Przepyszne, słodkie i wilgotne ciasto korzenne z dużą ilością żurawiny i gruszki w karmelu. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na świąteczny stół. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami(...)dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.Scroll down for recipe in EnglishOdwrócony piernik z żurawiną i gruszkami (blaszka 24 cm)Przygotowanie: 60 minSkładniki na karmelowy wierzch:70 g masła lub margaryny Palma, pokrojonej na kawałki1/2 szklanki brązowego cukru1/4 łyżeczki soli2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny3 duże gruszki, dojrzałe, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojonych wzdłuż na 0,5 cm plastry
karmelowyrazem wpadło mi w oko ciasto z gruszkami na jogurcie z bloga apparecchiamo.Kilka rzeczy zmieniłam: dałam więcej gruszek i wymieszałam je z ciastem zamiast położyć je na wierzchu. Upiekłam ciasto w tortownicy (dużej). Zamiast stopionego masła użyłam oleju. Ciasto przed pieczeniem posypałam garścią płatków migdałowych.Poniższy przepis zawiera moje modyfikacje.Składniki:3 szklanki mąki3 duże gruszki3 jajka1/2 szklanki oleju3/4 szklanki(...)dobrze wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować, dodać olej i ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i puszysta (jeśli wydaje się za gęsta, dodać więcej jogurtu). Dołożyć gruszki, wymieszać. Formę do pieczenia natłuścić, oprószyć mąką. Wlać masę, wyrównać. Nagrzać piekarnik. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 min. Studzić w uchylonym piekarniku.Do rondelka włożyć połamaną czekoladę
Z butelką mleczka w tlePokochałam ostatnio gruszkę, ale w wersji duszonej. Wkładam ją do prawie każdego śniadania.Jest bardzo słodka, a połączona z placuszkami lub jaglanką tworzy świetne połączenie.Składniki:100 g chudego twarogu1 jajko30 g mąki pełnoziarnistej2 łyżeczki stewii.1 mała gruszkaCynamonSodaPrzygotowanie:Twaróg zblenderować. Rozgrzać patelnię, dolać wody. Gruszkę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i posypać cynamonem. Dusić pod przykryciem(...)jakiś czas mieszać. Twaróg połączyć z sodą, mąką, stewią i rozbełtanym jajkiem. Połowę gruszki dodać do ciasta. Smażyć na średnim ogniu przez ok. pół minuty i przewracać. Podawać z drugą połową duszonej gruszki.Całość ma ok. 385 kcalPLACUSZKI NA INSTAGRAMIE
Czarnawisienkanieskończenie wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Moją autorską wersję przygotujemy z pieczywa razowego, zamoczonego w masie jajecznej z serem gruyère, idealnie komponującym się z gruszką i rubinową konfiturą z czerwonej cebuli.Składniki (na 2 porcję):4 kromki czerstwego pieczywa razowego2 jajka50 ml mleka4 łyżki startego drobno sera gruyèreświeżo mielony kolorowy pieprzszczypta gałki muszkatołowejsól(...)rozgrzewamy masło z oliwą. Kładziemy kromki i ewentualnie zalewamy pozostałością masy jajecznej. Smażymy z każdej strony po 2 minuty. Podczas smażenia na osobnej patelni lub grillu elektrycznym przyrumieniamy plastry gruszki. Na usmażone kromki kładziemy gruszkę i po łyżce konfitury. Podajemy natychmiast wraz ze szklanką soku.Z gruszką i konfiturą świetnie się będzie komponować również szynka szwarcwaldzka lub parmeńska. *Wpis bierze udział
