Sezon na gruszki w pełni. A że są to moje ulubione owoce, to zajadam się nimi na różne sposoby. Do mięsa również pasują, gdyż nadają im soczystości i lekko słodkiego smaku. W połączeniu z pikantnymi przyprawi daje to naprawdę smaczne danie.Składniki:4 średnie plastry schabu,1 większa gruszka (najlepiej twarda),4 łyżki miodu - polecam miód akacjowy(...)oleju do obsmażenia,3-4 łyżki masła.Schab rozbić dość cienko. Na każdym plastrze rozsmarować 1 łyżkę miodu, posypać solą i przyprawami. (Użyłam pikantną mieszankę pieprzów.) Gruszkę obrać i usunąć gniazdo nasienne. Na każdy kawałek mięsa położyć ćwiartkę gruszki i zwinąć roladkę. Roladki oprószyć mąką ziemniaczaną i obsmażyć na oleju średnim ogniu. Podlewać niewielką ilością wody
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki:rukola2 gruszki100 g sera z niebieską pleśniągarść orzechów włoskich40 g masłasok z cytryna1 łyżka miodusaszetka oleju Kujawskiego z bazyliącynamonsólpieprzlistki bazyliiPrzygotowanie:Obieramy gruszki, kroimy na cząstki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy gruszki, skrapiamy je sokiem z 1/2 cytryny i posypujemy łyżeczką cynamonu. Smażymy około 2 minuty, po czym dodajemy miód i smażymy kolejne(...)minuty.Orzechy prażymy na suchej patelni. Ser kroimy w plasterki. Na talerzu układamy rukolę, gruszki, plasterki sera i uprażone orzechy.Sos: W soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli i dodajemy świeżo mielony pieprz. Cienkim strumieniem wlewamy olej Kujawski z bazylią, cały czas mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy listkami bazylii.Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski
Smakowity Blog Kulinarnycukru trzcinowego200 ml mleka roślinnegoPrzygotowanie:Kasze jaglaną przepłukać 3 razy zimną wodą. Gotować na mleku, do momentu wchłonięcia.Na rozgrzanej patelni podprażyć wiórka kokosowe, dodać do kaszy i gotować.Gruszkę pokroić w kostkę.Następnie wrzucić cukier na patelnie, mieszać do momentu aż lekko się rozpłynie.Dorzucić gruszkę i chwilę karmelizować.Kasze jaglaną podawać z gruszką, wiórkami i opcjonalnie startą gorzką
Czarnawisienkaplacki z gruszką polane miodem i prażonymi migdałami, ricotta 2/4 sprawdziany zaliczone jeszcze tylko 2 i mogę odpocząć, jeszcze tylko trochę. Składniki:55g maki pełnoziarnistejłyżeczka kakaojajko60ml maślankicoś do posłodzenia, cynamon, szczypta soli, aromat rumowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniakilka plasterków gruszki1/2 białka miksuję z odrobiną soli na sztywną pianę, resztę jajka mieszam z maślanką. Mąkę, kakao(...)proszek do pieczenia przesiewam do miski i łącze z mokrymi składnikami. Dodaję resztę składników(oprócz gruszki) i delikatnie mieszam z pianą. Nakładam porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i czekam, aż ciasto się z lekka zetnie(że można by było już je obrócić)/lub pojawią się bąbelki układam po 2-3 plastry gruszki na placku chwilę smażę i przewracam
More food, love and dreamsPiekliśmy już buraki, awokado, pomidory, jabłka i śliwki, więc najwyższy czas by upiec też gruszki :)Składniki:gruszkiorzechy włoskieser pleśniowymiódew. tymianekWykonanie:Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne, a w miejsce po nich wkładamy ser pleśniowy i orzech. Możemy doprawić świeżymi ziołami, dla wzbogacenia smaku.Owoce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni przez(...)minut, w zależności od rodzaju i twardości wykorzystywanych gruszek. Przed wyjęciem, patyczkiem lub widelcem sprawdzamy czy owoce są miękkie i nie stawiają oporu przed wbiciem patyka. Podajemy z odrobiną miodu. Smacznego
