z jagodami - 7023 przepisów (strona:326/469)

Tarta jagodowa 206

ostaw do ostygnięcia. Twaróg zmiel 3 razy, wymieszaj z cukrem i galaretką, zalej masą serową  spód i wstaw na 1h do lodówki. Całość udekoruj świeżymi jagodami.  Smacznego

Niezły Młynek
Marynowane ryby aromatyzowane 150

Przygotowałam więc ryby ( filety z łososia i dorsza) w aromatyzowanej przyprawami marynacie. Przyprawy jakie zastosowałam to pokruszone liście laurowe, goździki, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, ziarenka kolendry i gorczycy, oraz jagody jałowca, mielony pieprz cytrynowy, dla ostrości smaku wykorzystałam papryczkę chili. Aby przygotować marynowane ryby aromatyzowane najlepiej wykorzystać filety rybne, które kroimy na małe kawałki. Jeśli wykorzystamy ryby w całości(...)szklanki cukru 1 cebula 1/2 szklanki wody 1 szklanka białego octu winnego przyprawy ok. 2 łyżki (pokruszone liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, ziarenka kolendry i gorczycy, oraz jagody jałowca) 2-3 goździki 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 papryczka chili Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy i zagotowujemy z octem winnym i wodą. Zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Studzimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jagodowe babeczki 149

wody 1/3 szklanki jagód + kilka na wierzch 10 łyżek syropu z agawy (można więcej, wedle życzenia ;)) 20g budyniu waniliowego bez cukru 1/2 szklanki  mleka migdałowego lub innego roślinnego szczypta soli Przygotowanie:      Mieszamy ze sobą składniki suche, tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia, siemię lniane, sodę. W blenderze lub mikserze miksujemy umyte jagody z wodą(...)Jeśli nasz mikser jest duży i potrzebuje więcej składników, wtedy podwajamy lub potrajamy porcję, pamiętając, by po zmiksowaniu wydzielić odpowiednio 1/2 lub 1/3 powstałej mieszaniny. Do zmiksowanych jagód dodajemy 7 łyżek syropu z agawy. Całość wlewamy do dołka wyrobionego w suchych składnikach. Mieszamy. Jeśli ciasto będzie za suche, możemy dolać troszkę mleka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto umieszczamy

Weganizm infantylny
Zakwas na żurek 173

łyżek płatków owsianych (koniecznie górskich) 800 ml ciepłej przegotowanej wody obrane ząbki czosnku z połowy dużej główki 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego utartych w moździerzu 3 jagody jałowca Przygotowanie: Płatki owsiane, przekrojone na pół ząbki czosnku, liście, ziele i jałowiec wrzuciłam(...)wyparzonego w piekarniku słoika i zalałam wodą. Słoik przykryłam gazą i odstawiłam w ciepłe miejsce. Zakwas codziennie mieszam drewnianą łyżką. Po 3-4 dniach należy wyjąc liście laurowe i jagody jałowca, a resztę zblendować i wykorzystać do ugotowania żurku

Kulinarny Pamiętnik
1562. Bajaderka 184

dowolnego ciasta  150 ml mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki masła 1 mały słoiczek dżemu [najlepiej kwasnego] dowolne bakalie : żurawina, rodzynki, płatki migdałowe, orzechy,jagody goji,złote jagody ,ryż preparowany itd Ciasto pokruszyć.Mleko z cukrem i kakao rozpuścić na małym ogniu dokładnie mieszając,wystudzić. Do pokruszonego ciasta dodać pozostałe składniki i masę kakaową. Wszystko dokładnie wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Mufinki z truskawkami i kruszonką 138

zdjęcie.. 200 g mąki pszennej 150 g cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml oleju roślinnego 1 jajko 75 ml mleka 150 g świeżych jagód [  u mnie truskawki] Kruszonka 50 g mąki pszennej 100 g cukru 50 g masła 1,5 łyżeczki cynamonu [ u mnie cappuccino] Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Natłuścić(...)albo wyłożyć papilotkami foremki do muffinów.Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.W oddzielnej misce olej wymieszać z jajkiem i mlekiem. Dodać do suchych składników, dobrze wymieszać.Jagody wymieszać z odrobiną mąki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Napełniać foremki pozostawiając miejsce na kruszonkę.Za pomocą widelca wymieszać cukier z mąką, masłem i cynamonem. Posypać po muffinów

Moje domowe kucharzenie
Owsianka bananowa :) 168

wszystkie dodatki oprócz banana. Mieszamy i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu. Następnie pokrojonego banana wrzucamy do owsianki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Całość możemy udekorować pokrojonym bananem i jagodami goji. Owsianka tego typu jest niezwykle sycąca i daje powera na cały dzień

