Koktajl jagodowy kojarzy mi się z barem mlecznym w Krakowie. Będąc u rodziny poszłam z kuzynką do koktajl baru. Ale ostatnio pisałam artykuł o właściwościach zdrowotnych jagód od tego momentu chcę po nie sięgać często. Po te mrożone poza sezonem i te w sezonie. 500 ml jogurtu naturalnego np. bez laktozy pół opakowania jagód mrożonych 2 łyżki płatków
AZgotuj!umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki. Gdy lukier jest zbyt gęsty dodać więcej soku, gdy zbyt rzadki dodać cukru. Polukrować mazurek. Dodatkowo: 3 dowolne konfitury np. wiśnie, brzoskwinie, jagody W okienkach w mazurku wyłożyć konfitury. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimojego przepisu. Uwielbiam orzechy dlatego w mojej kutii jest ich sporo, ale dobranie dodatków tak na prawdę jest indywidualną sprawą. Można dodać rodzynki, żurawinę, daktyle, suszone morele, jagody goji, mnie osobiście starczyły te bakalie które były zawarte w masie makowej, a były w niej rodzynki i skórka pomarańczowa. Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis Składniki
Mój pomysł naUwielbiam naleśniki w każdej postaci. Ale te orkiszowe już dawno skradły moje serce. Dziś szybki obiad naleśniki orkiszowe z serkiem waniliowym i owocami : jagody + truskawki. Oszalałam z zachwytu :p Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mleka 1,5% 1 jajo szczypta soli jedna łyżka oleju słonecznikowego lub z pestek winogron Wykonanie: Wszystkie
Fiołkowe Talerzedziecięcych tortach. Pan mąż pożarł kilka udając że to nie on. Lekko kwaskowate, jagodowe i bardzo słodkie. Kolor jak i smak zawdzięczają czarnej jagodzie, prosto z Polski. Polecam! Będziecie potrzebowali : 125 g owocowego puree (użyłam jagód od babci Danusi) 1 białko kurze Aby uzyskać puree wystarczy: 250 g jeżyn lub malin
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdziecięcych tortach. Pan mąż pożarł kilka udając że to nie on. Lekko kwaskowate, jagodowe i bardzo słodkie. Kolor jak i smak zawdzięczają czarnej jagodzie, prosto z Polski. Polecam! Będziecie potrzebowali : 125 g owocowego puree (użyłam jagód od babci Danusi) 1 białko kurze Aby uzyskać puree wystarczy: 250 g jeżyn lub malin
Piekarz-Kucharz-Garkotłukśliwka pod delikatna maślana kruszonką, a drugą są jabłka. W porze kiedy są trudno dostępne warto sięgnąć po pyszne przetwory lub mrożonki (ja każdego roku mrożę maliny, truskawki i jagody). Składniki na kruszonkę: 160g mąki pszennej 75 g masła 2-3 łyżki cukru brązowego Śliwki: 6-7 dużych śliwek bez pestek 4 łyżki cukru trzcinowego
ChilliJemyjakie jadłam, czyli coś z niczego ;-))) Mus z pieczonego jabłka to pomysł na śniadanie, jabłka są dozwolone w diecie, oczywiście w określonej w/w ilości. Owoce sezonowe takiej jak maliny, jagody czy borówki również. Wobec tego upiekłam w foli aluminiowej jabłko, miąższ jeszcze ciepły zmiksowałam z 2 łyżkami malin. Dwie kolejne łyżki malin zagotowałam w rondelku i polałam
SMYKWKUCHNIskładników odżywczych wspomagających pamięć oraz koncentrację. W okresie wzmożonego wysiłku umysłowego i stresu zaleca się spożywanie około 2 litrów płynów dziennie. Soki powinny zawierać między innymi truskawki i jagody. Owoce te są źródłem flawonoidów, które korzystnie działają na stymulację regeneracji neuronów, a tym samym na naszą pamięć. Ludzki mózg bardzo lubi witaminy z grupy B, które doskonale poprawiają jego
