka 125 ml mleka 100 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 g mascaropone 100 g gorzkiej czekolady 1-2 łyżki słodziwa opcjonalnie: łyżka soku z jagód lub barwnik spożywczy Suche składniki na ciasto łączymy ze sobą. Masło rozpuszczamy, mieszamy z mlekiem i jajkami. Dosypujemy suche składniki. Mieszamy do czasu, aż masa stanie się jednolita. Ciasto wykładamy
Kucharzycaciasto. Składniki: 2 kromki ciasta drożdzowego na osobę jajko małe opakowanie śmietany łyżka ekstraktu z wanilii dżem z rokitnikiem lub inny kwaśny odrobina owoców – u mnie garstka mrożonych jagód i ananasa Pełny przepis tutaj. Kanapki z pastą jajeczną z sardynkami Jestem psychofanem past do chleba. Zwłascza takich, które robi się dosłowne chwilkę. Składniki: puszka sardynek razem z olejem
Ugotowane pozamiataneUwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci – na wytrawnie, jak i na słono. Pokochałam ją jeszcze bardziej, od kiedy odkryłam, jak cudownie komponuje się zmiksowana z
Flymetothespoonokoło 60 ml mleka moja córka nie mogła sie doczekać i kroiłam gorące farsz 3-4 brzoskwinie, nektaryny- u mnie małe brzoskwinie ogrodowe 140 g świeżych drobnych owoców ,jagód,malin,lub same brzoskwinie 50 g brązowego cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,lub kukurydzianej 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko do smarowania rozbełtane 1 łyżka wody około 1 łyżka
mojej kuchniPogoda od wczoraj bardziej wiosenna niż zimowa, więc i moje wypieki bardziej nawiązują do wiosny i lata! Razem z mamcią przygotowałam fantastyczny sernik , na który przepis
Ostra na Słodkobloga White Plate. Składniki: 500 g solonych płatów śledziowych 4 szalotki 1/4 l wody 1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej 1/8 l octu z jabłek 5 liści laurowych 10 jagód jałowca po 5 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu 5 goździków 1/3 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Przygotowanie: Śledzie moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie
Codziennik KuchennyPrzepis na domowe gofry pojawił się w moim rodzinnym domu prawie dwie dekady temu. Do tego super gofrownica (de facto nadal dobrze działająca – po tylu
Moja Delicjabył zachwycony-polecam gorąco Składniki: 1,2 kg mięsa z dzika(u mnie różne,trochę szynki,trochę podgardla) 4 cebule 4 marchewki pół selera główka czosnku garść jagód jałowca kilka liści laurowych kilka ziaren pieprzu świeże zioła (rozmaryn; oregano) 1/2 l wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki oliwy 4 łodygi selera naciowego 250 g pomidorów z puszki
Swojskie jedzonko