Taste Of My Daybędę się rozpisywać, tej sałatki trzeba spróbować! Jest słodka, jest słona, świeża i niepowtarzalna, o doskonale zrównoważonych smakach. Wspaniała! Składniki: opakowanie świeżego szpinaku 4 gruszki pół kostki masła (100 g) 200 g sera pleśniowego pół szklanki orzechów włoskich 4 łyżki białego octu winnego 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Szpinak myjemy, osuszamy i wykładamy na naczynie, w którym będziemy podawać sałatkę(...)Odrobinę skrapiamy oliwą z oliwek. Gruszki obieramy, kroimy na szóstki lub ósemki, pozbywamy się gniazd nasiennych. Do rondelka wsypujemy cukier i podgrzewamy go na małym ogniu do skarmelizowania się, jednak stale pilnujemy, by się nie przypalił. Dodajemy masło. Gdy tłuszcz się rozpuści wlewamy ocet. Łączenie się wszystkich składników powodują dosyć gwałtowną reakcję. Całość mieszamy. Gdy w masie nie będzie grudek
Taste Of My DayObłęd dla kubków smakowych na moich talerzach dziś gości! Wytrawne gofry, z dodatkiem chili, serka Arla Apetina Pomidory i Bazylia, pysznej, słodkiej grillowanej gruszki, jajkiem poszetowym i Prosciutto di Parma, zwieńczone świeżym pomidorkiem i listkami jędrnej szałwii. Moje popisowe danie, idealne na śniadanie, jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś nowym, czymś innym, czymś wyjątkowym i obłędnym w smaku(...)masła klarowanego w/w składniki bardzo dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, smaż na rozgrzanej płycie gofrownicy Składniki cd. - Prosciutto di Parma - świeża szałwia - serek Arla Apetina Pomidory i Bazylia - gruszka klops - pomidory malinowe - jajka ekologiczne Wykonanie dla ułatwienia przygotowałam dla Was w formie fotografii poniżej. Krok po kroku zilustrują Wam one w jakiej kolejności układać produkty ;-) Gruszki kroimy na plastry
SMYKWKUCHNIChocolate muffins with pear Składniki. 5 małych gruszek 1.5 szklanki wody 1 laska wanilii 200 g cukru 4 łyżki kakao 100 g czekolady gorzkiej 90 g masła 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Wykonanie. Wodę, 150 g cukru i wanilią gotować przez 5 minut, mieszając. Włożyć obrane gruszki z ogonkami i gotować około 10 minut(...)trochę zgęstnieje. Czekoladę roztopić razem z masłem, lekko przestudzić i dodać mąkę przesianą z proszkiem, jajko, resztę kakao i cukru. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanych foremek nałożyć ciasto i wcisnąć gruszki. Piec w temp.180 stop.przez 20 minut.Kiedy przestygną wyjąć z foremek i brzegi polać polewą kakaową. Osobno podaję polewę i każdy sobie gruszkę ozdobi
Kulinarny karnet Christopherabazie rukoli z wykorzystaniem sezonowej gruszki.Prosta i szybka w wykonaniu, a za to jaka pyszna! Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 serek camembert 1 mała gruszka Garść rukoli Ocet balsamiczny 1 łyżka Oliwa z oliwek 3 łyżki Orzechy włoskie 4 sztuki. Na talerzu układamy rukolę. Na to kładziemy pokrojony w paseczki ser. Gruszkę obieramy i kroimy