Food Squaremaślany spód, pyszne dodatki w dowolnej kombinacji i mamy doskonałe danie na każdą porę dnia. Tym razem quiche przyrządziłem z nieco zapomnianym warzywem — fenkułem (in. koprem włoskim), gruszką oraz łososiem, a to wszystko doprawione garścią pachnącego koperku. Lekko anyżowy smak kopru z dominującą słodyczą świetnie komponuje się ze słoną, wędzoną rybą, a dodatek lekko kwaskowatej i grillowanej(...)gruszki świetnie wplata się między oba składniki, dzięki czemu smaki gładko przechodzą między sobą. Pycha!Co będzie nam potrzebne?2 korzenie fenkułu200 g wędzonego łososia w kawałku (lub innej ulubionej ryby)1 gruszkałyżka masła3 łyżki cukru trzcinowegoNa kruche ciasto:180 g mąki pszennej100 g zimnego masła1 jajkoszczypta soli morskiejDo zalania:4 jajka80 ml kwaśnej śmietanygarść koperkuszczypta soliszczypta świeżo mielonego pieprzuPrzygotowanie
Food Squaremuffinki imbirowe. Mmm... Uwielbiam imbir. Jego charakterystyczną ostrość, lekko cytrynowy posmak świeżego, słodkość kandyzowanego. Do tego przepisu użyłam tego drugiego, drobno posiekanego, oraz imbiru w proszku. Od siebie dodałam gruszki, które z imbirem tworzą niezwykle zgrany duet. Muffiny wyszły obłędne - idealnie zrównoważone słodko-ostre smaki, soczyste owoce idealnie zgrały się z muffinkowym ciastem. Zniknęły błyskawicznie!Podwójnie imbirowe muffinki z gruszkamiSkładniki(...)gruszki30 g kandyzowanego imbiruMąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, imbirem i cynamonem.W drugiej misce rozptrzepać jajka, dodać jogurt, olej i syrop, dokładnie połączyć.Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Imbir pokroić w drobną kosteczkę.Wlać mokre składniki do suchych. Wymieszać niedbale, tylko do połączenia składników. Dodać gruszkę i imbir, wymieszać.Masę przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazem postawiłam na jesienny zestaw, i muszę przyznać, że wyszła zachwycająco. Lekko słodkawa dynia, a do tego boczek, cebula i kozi ser przełamujące jej niewyraźny smak. Soczysta gruszka rewelacyjnie tutaj pasuje, nadając całości zupełnie nowego wymiaru, choć jeśli nie lubicie owoców w daniach wytrawnych, można ją pominąć. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują.Myślę, że takiej pizzy nikt się(...)czasie dodać resztę wody, zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.Dynię pokroić w kostkę, ser i gruszkę w plastry, a cebulę w piórka.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć dynię, gruszkę, ser, cebulę i boczek.Piec na kamieniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzepierwsza moja myśl zupa mleczna, wspomnienie z dzieciństwa z takim makaronem. Zupa mleczna dla niektórych koszmar a dla innych cudne wspomnienie babci :) Mamy teraz okres jesieni i mnóstwo cudownych gruszek do dyspozycji, więc nie mogło być inaczej jak to połączyć. Opinia mojej sześcioletniej córki na temat makaronu Międzybrodzki "mamo makaron jest taki gładki i pyszny, a jak tak się przyjże(...)małe łuseczki (ziarna semoliny) i nie klei mi się w talerzu.... " nic ująć nic dodać opinia dziecka zawsze szczera :) SKŁADNIKI : makaron Międzybrodzki gwiazdka klik 140 ml gruszki 3 szt mleko 0,5 lira woda 0,5 litra laska wanilii cukier do smaku dodałam z prawdziwą wanilią szczypta soli SPOSÓB WYKONANIA :- obieramy gruszki
Basia w kuchniCzekoladowych ciast nigdy dość ! Dobrze piszę ? Ktoś uważa inaczej ? Dziś mam dla Was szybkie czekoladowe ciasto z gruszkami. Niezwykle proste w przygotowaniu, a jednak z efektem WOW ! Myślę, że zostaniecie jego wielbicielami. Składniki:( na podłużną blachę długości około 35 cm )* 160 g czekolady ( 100 g gorzkiej + 60 g mlecznej )* 50 g masła* 200 g mąki pszennej* 10 g ciemnego(...)kakao* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 3 jajka* 3/4 szklanki cukru* 3 gruszki* sok z cytryny* cukier puder Wykonanie:Gruszki obrać ze skóry, przeciąć na połówki i usunąć gniazda nasienne. Owoce delikatnie ponacinać wzdłuż, na głębokość 2 mm. Gruszki skropić sokiem z cytryny.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, razem z masłem.Połączyć w miseczce mąkę, kakao i proszek do pieczenia.Jajka
