przygotowania tych paleo muffinków. Składniki: skórka z cytryny 4 jajka 2 łyżki soku z cytryny ¼ szklanki oleju kokosowego szczypta soli ⅓ szklanki mąki kosowej ½ łyżeczki sody borówka amerykańska lub jagody Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. Dorzucamy część owoców, a część zostawiamy na sam koniec pieczenia. Formę do muffinek smarujemy olejem kokosowym i pieczemy około 30-35 minut w 180 stopniach
PaleoLifedokładnie z dodatkiem borówek amerykańskich, bo niestety jagody mogę znaleźć tylko mrożone, aczkolwiek też by dały radę Czytaj więcej
Pasja tworzeniamoże by tak wspólnie z małymi (lub większymi) kibicami wymyślić zestawy owocowe w barwach wszystkich uczestników? To jest myśl! Ja spróbuję :) Składniki moich szaszłyczków to: truskawki ananas kiwi jagody winogrona Dla uzupełnienia tęczowego spektrum przydałyby się maliny i pomarańcze lub kaki (a może papaja?). Szaszłyczki maczaliśmy w deserowej i białej czekoladzie, które rozpuściliśmy w mikrofalówce z dodatkiem łyżki masła
zadanie-gotowaniewiśniowy , kokosowy , czekoladowy ~kolejny surowy batonik - RAW ENERGY kokosowo-kakaowy ~mini "batoniki" również surowe BURI BERI wiśnia oraz malina ~ pasta z jagody czarnej leśnej ~ krem z prażonych orzechów laskowych oraz nerkowców ~ przecier jabłko-mango ~ pesto bazyliowo-nerkowcowe z orzechami pinii ~ naturalna pasta słonecznikowa oraz pasta słonecznikowa
breakfast of dreamsserka na serniki 1 jajko 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki pszennej łyżka miodu mąka do obtoczenia olej do smażenia Sos: 1 szkl malin 1/2 szkl jagód 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka miodu Sos: Owoce przesypać do rondelka i podlać 2 łyżkami wody. Moje były mrożone więc puściły więcej wody podczas podgrzewania. Do świeżych owoców lepiej dać
Smakołyki Asisię najlepszym smakiem niektórych owoców i warzyw zestawiłam dla Was poniżej miesiące, w których smakują najlepiej. Owoce: Czereśnie - od czerwca do lipca Gruszki - cały rok Jabłka - cały rok Jagody - od lipca do sierpnia Maliny - od czerwca do września Śliwki - od sierpnia do października Truskawki - od maja do czerwca Warzywa: Bakłażan - od czerwca do września Botwinka - od maja
Zasmakuj Kuchninacierać karka. PIECZONA KARKÓWKA Z MIĘTĄ (wg. "Kuchnia Słowian" Hanny i Pawła Lisów, str. 121) 1kg karkówki 1-2 ząbki czosnku szczypta nasion kolendry szczypta nasion kminku kilkanaście jagód jałowca 10-12 gałązek świeżej mięty (nasza; w maju jest najlepsza, bo młodziutka) sól Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Mięso dzielimy na dwa mniej więcej równe kawałki. Czosnek obieramy(...)kroimy w cienkie słupki. Kolendrę, kminek i kilka (nie wszystkie) jagód jałowca rozcieramy w moździerzu. Kawałki karkówki nakłuwamy nożem, a w powstałe otwory wkładamy naprzemiennie słupki czosnku i owoce jałowca. Następnie nacieramy mięso mieszanką ziołową i solą, okładamy gałązkami mięty- dobrze jest obwiązać je sznurkiem, żeby mięta przylegała do karku. Umieszczamy na blasze do pieczenia i pieczemy około godziny
