nektarynka okrojona na ćwiartki ze skórką bez pestki kilka śliwek 4 łyżki cukru około 1,5 litra wody możemy dodać maliny lub inne ulubione owoce np jagody czy morele Wykonanie: Umyte, przygotowane owoce zalać wodą ,dosłodzić Doprowadzić do wrzenia pod przykryciem na wolnym ogniu -wyłączyć Zostawić na koło 2 h po tym czasie kompot
Od kuchni czyli o wszystkim po trochędrożdży( lub 7 g suchych) 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru (12dkg) 2 jajka 8 dkg roztopionego masła szczypta soli dowolne owoce ( truskawki, jagody , wiśnie. U mnie jeżyny) masa budyniowa: 1/2 l mleka 3 łyżki cukru laska wanilii , łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Maślane ciasteczkojaja 3 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropelek zapachu kokosowego lub łyżkę likieru kokosowego. ok 1 kg śliwek ( mogą być również inne owoce - wiśnie, jagody, borówki, czereśnie, jabłka , itp)- u mnie było 40 dag Przygotowanie : Białka ubić z odrobiną soli, dodając cukier, gdy piana będzie sztywna dodać żółtka Następnie pozostałe składniki,( tj. ja dodałam wpierw część
Proste Potrawycytryny kawałek ok 2-3 cm imbiru 1-2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego dodatki : zielona herbata matcha, młody jęczmień, sezam, chili, można dodać także jagody goji, ostropest, sproszkowany korzeń maca, co kto lubi i ma akurat w szafce :) Przygotowanie : Pokroić gruszki (nie obierać) zblendować z odrobiną wody lub roślinnym mlekiem dodać resztę składników i blendować
zdrowa vege kuchniawinobrania i gotowania w Wilanowie, w Villi Intrata . Pod okiem Macieja Nowickiego, gotowaliśmy dania według staropolskich przepisów, zaczerpniętych z najstarszych polskich książek kucharskich. Podczas warsztatów przygotowaliśmy: „ komput z jagód winnych po miejsku” oraz „perlicę z marmeladą z jagód winnych
królestwo garówmyślę, że będzie mi to potrzebne w pracy, którą, mam nadzieję, niedługo podjąć ;) Składniki: 2 szklanki jeżyn 3/4 szklanki cukru szczypta soli 250 ml mleka 375 ml śmietany 30% Jagody zagotować z cukrem i solą, dusić na małym ogniu przez około 5 minut. Owoce rozgnieść widelcem, odłożyć do wystudzenia. Masę jagodową zmiksować z mlekiem, dodać zimną śmietanę i wymieszać
Domowa cukiernia Ewysoli 2 jaja 4 łyżki oleju rzepakowego 2 szklanki kefiru lub maślanki 1 nieduży dojrzały banan 1 łyżka soku z cytryny 1 ½ łyżki kakao Dodatkowo jogurt waniliowy borówki lub jagody sos malinowy banany lub inne owoce do podania Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, sól) wymieszać razem. Jajka roztrzepać z kefirem, połączyć z olejem. Banana rozgnieść
Pełny talerzmiałam zamroziłam woreczek i słoik zasypałam cukrem. Bardzo lubię takie maliny, mogłabym je dodawać prawie do wszystkiego! Pamiętam jak moja mama robiła tak nie tylko maliny, ale jagody i inne owoce. Są łatwe w wykonaniu, nie podaję dokładnych proporcji, bo to nie ma sensu, każdy słoik jest inny, a tu wystarczy tylko przesypać cukrem warstwy owoców, a potem tylko
Blondynka Gotujepyszna tarta z lekkim budyniowym kremem,galareką i owocami,można użyć dowolnych,ja wybrałam truskawki i jagody-pyszna!!! SKŁADNIKI: 200 g mąki, 60 g cukru pudru 250 g masła, 1 jajko+2 żółtka 300 ml mleka 100 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1/2 cytryny 30 g wiórków kokosowych 250 g owoców 1 opakowanie galaretki PRZYGOTOWANIE: z mąki
Swojskie jedzonkoProf. Arne Astrup w 2009 roku rozpoczął pięcioletni program badań nad dietą nordycką. Jadłospis przypomina śródziemnomorski – opiera się na lokalnych produktach, jak ryby Morza Północnego, olej rzepakowy czy jagody, porzeczki i żurawina. U podstaw diety nordyckiej leżą tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź czy makrela, spożywane trzy-cztery razy w tygodniu. Ryby są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Ostra na Słodkowywołującymi przeziębienia czy grypę. Mają działanie moczopędne, przeczyszczające, rozwalniające, rozkurczowe, przeciwbólowe, usuwają z organizmu toksyny egzogenne (pochodzące spoza organizmu) i szkodliwe produkty przemiany materii, maja właściwości przeciwreumatyczne i przeciwzapalne. Jagody czarnego bzu mają również zastosowanie lecznicze, mianowicie wskazane są na nerwice, stany zapalne żołądka, biegunkę, niedomogi wątroby, niestrawność, żółtaczkę,, zaparcia, kamicę moczową. Kto produkuje sok z owoców czarnego
Naturalna Kuchniawrócił z pracy wyjątkowo wcześnie, szybko więc przebrał się w szorty i pojechaliśmy nad jezioro. Szum liści, ten charakterystyczny, trudny do opisania dźwięk fal uderzających o brzeg, i ostatnie jagody sprawiły, że spędziliśmy tam kilka fantastycznych godzin. W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się na ostatnie już chyba lody w plenerze; usiedliśmy na bulwarze i podziwialiśmy słońce chowające się za budynkami
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremowa, trącąca mocną szafranową nutą. O tak, specjalnie na okazję gotowania risotta kupiliśmy szafran, sprzedawca popatrzył na nas z błyskiem w oku i wcisnął ulotkę opisującą jakieś dziwne jagody, ponoć niesamowicie zdrowe i równie niesamowicie drogie, bo w końcu ktoś, kto kupuje łyżeczkę przyprawy za 11zł nie może być przy zdrowych zmysłach albo też jest nieprzyzwoicie bogaty
Przepysznik - BLW i nie tylkozatem patelnie w dłoń, moi mili! Racuchy na kefirze 400ml kefiru 1 1/2 szkl. mąki pszennej 2 jajka 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej dowolne owoce (u nas dwie spore garście jagód) tłuszcz do smażenia (olej kokosowy, rzepakowy bądź masło klarowane) Kefir wlać do miski, wbić jajka i zmiksować, mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i partiami dodać ją do kefiru i jajek
Przepysznik - BLW i nie tylko