kolorowotorcikowoCzujecie już jesień??? Ja jakoś powoli już tak...Jesień to jabłka, gruszki, dynie...itd. U nas dzisiaj gruszki. Super ciasto na jesienne popołudnie:) Kto jeszcze nie zna tego przepisu, serdecznie polecam.Składniki; 25 g drożdży, 210 ml mleka, 70 g cukru, 2 jajka, 50 g masła, 500 g mąki, szczypta soli, gruszki, sok z cytryny Wykonanie;Mleko podgrzewamy. rozpuszczamy(...)pokruszone drożdże. zalewamy mlekiem z cukrem, Zasypujemy lekko maką i odstawiamy na 20 minut.Po tym czasie wyrabiamy ciasto dodając jajka i masło.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1/5 godziny. Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę. Na wierzch układamy gruszki . Tak przygotowane ciasto odstawimy jeszcze na około 20 minut. Piekarnik nastawiamy
Anioły w kuchnisię rozjechały :-) Wisło, jeszcze raz dziękuję za zachętę ! I będę próbowała ponownie ! Przepis zgłaszam do akcji Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na wyżej wymienionym blogu. Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Składniki na ciasto: 10 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 75 g rozpuszczonego masła 2 jajka 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Składniki(...)nadzienie: 3 gruszki 9 łyżek cukru 2 pomarańcze 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki goździków 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1/2 szklanki mleka i 3 łyżek mąki robimy rozczyn. Zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie pozostałe składniki ciasta łączymy z rozczynem i wyrabiamy. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie szykujemy nadzienie. Gruszki obieramy
Kulinarne przygody Gatitysię z owoców kwasu parasorbinowego. Proces mrożenia eliminuje ten kwas, a co za tym idzie goryczkę jarzębiny. Ja nie czekałam do przymrozków, tylko jarzębinę zamroziłam :). Konfitura z jarzębiny z gruszkami Składniki: 650 g jarzębiny 4 gruszki 2 jabłka 600 g cukru 1 szklanka wody Wykonanie: Jarzębinę wkładamy na 2 dni do zamrażarki, po czym ją rozmrażamy. W garnku gotujemy syrop(...)cukru i wody. Na gorący syrop wrzucamy jarzębinę i trzymamy na ogniu, aż się zagotuje. Odstawiamy do wystudzenia. Czynność tę powtarzamy 2 razy. Jarzębina powinna nasiąknąć syropem i ściemnieć. Gruszki i jabłka obieramy, usuwamy gniazdka, kroimy w ósemki i wrzucamy do gorącej konfitury. Smażymy na małym ogniu około 15-20 minut, po czym przekładamy do wyparzonych słoików. Studzimy odwrócone
Kulinarne przygody GatityGruszki w roli głównej! A razem z nimi imbir, który przyjemnie rozgrzewa i nadaje odrobiny wytrawności. Jeszcze tylko trochę grubo zmielonego masła orzechowego i mamy mieszankę, która zwojuje niejedno podniebienie :) Spód: opakowanie ciasteczek digestive (180g) 2/3 kostki masła 3 łyżki zmielonego imbiru lub 2 centymetry świeżego Ciasto: opakowanie serka sernikowego (400g) 4 łyżki masła orzechowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)szklanki cukru 2 jajka 2-3 gruszki Ciasteczka z lubością rozgniatamy na mniejsze kawałki, miksujemy na gładką masę z imbirem i masłem. Lepszym rozwiązaniem jest użycie imbiru z torebki, bo jak ktoś pierdoła to zostaną mu niedokładnie zmielone kawałki tego świeżego. Masę przekładamy do blaszki i ugniatamy. Ser, cukier, jajka i mąkę miksujemy
