Bób Boćwina Brokuły Brukselka Cebula dymka Borówka Brzoskwinie Buraki Groszek cukrowy Czarny bez Cukinia Cebula Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria Kalarepa Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kiełki Figi Gruszki Fasola Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki Rabarbar Koper Włoski Kasztany Mango Rzepa Maliny Kiwi Orzechy Rzodkiewka Melony Koper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka
Ugotowane pozamiataneprzed tym deserem. Jest tak prosty do przygotowania, że nawet dziecko sobie z nim poradzi. Jest pyszny i można podać go z ulubionym dodatkiem, u mnie dziś są to jagody w cukrze ze słoika. Oj jakie to smaczne. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniLeniwa nie jestem, ale czasem nachodzi mnie ochota na mięso ze słoika, a po otworzeniu lodówki okazuje się, że wszystkie zapasy domowej "tuszonki" zostały zjedzone. Albo wybieramy się na jagody tudzież grzyby i trzeba by zadbać o prowiant na wyprawę. Zwykłe kanapki po kilku godzinach leżenia w samochodzie tracą świeżość, więc lepiej zaopatrzyć się w słoik pasztetu, mięsiwa
Obiad gotowyszybko przygotować na patelni. Płatki owsiane przesmaża się na zdrowym oleju kokosowym, następnie dodaje odrobinę miodu. Gdy całość się ze złoci zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon, płatki migdałów i jagody goji (lub żurawinę albo rodzynki). Otrzymujemy chrupiącą, szybką, domową granolę. Na dodatek pyszną i zdrową. Gdy podamy ją w towarzystwie jogurtu naturalnego i malin (o tej porze używam mrożonych
Moja Delicjajakieś słodkości. Tym razem były to ciastka z ciasta francuskiego z twarogiem i owocami. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego owoce (ja miałam mrożone owoce :truskawki, porzeczki, jagody) 250gr mielonego twarogu 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Twaróg wymieszać z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Ciasto francuskie
Amatorka kuchennalatem. Moja Mama przygotowuje sernik na zimno wiosną - latem z dodatkiem wiśniowej i pomarańczowej galaretki, w której zatopione są mandarynki, plastry dojrzałego kiwi lub sezonowe owoce takie jak truskawki, jagody. Dziś sernik z czekoladą. Bardzo go lubimy, bo wyczuwalna jest czekolada, a dla łasuszków od święta (takich jak ja i mój Mąż) jest to porcja słodkości, która starcza
Zasmakuj Kuchniekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego Krem: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: owoce na wierzch babeczek (np. truskawki, maliny, jagody) Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Do masy dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i zamieszać. Na koniec zmiksować dokładnie z sypkimi składnikami
BullioAksamitny sernik z białą czekoladą. Spód wykonany z ciasteczek owsianych. Na wierzchu maliny. Można też wykorzystać truskawki, jagody czy poziomki. Najlepiej smakuje po co najmniej kilku godzinach w lodówce. Spód: 180 g ciastek owsianych (użyłam ciastek owsianych z orzechami) 80 g masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników 250 g mascarpone
Bulliolaktozę. Kuchnia polska, czyli cudze chwalicie, swego nie znacie. Nasza kuchnia pełna jest wspaniałych niedocenianych potraw. Kiszona kapusta, kiszone ogorki, zsiadłe mleko (na bazie mleka nie pasteryzowanego), grzybki, buraczki, jagody, maliny. No i bezmięsny piątek (żeby organizm sobie trochę odpoczął). Pozdrawiam serdecznie Beata Kuchnia perska versus kuchnia francuska: Inne wpisy o kuchni perskiej Sekrety kuchni
MODA NA BIOnadprogramowe ilości owoców w mojej kuchni postanowiłam je nafaszerować gruszkami. Oczywiście to z czym podacie naleśniki zależy w zupełności od Was. Może macie akurat ochotę na krem czekoladowy, jagody, truskawki, a może twaróg. Nie ważne z czym, bo te naleśniki smakować będą bajecznie z każdym dodatkiem. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu
rabarbarowoSłodkie wspomnienie lata" taką etykietkę mogłabym zawiesić na każdym słoiku w mojej spiżarce. Truskawki, czereśnie, morele, jagody - są z nami tak krótko, że koniecznie trzeba zamykać je w słoikach aby cieszyć się ich smakiem nawet w środku szalejącej zimy. Zamieniając owoce w słodkie dżemy, konfitury czy kompoty tworzymy kolorową mapę smaków lata, dający sobie możliwość urozmaicenia dajmy
Słodki Kompromisgalaretki cytrynowe - 1 szklanka śmietany kremówki 30-36 % - 2 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretek Wierzch: - 4 łyżki wiórek kokosowych Można również użyć do dekoracji dostępne sezonowe owoce: truskawki, maliny, jagody. Do sera można również dodać wanilię, ale wtedy nie będzie już śnieżno biały, ale w zamian zyska nowe walory smakowe. Dodatki i przyprawy znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkaszklanka mąki jaglanej -pół szklanki cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -150 ml oleju -1 szklanka mleka roślinnego ( ja użyłam mleka ryżowego i kokosowego) -mrożone maliny, jagody -gruby cukier do udekorowania Do miski dodać obydwie mąki, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać. Do miski dodawać na zmianę olej i mleko, energicznie wymieszać. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami
Receptura smakuduża Marchewka 2 czerwone cebule 1 duży ząbek czosnku 5 mrożonych śliwek 3/4 szkl.bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 3 jagody jałowca po pół łyżeczki kminku , suszonego tymianku i estragonu sól i pieprz 1-2 łyżki soku cytrynowego ******************************************* Kapustę kiszoną że słoika odcisnąć i osączyć.Świeżą kapustę oczyścić ,wyciąć głąb
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicieszę,bo do tej pory popcorn do mikrofali który kupowałam był albo za słony albo za tłusty.Super jest to, że samemu można sobie "dosmaczyć". - mieszanka studencka - chipsy bananowe - jagody goji suszone-super antyoksydant - migdały(moje ulubione) W niedługim czasie postaram się zamieścić przepisy z wykorzystaniem bakalii firmy Helio
słodkie i nie tylko historie kulinarne