powrócić na tą ścieżkę. A przy jednej z nich rosną grusze. Rosną za płotem ogrodu, ale część gałęzi pochylają też w stronę nas, spacerowiczów. Gospodarze najwyraźniej nie lubią gruszek, bo oprócz wszędobylskich os, po ich stronie płotu nikt się nimi nie interesuje. I po mojej stronie ścieżki mogę częstować się nimi do woli. I tak robię. Za każdym razem(...)wracam z siateczką gruszek. Jakich? Malutkich, szaro-burych. Tak, podobnie jak na samochodach, nie znam się na gruszkach. Z tą różnicą, że w przypadku gruszek naprawdę mi wstyd, bo powinnam i chciałabym, a jednak wciąż ich nie rozróżniam. Małe, duże, twarde, miękkie. Tylko tyle, a przecież to nawet nie początek. W kwestii gruszek muszę się zdecydowanie podszkolić. Te, które
KUCHARNIAsweetie 1/4Ksylitol lub miód do smakuSól himalajskaPrzygotowanie:1/ Gotujemy orkisz wd. instrukcji z opakowania (zazwyczaj 90min ale krócej też bywa) w lekko osolonej wodzie 2/ Kroimy drobno daktyle, gruszki w grubszą kostke a jabłka w drobne paski3/ Tuż przed końcem gotowania orkiszu dodajemy lawendę 4/ Gdy orkisz jest gotowy dodajemy ksylitolu lub miodu do smaku, wrzucamy daktyle
Kuchnia PROzdrowotnadodatku wody.Na lod jeszcze przyjdzie czas.Upaly jeszcze nam nie groza.Jest to wlasciwie przepyszna pulpa owocowa,ktora mozna jesc lyzeczka.I tak ma byc.Truskawka w polaczeniu z ananasem i dodatkiem gruszki smakuje wybornie.Sami sprobujcie.Jedyny dodatek to cwiartka limonki.Spryskalam gruszke,zeby nie sciemniala,gdy przygotowywalam reszte owocow.Dodatek cukru jest rowniez zbyteczny.Warunek-owoce musza byc naprawde dojrzale.Wtedy maja najwiecej slodyczy,smaku i aromatu.Oto pucharek(...)pelen zdrowia i witamin.Oczywiscie koktajl przygotowujemy bezposrednio przed spozyciem.Skladniki na 2 spore pucharki:pol sredniego ananasa300 g swiezych truskawek1 gruszka-opcjonalniesok z cwiartki limonkiPrzygotowanie:Owoceu umyc,obrac, rozdrobnic i wrzucic do blendera.Zmiksowac i natychmiast podawacjesli uwazasz,ze jest za geste dodaj wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Można użyć ich jako deser a można syrop rozcieńczyć wodą i podać do picia. Ja je uwielbiam:) Składniki:1,5 twardych gruszek,750 gram cukru,1 litr wody,sok z 2 cytryn,2 goździki,laska wanilii,kawałek kory cynamonu,Przygotowanie:Umyte gruszki obrać w całości pozostawiając ogonki. Zalać je sokiem z cytryny. Do garnka na gaz dodajemy cukier, przyprawy
Anioły w kuchniszklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 180 g jogurtu naturalnego / u mnie grecki/, 2 jajka, 1 łyzka cukru waniliowego, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, gruszki, Wykonanie; Jogurt i jajka mieszamy razem w misce. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy. Wylewamy na formę. Na wierzch układamy gruszki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 -35 minut
Anioły w kuchniRoasted tomatoes with pear and fried capers Połączenie kwaśnego, słodkiego i słonego też może być atrakcyjne. Składniki. 2 pomidory 1 gruszka Konferencja 2 łyżki kaparów królewskich 1 łyżka bazylii sól Wykonanie. Z pomidorów ściąć górę i wydrążyć wnętrze, posolić. Kapary smażyć na oliwie ,aż się rozwiną. Gruszkę dojrzałą obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z kaparami i posiekanymi listkami
