Lekkie Antipasto per due, czyli lekka przystawka w stylu włoskim. Karnawał trwa, możemy podać naszym gościom, gdyż jest smaczna i wygląda bardzo efektownie. Gruszka z szynką na liściach szpinaku z sosem balsamicznym, to klasyczna przekąska włoskiej kuchni. Prosta i smaczna jak wszystko w tej kuchni. Sos balsamiczny podajemy osobno w buteleczce. W tym przepisie w stylu włoskim, wykorzystałam produkty(...)rabat 25% na zakupy w hurtowni do 25% wartości koszyka. Zniżka nie obejmuje produktów promocyjnych i przecenionych, minimalne zamówieniowe by zniżka zadziałała to 50 zł. kod: Straga Polecam również Gruszkę z szynką na liściach sałaty gdzie wykorzystuje się również sos balsamiczny. Gruszka z szynką na liściach szpinaku z sosem balsamicznym jest godna polecenia. Polecam. Przekąska dla 2 osób: Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGrillowane gruszki są świetne i rewelacyjnie smakują podawane z lodami. Poprzez grillowanie podkreślamy ich naturalną słodycz. Wszelkie odmiany gruszek nadają się do grillowania, nawet te najbardziej soczyste. Przygotowanie grilla i gruszek do grillowania: Grill powinien być rozgrzany do średniej temperatury a jego ruszt być czysty i dobrze naoliwiony. Gruszki przecinamy na połowy i pozbywamy się rdzenia. Możemy je również obrać(...)jest to konieczne. Gruszki dobrze jest też przed grillowaniem natrzeć np. olejem z pestek winogron Gruszki wkładamy do grilla przeciętą stroną do rusztu. Grillujemy aż uzyskają łady przypalony wzór około 10 minut. Grillowane gruszki podawać najlepiej na ciepło np. z lodami i kremem czekoladowym Polecamy wam 2 przepisy na pyszne gruszki z grilla Winne gruszki z grilla Gruszki można śmiało
naRuszciemożliwości upieczenia biszkopta więc o torcie nie było mowy ale za to udało mi się wypróbować nowy przepis na słodki deser. Jeżeli truskawki i czekolada to najlepsze połączenie to gruszka z czekoladą zdecydowanie będzie na drugim miejscu. Zresztą spróbujcie i oceńcie sami:) Składniki na dwa desery 500 ml czerwonego wytrawnego wina 1/2 laski cynamonu 1 laska wanilii(...)cukru pół tabliczki czekolady deserowej garść migdałów dwie gruszki Wykonanie: Gruszki do deseru muszą być twarde w innym wypadku rozpadną się przy gotowaniu. Najpierw należy obrać gruszki i pozbyć się środka. ( najlepiej zrobić to specjalną łyżką) Następnie do garnka wlewamy wino, dodajemy cynamon, cukier i wanilię. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, wkładamy do garnka gruszki i doprowadzamy do wrzenia
ciastkarnia na kruchym spodziejest bezgotówkowa. Ach, życie, życie...A teraz, po przydługim wstępie, przejdźmy do sedna, czyli muffinek. Razem z Mirabelką, Emmą i Tomkiem upiekliśmy muffiny z gruszkami. Pomysł od razu mnie ucieszył, bo dawno już gruszek u mnie nie było, a bardzo te owoce lubię. Muffinek też dawno nie jedliśmy, a akurat z C. miałam w planie(...)mróz i słońce - po prostu rewelacja), więc w sam raz nadały się na prowiant. Z dużą ilością kakao, na jogurcie waniliowym, wyszły bardzo aromatyczne i zdecydowane w smaku, a gruszka zapewniła im wilgotność upodabniając nieco do brownies. Mmm, pycha! Nie bardzo słodkie, po prostu idealne. Zniknęły błyskawicznie.Przepis znalazłam w niezastąpionej 1 mix, 100 muffins Susanny Tee, modyfikując go delikatnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszny, rozpływający się w ustach sernik z karmelizowanymi gruszkami, szczyptą cynamonu i imbiru, polany ganache z białej czekolady. Smak przywodzi mi na myśl Święta Bożego Narodzenia :) Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Ciasteczkowy spód: 160 g ciastek maślanych 30 g roztopionego masła 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Karmelizowane gruszki: 1 łyżka masła 5 gruszek 4 łyżki brązowego cukru(...)wrzucamy do misy blendera i miksujemy na masę o konsystencji mokrego piasku. Wysypujemy ciasteczka do tortownicy 23 cm i dociskamy do dna. Wkładamy do lodówki na pół godziny. 2. Gruszki obieramy, drylujemy i kroimy w ósemki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła.Wysypujemy cukier, a gdy zacznie bulgotać, dodajemy gruszki i posypujemy cynamonem. Karmelizujemy, co jakiś czas mieszając i przewracając (proces
