początku tak nerwowo. większość trafiła prosto do brzuchów a to co udało się zebrać do pojemnika, już umyte wylądowało w miseczce :) poziomkowy raj! a za tydzień będą już jagody pełne słodyczy! bocian karmił swoje młode czereśnie spadały wręcz z drzewa szuwary szumiały... matka zamiast nogi moczyć czytała Jo Nesbo, dzięki Ci Kozo Domowa !!! A jeśli macie dość kiełbasy
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżki kakao szczypta soli 1 jajko krem 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone sok z 1 cytryny cukier puder do smaku ( 2-3 łyżki) dodatkowo maliny jeżyny jagody poziomki lub inne ulubione owoce 2-4 beziki pół tabliczki mlecznej czekolady świeża mięta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Masło z cukrem utrzeć na jednolitą masę. Dodać jajko i sól
DefinicjaSmakupyszny koktajl jagodowo- bananowo- waniliowy z dodtakiem soku z limonki, który całości nadaje rześkości i orzeźwienia. Prawdziwa owocowa pycha :) SKŁADNIKI 200 ml jogurtu naturalnego 3-4 łyżki jagód 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią/ nasionka z laski wanilii/ łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 dojrzały banan sok z 1/3 limonki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
DefinicjaSmakujajko 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka miodu 20 ml rumu 20 ml gorącej wody dodatkowo lody śmietankowe świeża mięta jagody goi płatki czekoladowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rum, wymieszać z gorącą wodą oraz miodem. Powstałym syropem zalać żurawinę. W miseczce wymieszać suche składniki ( mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia), w drugiej
DefinicjaSmakunaturalnych ozdób, które poza tym, że pięknie wyglądają podkręcają również smak pierniczków. Świetne do dekoracji będą: wiórki czekoladowe, wiórki kokoswe, siekane orzechy, całe orzechy o ciekawym kształcie, żurawina, rodzynki, jagody goji, skórka pomarańczowa, kandyzowane wiśnie itd. POMYSŁY NA WZORY To chyba mamy już wszystko, możemy przejść do właściwego dekorowania :) Technik dekorowania jest bardzo dużo, ja chciałam Wam pokazać kilka
DefinicjaSmakuowalny arbuz 500-600 g serka kremowego lub fety (miękka odmiana) 2-3 łyżki czarnuszki podprażonej na patelni czerwone i ciemno czerwone mieszane owoe (truskawki,czereśnie,poziomki,figi,winogrona,jagody itp.) listki mięty 2-3 łyżki brązowego cukru lub miodu karmel z cukru do dekoracji winegret: sok z 1 dużej lub 2 małych limonek 1 łyżka miodu lub brązowego
Sztuka gotowania w/g Samirypłaskie łyżeczki proszku do pieczenia mały banan pół dojrzałego mango 0/5 pomarańczy nektarynka 120 g młodego szpinaku dowolne sezonowe owoce np. poziomki, truskawki, maliny, jeżyny i jagody opcjonalnie mięta do ozdoby Fasolę dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie (3 razy więcej wody niż fasoli). Na następny dzień lekko solimy i na małym ogniu gotujemy
Mienta blognaturalnego 2-3 galaretki truskawkowe 3,5 łyżki żelatyny 2-3 krople aromatu waniliowego 2 łyżki cukru - w zależności jak słodki chcemy jogurt. opcjonalnie owoce: u mnie truskawki i jagody Wykonanie: Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, następnie rozpuszczamy w odrobinie ciepłej- czekamy aż ostygnie. Letnią żelatynę łączymy z jogurtem naturalnym połączonym z cukrem i aromatem., przekładamy do szklanek
Garnkowe fanaberiekogo: dla tych, którzy mają na zbyciu maliny, poziomki, jagody lub truskawki dla tych, którym pozostało jedno białko i myślą co by z nim zrobić dla tych, którzy kupili korpusy i szukają pomysłu czym je wypełnić Składniki: 1 szklanka cukru duża, kopiata szklanka owoców np. malin, borówek , poziomek (można zostawić też kilka sztuk do dekoracji babeczek) 1 białko Wykonanie
Mania Wypiekaniaciasto lub mieszamy z ciastem delikatnie. 3. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st.C. Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Moje gotowanie, wydanie specjalne - Truskawki, maliny, jagody
Kuchnia domowa Anistopionego, wystudzonego masła Masa śmietanowo-jogurtowa: 2 galaretki malinowe 250 ml gorącej wody 400 ml śmietany kremówki 30% 350 g jogurtu greckiego 1 łyżka cukru pudru 125 g jagód lub borówek 100 g malin Dekoracja: 1 galaretka jagodowa 1,5 szklanki gorącej wody 125 g jagód lub borówek 50 g malin Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddzielić od białek
Świat CiastaPodsumowując: Mimo, że smaki lodów na pierwszy rzut oka szczerze nas zaintrygowały to w smaku okazały się przeciętne. Sorbet jagodowy całkiem niezły, ale nie smakował jak klasyczne jagody. Ze wszystkich smaków, które próbowałyśmy zdecydowanie godny polecenia jest jedynie sorbet gujana, truskawka z bananem (miałyśmy jeszcze okazję spróbować smak ciasteczkowy, sorbet gorzka czekolada, mascarpone z figą i wanilia). Atutem lodziarni
Kolizje Smakówmąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 165 g drobnego cukru 125 miękkiego masła 2 jajka 125 ml mleka małe jabłko pokrojone w cienkie plasterki szklanka mrożonych jagód ( w sezonie świeżych) 3-4 truskawki 2 łyżki cukru demerara Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Wykładamy ją do natłuszczonej formy o średnicy
Mienta blogdomu. Rano wybraliśmy się wszyscy na nasza działkę położoną w lesie, którą ja wzorem pierwszych odsadników częściowo wykarczowałam i zamieniłam na uprawy. Rosną tam między innymi krzewy porzeczek i jagody. Te ostanie same się wysiały i rosną sobie bez mojej pomocy. Nazbieraliśmy trochę tych owoców, żeby właśnie upiec z nich ten tort, który moi domownicy zjadają w ciągu kilku
Wiem co jem