Emcia Pichci
Jagodzianki 135

mleka 130 g serka homogenizowanego ( ok. 3 dużych łyżek ) 500 g jagód szczypta soli 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka skórki z cytryny ( ja wlałam kilka kropel esencji cytrynowej ) Lukier : 12 łyżek cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody Sposób przygotowania: Jagody myjemy i wysypujemy na talerz w celu ich wysuszenia. Posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem. Mleko(...)uderzyć dłonią aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Blat podsypać mąką , aby nam się ciasto nie przyklejało i znowu troszkę wyrobić . Odrywamy po kawałku ciast tworząc kółko  , wsypujemy łyżkę jagód i sklejamy ciasto na pół , tak jak pierogi. Jeśli mamy problem ze sklejeniem się ciasta , należy podsypać troszkę mąką. Podgrzewamy piekarnik do 190 C i pieczemy ok. 25 - 30 minut

Słodkości i nie tylko
Ciasto drożdżowe na maślance z owocami 233

Bardzo lubię drożdżowe ciasta, najlepiej jeszcze ciepłe, z dużą ilością owoców i kubkiem mleka do tego:) postanowiłam wykorzystać bogactwo wszystkich owoców jakie akurat miałam, czyli maliny, truskawki, porzeczki, jagody i borówkę amerykańską.  Dodatkowo do ciasta użyłam nie mleko a maślankę, co nadało ciastu nieco inny smak i konsystencję:)  Zaczyn:  50g świeżych drożdży,  60 ml ciepłej(...)szklanka maślanki,  3/4 szklanki cukru + 2 łyżki,  szczypta soli,  100g stopionego masła,  szczypta kurkumy dla koloru,  500 g owoców (u mnie truskawki, maliny, jagody, borówka amerykańska i porzeczki).  Mąkę przesiać, dodać po szczypcie soli i kurkumy oraz 3/4 szklanki cukru. Wymieszać. Dodać zaczyn, stopione masło, maślankę i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć

Z miłości do słodkości
Ciasto z fasoli z sezonowymi owocami 206

wrzawskiej 2 jabłka łąckie 2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego 3 małe jajka 100 ml maślanki 40 g mąki kasztanowej łyżka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia wiśnie nadwiślanka maliny jagody Fasolę dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie (3 razy więcej wody niż fasoli). Na następny dzień lekko solimy i na małym ogniu gotujemy ją w tej wodzie przez(...)miksujemy po czym dodajemy ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy i przelewamy do keksówki o wymiarach 25 x 10 cm. Na wierzchu układamy wypestkowane wiśnie oraz maliny i jagody. Ciasto pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :) Przepis bierze udział w konkursie Blog ze Znakiem Smaku :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

Mienta blog
Jagodzianki z serem 146

Odstawiamy ciasto na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze chwilę, należy rozwałkować ciasto na duży kwadrat. Twaróg mieszamy z jagodami, jogurtem greckim i cukrem pudrem (3 łyżki). Na rozwałkowane ciasto nakładamy serowo- jagodowy farsz i zwijamy ciasto w rulon. Kroimy w plastry o grubości 3-4 cm. Układamy

Mango Papaja
Jagodzianki na twarożku 165

blat wysypany mąką, podzielić na części, uformować placki, na środek nałożyć łyżkę jagód i uformować jagodzianki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu, odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Część jagodzianek przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym białkiem. Piec w 190 stopniach około 15 minut. Jagody do nadzienia wymieszać z mąką i cukrem

Ala piecze i gotuje
Owsianka z owocami 186

łyżeczki miodu Przygotowanie: Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy przez 5-6 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę banana i jabłko. Dodajemy do owsianki razem z jagodami goji. Gotujemy jeszcze przez chwilkę i zdejmujemy z ognia. Dosładzamy miodem do smaku. Gotowe

Ze smakiem i z pasją
Deser z bitą śmietaną, ananasem i kiwi. 180

ananasa rozdrabniamy blenderem i nakładamy do pucharków. Przykrywamy warstwą bitej śmietany. Następnie obieramy i miksujemy kiwi, nakładamy na śmietanę.  Zmiksowane kiwi również przykrywamy warstwą śmietanki. Wierzch dekorujemy jagodami goji i startą czekoladą. Zajadamy ze smakiem

Ze smakiem i z pasją
Drożdżowy wieniec z owocami 442

Miękkie, puszyste, cynamonowe ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców.  Truskawki, maliny, jagody czy też borówka amerykańska, na co tylko macie smak i ochotę :) Składniki na ciasto : 2 i 1/4 szklanki mąki * 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka cukru pudru 3/4 szklanki ciepłego mleka(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 duże żółtko 2 łyżki roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo : 1/4 szklanki masła 1/4 szklanki cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 szklanki owoców (truskawki, maliny, jagody itp.) 1 jajko cukier puder do oprószenia, upieczonego ciasta Do misy miksera przesiać mąkę, cukier puder, drożdże oraz sól. Wymieszać lekko, aby suche składniki się połączyły, a następnie dodać, mleko

Zabawa smakiem

Proponowane wyszukiwania