dzień na surowo. Czuliśmy się świetnie, tryskaliśmy energią i humorem. Jedliśmy warzywa i owoce prosto z krzaczków i drzew. Jednym słowem: RAJ! Marzymy, by sezon na maliny, porzeczki, jagody, itd., trwał cały rok! Owoce te zawierają mnóstwo tanin, antycyjanidynów, flawonoidów, polifenoli oraz proantocyjanidynów, które spowalniają słabnięcie zdolności umysłowych. Ponadto chronią przed chorobą nowotworową. To sprawia, że koktajle
Jeść, by żyć w zdrowiuwszystkim najzdrowszy i najbardziej lekkostrawny (za sprawą kiełkowania nasion) ze wszystkich makaronów! Polecamy! Muszę o tym wspomnieć... Miał być dziś dodatkowy wpis z przepisem na tort urodzinowy dla mojej Jagody. Jednak blogerki kulinarne też miewają wpadki. Tort nie stężał i wystąpił w postaci mało efektownych (ale pysznych) deserków w pucharkach. Przepraszam córeczko. Żyj nam 120 lat! :-) Wracając do makaronu
Jeść, by żyć w zdrowiukompoty, soki, czy dżemy mogą stać się zdrowym i słodkim wspomnieniem lata. Kompoty to świeże owoce, wydrylowane i oczyszczone, zalane wodą z cukrem i pasteryzowane. Maliny, czereśnie, wiśnie, czy jagody zachowują bardzo dużo właściwości odżywczych, które z przyjemnością możemy wyciągnąć ze słoika i zjeść do ostatniego owoca, a później wypić pyszny i zdrowy napój. Jeszcze zdrowsze są soki robione
Gotuję TestujęKoktajl z dwóch składników. Ale za to jaki pyszny. Dodatkowo podczas miksowania tworzy się lekka pianka mmm pychotka ;) <3 Składniki: dla 2 osób 2 banany szklanka jagód (u mnie mrożone) szklanka mleka Wszystko razem miksujemy/blendujemy. Smacznego
Gotuj z Agneskocham czerwiec! Zaczynają się owoce, najpierw truskawki, później czereśnie, jagody, śliwki...itd. Ach można wymieniać i wymieniać. Oprócz tego że można się nimi zajadać na świeżo, to także można sobie eksperymentować na różne sposoby. Ja dziś proponuję placuszki serowe z truskawkami w formie sosu. 200 g twarogu półtłustego 150 g serka (u mnie Bieluch) łyżka cukru waniliowego
Dieta moja pasjamięsa z dzika, 4 jagody jałowca, gałązka rozmarynu, 220 g słoniny solonej, 100 g orzechów włoskich łuskanych, 200 ml mocnego bulionu (u mnie z gęsi), sól, pieprz, 400 g mąki pszennej „0”, 10 g grzybów suszonych, sól, 6 żółtek, 30 ml oliwy, ciepła woda (150 – 250) ml, 2 cebule, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, masła, Cebule pokroić w cienkie
królestwo garówpłatki owsiane oraz kaszę gryczaną - zdrowe tłuszcze: oliwę z oliwek, olej kokosowy, oraz olej lniany - naturalne substancje słodzące: miód, syrop ryżowy, syrop klonowy, syrop daktylowy oraz cukier kokosowy - superżywność: jagody goji, nasiona chia, spirulinę, pyłek pszczeli oraz kakao Podsumowanie: Dzięki tej książce można dowiedzieć się wielu informacji o prawdziwemu jedzeniu, dzięki czemu każdy czytelnik odzyska energię i będzie
Di gotujedwadzieścia krzewów winorośli. Większość to odmiany deserowe, a ta która najbardziej obrodziła w tym roku to Alwood, mieszaniec międzygatunkowy z USA nadający się do przerobu. Ma średniej wielkości granatowoczarne jagody z grubą skórką i miękki, lekko galaretowaty miąższ o truskawkowym posmaku. Na wino się raczej nie nadaje, musiałam więc przerobić je w inny sposób. Czytaj więcej
Wiem co jemsuszone owoce, orzechy, olejki eteryczne i żywność zaliczana do kategorii superfoods, tj: różowa sól himalajska maca algi niebiesko-zielone chipsy kokosowe suszone złote wiśnie i czereśnie suszone jagody goji orzechy brazylijskie, nerkowca, laskowe i włoskie Dostępnych smaków jest multum, z których ja miałam okazję testować: - Cranberry & Vodka 60% - Nutty One 70% - Raucous Rum & Raisin
Poranek na słodkoPolecam kawałek po treningu lub do pracy na drugie śniadanie. Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 2 szklanki orzechów włoskich 1,5 szklanki suszonych owoców (u mnie mix - jagody goji, maliny, truskawki, trochę rodzynków, kilka szt. pokrojonych daktyli i moreli) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 4-5 jajek (w zależności od wielkości) Przygotowanie
Domowa Cookierenka Agisporych rozmiarów sernik. Co robić...? Poszłam do sklepu w nadziei, że dostanę jeżyny mrożone. Oczywiście, wszystko sprzysięgło się przeciwko mnie, i na stanie były tylko truskawki, maliny i jagody. Nawet mieszanki owoców leśnych zabrakło. Obraziłam się więc na sklep, i w drodze powrotnej do domu dumałam, co by tu teraz zrobić. Aż tu nagle w oczy wpadła
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiesiąca Składniki: 180 ml mleka modyfikowanego żółtko 8 gr mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Mleko mieszamy z żółtkiem i mąką, następnie gotujemy cały czas mieszając. Można dodać owoce, np. jagody, borówki, maliny (przetarte prze sitko), starte jabłuszko albo namoczone i zmiksowane suszone morele lub śliwki
Z notatnikaszklanka mąki pszennej 2 torebki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 jajko 2 łyżki Finlandii świeże maliny i jagody Sposób przygotowania: Wszystkie suche składniki wsyp do miski i wymieszaj, następnie dodaj składniki płynne i doprowadź do jednolitej masy. Powstałe ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę
Z notatnikamielonych migdałów 1/2 szkl. mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki sody 1 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. wiórków kokosowych 3 łyżki suszonej żurawiny 10 szt suszonych daktyli 2 ły ż ki jagód goji 125 g masła 3 łyżki miodu Daktyle pokroić na kawałki. Do miski wsypać sypkie składniki i wymieszać. Masło roztopić z miodem,wlać do mieszanki i dokładnie połączyć. Z powstałej
Kolorowa kuchnia Elkiśmietankowego Krem czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady 100g śmietanki kremówki 36% Nadzienie: 100g śmietanki kremówki 36% 100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu około 500g czerwonego lukru plastycznego około 200-300g białego lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy Ciasto
Mała Cukierenka