Kulinarny karnet ChristopheraGruszki, jabłka i ciasto francuskie to doskonałe połączenie. Niedawno dodałam przepis na jabłka w cieście francuskim , który zrobił furorę na FB-ku. Polecam Wam też przepis na ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Jak już wcześniej napisałam ciasto francuskie mam zawsze w lodówce, jabłka i gruszki również. Zawsze z tych składników można przygotować wspaniały i efektownie wyglądający deser- gruszki w cieście(...)francuskim . Te gruszki można również podać na śniadanie. Pora przełamać monotonię i przegonić nudną kanapkę z naszej kuchni. Przepis przygotowałam specjalnie na konkurs Dżem dobry, pobudka. Przygotujcie te Gruszki w cieście francuskim z dżemem malinowym do porannej śniadaniowej kawy. Składniki na ok. 10 szt. 5 gruszek 1 op. ciasta francuskiego 10 łyżeczek dżemu malinowego Łowicz + do posmarowania gruszek Gruszki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCześć :) Jakiś czas temu dostałam od Durszlaka i Winiary 2 opakowania Pomysłu na... Papirus. Pewnie większość z Was widziała już ten produkt na sklepowych półkach, ale
Pora coś zjeśćCześć :) Wariacji naleśnikowych jest pewnie tyle ile ludzi na świecie. Każdy ma swoje ulubione ciasto, ulubione dodatki. Na blogu znajdziecie już jeden z moich ulubionych przepisów
Pora coś zjeśćDzień dobry! Ostatnio eksperymentuję z różnymi rzeczami, których wcześniej nie jadłam, a ciekawiły mnie na straganach na targu. Tak było z borówką brusznicą , a teraz jest
Pora coś zjeśćczas temu w Kornikowej Kuchni, ale nie zapisałam przepisu. Szukałam potem i szukałam aż w końcu desperacko zaczęłam poszukiwania w facebookowych postach i znalazłam!!! pyszny krem z dyni i gruszki wzbogacony o aromat rozmarynu. Niestety wtorek minął i jadłam ją dopiero dziś. Był to idealny posiłek po spacerze w taki zimny i wietrzny dzień.Krem z dyni i gruszki1
Dzieje kuchennej Wiewiórystartego seleraser gorgonzola sól, pieprzmiódoliwa z oliwekCebule obieramy, ścinamy "kapelusze" i wydrążamy środek następnie solimy i pieprzymy oraz skrapiamy oliwą. Farsz: kapustę drobno szatkujemy, gruszkę obieramy i ścieramy na tarce, rodzynki drobno kroimy, seler ścieramy na tarce. wszystko razem mieszamy z serem następnie, solimy, pieprzymy i skrapiamy miodem.Cebule zapiekamy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach
Bon Appetit Małgorzatysobą z biura do łóżka, nadrobię także blogowe życie :) Zaczynam od ciasta. Z początku miał to być tradycyjny jabłecznik, który znam dzięki kochanej Mamie. Ale uszlachetniłam go gruszkami z działkami oraz suszonymi morelami. A do biszkoptu dodałam kakao i przyprawę do szarlotki. Wypróbujcie ten przepis. Nie tylko w Lidlu czuć święta ... Jedząc to ciasto też ;) Składniki
Bon Appetit Małgorzatyupierdliwe")4 plastry szynki parmeńskiej (lub prosciutto, serrano)sólpieprzćwiartka cytryny+ ćwiartka do podania100 gram kaszy gryczanej, gotujemy bez soli według przepisu na opakowaniu do miękkości1 czerwona cebula3/4 średniej gruszki (lub 1 cała mała)50 gram orzechów włoskich+ kilka do posypania tuż przed podaniem50 ml bulionu garść rukoli1/3 czerwonej papryki łyżka oliwy z oliwek, u mnie z chili Gotuję kaszę(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę, kiedy cebula się przyrumieni dodaję pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Całość duszę kilka chwil, dodaję posiekane orzechy włoskie oraz ugotowaną kaszę gryczaną. Dodajemy 2-3 łyżki wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy całość kilka minut. W tym czasie myjemy
Mango Papajapieczenia.Wszystkie składniki miksujemy. Niewielką brytfankę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Wlewamy do niej ciasto. Na wierzch nakładamy pokrojone w kawałki sezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem z cukru pudru, cynamonu i soku z cytryny.Smacznego
Z butelką mleczka w tle