jogurtu naturalnego 1 duże jajo 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej kilka łyżek wody kilka kropel aromatu waniliowego/ziarenka laski wanilii 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia na wierzch: owoce (maliny, borówki, jagody) stewia, miód Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masa powinna być lekko lejąca. Jeśli jest za gęsta dodać wodę. Rozgrzać olej na małej patelni i wlewać ciasto. Smażyć z jednej
Jaglusiamleka roślinnego podobnie zresztą jeśli chodzi o śmietanę (jak najbardziej może być roślinna). Ryż możecie zaserwować z dowolnym owocowym sosem. Ja użyłam jeżyn (mrożonych), ale sprawdzą się tu także: jagody, maliny, borówki, truskawki, wiśnie, czy np. morele. Możliwości jest wiele, a więc nie traćcie czasu i poszukajcie swojego ulubionego smakowego połączenia :) Składniki (2-3 porcje): Ryż: 50 g ryżu
MyCookBook.plteraz kilka mądrości na temat jarzębiny (skorzystałam z internetowych poradników). "Kwitnie w maju, ale najpiękniej wygląda jesienią, gdy w pełni dojrzałe owoce nabierają szkarłatnoczerwonej barwy. Kuliste i mięsiste jagody są w smaku gorzkie i cierpkie. Utrzymują się na drzewie jeszcze dość długo po opadnięciu liści. Zbiór owoców jarzębiny przeprowadza się, kiedy zaczynają one dojrzewać i uzyskują czerwoną barwę
Zasmakuj Kuchniużywam miksera. Ciasto ma być lekko grudkowate. Ciastem napełniamy papilotki ułożone w formie do wypieku muffinek, najlepiej do 2/3 wysokości. Dodajemy ulubione składniki (maliny, jabłko pokrojone w kosteczkę, jagody, serek mascarpone, czekolada,kakao, rodzynki, wszystko zależy od tego na co mamy akurat ochotę) i przykrywamy odrobiną ciasta. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25-30 minut
Aromatyczne Podróżeniż tradycyjny budyń, specjalnie na potrzeby tejże sałatki. Z braku owoców sezonowych rodzimych o tej porze roku, użyłam tych, które są dostępne teraz. Ale w sezonie na truskawki, maliny, jagody czy wiśnie użyję właśnie nich :) Domowy budyń waniliowy z sałatką owocową Budyń: 500 ml mleka 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki
Posadzone i zjedzoneokolicznych pól, owoce i warzywa z ogrodu lub kupione u lokalnego hodowcy. To samo się tyczy mleka, jajek i mięsa – muszą pochodzić z sąsiedztwa. A z kolei grzyby i jagody – z kaszubskich lasów. Kuchnia regionalna, to również kuchnia ekologiczna i zdrowa. Jedna z teorii zdrowego odżywiania mówi, że najkorzystniejsze dla ludzi jest żywienie się tym, co rośnie i żyje
Posadzone i zjedzonesporo i potrafi sprawić niezły kłopot, jeśli ktoś, tak jak ja, nie lubi wyrzucać jedzenia. Świeże truskawki o tej porze roku są już trudno dostępne, lecz myślę, że np. jagody amerykańskie lub jabłka czy śliwki pokrojone w kostkę też sprawdzą się znakomicie. Do przeczytania niebawem! Założyłam sobie również konto na Instagramie , gdzie będę zamieszczać różne okruszki z mojego
Posadzone i zjedzonegdzie pasą się krowy i słychać pianie kogutów. Tu dominuje ciemny piach na ścieżkach, tu mamy swój „wąwóz kurkowy”, gdzie zawsze w sezonie znajdujemy kurki, tu też przychodzimy na jagody i grzyby. Tu widziałam sarny, dzięcioły i sowę. Grzybów w Trójmiejskich lasów jest zatrzęsienie. Jeszcze się dobrze nie wejdzie do lasu, a już mamy pełen kosz. I nie trzeba
Posadzone i zjedzonepomocna jest strona Filozofia Smaku - kopalnia pomysłów na pudełeczka do pracy ;) Muffiny są przygotowane bez mąki i tłuszczu. Można do nich dodać ulubione owoce, ja akurat miałam mrożone jagody ;) Składniki ( na 5-6sztuk): 3/4 szklanki płatków owsianych górskich pół szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki brązowego cukru (lub innego słodzidła) jajko 2 łyżki wiórków kokosowych garść owoców wiórki
Czerwona Porzeczkanasączenie: sok z 1 cytryny 10 g cukru masa: 1 galaretka czerwona , 1 zielona zielona 300 g serka waniliowego 8 g żelatyny 200 g kremówki 20 g cukru pudru jagody, porzeczki lub inne owoce do dekoracji Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukry, następnie dodawać po żółtku, ciągle miksując. Dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy 26 cm, piec
Z Majeczką w kuchnitakiej misce dobroci? Domowa granola pełna nasion i orzechów, suszone owoce i podkręcający metabolizm cynamonem. Miłego dnia Kochani! Składniki: 1 dojrzałe mango 2 łyżki wiórków kokosowych szczypta cynamonu jagody goji borówki domowa granola przepis płatki kokosowe Przygotowanie: Mango obieramy, oddzielamy miąższ od pestki, po czym miksujemy z wiórkami kokosowymi i szczyptą cynamonu. Masę przelewamy do miski
Smakowity Blog Kulinarnyryżowej 4 czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej o zawartości orzechów 100%) 200g jogurtu naturalnego (może być grecki) 1-2 łyżki płynnego miodu około 2 szklanek owoców (pokrojone brzoskwinie, maliny, jagody, truskawki itp.) 4 garście poszatkowanych orzechów (można pominąć) 1. Komosę ryżową opłukać na sitku (płukać zimną wodą). 2. Mleko zagotować, wsypać komosę ryżową i zamieszać. Zmniejszyć
Mała Cukierenkadojrzałego, miękkiego awokado (1/2 sztuk) 1 zamrożony w plasterkach banan ok. 1/4 szklanki mleka roślinnego 1 łyżka miodu/syropu klonowego Propozycja podania (możecie użyć składników, które akurat macie): 1 łyżka jagód 1 łyżka liofilizowanych truskawek (niestety tylko takie miałam pod ręką, ale spokojnie możecie użyć świeżych lub mrożonych) 1/2 łyżeczki nasion chia 1 łyżeczka płatków kokosowych (lub wiórków) opcjonalnie kilka jagód
Powiedz dietom nieśmietankowego Krem czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady 100g śmietanki kremówki 36% Nadzienie: 100g śmietanki kremówki 36% 100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu około 500g czerwonego lukru plastycznego około 200-300g białego lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy
Mała Cukierenkapołączenia składników. Wylewamy na ciasto. Maliny posypujemy łyżeczką mąki, potrząsamy aby wszystkie były obsypane, następnie równomiernie wysypujemy na masę. Zamrożoną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na jagody. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach (do zazłocenia kruszonki). Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem
Pelusiowa Kuchnia