słonecznikowego kilka suszonych grzybków ( suszone przeze mnie osobiście) 1/2 pęczka natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz mielony ewentualnie 1/2 łyżeczki przyprawy zatar 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 jagody jałowca, liść laurowy Przygotowanie : Fasolę zalać wodą i pozostawić na noc, tak samo zrobić z grzybami Następnego dnia ugotować fasolę razem z zamoczonymi grzybami, zielem, jałowcem, czosnkiem, liściem Obraną
Proste Potrawykoperek, bazylia, mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa, gorczyca, rzeżucha, rukiew wodna, koper włoski KIEŁKI : warzyw dozwolonych: lucerny, jarmużu, pora, cebuli, buraków, rzodkiewki OWOCE : niskocukrowe: cytryna, jabłka, grejpfruty, sporadycznie jagody, porzeczki PRZYPRAWY : sól, pieprz, papryka w proszku, kurkuma, imbir świeży i w proszku, chrzan, oregano, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, kminek, kumin rzymski Obróbka warzyw
To co kochampłatków owsianych 3/4 szklanki orzechów (u mnie laskowe i migdały) 3/4 szklanki ziarenek (u mnie chia, siemię lniane i słonecznik) 3/4 szklanki suszonych owoców (u mnie rodzynki, brzoskwinie i jagody goja, liofilizowane truskawki) 4 łyżki miodu 4 łyżki oleju kokosowego sok z 1/2 pomarańczy Do miski wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy płynny miód i olej kokosowy (można lekko podgrzać
Ciastkozercylody podczas miksowania za bardzo się rozpuściły możemy je włożyć na kilka minut do zamrażalki (naszym by się to przydało :)) Możemy zamiast kakao dodać zamrożone owoce (maliny, truskawki lub jagody) i mamy lody owocowe. Lody nakładamy do pucharków i dekorujemy według uznania owocami, orzechami itd. Tak przyrządzone lody możemy również wykorzystać jako dodatek np. do szarlotki na ciepło. Autor
Moja Mama Gotujejest taki straszny na jaki wygląda. Taki dzień, taki poranek postanowiłam powitać należycie. Na stole pojawiły się przepyszne jak zawsze naleśniki, z kolorowymi owocami, tym razem: mango, liczi, mrożone jagody i czarna porzeczka. Dodatkowo konfitura z wiśni własnej roboty (przepis na blogu) i dla tychm którzy lubią słodkie: cukier puder. Nalesniki, przygotowałam na maślance i mleku, wyszły bardzo smaczne
SMYKWKUCHNInieskończenie wiele kombinacji smakowych bo przecież miksujemy takie owoce jakie akurat mamy i jakie nam smakują. Wykorzystujemy owoce sezonowe, ale zimą można skorzystać także z mrożonych darów lata. Drobne jagody czy maliny rozmrożą się w kilka chwil i dodadzą naszemu daniu nie tylko uroku i smaku, ale także cennych witamin. Można też miksować owoce z warzywami a przybierać też
Smaczna PyzaSezonowe koktajle to coś co chyba uwielbia każdy z nas :) Wrzucamy co chcemy i blendujemy :) W swoim użyłam dojrzałych czereśni, jagód i truskawek! Składniki: *200g czereśni *200g jagód *200g truskawek *200ml mleka *100ml jogurtu naturalnego *2 łyżki miodu Po prostu zblendować i gotowe
FITBUuKnaszych ulubionych domowych smakołyków. Pyszny kisiel jeżynowy z kawałkami owoców. Przygotowałam go z mrożonych jeżyn ale możecie wykorzystać owoce, jakie tylko chcecie, zarówno mrożone, jak i świeże. Truskawki, maliny, jagody, czereśnie, śliwki czy jabłka - wszystkie sprawdzą się znakomicie :-) składniki: 1 szklanka jeżyn (użyłam mrożonych) 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej wykonanie: Część wody, około
babka w formieśrodku zimy cieszyć się wspaniałym, pełnym witamin sokiem. Smacznego :) Na 2 porcje: 1,5 szkl soku pomarańczowego 100 % Hortex 2 dojrzałe banany szkl malin (świeże lub mrożone) szkl jagód (świeże lub mrożone) Do blendera wrzucamy pokrojone banany, mrożone owoce i wlewamy sok pomarańczowy. Całość miksujemy na gładki koktajl
Smakołyki AsiZnowu koktajl, równie pyszny. Jagodowy – zdrowy, szybki i sycący. Polecam, zachęcam, zapraszam! SKŁADNIKI: 300ml jogurtu naturalnego 5 dużych łyżek jagód 1 duża łyżka otrębów owsianych 1 duża łyżka nasion słonecznika 1 mała łyżeczka cynamonu 1 duża łyżka miodu PRZYGOTOWANIE: Blendujemy i gotowe! Smacznego
Kuchnia w biegumówi? W każdym razie na zdjęciach widzicie moją ulubioną potrawę z dzieciństwa :) Najlepiej smakują oczywiście z musem ze świeżych owoców, ja uwielbiam z truskawek lub jagód. O tej porze roku korzystam z mrożonych owoców i też spisują się całkiem dobrze. Z podanych proporcji wyszło mi 15 klusek wycinanych od szklanki. Składniki: 250 g mąki 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru
Ciastkozercygarście szpianku baby -> 2 jajka -> 3-4 łyżki mąki -> 1 miarka białka -> 1 łyżeczka proszku do pieczenia -> 1 serek homogenizowany -> ½ brzoskwini -> Jagody mrożone -> 1 łyżeczka płatków migdałowych Wykonanie: Mleko należy zblendować dokładnie ze szpinakiem. Zawartość wymieszać z jajkami, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dosypujemy białko i mieszamy na jednolitą masę
Jedz zdrowo żyj zdrowo!tylko trochę, ponieważ to danie chroni wzrok i może się realnie przyczynić do poprawy ostrości widzenia w ciemnościach. Dlaczego? Dlatego, że ciemne owoce, takie jak jeżyny, borówki, jagody, czarny bez, winogrona itp. zawierają antocyjany, które uszczelniają naczynia krwionośne w oku, dzięki czemu nasze oczy są bardziej ukrwione, odżywione i nawilżone. Mają też działanie przeciwzapalne i wspomagają regenerację siatkówki
Quinoa Raz!szklanki cukru, 3 jajka, 1 1/3 szklanki oleju, 2 szklanki mąki krupczatki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 600 ml śmietany 30%, 2 śmietan-fix, cukier wanilinowy, granat lub jagody do ozdoby. Przygotowanie: Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody. Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy
Państwo Wojtczuk gotują