Klasyczne włoskie bruschetty to przekąska w której zamknięty jest cały smak słonecznych Włoch. Ta przystawka powinna rozpoczynać każdą włoską ucztę. Jest to przepis świetnie pasujący na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!krem budyniowy wykładamy dżem porzeczkowy u mnie dwa standardowe słoiki. Jeśli masz świeże lub mrożone porzeczki, możesz ich użyć. W zastępstwie porzeczki możesz użyć wiśni lub jagód! Na dżem wykładamy bezę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni C. Czas pieczenia nastawiamy na 1 godzinę. Po upływie 10 minut ostrożnie na bezę wysypujemy kruszonkę. Kruszonka z migdałów
SMYKWKUCHNIprzepadasz za tym warzywem, nie martw się, jego smak tu jest niewyczuwalny. Składniki na 1 większą porcję lub 2 mniejsze 100g mrożonych wiśni (w sezonie świeże) 80g mrożonych jagód (w sezonie świeże) 15g suszonych buraczków (lub sproszkowanego buraka, ewentualnie 1/2 małego ugotowanego buraka) 200g gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka nasion chia Kilkanaście
Fabryka pomysłówjajka 125 ml mleka 100 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 g mascaropone 100 g gorzkiej czekolady 1-2 łyżki słodziwa opcjonalnie: łyżka soku z jagód lub barwnik spożywczy Suche składniki na ciasto łączymy ze sobą. Masło rozpuszczamy, mieszamy z mlekiem i jajkami. Dosypujemy suche składniki. Mieszamy do czasu, aż masa stanie się jednolita. Ciasto wykładamy
Kucharzycaciasto. Składniki: 2 kromki ciasta drożdzowego na osobę jajko małe opakowanie śmietany łyżka ekstraktu z wanilii dżem z rokitnikiem lub inny kwaśny odrobina owoców – u mnie garstka mrożonych jagód i ananasa Pełny przepis tutaj. Kanapki z pastą jajeczną z sardynkami Jestem psychofanem past do chleba. Zwłascza takich, które robi się dosłowne chwilkę. Składniki: puszka sardynek razem z olejem
Ugotowane pozamiataneUwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci – na wytrawnie, jak i na słono. Pokochałam ją jeszcze bardziej, od kiedy odkryłam, jak cudownie komponuje się zmiksowana z
Flymetothespoonokoło 60 ml mleka moja córka nie mogła sie doczekać i kroiłam gorące farsz 3-4 brzoskwinie, nektaryny- u mnie małe brzoskwinie ogrodowe 140 g świeżych drobnych owoców ,jagód,malin,lub same brzoskwinie 50 g brązowego cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,lub kukurydzianej 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko do smarowania rozbełtane 1 łyżka wody około 1 łyżka
mojej kuchniPogoda od wczoraj bardziej wiosenna niż zimowa, więc i moje wypieki bardziej nawiązują do wiosny i lata! Razem z mamcią przygotowałam fantastyczny sernik , na który przepis
Ostra na Słodkobloga White Plate. Składniki: 500 g solonych płatów śledziowych 4 szalotki 1/4 l wody 1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej 1/8 l octu z jabłek 5 liści laurowych 10 jagód jałowca po 5 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu 5 goździków 1/3 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Przygotowanie: Śledzie moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie
Codziennik KuchennyPrzepis na domowe gofry pojawił się w moim rodzinnym domu prawie dwie dekady temu. Do tego super gofrownica (de facto nadal dobrze działająca – po tylu
Moja Delicjabył zachwycony-polecam gorąco Składniki: 1,2 kg mięsa z dzika(u mnie różne,trochę szynki,trochę podgardla) 4 cebule 4 marchewki pół selera główka czosnku garść jagód jałowca kilka liści laurowych kilka ziaren pieprzu świeże zioła (rozmaryn; oregano) 1/2 l wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki oliwy 4 łodygi selera naciowego 250 g pomidorów z puszki
Swojskie jedzonkoUwielbiam kremowe serniki, a ten dokładnie taki jest. Pieczony w parze nabiera kremowej konsystencji i co ważne nie opada za wiele, a słodycz sera cudownie przełamuje
Gotowanie...to proste !Zima nastała. A zimą przeziębienia, złe samopoczucie i generalnie stany depresyjne. Na szczęście mamy na to lekarstwo. I to lekarstwo bardzo smaczne! Można powiedzieć – idealne
slodkokwasnaplmniej. Najciekawsza, a jednocześnie najbliższa prawdy wydaje się jednak historia, która prowadzi nas wprost do Afryki. Tam, w IX wieku żył ponoć młody pastuszek, który zauważył, że po zjedzeniu jagód z pewnego drzewa, jego kozy zyskiwały nadzwyczajną aktywność, stając się wyjątkowo pobudliwe i nieznośne. To zdumiewające odkrycie nurtowało go na tyle, że udał się do opata pobliskiego klasztoru (chrześcijaństwo znane
codojedzenia