sama złodyczWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto z gruszkami i bakaliami. Puszyste i wilgotne w środku z dużą ilością gruszek. Jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę, nie potrzebujecie nawet miksera. W smaku aromatyczne i BARDZO pyszne, na pewno do powtórzenia niebawem Polecam. Post Proste ciasto z gruszkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeWyśmienita sałatka łącząca w sobie słodki smak gruszki i granatu oraz bardzo wyrazisty sera gorgonzola, wszystko dopełnia cytrynowo-miodowy dresing. Całość prezentuje się bardzo efektownie, a jeszcze lepiej smakuje. Składniki na 2 porcje : 2 garście ulubionej sałaty (u mnie liść dębu czerwony) 2 gruszki 1 owoc granatu 150 g sera gorgonzola garść prażonych orzechów włoskich Dresing : 2 łyżki(...)łyżka soku z cytryny Na suchej patelni lub w piekarniku uprażyć orzechy i odłożyć. Przygotować dresing, wymieszać miód, sok z cytryny oraz oliwę, odstawić. Na talerzu ułożyć sałatę, plasterki gruszki, pokrojoną lub pokruszoną gorgonzolę, posypać prażonymi orzeszkami oraz granatem, polać przygotowanym dresingiem i podawać. Smacznego
Zabawa smakiemzdecydowanie bardziej wolę upiec jakieś dobre ciasto.Ten deser miał wyglądać zupełnie inaczej, niestety nie wyszedł, a goście w drodze - trzeba było improwizować. Udało się to, jak widać, naprawdę kusząco.GRUSZKA KARMELIZOWANA Z BAKALIAMI, CZEKOLADĄ I SOSEM WINNYM. /własny;/3 gruszki 100g posiekanych migdałów50g posiekanych orzechów włoskich50g startej na drobnych oczkach czekolady gorzkiej100g suszonych śliwek2 szklanki czerwonego(...)suszę, przekrawam na pół i wydrążam środek. Na patelnirozgrzewam 2 łyżeczki miodu, a kiedy zacznie wrzeć, wrzucam gruszki.Karmelizuję je z obu stron, po czym zdejmuję z patelni.Napełniam gruszki farszem, dekoruję bitą śmietaną, ozdabiam migdałami,skórką i polewam sosem z miodu i wina.SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprościutkie ciasto z gruszkami. Nie jestem specjalistką pieczenia ciast, więc jak jakieś mi się cudem uda to od razu uznaję przepis za łatwy :) i godny polecenia :)składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1,5 szklanki cukru1/2 kostki margaryny5 jajek4-5 łyżek kakao (dobrej jakości)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 gruszki1 opakowanie cukru waniliowego1/5 szklanki olejułyżka bułki tartej1(...)łyżeczka cynamonu cukier puderJajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy nasionka i kroimy w mniejsze kawałki. Margarynę rozpuszczamy w rondelku z cukrem i kakao. Zdejmujemy z ognia i dolewamy olej. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ciągle mieszając dodajemy żółtka, cukier waniliowy, oraz przesianą mąkę
Bon Appetit Małgorzatyosób)1 średnia cebula2 niezbyt dojrzałe gruszki2 łyżeczki masła3 łyżki oliwy50 dkg ryżu Arborio ( nie płukać! )kieliszek białego wina1,5 l gorącego bulionu drobiowego20 dkg sera Gorgonzolaświeżo zmielony pieprzPrzygotowanieJedną gruszkę ,bez obierania, pokroić w małe kawałki i podsmażyć na patelni na połowie masła. Odstawić na bok.Cebulę i drugą, obraną, gruszkę, drobno pokroić. Rozgrzać oliwę z resztą(...)masła w garnku z grubym dnem , wrzucić cebulę i gruszkę i chwilę obsmażyć. Dodać ryż i smażyć , cały czas mieszając drewnianą łyżką , przez ok 3-4 minuty. Wlać wino, czekać aż odparuje. Cały czas mieszać ryż aby nie przywarł do dna garnka. W międzyczasie garnek z bulionem postawić na małym ogniu, aby bulion cały czas był gorący
