Dzisiejsza propozycja jest i była ugotowana, z racji upodobań i możliwości domowników, tylko i wyłącznie dla mnie. Nie było mielenia, nie było mięcha, były makarony. Dwa
Dzieje kuchennej WiewióryCo prawda nototenie to rybki morskie, ale ponieważ mają neutralny smak ( nie są z tych pachnących ,, ostro,, morzem) to często przygotowuję je podobnie do ryb słodkowodnych
Buniabaje w kuchniSkładniki:3 bakłażany 20 dkg groszek zielony blanszowany 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 pomidor pokrojony w kostkę
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepis z tamtego roku ale bardzo bardzo aktualny i popularny! Zapraszam! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TU
SMYKWKUCHNISiedząc wieczorem razem z mężem postanowiliśmy że zrobimy sobie szybki i słodki deser zwłaszcza że rano kupiliśmy pyszne gruszki. Wertując różne książki trafiliśmy na zapiekane gruszki. Sprawdziliśmy czy wszystko mamy i wspólnie zabraliśmy się do deseru. Składniki: - 2 gruszki Składniki na syrop: - pół szklanki wina białego - pół szklanki wody - 1 łyżka cukru - 1 goździk - sok z połówki cytryny - troszkę(...)pierwszej kolejności przygotowujemy syrop. Wszystkie składniki wrzucamy i wlewamy do szerokiego garnka, mieszamy ze sobą i gotujemy. Goździka rozgniatamy aby nadał nam większego aromatu. W między czasie obieramy gruszki, kroimy na połówki i wycinamy środki. Obrane gruszki wrzucamy do gotującego syropu na ok. 10 min przewracając na różne strony. Następnie gruszki odsączamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub formy
Kuchenne WariacjeTerrina z łososiem pojawia się u nas wiosną, a owocowa jako deser na rodzinnych spotkaniach. Szukając nowej inspiracji natrafiłam na terrinę Marthy Steward składającą się wyłącznie z karmelizowanych gruszek. I tu zaiskrzyło - wszem i wobec wiadomo, że na hasło karmel rzucam wszystko :) Natomiast terrina z samych gruszek wydała mi się zbyt monotonna i bez "tego czegoś". Z reguły mało(...)wyrazista w smaku gruszka lubi towarzystwo, które podkreśla jej słodycz, dlatego przyjaźni się z orzechami i serem - kozim i pleśniowym (dowód tej zażyłości możecie zobaczyć w moim wrześniowym poście - klik ). Bawiąc się w swatkę dla gruszki znalazłam przepis (klik) , który od razu wydał mi się idealnym kandydatem. Błysk w oku, przyspieszone bicie serca... Jednym słowem miłość od pierwszego wejrzenia. Choć
KUCHARNIAFrancuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym to idealny przepis na wytrawną kolację, obiad, a nawet przekąskę. Połączenie gruszki, sera pleśniowego i dodanie do nich orzechów włoskich, to nie tylko koncert dla kubków smakowych, ale też esencja kuchni francuskiej. Wykorzystanie ciasta francuskiego zamiast kruchego dodatkowo przyspiesza przygotowanie francuskiej tarty z szynką, gruszką i serem pleśniowym. Nawet jeśli nie lubicie(...)sera pleśniowego, uwierzcie, że w tym połączeniu się zakochacie – subtelnie przełamuje gruszkę wydobywając jej głębie, a jednocześnie jest nienachalny i nie przebija smakiem i aromatem. Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym może być zmodyfikowana szybko i prosto, więc macie też pełne pole do popisu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki, w miarę dojrzałe 150 g sera
Pociąg Do Kuchniswojemu tacie torcik na urodziny. Ponieważ ma on dopiero roczek, mama musiała mu troszeczkę pomóc. Oboje stwierdziliśmy, że torcik powinien być wyjątkowy i inny niż wszystkie inne. Tata lubi gruszki i jabłka i uwielbia kruche ciasta, więc stanęło na tym, że zrobimy kruche ciasto wypełnione owocami. Rezultat wyszedł fantastycznie. Torcik wygląda ciekawie, a gdy już się go rozkroi(...)ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 4 łyżki kakao 100 g cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 żółtka szczypta soli Składniki na nadzienie: 1 kg gruszek 0,8 kg jabłek 150 g cukru 2 łyżki świeżo startego imbiru skórka otarta z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2cytryn 4 łyżeczki żelatyny Krem czekoladowy: 150 g czekolady
Mama Gotujetort, w którym każda warstwa będzie przygotowana z innej pysznej czekolady. Najpierw mocnoczekoladowy biszkopt nasączony wiśniówką i posmarowany powidłami śliwkowymi. Później delikatny jak chmurka mus z mlecznej czekolady z gruszkami gotowanymi w syropie ze szczyptą cynamonu. A na koniec delikatny i łagodny mus karmelowy, który wprost rozpływa się w ustach. Zwieńczeniem tortu jest zaś chrupiąca dekoracja z karmelu i uroczo(...)wyłaniająca się gruszka. Czy możecie mu się oprzeć? Gruszki w syropie: 3 gruszki 800 ml wody 200 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Gruszki obieramy i wstawiamy do wysokiego rondla. Zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i dodajemy cynamon. Syrop doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 30-40 minut na małym ogniu, aż gruszki zmiękną. Wyjmujemy
Food SquareDzisiaj mam dla Was ciasto. Takie sobie wymyśliłam jeszcze przed Świętami, na przywołanie odpowiedniej atmosfery. Zaczęło się od tego, że poszłam do sklepu po żurawinę, a wróciłam z kilogramem gruszek, które były w wyjątkowo zachęcającej przecenie. Stwierdziłam, że jako substytut żurawiny się nadadzą, bo i dlaczego nie...? Po drodze do domu rozważałam różne możliwości; gdy weszłam do kuchni, plan już(...)był gotowy.Bardzo podobają mi się ciasta z całymi gruszkami, piekłam już raz takie. Są dość proste w wykonaniu, a wyglądają naprawdę rewelacyjnie. Te równo wystające z ciasta ogonki robią duże wrażenie, nie umiem oprzeć się ich urokowi. Chciałam jednak, żeby tym razem ciasto już pachniało świątecznie, dodałam więc do niego odrobinę melasy, przyprawę do piernika i kakao dla koloru
Pożeraczka, czyli raz adobrze