Kolizje SmakówWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Słodka gruszka, wyrazisty ser i chrupiące orzechy na mieszance sałat. Wszystko polane sosem miodowo – cytrynowym. Przepyszna sałatka z ciekawą kompozycją smakową. Polecam każdemu Post Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeUwielbiam ciasta ucierane, bo są bardzo proste w wykonaniu, zawsze się udają i są rewelacyjne w smaku. Propozycja na dziś to połączenie malin z gruszką i odrobiną kakao. Przygotowanie ciasta nie zajmie Wam zbyt wiele czasu, a z efektów swojej pracy na pewno będziecie zadowoleni. Zapraszam! Składniki na ciasto (duża prostokątna blacha) 40 dag masła (miękkie(...)cukru cukier waniliowy 40 dag mąki pszennej 8 dag mąki ziemniaczanej 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty soli pudełeczko malin 2 -3 gruszki 4 łyżki mleka kakao Wykonanie: Mikserem ucieramy masło z cukrem i solą, ciągle ucierając dodajemy po żółtku, dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy mleko. Ubijamy pianę
SMYKWKUCHNIOkoło 2 kg twardych gruszek Syrop: 1 l wody 0,5 kg cukru 2 łyżki octu 10%, np Jamar goździki, cynamon Wykonanie: Gruszki umyć, obrać ze skóry. Przekroić na pół - wydrążyć gniazda nasienne. Wodę zagotować z cukrem i octem. Do słoika włożyć 2-3 goździki i szczyptę cynamonu. Ułożyć dość ciasno owoce. Owoce zalać gorącym syropem. Pasteryzować 10-12 minut
kolorowotorcikowoMój pierwszy wpis na blogu to propozycja bardzo prostej, szybkiej i zarazem smacznej przekąski. Składniki : kromki chleba pełnoziarnistego gruszka ser gorgonzola Na każdej kromce chleba poukładać cienkie plasterki gruszki oraz sera gorgonzola. Piec około 5 minut w temperaturze 200ºC. Ser powinien się ładnie roztopić na tostach . Podawać ciepłe. Smacznego
Zabawa smakiemCześć :) I co ja mam teraz zrobić. Pani Owca mnie zostawiła z kilkoma gruszkami i jakimś kuchennym magazynem. Pewnie wiedziała że coś tam znajdę i zrobię. Wyszukałem tam przepis na Clafoutis z gruszkami. Pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem co to w ogóle jest. Wyszło na to, że to jakiś słodki francuski deser. Następnie co zrobiłem to wytrzeszczyłem oczy jak zobaczyłem
Pora coś zjeśćWitajcie! Leniwa sobota, więc czas na leniwe śniadanie (obowiązkowo w porze obiadowej ;-) ). Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować klasyczne połączenie gruszki, gorgonzoli i orzechów. Już wcześniej gorgonzolę i gruszkę mogliście zobaczyć tutaj . A bruschetta? To klasyczna antipasti czyli włoska przekąska. Zazwyczaj przygotowuje się ją z pomidorami, ale my akurat mieliśmy ochotę na takie połączenie ;-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćskusić się na coś, czego nie lubimy, bo nasze zdanie o tym składniku może się zmienić :-). Mam nadzieję, że tak będzie w przypadku owej wątróbki, która w połączeniu z gruszką smakuje wybornie :-). Sama masa, przed dodaniem jajek może być idealnym pasztetem na zimno, bez pieczenia, zapewne i taki przepis się kiedyś tutaj pojawi. A tymczasem zapraszam na gruszki zapiekane
Pora coś zjeśćWczoraj pokazałam Wam szybką tartę z cebulą na cieście francuskim , a dzisiaj zapraszam na nieco bardziej pracochłonną, na cieście kruchym. Smakiem dorównuje, a może i nawet przewyższa tą cebulową :-). Gruszki i gorgonzola... klasyka prawda? Na blogu oczywiście już to połączenie znajdziecie, zapraszam - bruschetta i frittata . Tym razem postanowiłam te składniki wykorzystać jako farsz do tartaletek. Ciasto bardzo kruche i maślane(...)gruszka lekko chrupiąca, a gorgonzola rozpływająca się w ustach. Gorąco polecam ten przepis! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćPodczas ostatniej wizyty w Polsce, zapodałam te podduszane z rozmarynem i szczyptą cynamonu gruszki posypane kruchymi drobinami kiełbasy zupełnie z premedytacją mojej siostrzenicy i jej partnerowi. Do gruszek podałam im też mój ulubiony maślany ryż z cynamonem i jako uzupełnienie obiadu, delikatne mięso w sosie własnym. Jesteś ciekawa/y jak przygotować ten ryż? To znajdziesz w przepisie na Łososia na maślanym(...)rozgotowaną brejowatą papką ryżową posypaną dużą ilością cynamonu i cukru z dzieciństwa, podawaną min w szkołach. Postanowiłam pokazać jej, że dzięki mnie polubi jednak cynamon. Poza tym takie gruszki z aromatem cynamonu i rozmarynu doskonale wpiszą się w świąteczne menu. Doskonale pasują do karpia czy innej ryby. Oczywiście crunch z kiełbasy, boczku czy bekonu można pominąć w wieczór wigilijny