Stare Garyprzepis należy traktować jako źródło wyjściowe dla poszukiwania własnego smaku. Można tu bowiem dodawać bardzo różne rzeczy. Ja miałam smak na połączenie gruszek i śmierdziucha, a skończyło się na gruszkach w occie z kozim cammembertem. Granat leżał i kusił, więc jak można go było nie dodać, no i w taki właśnie sposób wyszło piękne kolorystycznie i smakowo połączenie(...)paczka mieszanki sałat1 opakowanie sera camembert u mnie Turek z koziego mleka2-3 gruszki w occieziarna z granataopcjonalnie kilka suszonych pomidorówocet balsamicznyoliwa z oliweksól, pieprzSer i gruszki kroimy, reszte fantazyjne rozsypujemy w misie, zalewamy octem z oliwą, pieprzymy, solimy. Jemy.Najlepsze ze świeżutką ciabatą
Z butelką mleczka w tleSzybka, niskokaloryczna, bogata w witaminy i składniki odżywcze sezonowa przekąska. Pyszna dynia Hokkaido, wędzony łosoś i polska gruszka, to wszystko w kremowej masie serowo-jajecznej, przełamane pikanterią nasturcji. Dynia Hokkaido, moja ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się(...)aromatyzować dodatkami, ziołami, czosnkiem czy też grzybami, a po upieczeniu miękka skórka trzyma zwarty miąższ w ryzach. Tartaletki na dyniowym spodzie, nie wymagają wielkiego zachodu. Słodka gruszka znakomicie łączy się z łososiem i serowymi smakami, a pikanterii dodaje potrawie chili i nasturcja - jadalna roślina, ostrawa i lekko pikantna, w smaku przypominająca rukolę. Nasturcję z łatwością możecie sobie
SzczyptaSmaQdania, które są smaczne i można je zrobić dosłownie w 20 minut. To jest idealny deser na niespodziewanych gości., a używamy owoców dostępnych prawie w każdym domu, możemy gruszki zastąpić jabłkami albo śliwkami. Jesienią ma być słodko, kolorowo i bardzo owocowo :) Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko(...)nadzienie 500 g gruszek obranych i bez gniazd 2 opakowania budyniu waniliowego 80 g cukru 200 ml soku z czarnej porzeczki Przygotowanie: Gruszki pokroić w małą kosteczkę i z 100 ml soku oraz cukrem gotować na małym ogniu. Gotujemy, aż gruszki się rozpadną i powstanie jednolita masa. Budyń połączyć z pozostałym sokiem i dodać do gotujących się gruszek. Wszystko razem
Niezły Młyneksernik, 2 opakowania budyń śmietankowy, 3 czubate łyżki kaszka manna, 3 czubate łyżki śmietana gęsta DODATKI: 200 gram biszkopty okrągłe, 100 gram rodzynki królewskie duże, 200 gram gruszki z syropu, 1 opakowanie polewa czarno-biała + syrop z gruszek, - ile potrzeba migdały płatki całe jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na kogel-mogel dodać ser z wiaderka, 1 budyń, kaszkę(...)manną, śmietanę i mikserem dobrze połączyć wszystko rodzynki sparzyć wrzątkiem na sitku użyłam swojej roboty gruszki w syropie /słoik po dżemie 250 gram/ - gruszki wylać na sito aby odciekł syrop który będzie użyty do polewy czekoladowej rodzynki i gruszki posypać drugim budyniem i wsypać do masy serowej i dobrze wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym
