mleka kwaśnego 60 ml oleju 1 łyżka dżemu 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe 400 g owoców: porzeczki czerwone, czarne, truskawki, czereśnie, jagody 700 ml gorącej wody wykonanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. W innym naczyniu miksujemy jajko z cukrem. Wlewamy olej, kwaśne mleko, przestudzone mleko czekoladowe
Domowy Smak Jedzeniajest modna. Głośno jest teraz o „superfood” – super żywność to jedzenie nieprzetworzone, które charakteryzuje się ponadprzeciętnymi właściwościami zdrowotnymi (co ważne: potwierdzonymi naukowo!). Do owsianek przemyca się jagody goji czy nasiona chia (a jeszcze kilka lat temu nikt o nich nie słyszał). W koktajlach ląduje spirulina i młody jęczmień . Ale superfood nie muszą być egzotyczne! W modzie
Poezja smakuwczoraj mamy astronomiczne lato :) Mnie kojarzy się ono zawsze z wypadami do lasu najpierw na jagody, potem na borówki, a w tzw. międzyczasie (nie cierpię tego określenia) - na grzyby. Póki co susza w lesie nie sprzyja rozwojowi grzybni, więc pozostaje cieszyć się grzybami ze sklepu lub hodowanymi u siebie. Składniki : płaskie spore boczniaki (3-4 na jedną osobę) bułka
Weekendy w domu i ogrodzieomlet: 2 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki graham, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka, szczypta soli, 2-3 łyżki masła, Nadzienie: serek waniliowy, kiwi, truskawki, jagody WYKONANIE żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, dodajemy cukier a następnie po 1 żółtku. Dodajemy mąki delikatnie oraz mleko, mieszamy. Smażymy na rozgrzanym
słodki brateksuchej kaszy jaglanej 150-200 ml migdałowego mleka lub innego według uznania olej lub masło do smażenia 1 jajko 1 banana sól do smaku Dodatkowo: syrop klonowy jagody lub inne owoce Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz w zimnej wodzie. Przełóż do rondelka zalej wodą, lekko posól i gotuj do miękkości, około 15 minut. Przełóż kaszę do blendera. Dodaj część mleka
codojedzeniapociemniałe banany. Nie ważcie się ich wyrzucać (!) - lepiej zróbcie te pyszności. Crumble można przygotować z każdymi owocami, które puszczają soki podczas pieczenia. Świetnie sprawdzą się brzoskwinie, porzeczki, maliny, truskawki, jagody, śliwki... i mogłabym tak wymieniać bez końca. ;) To także świetna propozycja, gdy macie ochotę na szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta wymaga
Cooking Monstersię w ustach owoce i chrupiąca kruszonka - NIESAMOWITE ! Koniecznie trzeba przygotować je w sezonie na truskawki i rabarbar, a poza nim można wykorzystać także inne owoce - brzoskwinie, borówki czy jagody. :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki tortowej 2 opakowania suchych drożdży (14 g) 150 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka - najlepiej w temperaturze pokojowej 3 łyżki
Cooking Monsterzupa owocowa, powiem Wam, że mistrzem w tej dziedzinie jest moja mama, i nie ma co, ona to robi najlepiej, ale prawie, prawie ją dogoniłam, a jak będą świeże jagody to wtedy stanę z nią w szranki i spróbuje zrobić tak pyszną jak pamiętam z czasów jak miałam osiem lat i taką zupę zajadałam na biwaku nad jeziorem
SMYKWKUCHNIJest to moja propozycja na słodki obiadek lub podwieczorek. Można użyć inne owoce tj. maliny jagody itp Ugotować dwa woreczki ryżu, tak jak pisze na opakowaniu. Formę żaroodporną wysmarować cienko masłem i rozłożyć na dno ugotowany ryż. Budyń ugotować jak pisze na opakowaniu. Budyń lekko przestudzić i dodać roztrzepane żółtka, dokładnie wymieszać. Rozłożyć budyń na ryżu. Truskawki lub inne
Kuchnia PokoleńMimo, że na codzień zdecydowanie wolę pierogi z farszem wytrawnym, np grzybowym, albo mięsnym, to w sezonie wakacyjnym obowiązkowo na moim stole pojawiają się pierogi owocowe. Najczęściej nadzieniem są jagody, ale nie może też zabraknąć truskawek. Myślę, że nie trzeba ich reklamować - pierogi lubi w zasadzie każdy, a truskawki też mają swoją rzeszę fanów. Pierogi z truskawkami łączą
Milion Smakówtrochę masy ciasteczkowej. składniki na masę serową: 800 g sera białego 120 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 3 jajka dodatkowo: frużelina truskawkowa, świeże truskawki, owoce jagody kamczackiej, listki mięty wykonanie: Ser mielimy 2-3 razy. Do zmielonego sera dodajemy cukier, cukier z wanilią oraz jajka i miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotową masę serową
Domowy Smak Jedzeniakokosa 100g twarogu sernikowego (5% tłuszczu) 5g ostropestu 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10g odżywki białkowej KULTURYSTA 85% Whey Protein Sposób przygotowania: Jajka ubijamy przez minutę jagody goi, wiórki, płatki, ostropest mielimy w młynku mieszamy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy masę na około 5min żeby spęczniała smażymy pod przykryciem na małym ogniu (aż górą się zetnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbardzo proste. Przepis mam od kilku lat i robię to ciasto jak tylko pojawiają się świeże owoce. Bo wszystkie owoce do niego pasują, a najbardziej te "lekkie" typu porzeczki, jagody czy maliny (bo nie opadają tak szybko na dno). Dlatego nazywam je ciastem sezonowym. Dzisiejsza wersja zawiera rabarbar, który znalazłam u mamy w ogródku. W zasadzie to już ostatnie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieRobiąc porządki w zamrażarce znalazłam jeszcze jagody.. Upiekłam więc pyszne babeczki drożdżowe z kruszonką, Takie połączenie jest świetne a babeczki mi osobiście najbardziej smakują jeszcze letnie. Do babeczek użyłam papilotki, które możecie kupić tutaj . Są one bardzo dobre, babeczki świetnie od nich odchodzą, są w różnych kolorach i wzorach. Jeśli chcecie mieć różne papilotki to polecam Wam zakup
Ewa w kuchniokruszki ;) Składniki: 250g masła (prawdziwego, 82- 83% tłuszczu) 3 łyżki mleka płynnego 250g mleka w proszku pełnego 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao 1 opakowanie herbatników, orzechy, rodzynki, żurawina, jagody goji - ilość dowolna Przygotowanie: Masło rozpuścić w rondelku z cukrem i mlekiem płynnym, zestawić z ognia i dodać mleko w proszku i kakao ucierając na gładką masę. Dodać bakalie
Cakes By Kejt