les mirabelleswyszło pysznie. Sami spróbujcie ! ;)) Składniki: 4 jajka 1/2 szkl mleka 2 łyżki mąki łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka cukru wanilinowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: owoce (u mnie jagody, brzoskwinie, maliny)- jesli macie mrożone wcześniej je rozmrozić bita śmietana: 250ml ubić z 1 łyżką cukru pudru sos malinowy : 3 łyżki malin + 1 łyżka masła+ płaska łyżka cukru
Garnkowe fanaberiedomu. W sezonie polecam do ciasta rabarbar, a poza nim możecie pokombinować z innymi Waszymi ulubionymi owocami :) U mnie w następnej kolejności czekają już truskawki i jagody :D SKŁADNIKI: 5 jajek (rozm. L) 1,3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (15 g) 2 szklanki maki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku
Słodko-Słony Świat IlonyExpresowy deser jaki moższ przygotować na drugie śniadanie, do popłudniowej kawy lub na majowkę. Wystarczy płat ciasta francuskiego 2 jabłka i owoce jagodowe. Wykorzystałam mrożone maliny, jagody i truskawki, nadały bułeczkom koloru i aromatu. Składniki na 8 sztuk: 1 płat ciasta francuskiego 2 jabłka 2 garstki owoców jagodowych 2 łyżki ksylitolu/cukru + cynamon 1 białko Przygotowanie: jabłka obrać, wykroić gniazda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!było zmiksować. Na pół rozmrożone wrzucamy do miski, zalewamy jogurtem, miodem i sokiem z cytryny i miksujemy blenderem na gładką masę. Można dodać do środka mrożone maliny lub jagody, by dodatkowo podkręcić smak lodów. Masę przelewamy do plastikowego pojemnika, zamykamy i wstawiamy do zamrażalnika na 4-5 godzin. Po tym czasie cieszymy się domowymi, w pełni naturalnymi lodami
W poszukiwaniu inspiracjiprawy słoiczek, ale ja uważam, że lewy jest lepszy! ;) Propozycje składników (warstw): Lewy słoiczek: naturalny jogurt niesłodzony banan orzechy włoskie gruszka amarantus Prawy słoiczek: płatki zbożowe miód (nie widać) jagody jogurt naturalny niesłodzony płatki kukurydziane bez dodatków maliny Inne pomysły warstw: wszelkie rodzaje owoców sezonowych owoce mrożone owoce suszone (rodzynki, figi, daktyle, żurawina...) musy owocowe otręby zbożowe orzechy
zadanie-gotowaniedaje, ale z drugiej strony wrzuca się do niej wszystko "jak leci". Więc rabarbar też się nada. Akurat mieliśmy, to daliśmy. Po kolei dawaliśmy: - rabarbar - truskawki - czereśnie - maliny - jagody - czarna porzeczka Owoce kończymy dodawać, gdy już się sezon skończy, we wrześniu lub październiku. Trzymamy tak szczelnie zakręcone do grudnia, mniej więcej w okolicy świąt filtrujemy, tak bardziej pod koniec
Marder&Marder Manufactureprzed nami, jednak ja nie mogłam już dłużej się powstrzymywać – w tej kwestii nie zamierzam niczego narzucać – możesz wybrać wtedy, kiedy chcesz i takie, jakie najbardziej lubisz: truskawki, borówki, jagody, maliny. Wszystkie idealnie odnajdą się w doborowym towarzystwie tropikalnej kokosowej nuty podkręconej wigorem cytryny. Nie zamierzam już dłużej zachwalać – efekt broni się sam… Składniki: 2 ½ szklanki mąki pszennej
Roślinna - blog wegańskiSzybka fit sałatka na kolacje? Najprostszy na świecie przepis na pyszną sałatkę: - młoda botwinka - rukola - 1/2 gruszki pokrojonej w cieniutkie plasterki - kilka orzechów włoskich - jagody goi - kilka kostek ugotowanego kurczka (filet) - sos: sok z limonki, oliwa z oliwek, troszkę wody i musztardy Smacznego
SMYKWKUCHNI