W Mojej Kuchni Lubięcytryny 3/4 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżka, mąka tortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki DODATKI: galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 2 opakowania, gruszki 8 sztuk, polewa czekoladowa 1 opakowanie, śmietana kremówka 330 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, kakao do posypania - ile potrzeba całe jajka "L", gorąca woda, cukier, cukier waniliowy miksować mikserem(...)miksować z 2 minuty tortownica 22cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia - boków nie smarować wlać ciasto i piec w 200C około 35-40 minut - zostawić upieczony do wystudzenia gruszki szarki - obrać ze skórki, podzielić je na "cztery" i usunąć pestki galaretka cytrynowa rozmieszana w 400ml gorącej wody galaretki truskawkowe rozmieszane w 800ml gorącej wody biszkopt podzielić na dwie połowy
W Mojej Kuchni Lubiędżemów i przetworów na zimę ;-) Ja robię tylko dżemy i konfitury w tym roku, na resztę zabrakło czasu i słoiczków hihiihi Prosty i pyszny dżem z dyni z dodatkiem gruszek, rozgrzewającego imbiru i cynamonu. Boski! W zimę przekręcasz zakrętkę i powala Cię zapach cynamonu i dyni mniamiii! Do roboty! Składniki: - 1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę(...)gruszek obranych i pokrojonych w kostkę - 1 cm świeżego korzenia imbiru - 1 łyżeczka cynamonu - 1,5 szklanki cukru (jeżeli lubicie dżemy wysokosłodzone podwójcie porcję) - 100 ml wody Dynię, gruszki i imbir zagotuj z dodatkiem wody i cukru w dużym garnku. Co jakiś czas mieszając gotuj 2 godziny, bez pokrywki, tak aby nadmiar wody wyparował. Wyłącz gaz i zostaw na całą
SMYKWKUCHNISkładniki: 350-400 gram filetu z łososia 200 gram brokuł garść roszponki pół mango 1 mała gruszka 50 gram koziego sera, u mnie francuski, kremowy Les Croises Saine-Maure 1/4 pęczka natki pietruszki sól grubo mielony pieprz sok z limonki Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze, bez dodatku soli. Filet z łososia pozbawiamy skóry i ości, doprawiamy(...)solą i grubo mielony pieprzem oraz sokiem z limonki. Mango kroimy w grube paski a gruszkę na ćwiartki lub ósemki. Patelnię grillową rozgrzewamy dość mocno i grillujemy na niej owoce z każdej strony, tak długo aż uzyskamy charakterystyczne paski. Następnie grillujemy łososia: 4 minuty od strony skóry+ 1 minuta z drugiej strony, ponownie przekładamy go na stronę skóry
Mango Papajaciepły szal, gdy drepcząc w jesiennych botkach podążasz w stronę uczelni. Studia. Jesień. I gdzieś z tyłu głowy potrzeba miłości. Prognoza na najbliższe dni. MUFFINKI MARMURKOWE Z GRUSZKĄ. /inspiracja: Tak sobie pichcę ;/ na 12 sztuk suche: 1 2/3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki(...)kakao mokre: 1 szklanka mleka 2 jajka 6 łyżek oleju roślinnego 1 duża gruszka W osobnej misce mieszam składniki "suche", a drugiej "mokre". Następnie łączę je ze sobą, mieszając tylko po połączenia się składników. Dzielę masę na dwie w miarę równe części, do jednej z nich dodaję kakao. Wykładam specjalne foremki papilotkami (lub składam dwie papilotki razem
W kuchni Karmel-itkikokos uwielbiam pisałam już nie raz. Dzisiaj w innym ale bardzo ciekawym połączeniu mianowicie z kwaśną śmietaną. Do tego sezonowe owoce u mnie jeżyny i gruszka. Ciasto jest pyszne i kruche a kokos i nutka kwaśnej jeżyny nadają ciekawego smaku. Ciasto znalazłam u Kasi jednak trochę go zmieniłam. Składniki: Ciasto kruche 3 szkl mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa(...)proszku Masa kokosowa 6 białek 1 szkl cukru 2 budynie śmietankowe 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 220 g kokosu 750 ml kwaśnej śmietany 18% 1,5 szkl jeżyn 1 gruszka Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie z miksera i zmiksować na wolnych obrotach do utworzenia się kruszonki. Ciasto przełożyć na blat, zagnieść i uformować wałek. Wałek podzielić
