duże jajka 1 pełna szklanka drobnego cukru do wypieków 3 łyżki mąki pszennej Składniki na polewę: 250 g jogurtu greckiego + 2 kopiaste łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: maliny, jagody do dekoracji cukier puder do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI *Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: Piekarnik
My Culinary ArtUsmażyłam placki z mąki pełnoziarnistej z malinami na maślance. Polecam Wam, bo są smaczne. Maliny możecie zastąpić innymi owocami takimi jak truskawki, jabłka czy jagody. Dzięki temu będziecie mieli za każdym razem inne placki i inny smak. Składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 2 jajka 2 szklanki maślanki 1/2 szklanki cukru ( lub według własnego smaku) 2 łyżki oleju
O kuchni z uczuciemmleka 100 g cukru 6 dużych żółtek 45 g mąki ziemniaczanej 45 g mąki pszennej 1 laska wanilii. oraz: około 400 g dowolnych owoców (borówki, porzeczki, maliny, jagody, truskawki) Mleko wlać do garnka. Laskę wanilii przekroić, zeskrobać z niej ziarenka. Wrzucić ziarenka i laskę do mleka, zagotować. Zdjąć z palnika. Wyjąć laskę wanilii. Żółtka zmiksować z cukrem do białości
maniapieczeniaPierogi z borówką i ciastem parzonym. Z ciastem tym bardzo fajnie się pracuje i nie zawiera jajek. Borówki lub jagody wcześniej mrożę , dzięki czemu łatwiej sklejać pierożki. Składniki: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki wrzącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli 1,5 szklanki borówki 200 ml śmietany cukier do posypania Wykonanie: Na stolnicę wsypać mąkę
O kuchni z uczuciemwidziałam ich już całe mnóstwo, różniące się zaledwie szczegółami. Do rødgrød med fløde , czyli po prostu rzadkiego, czerwonego kisielu ze śmietaną, nadają się wszystkie czerwone lub czerwonawe owoce: truskawki, jagody, maliny, porzeczki czarne i czerwone, jeżyny, czereśnie, a także rabarbar. Zasada jest jedna - ze słodkimi koniecznie należy zestawić kwaśne, żeby deser nie wyszedł mdły. Najczęściej kisiel zagęszcza się odrobiną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Rada: Soczyste owoce takie jak np. truskawki, maliny, jagody warto przed położeniem na ciasto obtoczyć w bułce tartej. Dzięki temu podczas pieczenia nie puszczą zbyt dużo soku. Kiedyś tak jak większość osób owoce obtaczałam w mące, ale przekonałam się
Ciastka - domowe słodkościlekka skorupka jest niedokładne wymieszanie ciasta. W momencie, gdy widzimy po wymieszaniu składników mokrych z mąką są grudki to bardzo dobrze. Soczyste owoce takie jak np. truskawki, maliny, jagody warto przed położeniem na ciasto obtoczyć w bułce tartej. Dzięki temu podczas pieczenia nie puszczą zbyt dużo soku i nie opadną na spód ciasta
Ciastka - domowe słodkościBorówki, maliny, jagody sezon trwa!! Są świetnym dodatkiem do pancakes ! W połączeniu z syropem klonowym i bitą śmietaną ,,deser na bogato"! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! PANCAKES Pancakes z malinkami, borówką, bitą śmietaną i syropem klonowym. Składniki : 50 g masła 2 jajka 250 ml mleka 250 g mąki 2 łyżki
Sprawdzone przepisy kulinarnełyżek kaszki manny 1 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1/2 szklanki mleka 5 łyżeczek cukru 1/2 opakowania galaretki owocowej dowolne nieduże, sezonowe owoce np. porzeczki, borówki, jagody, poziomki Kaszkę rozmieszać w 1/2 szklance mleka. Mleczko kokosowe zagotować z cukrem i dodać kaszkę z mlekiem. Gotować około 1-2 minut do zgęstnienia, następnie jeszcze gorącą kaszkę
Jadło i czytadłopółwytrawnego) 100 ml białego rumu (można zastąpić innym wysokoprocentowym alkoholem) 1 jabłko 2-3 brzoskwinie (nektarynki) kilka truskawek, malin 2 garści czerwonych porzeczek 2 garści czarnych porzeczek 2 garści jagód 1 cytryna 3 łyżki cukru 3 goździki 300 ml gazowanej wody (opcjonalnie) kostki lodu listki melisy lub mięty Jabłka, brzoskwinie i cytryny obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy
Rozpustne gotowanieminut. NADZIENIE: 1,2 litra śmietany 18 % 180 g cukru ziarenka z 1 wanilii 4 łyżki maki 4 białka 250 g mrożonych owoców jagodowych (u mnie 150 g jagód i 100 g porzeczek-czarnych i czerwonych) cukier puder Piekarnik nagrzewamy do 170-175 stopni C. Śmietanę ubijamy z cukrem, ziarenkami wanilii, mąką, a na koniec dodajemy ubite
Rozpustne gotowaniejogurtu naturalnego 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500-700 g owoców sezonowych (u mnie 2 pokrojone jabłka, po garści mrożonych porzeczek, wiśni, malin, jeżyn i jagód) cukier puder do posypania gotowego ciasta Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175-180 stopni C. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy mątewką lub łyżką
Rozpustne gotowaniemałych granatowych kuleczek dla chcących powrócić myślami do czasów dzieciństwa dla mających ochotę na zdrowe lody Składniki: 400g borówek/jagód 250g serka mascarpone 2 łyżki miodu Wykonanie: Jagody zmiksować blenderem i dodać do nich serek mascarpone i 2 łyżki miodu. Zmiksować masę razem.Jeśli macie maszynkę przełóżcie masę do schłodzonej maszynki i włączcie maszynę na jakieś
Mania WypiekaniaOetker poziomki mleko Do dzieła: Wafle smarujemy grubo twarożkiem i układamy na nim poziomki. Mleko w kubek i można wsuwać! :))) PS. Na takich kanapkach zamiast poziomek możecie ułożyć jagody, truskawki, banany, brzoskwinie, słowem WSZYSTKO! :) PS.2 Nawet nasze koty lubią te kanapki
Spektrum Smakuczekoladę. 2,5 szkl. mąki 0,5 szkl. oleju 1 szkl. kefiru 3/4 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce (jagody, truskawki, brzoskwinie, maliny, itp.) W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre, następnie połączyć ze sobą . Ciasto będzie dość gęste.Przełożyć do formy , na wierzchu ułożyć owoce
Moje domowe kucharzenie