Sztuka gotowania w/g Samirymąż w pracy a młodszy syn w szkole ( starszy w pracy, ale postanowił uczyć się samodzielności i wybył na stancję ) naszła mnie ochota na ciasto. A, że ja uwielbiam gruszki a dobra sąsiadka dała mi całe wiadro pysznych, soczystych gruszek długo nie myśląc wyjęłam mikser z szafki i do dzieła. W pierwszej wersji miało to być ciasto pokrojonymi gruszkami(...)pomyślałam, że nie zaszkodzi lekko zaszaleć i zapiekłam w cieście całe gruszki. Ciacho prezentuje się fajnie i super smakuje. Proste a jakie efektowne.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchninaszej spiżarni brakuje już tylko gruszek w syropie.Przydadzą się do ciast i deserów. Składniki-ok. 10 dużych gruszek-1 l wody-1/2 kg cukru-2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego-goździki Gruszki obieramy ze skóry. Wycinamy gniazda nasienne. Układamy w słoikach.Do każdego słoika dodajemy po kilka goździków. Wodę(...)zagotowujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym.Wrzącym syropem zalewamy gruszki i zakręcamy.Pasteryzujemy 7 minut.Smacznego
Maminek kulinarnygram), obranej ze skórki i pokrojonej w drobną kostkę 1/2 puszki mleka kokosowego1/2 laski wanilii3/4 szklanki mleka 1,5 %2 łyżki miodu+1 łyżka do karmelizacji 1 gruszka, pokrojona w kostkęsok z ćwiartki cytrynyszczypta cynamonuPietruszkę gotujemy w mleku krowim (można zastąpić roślinnym) albo kokosowym wraz z laską wanilii około 20 minut, aż zacznie się rozpadać. Następnie dodajemy 3 łyżki miodu(...)wyciągamy laskę wanilii i blenderujemy całość na gładki mus- budyń. Jedną gruszkę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy łyżkę miodu oraz sok z cytryny i cynamon. Chwilę dusimy gruszkę aż zmięknie. Budyń przekładamy do miseczek, dekorujemy karmelizowaną gruszką. Gotowe
Mango Papajapołączenie smaków chodziło za mną od dawna. Słodka, soczysta gruszka i wyrazisty smak sera z niebieską pleśnią. Słodycz miodu i pazur musztardy, delikatność szpinaku i chrupiące orzechy. Musicie spróbować!Składniki:2 gruszki100 g liści szpinaku4 łyżki orzechów włoskichok 40 g sera gorgonzolaSos miodowo-musztardowy:1 łyżka octu winnego2 łyżki miodu2 łyżki musztardyPrzygotowujemy sos dokładnie mieszając składniki. Gruszki obieramy(...)włoskie. Umyty i osuszony szpinak wkładamy do miski (lub układamy bezpośrednio na talerzach), dodajemy pokrojony w kostkę (ok. 1,5 cm) ser gorgonzolę (ten z niebieską pleśnią), plastry gruszki i prażone orzechy. Całość polewamy sosem i delikatnie mieszamy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 lyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 0,5 grapefruita 1 dojrzała gruszka Suche składniki mieszamy razem w misce. Wyciskamy sok z grapefruita. Gruszkę obieramy kroimy na kawałki i zgniatamy na mus (dojrzałe owoce można rozgnieść widelcem, twardsze trzeba zmiksować w blenderze). Gruszkę(...)środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. babeczki z gruszką i grapefruitem Smacznego