Ala piecze i gotujechętny? ;-) Obłędna "szarlotka" z polskimi jabłkami, śliwkami i gruszkami, z dodatkiem waniliowej bezy. Idealna kruchość ciasta, soczyste i aromatyczne owoce i miękka beza. Hmmm Moja dieta została złamana i kawałeczek zjadłam nie dało się oprzeć ale od razu następnego dnia nadgoniłam kolejnym treningiem i biegiem ;-) Kilka słów o cieście kruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha(...)się nie rozpuści! ) - 2 łyżki śmietany - plus mąka do podsypywania Na bezę: - 4 białka - 1/2 opakowania budyniu waniliowego - 2 łyżki cukru - 500 g śliwek - 3 duże jabłka - 2 duże gruszki - 4 łyżki brązowego cukru - cynamon, kardamon Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. Ciastem wylep dno i boki
SMYKWKUCHNIKolejna wersja tak uwielbianej przez nas sałaty. Bardzo fajna kompozycja smakowa: pikantość sera przełamana słodyczą dojrzałej gruszki, z dodatkiem orzechów a całość uzupełniona prażonymi ziarnami i polana sosem balsamico. Pyszna, lekka kolacja. Oj było smakowicie... Do tego idealnie pasuje lampka czerwonego, wytrawnego wina... :-) Składniki na 4 porcje: - sałata lodowa - kilka garści ruccoli - kilka garści roszponki - kilka rodzajów sera z niebieską(...)pleśnią (pikantnych, po plastrze na porcję)- u mnie 4 rodzaje, np.lazur złocisty, zwykły, gorgonzola, itp. - ok.1/2 miękkiej, dojrzałej gruszki (na osobę) - ziarna prażone na patelni - kilka orzechów włoskich (u mnie pecan, z chwilowego braku włoskich) - gęsty sos balsamico (do dekoracji) Sos do sałaty: - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 1 łyżeczka musztardy dijon - 2 łyżki octu balsamicznego - 6-8 łyżek oliwy
Smaczne ZdrowePuszyste racuszki na jogurcie naturalnym z dodatkiem gruszki i świeżego imbiru. Składniki: 250 g mąki pszennej 350 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cukru 1 duża gruszka łyżeczka startego imbiru cukier puder do posypania Mąkę przesiać do miski, dokładnie wymieszać z jogurtem, mlekiem i jajkami. Dodać cukier, proszek do pieczenia(...)sól. Ponownie wymieszać i odstawić na 10 minut, aby zgęstniało. Gruszkę obrać i pokroić w małą kostkę i dodać razem z imbirem do ciasta. Wymieszać i smażyć racuchy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane. Posypać cukrem pudrem i podawać
wyzwania kuchenneSkładniki: 1/2 gruszki 1 jogurt owocowy 6 łyżek crunchy bananowego Sante Przepis: Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do szklanki nakładamy najpierw crunchy, następnie połowę opakowania jogurtu owocowego, startą gruszkę i przykrywamy ją pozostałą częścią jogurtu . Na koniec przykrywamy całość warstwą crunchy. Prosto, lekko i pysznie! Crunchy bananowe to chrupiące musli, składające się
Emcia PichciSkładniki: 3 łyżki kaszy kuskus 1 łyżka otrąb pszennych 1 łyżeczka kakao (ekspresowe) 1/2 szklanki mleka 1 kostka gorzkiej czekolady 1-2 szt. gruszki kandyzowanej SKWORCU Przepis: Mleko podgrzewamy do wrzenia i dodajemy do niego kakao. Dokładnie mieszamy. Kaszę kuskus oraz otręby umieszczamy w miseczce i zalewamy gorącym mlekiem z dodatkiem kakao. Po ok. 5 minutach kasza z otrębami powinna(...)być gotowa. Gruszki kroimy na mniejsze kawałeczki. Do miseczki nakładamy kaszę z dodatkiem otrąb, którą posypujemy startą na małych oczkach czekoladą i dodajemy pokrojone kandyzowane gruszki. Dodatkowo pozwoliłam sobie na kawałek pysznego kakaowego wafelka
Emcia Pichci