My Culinary ArtDziś zapraszam na zaskakujące, acz klasyczne połączenie słodkiej gruszki z wytrawnym wyrafinowanym smakiem sera gorgonzola, a wszystko ubrane w formę tarty. Ostatnio w ogóle mam straszną ochotę przygotowywać tarty ze wszystkim, z czym tylko się da - zarówno wytrawne, jak i słodkie, więc dzisiaj poszedłem na kompromis - wytrawna tarta ze słodką nutą gruszek. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram mąki(...)pszennej tortowej (typ 450), 150 gram masła, 4 jajek, 3 dużych gruszek, 250 gram sera gorgonzola, 200 ml kwaśnej śmietany 12%, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej, kremu balsamicznego (do dekoracji). Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450) i dodałem 150 gram pokrojonego w mniejsze kawałki schłodzonego masła oraz szczyptę soli, a następnie całość miksowałem przy
Wyprawy kulinarnePrzepis na ciasto z gruszkami Szybkie ciasto z gruszkami, budyniem i migdałami. Nie do końca byłem przekonany do tego połączenia, ale jednak okazało się trafione. Ciasto bardzo szybko się wykonuje a gruszki można zastąpić jabłkami. Składniki na foremkę do tarty Ciasto: 150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70g cukru 1 jajka 70g margaryny 1 cukier waniliowy Nadzienie(...)gruszek 400ml mleka 1 budyń waniliowy 4 łyżki cukru 50g migdałów w płatkach pół łyżeczki cynamonu Przygotowanie 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem . Odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę. 2. Budyń przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu z 4łyżkami cukru i 400ml mleka. Gruszki obieramy i kroimy w słupki mieszamy
zjem to blog kulinarnyTakie sobie Antipasto per due, czyli lekka przystawka w stylu włoskim. Karnawał już się zaczął więc możemy to danie podać zwiększając ilość składników dla naszych gości. Gruszka z szynką na liściach sałaty z sosem balsamicznym, to klasyczna przekąska włoskiej kuchni. Prosta i smaczna jak wszystko w tej kuchni. Sos balsamiczny podajemy osobno w buteleczce. W tym przepisie w stylu włoskim(...)produktów promocyjnych i przecenionych, minimalne zamówieniowe by zniżka zadziałała to 50 zł. kod: Straga Polecam również sałatkę Piotra z wędzonym łososiem i truskawkami gdzie wykorzystuje się również sos balsamiczny. Gruszka z szynką na liściach sałaty z sosem balsamicznym jest godna polecenia. Więc polecam. Przekąska dla 2 osób: Składniki: • 1 gruszka w korzennej marynacie • 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej • 1/4 opakowanie mixu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyszedl przepyszny. Już wiem, że następnym razem zrobię z jabłkami. Pomysł ( troszkę zmieniony) z książki: “Il libro d’oro dei dolci e delle decorazioni” Tyrolski srudel z gruszkami i ricottą Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki oleju ½ szklanki wody temp. pokojowa Składniki nadzienia: 400 g serka ricotta(...)łyżek białego cukru 2 żółtka 2 łyżki mączki ze zmielonych migdałów( można zastąpic mączką ryżową lub proszkiem budyniowym) 3 średnie gruszki 2-3 łyżki brązowego cukru (zależy od słodkości gruszek) 1 łyżeczka cynamonu 70 g rodzynek 1 kieliszek bialego rumu+ woda Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, olej i połowę wody( ¼ szklanki, tyle powinno wystarczyć). Przy pomocy noża łączymy
Mia Cucina Sofietajedzenia, życzeń, pięknie ozdobionych drzewek i jeszcze raz... jedzenia! U nas na stole dziś królują słodkości. Dlatego nie przedłużając zapraszamy Was na przepyszny klasyczny, trochę ekstrawagancki sernik z całymi gruszkami! Inspiracją był sernik z tego bloga. Składniki na spód ok. 2,5 szklanki mąki 2 żółtka ok. pół szklanki cukru pudru garść zmielonych migdałów (nie na mąkę(...)spód (możemy rozwałkować, albo ugnieść palcami po kawałku). Robimy dziurki widelcem na całej powierzchni ciasta, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy ok. 10 minut. Gotowane gruszki 5 gruszek 2 czubate łyżki miodu naturalnego kilka kawałków świeżego imbiru Wodę zagotowujemy z miodem i imbirem. Gruszki obieramy równo ze skóry zostawiając ogonki, obcinamy spód, aby stabilnie można było