CiastkozercyPyszne piersi gęsi pieczone w czerwonym winie z gruszką i żurawiną. Gęsina nie tylko na Świętego Marcina :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1 kg) sól 2 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 250ml czerwonego wina wytrawnego 4 gruszki sok jabłkowy(...)naczynia żaroodpornego. Wlewamy po 1 szklance wina i soku jabłkowego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu. Pieczemy przez godzinę, od czasu do czasu polewamy powstałym sosem. Gruszki obieramy,kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Przekładamy np. do keksówki, posypujemy cynamonem i podlewamy kilkoma łyżkami soku jabłkowego. Wstawiamy do piekarnika na ostatnie 20 minut pieczenia gęsi
Moje Kuchenne Rewelacjeserii: "Awokado w roli głównej" A może jakaś przekąska? Awokado + Gruszka = zadowolony brzuszek :) ~ Koktajl z awokado, gruszką, jogurtem naturalnym posypany kakaem ~ Składniki: pół awokado gruszka 150g jogurtu naturalnego + gorzkie kakao Awokado obieramy za skórki, miksujemy z gruszką i jogurtem. Przelewamy do wysokiej szklanki, i posypujemy kakaem. Szybki prosty i co najważniejsze bardzo smaczny koktajl, idealna dla zapracowanych
Kuchenny Skrawek NiebaWracam do sprawdzonego przepisu ( Gruszki nadziewane wątróbką ). Z tym , że dziś bez malin tylko same gruszki i smażone wątróbki drobiowe. Nie robiłam do tego żadnego dodatku typu ryż czy ziemniaki - obgotowana gruszka zupełnie nam wystarczyła. Doskonałe zarówno jako ciepła przekąska jak i delikatne danie obiadowe . * Można przygotować takie gruszki ze świeżych obgotowanych w lekkim syropie
Buniabaje w kuchniSkładniki: jajka 3 sztuki, masło 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, gruszki 3 duże, budyń i kruszonka w opisie budyń: w 350 ml mleka zagotować cukier i 1 łyżeczkę masła - w 50 ml wymieszać budyń i wlać do gotującego się mleka i zagęścić jajka, zimne masło, , aromat(...)gęste tortownica 24cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować masłem i tartą bułką ciasto wyłożyć do formy i posypać wierzch troszkę tartą bułką na wierzchu ułożyć plastry gruszek ze skórką - na gruszki wyłożyć ostudzony budyń - na budyniu ułożyć plastry gruszek kruszonka: po 100 gram mąki, cukru, masła i 1 łyżkę kakao wyrobić na kruszonkę posypać nią ciasto
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1,5 kg gruszki szarki, 3 łyżki sok z cytryny, 1/2 kg cukier, 2:1 opakowanie żelfix, 1 szklanka woda umyte gruszki obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne z pestkami wlać wodę z sokiem z cytryny do garnka i wrzucić pokrojone w kostkę gruszki - lubimy kawałki owoców w takich przetworach zagotować i mieszając gotować z 5 minut wsypać(...)minut mieszając do wyparzonych słoiczków do pełna dodać gorącą marmoladę i mocno zakręcić zostawić do wystudzenia postawione na zakrętkach słoiczki przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu........SMACZNEGO!!! na tę ilość gruszek wystarczy opakowanie żelfixu, marmolada nie jest mocno stężała, a my taką lubimy
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 kg winogrona czerwone, 2 szklanki woda, 1 kg gruszki szarki, 1 łyżka cukier, 1 opakowanie żelatyna na litr, 12 sztuk ciastka zbożowe, 250 ml śmietana kremówka, 1 opakowanie galaretka wiśniowa, - ile potrzeba czekolada mielona umyte winogrona zalać 2 szklankami wody, pod przykryciem gotować na mniejszym ogniu z 40-60 minut co jakiś czas mieszając przez drobne sito plastikowe(...)miski przetrzeć łyżką ugotowane winogrona aż zostaną same pestki i skórki gruszki obrać ze skórki, pokroić w kawałeczki, wsypać 1 łyżkę cukru i wlać sok z przetartych winogron - winogrona i gruszki były bardzo słodkie więc tylko tyle cukru dodałam na średnim ogniu gotować z 5 minut, zdjąć z ognia i wsypać żelatynę na 1 litr - mieszać do rozpuszczenia żelatyny
