olej rzepakowy 3 łyżki sezam skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka cynamon 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 200 ml woda opcjonalnie: suszone truskawki, maliny, jagody goji Sposób przygotowania Jeśli używamy suszonych owoców, to mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można dodać w całości. Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem
Kucharzycaolej rzepakowy 3 łyżki sezam skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka cynamon 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 200 ml woda opcjonalnie: suszone truskawki, maliny, jagody goji Sposób przygotowania Jeśli używamy suszonych owoców, to mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można dodać w całości. Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem
Kucharzycamaślanki/kefiru/jogurtu 125 ml oleju 1 jajko W misce mieszamy mąkę, sodę. W innej miksujemy składniki mokre. Łączymy zawartość misek i mieszamy jedynie do połączenia składników. Dodajemy jagody i szybko mieszamy. Przekładamy do foremek silikonowych lub papierowych umieszczonych w formie do muffinów. Pieczemy 40 minut w 180*C, do tzw. suchego patyczka. Krem: 150 g mascarpone
Chocolate Muffin Bloglnianego szczypta cynamonu ¼ łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 banan, zgnieciony widelcem 125 ml mleka 1 łyżka oleju Do podania porcja jogurtu z miodem świeże owoce goji jagody Owsiane płatki i siemienie zmiksuj na proszek. Dodaj do mąki wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wymieszaj jajko, olej i banan z dodatkiem soli. Dodaj suche składniki
codojedzeniałyżka oleju kokosowego + 1 łyżeczka 3 łyżki wiórków kokosowych 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru pudru mała szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 banana łyżeczka jagód (lub innych małych owoców) Przygotowanie: Do miski wsypujemy kaszę, zalewamy ją mlekiem. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier puder i jajko, mieszamy. Po czy dosypujemy wiórki i znów mieszamy(...)czasie masę znów mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z łyżeczką oleju kokosowego. Na małym ogniu smażymy placki (1 łyżka masy) z obu stron. Placuszki podajemy w towarzystwie banana i jagód (lub innych ulubionych, małych owoców), z których tworzymy dla maluchów kwiatki. Przepis dodaję do akcji: Warto urozmaicać dietę swoich dzieci (i swoją) w posiłki z dodatkiem tzw. superfood jak np. zdrowy olej
Słodkie okruszkiłyżeczki otartej skórki z pomarańczy 150 g miałkiej polenty 200 g zmielonych migdałów 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Do podania 250 g leśnych owoców, u mnie mrożone maliny i jagody 2 łyżki cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu porcja jogurtu doprawiona miodem wedle smaku Zmiksuj cukier z masłem. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Dodaj otartą skórkę z cytryny
codojedzeniaJednoporcjowy serniczek - idealny na śniadanie.. bo dziś nasze święto C : jednoporcjowy sernik waniliowy; serek homogenizowany, jagody, maliny Przepis: własny / 1 porcja / 150 g twarogu /użyłam półtłustego, bardzo zwartego - "krajanki" białko jajka łyżka budyniu waniliowego (lub śmietankowego) opcjonalnie: łyżeczka-łyżka cukru Jeśli zależy Wam, by serniczek nie popękał wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik
tost z dżememprzekąski warto poświęcić chwilkę i przygotować coś zdrowego, sycącego, a zarazem pysznego :) Do koktajlu wykorzystałam zapasy mrożonych owoców :) Składniki : 2 szklanki jogurtu naturalnego (ilość dowolna :)) 1/2 szklanki mrożonych jagód 1/2 szklanki mrożonych truskawek 1 banan Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym lub innym, zmiksować na gładko. Przelać do szklanek i spożyć jak najszybciej. Można posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Chocolate Muffin Blogbędzie gotowała to rozłożyć pampuchy na gazie i przykryć dużą miską. Gotować 5 minut, następnie zdjąć z gazy i podawać gorące, polane dowolnym sosem owocowym i owocami. Ja mam jagody, ponieważ je uwielbiam i przez cały rok mają podobny smak. Jeśli macie parowar do gotowania na parze to byłoby super. Można rozłożyć bułeczki na wszystkich warstwach. Będzie szybciej
Kuchnia Pokoleńpotrzebujemy tak właściwie do ich stworzenia dwóch lub trzech składników, blendera i po minucie deser gotowy. Już się nie mogę doczekać momentu kiedy pojawią się jagody, ale na razie zastępuje je, już dostępną w sklepach, borówką amerykańską. Zatem, dzisiejszym koktajlem rządzi brudny róż. Kolor borówek połączonych z bananem. Polecam. KOKTAJL BORÓWKOWY Składniki: 100 g borówek amerykańskich
Bon appetit mon amietylko pachnie owocami, ale i odurza całą paletą soczystych kolorów. Sezon na letnie owoce zaczyna się od truskawek, przechodzi przez czereśnie, a zaraz potem pojawiają się maliny, porzeczki, agrest, jagody,morele, jabłka. Dzisiaj prosty, ale efektowny deser właśnie z owocami lata. DESER z OWOCAMI LATA Składniki: 1 szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny galaretka agrestowa galaretka
Bon appetit mon amierondelka wsypać płatki, zalać je mlekiem kokosowym. Dodać szczyptę soli, cynamon, posiekane daktyle i orzechy. Gotować kilka minut mieszając. Po uzyskaniu odpowiadającej nam konsystencji zdjąć z ognia i dosypać jagody goji. Przestudzić przed podaniem. W wersji bezglutenowej trzeba oczywiście użyć bezglutenowych płatków owsianych
Kuchenne zapiski EdytyProste kruche ciasto z owocami + delikatna masa kokosowa .... dla mnie zestawienie idealne :) Niezbyt słodkie (a takie właśnie lubię najbardziej), z warstwą aromatycznych jagód (inne owoce sprawdzają się równie dobrze), proste, szybkie w przygotowaniu ... no i pyszne w smaku. Przekonałam Was? ;-) Składniki na ciasto: 1.5 szkl. mąki p szennej 1.5 szkl. mąki krupczatki 200g zimnego masła (margaryny) pokrojonego(...)ubijamy na sztywno z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Kiedy są już ubite dodajemy po łyżce naszej masy kokosowej. Dodatkowo : 3 łyżki kaszy manny dowolne owoce (u mnie 300g mrożonych jagód) Wykonanie: Wszystkie składniki przewidziane na kruche ciasto wykładamy na stolnicę (blat kuchenny) i wyrabiamy do połączenia się składników. Po dokładnym wyrobieniu ciasto dzielimy na 2 części : większą
Walijskie Pichceniemniejsze) 300 ml mleka 1 łyżeczka miodu lipowego około 1/3 łyżeczki cynamonu 1 torebka kaszy jaglanej z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami - Dania Babci Zosi SyS 4 łyżki mrożonych jagód 1/2 banana Przygotowanie: Z opakowania wyciągamy 1 woreczek kaszy jaglanej z dodatkami. Zawartość woreczka przepłukuję pod wodą by pozbyć się ewentualnej goryczy kaszy. Kaszę przekładamy do garnuszka z grubszym dnem(...)minuty pod przykryciem, aby kasza wchłonęła resztę mleka. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do przygotowanego pucharka / pucharków. Do misy blendera z nożami wkładamy 1/2 banana i 4 łyżki mrożonych jagód. Całość miksujemy do uzyskania gęstych jagodowych lodów. Lody układamy na kaszy jaglanej. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkisamochodzie w tak zwanym miedzy czasie, po drodze z box’a lub z siłowni do domu. Można do nich dodać swój ulubiony składnik czy to gorzka czekolada, kakao orzechy, jagody goii czy jakikolwiek inny suszony owoc. Składniki: 1 szklanka daktyli, 1 szklanka migdałów ½ szklanki orzechów laskowych ½ szklanki suszonej żurawiny Wszystko wrzucamy do blendera miksujemy, aż wszystkie składniki ładnie połączą
PaleoLife