rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso (mielone i wstępnie podsmażone, w kołdunach litewskich surowe), kiszona kapusta z grzybami (także razem przemielone), owoce sezonowe (jagody, truskawki itp.), kasza gryczana, twaróg – na słodko lub z ugotowanymi ziemniakami i twarogiem z dodatkiem podsmażonej cebuli (ruskie pierogi). Składniki: 500 g mąki 250 ml ciepłej wody 1 jajko
Gotowanie-uktakiego jak ‘bigos wegański’ czy wegetariański – może sobie być kapusta z grochem, ale nie bigos. Kapusta kiszona do duszenia lubi smalec, nie olej, lubi mocne smaki – wyraźną, czosnkową kiełbasę, jagody jałowca i ziela angielskiego, mocno przypieczone, skarmelizowane mięso. Bigos kocha dziczyznę. Grzyby jakich używamy do bigosu to tylko i wyłącznie podgrzybki i prawdziwki – najbardziej aromatyczne kapelusze. Pieczarki
Karo in the Kitchenokoło 2-4 minut. Serwuj ciepłe z uprażonym sezamem. Są obłędnie pyszne i syte. Lekkie i zdrowe. Idealne na wykwintną kolację. Można stosować różne rodzaje nadzienia, jabłka z cynamonem, jagody itd... Smacznego, na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchniotręby owsiane 60 g płatki owsiane 20 g zarodki pszenne 20 g ziarna słonecznika 25 g ziarna siemienia lnianego 25 g dowolne orzechy (ja użyłam orzechów włoskich) 15 g jagody goi 25 g śliwki suszone 20 g morela suszona 65 g odżywka białkowa (smak dowolny) 3 jajka 100 ml mleka (u mnie mleko roślinne Z podanych składników wychodzi
Taste Of My Dayroślin wrzosowatych. Rośnie na terenach bagnistych, lubi torfową glebę, bogatą i wilgotną. W Polsce znajdziemy głównie żurawinę błotną, która jest naszym rodzimym gatunkiem, a także uprawną północnoamerykańską żurawinę wielkoowocową. Jagody żurawiny amerykańskiej osiągają wielkość nawet 2cm, polskie są dużo mniejsze – około 5-8mm średnicy. Obie są jednakowo zdrowe. Owoce żurawiny mają wiele witaminy
Karo in the Kitchenśmietanowa : - 500 ml śmietany 30 %( schłodzona ) - poł szklanki cukru pudru - 3 sztuki śmietan-fix Dodatkowo : - galaretka malinowa lub o smaku leśnych owoców - mały pojemniczek malin i jagód - poł puszki masy kajmakowej ( wcześniej podgrzać w kąpieli wodnej żeby była bardziej płynna ) Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu jakieś 2 godziny wcześniej żeby zdążyła stężeć. Cukier mieszamy ze śmietanfixem
Wypieki Renemięsa na gulasz z dzika, 3 cebule, gałązka rozmarynu, 4 jagody jałowca, pieprz czarny, 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego), 8 – 10 pełnych łyżek kaparów, kawałek skórki z cytryny (1x2 cm), Mięso umyć osuszyć. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Wlać bulion, dodać 2-3 ziarna pieprzu, rozmaryn, jałowiec
królestwo garówcukru pudru szczypta soli na bitą śmietanę: 500 ml śmietany 30% 100 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 śmietan fix (18 g) owoce do ozdoby jagody, truskawki ... foremki do babeczek opcjonalnie rękaw cukierniczy Link do filmu z przygotowania: Kruche babeczki z bitą śmietaną https://www.youtube.com/watch?v=RgTXiNs8oCM Przygotowanie : Najpierw przygotuję ciasto : Na blat wysypuję mąkę dodaję cukier puder
Uwaga Babcia Gotujełyżki stołowe soli kamiennej ½ główki czosnku – 6 średnich ząbków 5-6 listków laurowych 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu opcjonalnie : 1 łyżeczka ziaren kolendry, 2 jagody jałowca, kawałek korzenia chrzanu Z tej porcji składników otrzymacie około 1,200ml gotowego zakwasu buraczanego. W zależności od stanu ukiszenia i temperatury otoczenia może być go więcej
Karo in the KitchenKrem 500 ml śmietany kremówki 30-36% 1 lub 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody Dodatkowo Nasionka granatu do dekoracji (można też użyć innych owoców np. jagody, borówki, jeżyny, maliny) Całe jajka utrzeć porządnie razem z cukrem w mikserze a następnie, cały czas miksując, dolewać stopniowo olej. Teraz dodać wanilię oraz mąkę przesianą z proszkiem
Złote przepisyułożyć na półmisku jabłka ,a na wierzch ułożyć kawałki śledzia,wstawić na kilka godzin do lodówki.Udekorowac plasterkami cytryny i natką pietruszki.Smacznego!. Kilka przepisów do zobaczenia: ************************************ PRZEPYSZNY SERNIK JAGODY SAŁATKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z OLIWKAMI KOTLETY SCHABOWE Z FIGAMI I ŻURAWINĄ MÓJ DOMOWY TRADYCYJNY BIGOS JAK ZROBIC DOMOWYM SPOSOBEM MARCEPAN SCHAB ZE ŚLIWKMI KAWA TRUFLOWA PASIASTY KOKTAJL CAPUCCINO
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijest naprawdę kruche*, pyszne, czekoladowe, przepyszny słodki krem na bazie śmietany i białej czekolady, a do tego świeże porzeczki lub inne kwaśne owoce np. świeże jeżyny, truskawki, czarne porzeczki, jagody. Co powiecie na Czekoladową tartę z panna cottą i czerwonymi porzeczkami? Mi też się podoba :). Inspirację czerpałam ze strony moje wypieki . Składniki na ciasto kruche (forma o średnicy
moj przepis naburaczki to doskonały dodatek do zimowych obiadów, fasolka szparagowa – świetnie nadaje się jako składnik sałatek do słoików, jabłka, z których można przygotować mus idealny do razowych naleśników, truskawki, maliny, jagody, borówki, śliwki i inne letnie owoce możemy przerabiać na szereg konfitur i dżemów, żurawina – zmiksowana z dodatkiem cukru i spasteryzowana w słoiczkach to znakomity dodatek do herbaty na jesienne
moj przepis napół wszerz, następnie tłukąc w niego łyżką drewnianą „wydobywać” owoce. Ciasto pokroić na kwadraty, podawać, przechowywać w lodówce. *moja mieszanka zawierała maliny, jeżyny, borówki bruszwica, porzeczki, jagody, żurawinę ** można użyć śmietanki kokosowej, w tym celu puszkę z mlekiem kokosowym otworzyć, zrobić dwie dziurki np. słomką, przechylić puszkę wylewając wodę kokosową, wyjąć śmietankę łyżką. Smacznego! Leśny skrzat Leśny
moj przepis nanagrzanego piekarnika, piec około 50 min (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego ostygnięcia, posypać cukrem pudrem. Super smakuje lekko ciepłe. *mogą być też maliny, porzeczki, jagody, wiśnie, truskawki czy śliwki Smacznego! (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7
moj przepis na