Składniki Panna cotta waniliowa 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżeczka żelatyny czubata 2 łyżki erytrytolu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mus owocowy 100 g owoców leśnych (bądź malin, jeżyn, jagód, itp.) 3 łyżki wody 1 łyżeczka nasion chia płaska (opcjonalnie) 5 kropli stewii w płynie jeśli mus owocowy nie wyjdzie słodki Sposób przygotowania Panna cotta waniliowa Żelatynę namoczyć w odrobinie
Modern Cave Girlteż polać roztopioną czekoladą deserową. Owoce przykrywamy kolejną warstwą musu czekoladowego. wierzch posypujemy pudrem c suszonych owoców. Puder taki możemy zrobić po przez zblenowanie ususzonych owoców np.czarnej porzeczki czy jagód lub starcie na malutkiej tareczce. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok 2 godziny
Życie zaczyna się w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (170g) skórka starta z 1 cytryny sok z połowy cytryny Dodatkowo: 1/2 szklanki owoców np. malin, borówek, jagód, truskawek itp. *** Masło roztapiamy i odkładamy do wystudzenia *** *** Przestudzone masło ucieramy z cukrem i jajkami *** *** Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodajemy do masy, mieszamy
Blog z Apetytempokrajać pozostałą twarda masę główek jaknajdrobniej heblem. Potem na dwa czubate węborki uheblowanej kapusty dać małą filiżankę soli, małą garść kminku, kilka kawałków kwaśnych jabłek i 5 do 6 jagód jałowcowych i te przyprawy dobrze w większem naczyniu z kapustą przemieszać.” Cytat z książki “Kuchnia Polska – niezbędny podręcznik dla kucharzy i gospodyń wiejskich i miejskich
Tajemnice Smakuzalety czerwonego wina i zielonej herbaty – ma bowiem zarówno antocyjany jak i katechiny. Śródziemnomorska kultura wina i dalekowschodnia kultura herbaty spotykają się w małej, ciemnej, ale godnej podziwu jagodzie!”. * Nalewka z aronii wzmacnia odporność i poprawia krążenie. O innych zaletach i właściwościach aronii nie będę się rozpisywać, ale polecam książkę “Aronia super owoc”, z której
Tajemnice Smakupachnące. W zasadzie to mógłby być dla mnie jedyny powód chodzenia do lasu - to samo w sobie jest ogromną przyjemnością. Drzewa pachną, szyszki pachną, liście pachną, ziemia pachnie, krzaki jagód, ściółka... Po powrocie z lasu pojechaliśmy na chwilę do cioci Walerci. Co się okazało? Na jej podwórku rosną kanie! Zebraliśmy wszystkie - mama usmażyła panierowane kanie na (niebanalne) drugie śniadanie - NIEBO
Gary Bez dnaAmeryki Północnej, gdzie występuje w stanie dzikim. W Polsce uprawiana jest na plantacjach na skalę przemysłową. Jej owoce są dość cierpkie ze względu na wysoką zawartość tanin. Dojrzała jagoda zawiera 74-83% wody, z kolei cukry stanowią 10% świeżego owocu – łączna zawartość fruktozy i glukozy wynosi 66-100g/kg. Aronia stanowi jedno z najbogatszych źródeł antyoksydantów w żywności
Z notatnika dietetykadobrej wódki 400 ml płynnego miodu 1 sok z pomarańczy Skórka z pomarańczy 1 laska waniliowa 2 laski cynamonu 1 łyżka gałki muszkatołowej Kawałek świeżego imbiru 5-6 jagód jałowca 500 ml wody Masło niesolone Przygotowanie Umieść wszystkie składniki, oprócz wódki w rondlu i zagotuj. Następnie zmniejsz temperaturę i gotuj, czasami mieszając ok. 25-30 minut. Po lekkim przestygnięciu wlej
RafalCookSkładniki: 2 szklanki płatków wsianych 2 banany 1 jajko 1/2 szklanki mleka 20 g jagód goji 50 g suszonych śliwek Przygotowanie: Płatki owsiane zmiksować w blenderze, ale nie całkiem na … Czytaj dalej Ciasteczka owsiane
czarrna od kuchniSkładniki: 1 puszka białej fasoli 100 g orzeszków ziemnych 70 g moreli suszonych 20 g kakao 30 g żurawiny 10 g jagód goji 30 g mielonych migdałów Przygotowanie: Morele i … Czytaj dalej Kulki fasolowe
czarrna od kuchnimalin i banana na bazie mleka, ale możecie je zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka mleka krowiego lub innego, które lubicie 150 g malin, jagód lub borówek 1 duży banan szczypta imbiru garść orzechów nerkowca (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Maliny umyć, wrzucić do blendera. Banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i dodać
Danka PichciŚledzie lekko podwędzane w jałowcu. 2 płaty śledzi z zalewy, garść suchych igieł jałowca, 6 jagód jałowca, 1 liść laurowy, 1 cebula, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1 cytryna, 50 ml ginu, 150 ml oleju (rzepakowy tłoczony na zimno), 1 łyżeczka do kawy cukru, Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest
królestwo garówstosunkowo mało nasion. Jako ciekawostka, nie Wiem czy każdy z Was wie, że dynia powszechnie uważana jest za warzywo a w rzeczywistości jest owocem jagodowym. Coś takiego taka wielka jagoda?.. hm muszę to sprawdzić:)) Zapraszam tymczasem do przepisu na zupę krem z dyni piżmowej. Składniki 500 g obranej dyni 3 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 1-2 łyżki masła klarowanego
gotuj ze mnądzikie ptaszki to przepis z książki Jak gotować Marii Disslowej z lat trzydziestych XX wieku. Przepis troszkę zmodyfikowany, zamiast małych kurcząt liliputów użyłam nogi kurczaka . 4 nogi kurczaka, 15 jagód jałowca, szczypta jodłowych igieł (ja użyłam soli sosnowej ), 80 g masła, 150 ml śmietany 30%, 100 ml śmietany 12%, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, sól, Jałowiec zemleć. Nogi kurczaka oprószyć solą
królestwo garówcoś dla siebie. Z Marią Wąszewską-Berlińską autorka rozmawia o sposobach na bycie świadomym rodzicem , z drem n. med. Jakubem Bukowczanem porusza temat insulinooporoności , a z prof. dr hab. Jagodą Cieszyńską dyskutuje o dysleksji i prawidłowym rozwoju dzieci. To nie jedyni w tej książce eksperci, którzy udowadniają, że istnieją sprawdzone sposoby na zdrowe i komfortowe życie. Tytuł PRZEPIS
Kuchnia z widokiem na ogród