z jagodami - 7023 przepisów (strona:295/469)

Bez pradu czyli Mazury, czeresnie, poziomki i kielbasa 212

początku tak nerwowo. większość trafiła prosto do brzuchów a to co udało się zebrać do pojemnika, już umyte wylądowało w miseczce :) poziomkowy raj! a za tydzień będą już jagody pełne słodyczy! bocian karmił swoje młode czereśnie spadały wręcz z drzewa szuwary szumiały... matka zamiast nogi moczyć czytała Jo Nesbo, dzięki Ci Kozo Domowa !!! A jeśli macie dość kiełbasy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z owocami leśnymi, cytrynowym mascarpone i bezikami. 179

łyżki kakao szczypta soli 1 jajko krem 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone sok z 1 cytryny cukier puder do smaku ( 2-3 łyżki) dodatkowo maliny jeżyny jagody poziomki lub inne ulubione owoce 2-4 beziki pół tabliczki mlecznej czekolady świeża mięta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Masło z cukrem utrzeć na jednolitą masę. Dodać jajko i sól

DefinicjaSmaku
Koktajl jagodowo- bananowy z aromatem limonki i wanilii. 144

pyszny koktajl jagodowo- bananowo- waniliowy z dodtakiem soku z limonki, który całości nadaje rześkości i orzeźwienia. Prawdziwa owocowa pycha :) SKŁADNIKI 200 ml jogurtu naturalnego 3-4  łyżki jagód 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią/ nasionka z laski wanilii/ łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 dojrzały banan sok z 1/3 limonki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować

DefinicjaSmaku
Ekspresowy deser czekoladowy 212

jajko 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka miodu 20 ml rumu 20 ml gorącej wody dodatkowo lody śmietankowe świeża mięta  jagody goi płatki czekoladowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rum, wymieszać z gorącą wodą oraz miodem. Powstałym syropem zalać żurawinę. W miseczce wymieszać suche składniki ( mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia), w drugiej

DefinicjaSmaku
Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 301

naturalnych ozdób, które poza tym, że pięknie wyglądają podkręcają również smak pierniczków. Świetne do dekoracji będą: wiórki czekoladowe, wiórki kokoswe, siekane orzechy, całe orzechy o ciekawym kształcie, żurawina, rodzynki, jagody goji, skórka pomarańczowa, kandyzowane wiśnie itd. POMYSŁY NA WZORY To chyba mamy już wszystko, możemy przejść do właściwego dekorowania :) Technik dekorowania jest bardzo dużo, ja chciałam Wam pokazać kilka

DefinicjaSmaku
Fasolowe babeczki z kremem szpinakowym i owocami 171

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia   mały banan pół dojrzałego mango 0/5 pomarańczy nektarynka 120 g młodego szpinaku   dowolne sezonowe owoce np. poziomki, truskawki, maliny, jeżyny i jagody opcjonalnie mięta do ozdoby Fasolę dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie (3 razy więcej wody niż fasoli). Na następny dzień lekko solimy i na małym ogniu gotujemy

Mienta blog
Deser galaretkowy 225

naturalnego 2-3 galaretki truskawkowe 3,5 łyżki żelatyny 2-3 krople aromatu waniliowego 2 łyżki cukru - w zależności jak słodki chcemy jogurt. opcjonalnie owoce: u mnie truskawki i jagody Wykonanie:  Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, następnie rozpuszczamy w odrobinie ciepłej- czekamy aż ostygnie. Letnią żelatynę łączymy z jogurtem naturalnym połączonym z cukrem i aromatem., przekładamy do szklanek

Garnkowe fanaberie
Masa owocowa do babeczek 177

kogo: dla tych, którzy mają na zbyciu maliny, poziomki, jagody lub truskawki dla tych, którym pozostało jedno białko i myślą co by z nim zrobić dla tych, którzy kupili korpusy i szukają pomysłu czym je wypełnić Składniki: 1 szklanka cukru duża, kopiata szklanka owoców np. malin, borówek , poziomek (można zostawić też kilka sztuk do dekoracji babeczek) 1 białko Wykonanie

Mania Wypiekania
Mleczne ciasto z truskawkami 244

ciasto lub mieszamy z ciastem delikatnie. 3. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st.C. Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!!!   Źródło: Moje gotowanie, wydanie specjalne - Truskawki, maliny, jagody

Kuchnia domowa Ani
Lekki tort jagodowo-malinowy 307

stopionego, wystudzonego masła Masa śmietanowo-jogurtowa: 2 galaretki malinowe 250 ml gorącej wody 400 ml śmietany kremówki 30% 350 g jogurtu greckiego 1 łyżka cukru pudru 125 g jagód lub borówek 100 g malin Dekoracja: 1 galaretka jagodowa 1,5 szklanki gorącej wody 125 g jagód lub borówek 50 g malin Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddzielić od białek

Świat Ciasta
Lodziarnie w Poznaniu – Igloteka 223

Podsumowując: Mimo, że smaki lodów na pierwszy rzut oka szczerze nas zaintrygowały to w smaku okazały się przeciętne. Sorbet jagodowy całkiem niezły, ale nie smakował jak klasyczne jagody. Ze wszystkich smaków, które próbowałyśmy zdecydowanie godny polecenia jest jedynie sorbet gujana, truskawka z bananem (miałyśmy jeszcze okazję spróbować smak ciasteczkowy, sorbet gorzka czekolada, mascarpone z figą i wanilia). Atutem lodziarni

Kolizje Smaków
Ucierane ciasto Donny Hay 191

mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 165 g drobnego cukru 125 miękkiego masła 2 jajka 125 ml mleka   małe jabłko pokrojone w cienkie plasterki szklanka mrożonych jagód ( w sezonie świeżych) 3-4 truskawki 2 łyżki cukru demerara Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Wykładamy ją do natłuszczonej formy o średnicy

Mienta blog
Tort z owocami leśnymi 170

domu. Rano wybraliśmy się wszyscy na nasza działkę położoną w lesie, którą ja wzorem pierwszych odsadników częściowo wykarczowałam i zamieniłam na uprawy. Rosną tam między innymi krzewy porzeczek i jagody. Te ostanie same się wysiały i rosną sobie bez mojej pomocy. Nazbieraliśmy trochę tych owoców, żeby właśnie upiec z nich ten tort, który moi domownicy zjadają w ciągu kilku

Wiem co jem
Wiem co jem 151

Dorsz Fasola Jagody Kurki Makaron Orzechy nerkowca Orzechy włoskie Pieczarki Poziomki Płatki owsiane Ryż Seler naciowy Sezam Siemię lniane Truskawki Cynamon Zarodki pszenne

Wiem co jem