płatki owsiane i uprażyć, aż nabiorą jasnego, złotego koloru. Potem dodaje się miód, po chwili zestawia się z ognia i miesza z dodatkami takimi jak cynamon, płatki migdałów i jagody goi (lub żurawina czy rodzynki). Granola szybko ostyga i robi się bardzo chrupiąca. Można ją podawać z dowolnymi dodatkami: z mlekiem, jogurtem, sokami, owocami, koktajlami, lodami. Jeśli chcecie sprawić
Moja Delicjadziwnie się dzieje, że jak coś robię to często powtarzam. No i tak się stało. Dopiero co miałam babeczki morelowe a dziś mam pyszne jagodowo kokosowe. Wygrzebałam z zamrażarki jagody i są mięciutkie, wilgotne mocno jagodowe z kokosową nutą. Pycha. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnitortownicy, Nasączyć połową ponczu, Nałożyć kilka łyżek masy, Ułożyć wiśnie, Przykryć masą (powinno nam ubyć połowę masy) Przykryć drugim blatem Nasączyć resztą ponczu, Nałożyć kilka łyżek masy, Ułożyć jagody Przykryć resztą masy Posypać czekoladą Tort chłodzić w lodówce przez całą noc. Później zajadać! Daj znać czy tort przypadł Ci do gustu, a może masz jakieś inne sposoby
coolinarnyprzypomnienia o swoich cennych wartościach. Do superfoods zaliczyć można zarówno znane nam buraki, jarmuż, siemię lniane, brokuły czy borówki, jak i „modne” ostatnimi czasy nasiona chia i konopi, jagody goji czy acai, olej kokosowy lub granaty. Niezależnie od tego czy jesteśmy wyczuleni na próby manipulowania nami jako konsumentami, czy też z ciekawością podchodzimy do żywieniowych nowinek, istotnym jest
Even Better FoodDieta zawsze kojarzyła mi się z wymyślnymi produktami, których nigdy nie mogłam znaleźć w osiedlowym sklepie. Jagody goi, kiełki itp.- może i dobre, może i zdrowe ale nie zawsze dla wszystkich ogólnodostępne. Dlatego gdy chcę zrobić coś lekkiego, staram się by danie to składało się z tanich , ogólnodostępnych składników. Myślę, że wychodzi mi to całkiem nieźle. Placuszki
Pobite gary Barbarysłonecznikowego kilka suszonych grzybków ( suszone przeze mnie osobiście) 1/2 pęczka natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz mielony ewentualnie 1/2 łyżeczki przyprawy zatar 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 jagody jałowca, liść laurowy Przygotowanie : Fasolę zalać wodą i pozostawić na noc, tak samo zrobić z grzybami Następnego dnia ugotować fasolę razem z zamoczonymi grzybami, zielem, jałowcem, czosnkiem, liściem Obraną
Proste Potrawykoperek, bazylia, mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa, gorczyca, rzeżucha, rukiew wodna, koper włoski KIEŁKI : warzyw dozwolonych: lucerny, jarmużu, pora, cebuli, buraków, rzodkiewki OWOCE : niskocukrowe: cytryna, jabłka, grejpfruty, sporadycznie jagody, porzeczki PRZYPRAWY : sól, pieprz, papryka w proszku, kurkuma, imbir świeży i w proszku, chrzan, oregano, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, kminek, kumin rzymski Obróbka warzyw
To co kochampłatków owsianych 3/4 szklanki orzechów (u mnie laskowe i migdały) 3/4 szklanki ziarenek (u mnie chia, siemię lniane i słonecznik) 3/4 szklanki suszonych owoców (u mnie rodzynki, brzoskwinie i jagody goja, liofilizowane truskawki) 4 łyżki miodu 4 łyżki oleju kokosowego sok z 1/2 pomarańczy Do miski wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy płynny miód i olej kokosowy (można lekko podgrzać
Ciastkozercylody podczas miksowania za bardzo się rozpuściły możemy je włożyć na kilka minut do zamrażalki (naszym by się to przydało :)) Możemy zamiast kakao dodać zamrożone owoce (maliny, truskawki lub jagody) i mamy lody owocowe. Lody nakładamy do pucharków i dekorujemy według uznania owocami, orzechami itd. Tak przyrządzone lody możemy również wykorzystać jako dodatek np. do szarlotki na ciepło. Autor
Moja Mama Gotujejest taki straszny na jaki wygląda. Taki dzień, taki poranek postanowiłam powitać należycie. Na stole pojawiły się przepyszne jak zawsze naleśniki, z kolorowymi owocami, tym razem: mango, liczi, mrożone jagody i czarna porzeczka. Dodatkowo konfitura z wiśni własnej roboty (przepis na blogu) i dla tychm którzy lubią słodkie: cukier puder. Nalesniki, przygotowałam na maślance i mleku, wyszły bardzo smaczne
SMYKWKUCHNInieskończenie wiele kombinacji smakowych bo przecież miksujemy takie owoce jakie akurat mamy i jakie nam smakują. Wykorzystujemy owoce sezonowe, ale zimą można skorzystać także z mrożonych darów lata. Drobne jagody czy maliny rozmrożą się w kilka chwil i dodadzą naszemu daniu nie tylko uroku i smaku, ale także cennych witamin. Można też miksować owoce z warzywami a przybierać też
Smaczna PyzaSezonowe koktajle to coś co chyba uwielbia każdy z nas :) Wrzucamy co chcemy i blendujemy :) W swoim użyłam dojrzałych czereśni, jagód i truskawek! Składniki: *200g czereśni *200g jagód *200g truskawek *200ml mleka *100ml jogurtu naturalnego *2 łyżki miodu Po prostu zblendować i gotowe
FITBUuKnaszych ulubionych domowych smakołyków. Pyszny kisiel jeżynowy z kawałkami owoców. Przygotowałam go z mrożonych jeżyn ale możecie wykorzystać owoce, jakie tylko chcecie, zarówno mrożone, jak i świeże. Truskawki, maliny, jagody, czereśnie, śliwki czy jabłka - wszystkie sprawdzą się znakomicie :-) składniki: 1 szklanka jeżyn (użyłam mrożonych) 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej wykonanie: Część wody, około
babka w formieśrodku zimy cieszyć się wspaniałym, pełnym witamin sokiem. Smacznego :) Na 2 porcje: 1,5 szkl soku pomarańczowego 100 % Hortex 2 dojrzałe banany szkl malin (świeże lub mrożone) szkl jagód (świeże lub mrożone) Do blendera wrzucamy pokrojone banany, mrożone owoce i wlewamy sok pomarańczowy. Całość miksujemy na gładki koktajl
Smakołyki AsiZnowu koktajl, równie pyszny. Jagodowy – zdrowy, szybki i sycący. Polecam, zachęcam, zapraszam! SKŁADNIKI: 300ml jogurtu naturalnego 5 dużych łyżek jagód 1 duża łyżka otrębów owsianych 1 duża łyżka nasion słonecznika 1 mała łyżeczka cynamonu 1 duża łyżka miodu PRZYGOTOWANIE: Blendujemy i gotowe! Smacznego
Kuchnia w biegu