W Mojej Kuchni Lubięszklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, cynamon 2 łyżeczki, marchew 3 szklanki, gruszki 4 większe, bita śmietana - w opisie, kakao do posypania - ile potrzeba 7 średnich marchwi obrać i rozdrobnić je w rozdrabniaczu lub zetrzeć na tarce na średnich oczkach jajka "L", olej, cukry(...)wsypać 3 kubki marchwi rozdrobnionej i mikserem z 1 minutę wymieszać składniki tortownica 24cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki przełożyć ciasto i poukładać skórką na dół gruszki "klapsy" bez gniazd nasiennych ciasto piec w 200C około 45 minut i wyjąć z blaszki zimne BITA ŚMIETANA: 300ml zimnej 30% śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietanfixem
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, przyprawa do piernika 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, gruszki 7 sztuk, śliwki 10 sztuk, cukier puder - ile potrzeba jajka "XL", miękka palma, cukier, przyprawa do piernika mikserem utrzeć z 4 minuty na dużych obrotach - masa będzie "zważona" ale to ma tak być(...)minuty na dużych obrotach na dość gęste ciasto tortownica 24 cm- wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto owoce umyć i osuszyć, śliwki wypestkować, ogonki gruszek owinąć folią gruszki postawić do ciasta i powkładać śliwki piec w 200c około 40-45 minut, ciasto wyjąć z blaszki dopiero jak wystygnie i posypać je pudrem cukrem ciasto jest pysznie
W Mojej Kuchni LubięTadammmm! Obłędna TARTA Z GRUSZKAMI I MASĄ MARCEPANOWĄ! Jedna z najlepszych jaką jadłam i zrobiłam! Bardzo łatwa w wykonaniu a wykwintna w smaku! Gorąco Wam polecam! SKŁADNIKI: -500 g mąki - 250 g masła (nie używaj margaryny!) - 3 żółtka - 1 białko - 2 łyżki zimnego mleka - łyżeczka proszku do pieczenia - 150g cukru zmielonego Wszystkie składniki zagnieć jak najszybciej. Ciasto owiń folią(...)schładzaj w lodówce przez godzinę. Tortownicę wyłóż papierem i ciastem. - 5 dużych gruszek Obierz gruszki i pokrój na cienkie plasterki, następnie bardzo ciasno ułóż w formie. Tak aby zapełnić całe wnętrze tortownicy. Na masę marcepanową: - 3 białka - 3 czubate łyżki cukru pudru - 1/2 szklanki zmielonych migdałów - 4 łyżki śmietany w/w zmiksuj blenderem na gładką masę, wylej całą masę
SMYKWKUCHNImimo braku mięsa, wszyscy byli zadowoleni i najedzeni :) Składniki: ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki gorącej wody farsz 3 duże gruszki 200 g sera gorgonzoli sos 100 g sera gorgonzoli 1 łyżka masła Przygotowanie: Gruszki obieramy i pozbywamy się nasienia - tarkujemy na tarce z grubymi oczkami. Starkowane gruszki osuszamy (możemy użyć sitka(...)albo papierowego ręcznika) , jeżeli tego nie zrobimy farsz będzie bardzo mokry. Jak gruszki będą w miarę suche dodajemy pokruszoną gorgonzolę i wszystko razem mieszamy. Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką, w środek wkładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie
Niezły MłynekSkładniki: 2 filety z piersi kurczaka lub kaczki2 gruszki obgotowane lub ze słoika2 owoce kiwi1 łyżka płynnego miodu1 łyżka soku z gruszek2 plasterki świeżego imbirusól,pieprzklarowane masłoPiersi kurczaka pokroić w niezbyt grube plastry, lekko posolić, posypać curry i pieprzem.Piersi usmażyć na maśle.Na patelnię wlać miód i wymieszać z sosem ze smażenia. Dodać połówki gruszek i ćwiartki kiwi, podsmażyć(...)silnym ogniu, raz przewracając na drugą stronę. Owoce wyjąć, a do sosu dolać sok z gruszek i sypnąć trochę pieprzu.Obok plastrów mięsa położyć karmelizowane owoce, polać sos .Dobrym dodatkiem jest ryż.To proste, ale wykwintne danie zrobimy w trakcie gotowania ryżu
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 4 piersi z kurczaka 1 gruszka (klapsa) 3 łyżki aceto balsamico białe 1 łyżeczka cukru 100 ml śmietana 36% 0,5 łyżeczki curry hinduskie vegeta, pieprz 100 ml bulion z drobiu 5 dag rodzynki 2 łyżki orzeszki ziemne posiekane i uprażone Wykonanie: Przygotować gruszkę. Obrać, usunąć gniazdo nasienne. Podzielić na ósemki. Na patelnię wlać ocet balsamiczny, dodać cukier(...)wymieszać, dodać pokrojoną gruszkę i dusić około 5 minut. Wystudzić. Piersi z kurczaka rozbić przez folię. Posypać vegetą i pieprzem, rozłożyć po dwie cząstki gruszek, zwinąć. Obwinąć folią do pieczenia. Położyć na blachę, podlać bulionem. Piec 20 minut w temp. 170oC. (Bardziej wprawieni mogą roladki obsmażyć na patelni, podlać bulionem i poddusić.) Upieczone roladki, wyjąć z pieca, przełożyć
Kulinarny karnet Christopherawanilii i alkoholu. Frużelina jest gotowa do spożycia. Ja lubię ciepłą z lodami ,ale smaczna też jest zimna. W ten sam sposób przygotowuje się frużelinę z innych owoców. Wykwintna gruszka w stylu francuskim. Składniki. 2 gruszki 2 cm korzenia imbiru 200 ml marmolady z pomarańczy Sewilla lub innej wytrawnej 75 ml whisky lub brandy ½ cytryny 1 pomarańcza 2 łyżeczki(...)Kawałek laski cynamonu 125 ml słodkiej śmietany i jogurtu Wykonanie. Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny-osobno. Lekko podgrzana marmoladę wymieszać z alkoholem i utartym korzeniem imbiru. Z obranych gruszek wydrążyć gniazda nasienne ,skropić sokiem z cytryny . Do żaroodpornego naczynia wlać sok pomarańczowy ,rozsypać płatki masła i ułożyć gruszki. Napełnić je marmoladą pomarańczowo-imbirową i obok położyć kawałki pokruszonego cynamonu
Kulinarny karnet Christopheratrochę brownie w wersji blond. Jest wilgotne, ma bogatą konsystencję i pachnie tak cudownie, że ciężko odmówić sobie kolejnego kawałka ;) Składniki: kasza jaglana ugotowana na miękko 3 szklanki gruszki 3 szt mleko (ryżowe, sojowe, kokosowe lub inne) 0,5 szklanki mąka jaglana 1 szklanka skrobia z tapioki, kukurydzy lub ziemniaczana 0,5 szklanki proszek do pieczenia bezglutenowy 2 łyżeczki(...)wolicie gładką konsystencję kaszę można zmielić maszynką lub za pomocą blendera. Ja użyłam niezmielonej, w gotowym wypieku zupełnie to nie przeszkadza. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dwie gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kaszy gruszki, mleko, olej, mąkę, skrobię i proszek do pieczenia, cynamon oraz aromat waniliowy. Jeśli
głodny alergikznajdziecie również inne drożdżowe ciasta z owocami: Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Szwedzkie bułeczki cynamonowe Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami Proporcje na formę(...)przygotowania: 160 minut Składniki: 2 szklani mąki pszennej szczypta soli 1/4 szklanki cukru 30 g świeżych drożdży 50 g roztopionego masła 2/3 szklanki letniego mleka 2 jajka 2 gruszki ok. 350 g śliwek 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka kardamonu Kruszonka: 4 łyżki cukru 5 łyżek mąki 40 g roztopionego masła Wykonanie: Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokruszone
Kulinarne przygody Gatitymogłam się zdecydować , w każdym czegoś mi brakło . Nigdy nie piekłam nic z dyni. Walczyłam z nią 30 min aż ją pokroję i upiekę w piekarniku. Dodałam gruszki które idealnie lubią się z dynią . Ciasto wyszło bardzo wilgotne, ale pod żadnym pozorem nie wyszło zakalcem. Polecam ;) Składniki: 300 g musu z dyni 200 g margaryny(...)szklanka cukru 3 jajka 1,5 szklanki mąki 2 łyż, proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego starta skórka z jednego pomarańcza 4 łyż. soku z pomarańcza 3 gruszki Przygotowanie: Niewielką dynię przekroić na 4 ćwiartki, wyczyścić z pestek, wstawić do piekarnika 190 stopni na 50 min . Gdy dynia będzie miękka , wyciągnąć do ostygnięcia . Obrać ze skórki i zrobić
Wypieki Ulikilka produktów typowych dla kuchni dalekiego wschodu. Obiad wyszedł pyszny, idealna harmonia smaku i aromatu! SKŁADNIKI dla 2 osób: - szklanka kaszy pęczak - 1/2 pęczka pietruszki - sól morska - 1,5 gruszki - 1 mała cukinia - 1 ząbek czosnku - 1 cebula szalotka - olej sezamowy - oliwa z oliwek - 2 łyżki płatków migdałowych - 1 łyżeczka sosu sojowego - łyżka miodu Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją(...)opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodaj posiekaną pietruszkę. Na patelnię wlej oliwę ( maksymalnie 1 łyżkę), dodaj czosnek i posiekaną szalotkę, cukinię za pomocą specjalnej skrobaczki potnij na nitki, gruszkę pokrój w kosteczkę, dodaj sos sojowy i miód. Wszystko podsmażaj aż się zacznie karmelizować. Podawaj z gorącą kaszą, posyp płatkami migdałowymi i polej olejem sezamowym! Pyszne
SMYKWKUCHNIjeśli chcecie wykorzystać mus do ciasta/lodów- użyjcie połowy składników, na pewno wystarczy :-) Składniki: 300g jeżyn (dojrzałych-inaczej mus może być za kwaśny) 200g malin (jak wyżej) 3 średnie gruszki 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki miodu (jeśli mus będzie dla Was zbyt kwaśny możecie dodać więcej, ewentualnie ksylitol lub brązowy cukier) opcjonalnie: mięta(...)przystrojenia 1. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę. 2. Wszystkie owoce wrzucamy do blendera, dodajemy przyprawy, miód i blendujemy (jeśli nie lubicie tych drobnych pestek w jeżynach, możecie teraz wszystko przetrzeć przez sito- mi one nie przeszkadzają, więc tego nie robiłam). 3. Mus można (ale nie trzeba) schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut, a przed podaniem przystroić listkami mięty. Smacznego
kuchnia do kwadratuzarażać tym co dobre i zdrowe! Składniki (na 2 porcje): 80 gram rukoli 3 jaja ugotowane na półmiękko, jeśli się uda (ja się zagapiłam :P) 1 gruszka 50 gram koziego sera odrobina pieprzu Rukolę myjemy i układamy na dwóch talerzach. Jaja gotujemy wedle naszego uznania, jeśli bardziej nam odpowiadają jaja na twardo- proszę bardzo. Sugeruję dowolność. Kozi(...)kroimy w kostkę a gruszkę na pół, w ćwiartki a potem na jeszcze mniejsze części. Oczywiście usuwamy gniazdo nasienne. Wszystko układamy na talerzu i doprawiamy szczyptą pieprzu. Gotowe
Mango PapajaObgotowane gruszki podaję jako przekąski i jako dodatek do wielu potraw. Najczęściej podawałam je z żurawiną . Tym razem postanowiłam sprawdzić inny wariant . Nie do końca wiedziałam jakiego smaku szukam. To było raczej przeczucie niż wiedza. Potrzebowałam czegoś do smażonego dorsza o cytrynowym posmaku. Wiedziałam więc , że gruszka też musi być z cytrynową nutą i że żurawina nie pasuje . Zastanawiałam się
Buniabaje w kuchni