The Slow Life Wifezrobi furorę zarówno smakiem, jak i wyglądem! Koniecznie spróbujcie! Ps. ja zdecydowałam się na Wino Casillero del Diablo Carmenere – czerwone, wytrawne, z aromatem leśnych owoców, kawy, śliwek,czarnych jagód oraz przypraw. Mimo, iż panuje przekonanie, że wytrawne, czerwone wina są tylko do dań obiadowych, to tutaj w połączeniu z deserem sprawdziło się doskonale! A może Wy kochacie wina albo(...)wino wytrawne, białe, o aromacie ananasa, brzoskwiń, orzechów, gruszek i pieczywa. Idealne do ryb, owoców morza i białego mięsa. Casillero del Diablo – Cabernet Sauvignon – wino wytrawne, czerwone, o aromacie jagód, śliwek, suszonych owoców i wanilii. Idealne do jagnięciny czerwonych mięs, dojrzałych serów i potraw na bazie ziół. Wpis powstał we współpracy z marką
Ostra na Słodkotkwi siła i… smak Szybkie ciasto karpatkowo-jagodowe. Prosty deser bez pieczenia. Składniki: 24 herbatniki 1 krem do karpatki Emix 400 ml zimnego mleka kilka łyżeczek konfitury z jagód Nasze Domowe Dodatkowo: 1 polewa o smaku czekoladowym Emix płatki migdałów Emix Przygotowanie: Małą foremkę, u mnie do brownie wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy herbatniki. W większej misce(...)miksujemy zimne mleko z kremem do karpatki. Krem ostrożnie wykładamy na herbaciany spód. Na krem wykładamy kilka łyżeczek konfitury z jagód, rozsmarowujemy je po całości. Na koniec wykładamy warstwę herbatników. Nasze ciasto (deser) wkładamy do lodówki (najlepiej na 2-3 godziny lub dłużej). Po tym czasie całość można polać polewą czekoladową i przyozdobić płatkami migdałów. Schładzamy jeszcze kilka minut
Słodkie okruszkiUwielbiam naleśniki w każdej postaci. Ale te orkiszowe już dawno skradły moje serce. Dziś szybki obiad naleśniki orkiszowe z serkiem waniliowym i owocami : jagody + truskawki. Oszalałam z zachwytu :p Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mleka 1,5% 1 jajo szczypta soli jedna łyżka oleju słonecznikowego lub z pestek winogron Wykonanie: Wszystkie
Fiołkowe Talerzemleka 1 łyżka aromatu waniliowego 2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru + 2 łyżeczki do posypania po wierzchu szczypta soli jagody lub borówka Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C. Jajka ubijamy rózgą w jednej misce do jednolitej masy, łączymy z mlekiem, olejem i wanilią. W drugiej misce
Życie zaczyna się w kuchniogniu aż się zarumienią. Placuszki możesz jeść same (wtedy możesz je delikatnie jeszcze posypać słodzikiem). Z serkiem mascarpone, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i owocami takimi jak borówki amerykańskie czy jagody. Wybór należy do Ciebie
Keto Przepisyjakim stopniu zaawansowania jest choroba, ale u mnie pomógł! Dla kogo: dla dzieci dla kaszlących sucho dla lubiących leki domowej roboty Składniki: 9 gruszek (ok. 1,5 kg) garść jagód goji (ok. 1/3 szklanki) 2 litry wody łyżka miodu (opcjonalnie) Wykonanie: Gruszki umyć dokładnie (nie obierać!!). Pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Gruszki włożyć do garnka, zalać 2 litrami(...)wody i dorzucić garść jagód. Gotować na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Jeśli po wykonaniu kompot jest za słodki to oczywiście można go rozcieńczyć, a jeśli jest za mało słodki można dodać łyżkę miodu! Pijcie na zdrowie! Przepis znalazłam na blogu www.prostoodmamy.pl
Mania Wypiekania