proponuję użyć budyniu truskawkowego lub malinowego - naleśniki będą wtedy miały niecodzienny, lekko różowy kolor 😉. My zajadamy naleśniki przeważnie tylko z cukrem, ale tym razem zrobiłam do nich sos jagodowy (jagody + odrobina cukru podduszone w rondelku). Wyszło pysznie! Składniki: 3 całe jajka 200 ml mleka 200 ml wody (najlepiej mineralna gazowana) szczypta soli 2 łyżki oleju 2 budynie
Walijskie Pichceniesklepy okazały się nam nie straszne dobrze, że zamroziliśmy truskawki. Sam przepis jest łatwy i jest z tych, gdzie spokojnie możecie zamieniać składniki na swoje ulubione. Truskawek nie ma? Jagody też będą ok. Ksylitolu brak? Miód się nada. Składniki ½ soku z cytryny 1 pomarańcza ( sok i skórka ) 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki żelatyny 4 szklanki
PaleoLifewymaga użycia miksera. Wystarczy kilka składników plus jakieś owoce i mamy gotowe pyszne ciasto . W tym przepisie akurat użyłam porzeczek , ale mogą być każde inne owoce , nawet mrożone (jagody, truskawki, śliwki, rabarbar...). Ten przepis już istnieje na moim blogu , ale w wersji bezglutenowej -> Bezglutenowy szybki placek ze śliwkami Tym razem przedstawiam przepis w wersji oryginalnej
Kawa z mlekiemwierzchu. Posypuję bułką tartą, dzięki czemu w ciasto nie wsiąkną aż tak rozmrażające się maliny. Ten patent jest też fajny w tartach gdy mamy ciasto kruche i np. jagody czy wiśnie, które puszczają sok. Układam maliny lekko je wtykając w ciasto i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę grzaniem góra plus dół bez termoobiegu przez ok. godzinę lub do suchego
Zasmakuj Kuchniczubatych łyżeczek) proszku do pieczenia Kruszonka 130 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g miękkiego masła pół łyżeczki kardamonu ok. pół litra jagód Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą najpierw widelcem, a potem ręką, by powstały grudki. Odłożyć do lodówki. Wyłożyć formę papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik na 180 stopni C. W misce wymieszać mąkę
Weekendy w domu i ogrodzieDodatkowo: jagody lub borówki 250 g sok pomarańczowy do nasączenia biszkoptu
Różowa kuchniarazy w miesiącu. Szczególnie latem, kiedy owoców jest pod dostatkiem. Ostatnio moją ulubioną wersją puddingu chia jest ta z malinowym musem. Ale wystarczy zmiksować wszelkie inne ulubione owoce, np. jagody, czy truskawki i połączyć je z mlekiem kokosowym oraz nasionami chia. Dzięki temu pudding jest jeszcze lepszy i bardziej uzależniający! Plus myślę, że będzie w sam raz, aby uczynić
Food Squareskórka otarta z cytryny sok z połowy cytryny Spód 200 g herbatników 1/2 kostki masła Dekoracja : 2 galaretki przeźroczyste owoce np maliny jagody,borówki Herbatniki pokruszyć w blenderze,dodać roztopione masło i razem wymieszać,aż składniki się połączą. Tortownicę wysmarować tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia a boki posypać mąką. Na spód blaszki
Niespełnione zdolności kulinarnepatyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: 600ml jogurtu greckiego* 400ml śmietanki 30% 100g białej czekolady frużelina: 300g owoców (dałam wiśnie, czarne porzeczki, truskawki, jagody) 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: likier migdałowy lub sok z cytryny+woda do nasączenia blatów świeże owoce do dekoracji
Obiad gotowyktóre spowalniają słabnięcie zdolności umysłowych. - Wspomagają trawienie. - Bogactwo witamin: A, C, E. - Mają działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe. - Posiadają właściwości rozluźniające. Tylko jeść na zdrowie!!! A jak przekonać moją Jagodę do jedzenia jagód? Zamknąć je w pysznym cieście. Aby nie straciły swych cennych właściwości, uczynić krem na surowo i wylać na niezwykle smaczny, bardzo kruchy spód. Jeśli i Wasze pociechy
Jeść, by żyć w zdrowiusłodkości. Jeżeli lubisz takie proste i szybkie desery w tym stylu polecam także truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką , truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką, czy jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką . Zapraszam! Scroll down for recipe in English Rabarbar i czereśnie pod kruszonką (6 porcji) Składniki: 6 szklanek posiekanego rabarbaru (~3-4 łodygi ) 2 szklanki czereśni
karmelowymamy sezon na jakieś owoce to nie sposób nie wykorzystać ich w cieście. A ja uwielbiam sezonowość w naszej, polskiej kuchni, uwielbiam to że w czerwcu mamy truskawki, jagody, potem pyszne czereśnie i wiśnie a jesienią śliwki, jabłka i gruszki. Tym razem nasze polskie, aromatyczne truskawki znalazły swoje miejsce w cieście drożdżowym, wykwintnym i za razem bardzo prostym. Polecam
Moje Małe Czarowaniejuż marudziłam wspominałam, że w tym roku wszystko dzieje się w przyśpieszonym tempie? Niby fajnie - lato bez wiosny, od razu ciepło, truskawki w maju, jagody na początku czerwca. Ale mnie to wcale jakoś nie cieszy, bo gdy coś szybko się zaczyna, to i szybciej się kończy. Orzechy również wyprzedziły zeszłe lata prawie o miesiąc. Zazwyczaj orzechówkę nastawia się
Obiad gotowyMój organizm nigdy nie domagał się jagód tak bardzo, jak w tym roku. Do niedawna mogłam zadowolić się jedynie sklepowymi sokami (tak, ze świetnym składem). Parę dni temu My przytachał mi sporą ilość świeżych owoców. O matulu... I tak je wcinam bez niczego albo w postaci koktajli. Gruszki w tym przepisie nie są niezbędne, dogorywały jednak w koszyku, więc(...)dorzuciłam. Składniki: 300 ml zsiadłego mleka 2 gruszki duża garść jagód 1 łyżeczka miodu (przepis na 2 porcje) Owoce myjemy, gruszki obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki koktajl
Kardamonovymieć zawsze przy sobie tą szybką przekąskę. My zabieramy je na codzienne spacery. Ostatnio pojawiły się w sklepach nowe smaki: BoboVita banan z mango i mlekiem kokosowym BoboVita jagody i jabłka z bananem BoboVita truskawki i wiśnie z bananem BoboVita banan i jabłko z truskawką i kiwi BoboVita jabłko z mango i pomarańczą BoboVita owoce leśne z bananem
Cukiernia Pychotki