Symfonia Smakówludzie weselsi. A gdy ta czekolada występuje jeszcze w miłym towarzystwie to czegoż chcieć więcej od życia. Na chwilę zapominam o wszystkim i delektuje się moim cudownym, słodkawym deserem. Gruszki w czekoladzie składniki: 4 twarde gruszki 100 g gorzkiej czekolady 30 g masła 2 jajka 50 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1:4 łyżeczki imbiru - opcjonalnie syrop(...)wody 70 g cukru 1 laska cynamonu sok z połowy cytryny wykonanie: Za pomocą nożyka do usuwania gniazd nasiennych oczyszczamy gruszki z pestek. Ścinamy im podstawy i obieramy. Gruszki powinny stać. W garnku umieszczamy wszystkie składniki syropu, doprowadzamy do wrzenia, a następnie wkładamy do niego gruszki. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Jeśli gruszki są miękkie to skracamy czas
Przysmaki KarolkiPołączenie gruszek z orzechami najlepiej smakuje, bo są darami jesieni. Mamy ich pod dostatkiem, więc możemy na rożne sposoby łączyć te składniki i tworzyć z nich przepyszne desery. Dodając lekko słone ciasto francuskie, słodką czekoladę i bitą śmietanę, uzyskamy niepowtarzalny smak, który będzie rozpływał się w naszych ustach, rozpieszczając nasze kubki smakowe. Składniki na 4 porcje: 4 gruszki, woda(...)Czynność tą powtórz 4 razy. Z ciasta francuskiego o grubości ok. 1 cm wytnij kółka o średnicy 4 cm. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 220°C ok. 25 min. Gruszki umyj, obierz ze skórki. Do garnka wlej wody (tyle, żeby zakryła w całości gruszki), dodaj cukru brązowego, miód, cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, laskę wanilii. Wodę z przyprawami
Moniki SmakołykiPrawdziwie jesienny poranek... Mglisty, deszczowy, ponury... Zajrzałam do panny Dahl, do działu z jesiennymi śniadaniami. I zaraz na początku znalazłam przepis na pudding ryżowy z gruszkami. Już od samego czytania zrobiło się przyjemniej, a jak był już gotowy to wyszło słońce :) Troszkę przepis zmodyfikowałam. Wyszedł nieziemsko aromatyczny, kremowy po prostu pyszny pudding. A gruszki... czysta przyjemność!!! Pudding ryżowy(...)gruszkami. Składniki na dwie porcje: 1 1/2 szkl. mleka; 1/2 szkl. ryżu; 2 szczypty kardamonu (w oryginalnym przepisie 2 lekko zmiażdżone strączki); 1 kawałek kory cynamonowej; 2 łyżki cukru waniliowego (mój dodatek); 2 gruszki; 1/4 szkl. soku jabłkowego; szczypta cynamonu (w książce: 1 łyżeczka ekstraktu cynamonowego); opcjonalnie: miód, syrop klonowy. Do garnka o grubym dnie wlewamy mleko i wsypujemy ryż
Miksturownikzimę robię kilka słoików gruszek w occie. Są świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa, wędlin ale również jako przekąska. Składniki: 2 kg twardych gruszek 1,5 szk cukru 2 szk wody 1 szk octu 10 % Jamar 4 goździki kawałek laski cynamonu Przygotowanie: Gruszki obrać z skórki, pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Wodę, cukier, goździki, ocet zagotować(...)włożyć gruszki i na małym ogniu gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Gorącymi gruszkami napełnić słoiki. Zalewę ponownie doprowadzić do wrzenia i gorącą zalać gruszki. Słoiki szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia. Gruszki po obraniu wkładać do wody z octem żeby nie ściemniały
Ala piecze i gotujeCoś kakaowego za mną "chodziło". A dzieciaki chciały ciasto z gruszkami. Widziałam w internecie gruszki zatapiane w cieście, bardzo mi się to ciasto spodobało ze względu na efekt podania. No to upiekłam ciasto z starego sprawdzonego przepisu. Ciasto jest puszyste a dodatek gruszek z żurawinowym wypełnieniem było świetnym uzupełnieniem. Składniki: 1 kostka margaryny 1 szk wody 1,5 szk cukru(...)płaskie łyżki kakao 2 szk mąki pszennej 5 łyżeczek proszku do pieczenia 4 jajka 6 gruszek żurawina Kresto Przygotowanie: Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do zimnej masy dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy i wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i delikatnie wmieszać
Ala piecze i gotuje