z jagodami - 7023 przepisów (strona:288/469)

Knedle ziemniaczano serowe z owocami 156

bezpowrotnie, ale ta wersja jest moją ulubioną  i taką ją zaprezentuję. Knedle można robić z dowolnymi owocami. U mnie w domu smaki postępują sezonowo. Zaczynamy od truskawek, poprzez jagody, morele a kończąc na śliwkach węgierkach. Ja podaję je z podprażoną na złoto bułeczką i masełkiem. Równie wyśmienite są z słodką śmietanką lub lekko ukwaszoną wymieszaną z cukrem pudrem

kawawszklance
Kostka jagodowo-truskawkowa ( sernik na zimno ) 163

efektownie, smakuje wybornie i daje przyjemne ochłodzenie w upalne dni. Na blaszkę o wymiarach 24x28 cm Spód: - 3 serki homogenizowane waniliowe ( moje miały po 140 gr) - 3/4 szklanki zmiksowanych jagód - 2 galaretki + 1 łyżka żelatyny ( u mnie jagodowe ) Obie galaretki + żelatynę rozpuścić w 1 szklance wrzątku.Wystudzić. Do serków dodać mus jagodowy i zimne galaretki. Góra: - 500 ml śmietany kremówki

kawawszklance
Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego czyli Niedzielne Śniadanie odc.67 168

utłuczonych, ugotowanych ziemniaków 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki soli nadzienie: 1 łyżka śmietany 2 kwaśne jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu 150 g owoców jagodowych (u mnie jagody i jeżyny)\ 3 łyżki cukru trzcinowego kruszonka: 50 g masła 100 g maki pszennej 50 g cukru kilka kropli esencji waniliowej Drożdże rozrabiamy z łyżeczka cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Koktajl jagodowy z jarmużem 139

Składniki na 2 porcje: 3/4 szklanki jagód (u mnie mrożone) garść jarmużu  1 banan kilka sztuk truskawek (opcjonalnie) 1 łyżka chia 1 szklanka mleka Jarmuż pozbawić twardych łodyg. Banana obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować

Moja Galeria Smaku
Szymon Kubicki: Smacznie, kreatywnie i bez glutenu. Recenzja + Konkurs 149

strony, 20 rozdziałów. Bardzo spodobał mi się podział na rozdziały, odpowiadające produktom albo grupom produktów: I Szparagi, bób, groszek II Cukinia i kwiaty cukinii III Pomidory IV Truskawki, maliny, jagody, wiśnie… V Dynia VI Jabłka i gruszki VII Marchew i buraki VIII Ziemniaki i bataty IX Pory X Szpinak i jarmuż XI Soczewica XII Kasze XIII Ryż i komosa

Moja pasja smaku
Kompot owocowy 228

nektarynka okrojona na ćwiartki ze skórką bez pestki kilka śliwek 4 łyżki cukru   około 1,5 litra wody  możemy dodać maliny lub inne ulubione owoce np jagody czy morele  Wykonanie: Umyte, przygotowane owoce zalać wodą ,dosłodzić Doprowadzić do wrzenia pod przykryciem na wolnym ogniu -wyłączyć Zostawić na  koło 2 h po tym czasie kompot

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Bułeczki drożdżowe z budyniem i owocami 171

drożdży( lub 7 g suchych)  3/4 szklanki mleka  1/2 szklanki cukru (12dkg)  2 jajka  8 dkg roztopionego masła  szczypta soli dowolne owoce ( truskawki, jagody , wiśnie. U mnie jeżyny) masa budyniowa: 1/2 l mleka 3 łyżki cukru laska wanilii , łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Maślane ciasteczko
Ciasto jogurtowe odmierzane kubkami 209

jaja  3 łyżeczki proszku do pieczenia  kilka kropelek zapachu kokosowego lub łyżkę likieru kokosowego.  ok 1 kg śliwek ( mogą być również inne owoce - wiśnie, jagody, borówki, czereśnie, jabłka , itp)- u mnie było 40 dag Przygotowanie : Białka ubić z odrobiną soli, dodając cukier, gdy piana będzie sztywna dodać żółtka Następnie pozostałe składniki,( tj. ja dodałam wpierw część

Proste Potrawy
Gruszkowo imbirowy green monster 176

cytryny kawałek ok 2-3 cm imbiru  1-2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego   dodatki : zielona herbata matcha, młody jęczmień, sezam, chili, można dodać także jagody goji, ostropest, sproszkowany korzeń maca, co kto lubi i ma akurat w szafce :) Przygotowanie :  Pokroić gruszki (nie obierać) zblendować z odrobiną wody lub roślinnym mlekiem dodać resztę składników i blendować

zdrowa vege kuchnia
Marmolada z winogron 131

winobrania i gotowania w Wilanowie, w Villi Intrata . Pod okiem Macieja Nowickiego, gotowaliśmy dania według staropolskich przepisów, zaczerpniętych z najstarszych polskich książek kucharskich. Podczas warsztatów przygotowaliśmy:   „ komput z jagód winnych po miejsku”  oraz „perlicę z marmeladą z jagód winnych

królestwo garów
Placki pełnoziarniste z bananem (Małpie placki) 213

soli 2 jaja 4 łyżki oleju rzepakowego 2 szklanki kefiru lub maślanki 1 nieduży dojrzały banan 1 łyżka soku z cytryny 1 ½ łyżki kakao Dodatkowo jogurt waniliowy borówki lub jagody sos malinowy banany lub inne owoce do podania Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, sól) wymieszać razem. Jajka roztrzepać z kefirem, połączyć z olejem. Banana rozgnieść

Pełny talerz
Maliny w Syropie 254

miałam zamroziłam woreczek i słoik zasypałam cukrem. Bardzo lubię takie maliny, mogłabym je dodawać prawie do wszystkiego! Pamiętam jak moja mama robiła tak nie tylko maliny, ale jagody i inne owoce. Są łatwe w wykonaniu, nie podaję dokładnych proporcji, bo to nie ma sensu, każdy słoik jest inny, a tu wystarczy tylko przesypać cukrem warstwy owoców, a potem tylko

Blondynka Gotuje
Tarta z kremem budyniowym i owocami 438

pyszna tarta z lekkim budyniowym kremem,galareką i owocami,można użyć dowolnych,ja wybrałam truskawki i jagody-pyszna!!! SKŁADNIKI: 200 g mąki, 60 g cukru pudru 250 g masła, 1 jajko+2 żółtka 300 ml mleka 100 g cukru  1 opakowanie budyniu waniliowego 1/2 cytryny 30 g wiórków kokosowych 250 g owoców 1 opakowanie galaretki PRZYGOTOWANIE: z mąki

Swojskie jedzonko
CO ZROBIĆ, ŻEBY DOŻYĆ 100 LAT – 5 sekretów zza granicy 166

Prof. Arne Astrup w 2009 roku rozpoczął pięcioletni program badań nad dietą nordycką. Jadłospis przypomina śródziemnomorski – opiera się na lokalnych produktach, jak ryby Morza Północnego, olej rzepakowy czy jagody, porzeczki i żurawina. U podstaw diety nordyckiej leżą tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź czy makrela, spożywane trzy-cztery razy w tygodniu. Ryby są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Ostra na Słodko