z jagodami - 7023 przepisów (strona:315/469)

Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami 218

śmietany Przepis II – łatwiejszy, też kruche 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru     400 ml śmietany kremówki 30%, 2 – 3 łyżki cukru pudru maliny, jagody, borówki, porzeczki.... Wykonanie w przypadku obu przepisów takie samo. Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć

królestwo garów
CARE - Bodegas Anadas – nowa twarz Aragonii 102

wszystko dostajemy wino bardzo skoncentrowane, gęste od aromatów i smaków. W kieliszku widzimy piękną czerwoną barwę z purpurowymi i fioletowymi refleksami. Bukiet jest intensywny dominują aromaty dojrzałych czerwonych owoców ( jagody, jeżyny) ale też aromaty skórzane i waniliowe. W ustach to przede wszystkim gigantyczna koncentracja i moc Wino jest długie i bardzo ekspresyjne. Na pewno nie jest to wino codzienne

królestwo garów
Wino do gęsi 95

rubinowy kolor. Dominują aromaty wiśni i czereśni. Aksamitne, delikatne, z długim owocowym finiszem. Wino jest niefiltrowane.* Dva Duby Impera 2011 . Bardzo dobry owocowy lekki nos. W ustach dominują maliny, jagody. Lekkie, świeże, z dobrą przyjemną kwasowością. Z białych win proponujemy trochę nietradycyjnie : Sauvignon 2012 - Cépage   Wino w jasnozielonym kolorze, w aromacie przypomina agrest i zielone marynowane papryki

królestwo garów
Pierogi z ogononami wołowymi 147

nadzienie: 2 kg ogonów wołowych, tłuszcz do smażenia, 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 2 cebule, 3 listki laurowe, 3 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, 8 ziaren pieprzu, 4 jagody ziela angielskiego, 400 ml czerwonego wytrawnego wina Proponuję pierogi z ogonów wołowych w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Ogony umyć, osuszyć, pokroić na kawałki

królestwo garów
Ogony wołowe 116

ogonów wołowych, tłuszcz do smażenia, 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 2 cebule, 3 listki laurowe, 3 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, 8 ziaren pieprzu, 4 jagody ziela angielskiego, 400 ml czerwonego wytrawnego wina Ogony umyć, osuszyć, pokroić na kawałki długości około 5 cm. Ogony można kroić nożem, tylko trzeba trafić w odpowiednie miejsce. Jeżeli „napotkamy opór” przesuńmy nóż kawałek

królestwo garów
Perliczka faszerowana pęczakiem 108

perliczka, sól, 8 jagód jałowca, nadzienie: 300g mięsa z perliczki (najlepiej nogi), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 100 ml brandy, 200 ml pęczaku, 5 jagód jałowca, łyżka listków świeżego tymianku, 500 ml bulionu drobiowego, cukier, sól, tłuszcz do smażenia (gęsi),   tymianek,  główka czosnku Perliczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć

królestwo garów
Rosół z perliczki 109

rozmarynu, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 2 grzyby suszone, Mięso zalać wodą, dodać obrane warzywa, przypaloną cebulę, przyprawy, grzyby. Gotować na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Można dodać 2 jagody jałowca. Rosół przecedzić, można klarować ale nie trzeba. Podawać z kluskami lub pierogami z mięsa z perliczki. Z mięsa z perliczki można przygotować Vol-au-vent . zastawa

królestwo garów
Gambero Rosso Vini d’Italia tour 2014/2015 78

Gavi ’13, które było idealnym wstępem do Barbery del Monferrato Maria 2012. To wino charakteryzowało się żywym i lśniącym rubinowo-czerwonym kolorem, zdecydowanym owocowym aromatem, z nutami dzikiej jagody, porzeczki i wiśni oraz przyjemnym i długim posmakiem. Idealnie komponowałoby się z pieczonym lub gotowanym mięsem czy też makaronami np. autorstwa Joanny. Najciekawsze wino oczywiście było na koniec, czyli Barolo

królestwo garów
Alto Adige – Wina z Południowego Tyrolu 144

miesięcy. Po zabutelkowaniu wino dojrzewa jeszcze przez 5-10 miesięcy zanim zostanie skierowane do sprzedaży. W kieliszku widzimy wino w kolorze jasnego rubinu. Wino jest bardzo aromatyczne, dominują leśne jagody. Posiada bardzo dużą koncentrację. Taniny są delikatne i dobrze wtopione. Wino jest dobrze zrównoważone i ma sporo ciała. Jest bardzo smaczne już dziś a i długie lata przed

królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina II 136

Region: Napa Valley Wino Napa Valley Cabernet Sauvignon Louisa M. Martini charakteryzuje się głębokim burgundowym kolorem, aromatem ciemnych owoców, wędzonego cedru i suszonych ziół. Skoncentrowane smaki czarnej wiśni oraz jagody są przyjemnie zharmonizowane z nutami cedru i tostu na przyjemnym finiszu. W ustach bogate i zrównoważone, charakteryzuje się długim finiszem z bardzo ekspansywną paletą. Doskonałe do potraw z czerwonego

królestwo garów
DIETETYCZNA, ZDROWA OWSIANKA! 114

Składniki: - 2 czubate łyżki płatków owsianych - 1,5 łyżki kaszy manny - 100 ml wody - 150 ml mleka 3,2% - 2 słodziki - 2 łyżki mieszanki (jagody goji, miechunka, morwa biała, pestki dyni, migdały, orzechy nerkowca) W rondelku zagotuj wodę i mleko, dodaj słodziki. Wsyp płatki i kaszę zmniejsz ogień, mieszając od czasu do czasu gotuj 10 minut. Wlej do miseczki

SMYKWKUCHNI
Orzeźwiający kisiel wieloowocowy domowej produkcji. 145

Mamy pozwala w kilka minut utrwalić świeży aromat owoców w orzeźwiająco lekkiej konsystencji kisielu. Składniki (na 3-4 miseczki deserowe): po garści ulubionych owoców kompotowych ( polecam wiśnie, czereśnie, porzeczki, jagody, maliny) woda cukier do smaku ok. 1 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Umyte owoce podgrzałam na patelni wraz z cukrem (wiadomo, że najlepiej dodać go jak najmniej - jednak

Kuchnia po mojemu
Błyskawiczne ciasto z owocami na weekendowy deser - ze śliwkami, a bez masła ;) 113

szklanka cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru + łyżkę cukru trzcinowego) 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki Szymanowskiej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce (np truskawki, jagody, wiśnie, jabłka) ulubiony aromat (ja zamiast aromatu dodałam 2 łyżeczki cukru waniliowego)  Przygotowanie: Całe jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy olej oraz kilka kropli ulubionego aromatu i dalej

Kuchnia po mojemu
Greckie ciasto figowo orzechowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.84 140

Wiewiórę przystało bardzo smakują mi wszystkie bakalie. Orzeszki, suszone jagody, figi... bajka... to ciasto musiałam upiec! na początku pomyślałam "tylko dla siebie?" a potem stwierdziłam "TAK!!!". Przepis pochodzi z bloga Pistachio . Tam zawsze znajduje coś smakowitego... W weekend, który spędziliśmy nieplanowanie poza domem, nie zdążyłam.  Upiekłam je dziś między sprzątaniem a myciem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dietetyczny deser z nasionami chia! 164

połowy objętości, połóż po kawałeczku truskawki, zalej resztą płynu. Na wierzch ułóż truskawki. Wstaw do lodówki na 30 minut.  Górę posyp łyżką płatków owsianych i suszonych owoców (jagody goi, kokos, banan, papaja, ananas, migdał co tam lubicie!) SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania