z gruszkami - 1910 przepisów (strona:3/128)

Pomarańczowa gruszka do mięs na pikantnie 146

Gruszki jako dodatek do mięs goszczą na moim stole od bardzo dawna. Najpierw były to gruszki w occie , potem gruszki z żurawiną , a teraz eksperymentuje z różnymi dodatkami do nich. Przekonałam się, że doskonale komponują sie z pikantnym marynowanym pieprzem. Czas: 15 minut Składniki: 2 gruszki 4 łyżki cukru szczypta brązowego cukru do smaku 2 goździki kawałek kory cynamonu sól(...)łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu szczypta mielonego pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki sosu słodko-kwaśnego chili lub innego pikantnego sosu ( ale bez dodatków np czosnku- może być z limonką ) Obrać gruszki , przekroić   i usunąć gniazda nasienne.   Zagotować   wodę z cukrem , goździkami ,cynamonem,   ćwiartką pomarańczy ze skórką i plasterkiem cytryny.. Włożyć połówki gruszek. Gotować kilka minut aż lekko

Buniabaje w kuchni
Gruszki pod kołderką 146

lubi gruszki powinien spróbować tej propozycji. Gruszki po upieczeniu są mięciutkie, beza natomiast z wierzchu chrupiąca a w środku ciągnąca. Składniki: - 4 gruszki - 1 cytryna - 400 ml nalewki wiśniowej - 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu - 3 białka - 2 cukru waniliowe Przygotowanie: PIekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 C i przygotowujemy sos. Do rondla wyciskamy sok z cytryny, wlewamy nalewkę oraz cynamon. Doprowadzamy(...)wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu. Obrane i przekrojone na pół gruszki wkładamy do lekko bulgoczącej nalewki i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Ubijamy pianę z białek wraz z cukrem waniliowym. Gruszki wyjmujemy i układamy w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie. Na wierzch każdej gruszki układamy po łyżce ubitej piany. Pieczemy 5 minut. Syrop cały czas gotujemy na małym

Zainspirowana w kuchni
Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami 146

Mojej dyniowej miłości ciąg dalszy…. bo wymyśliłam sobie taką serowo-dyniową tartę z dodatkiem gruszek i orzechów i okazało się, że tarta smakuje wspaniale Masa jest bardzo delikatna i pachnąca cynamonem i lekko imbirem, a do tego jeszcze soczysta gruszka i chrupiące orzechy… czy trzeba coś jeszcze dodać? Chyba tylko tyle, że ta porcja jest stanowczo za mała(...)Zapraszam więc – oto pyszna tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechamiSkładniki: foremka 35×10 cm200 g mąki (przesianej)100 g masła (schłodzonego)szczypta soliżółtko1-2 łyżki chłodnej wody1 jajko (roztrzepane do posmarowania)Masa: (składniki w temperaturze pokojowej)200 g serka kremowego (np. serek Philadelphia, serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek

UgotujmyTo.pl
Łowickie gruszki z owczym serem i gryczanym popcornem 185

Szybkie śniadanko, festiwal smaków i faktur. Soczysta gruszka karmelizowana w słodko-kwaśnym sosie malinowym, kremowy i słony ser owczy, rewelacyjny popcorn z kaszy gryczanej i pikantny, czerwony pieprz.Pełny zestaw śniadaniowy: witaminy, nabiał, zdrowe, rozgrzewające węglowodany. Idealny zestaw na jesienne chłody.Koniecznie spróbujcie popcornu, znakomity sposób na szybką kaszę gryczaną bez długiego gotowania.Czas przygotowania:15 minutPorcje(...)Składniki: 2 gruszki,4 łyżki dżemu malinowego Łowicz,5 łyżki solonego sera owczego,4 łyżki kaszy gryczanej,2 łyżki gęstego jogurtu,1 łyżka masła,1 łyżka octu winnego,sól i pieprz do smaku,olej rzepakowy lub z pestek winogron,do przybrania: zielenina i czerwony pieprz.   Przygotowanie:Przygotować popcorn: w rondlu mocno rozgrzać olej, wsypać kaszę gryczaną, chwilę

SzczyptaSmaQ
Gruszki winno-korzenne w sosie czekoladowym 230

Prosty i wykwintny deser z gruszek gotowanych w winie i przyprawach korzennych. W wersji bezalkoholowej zamiast wina można dodać sok z pomarańczy, syrop z kwiatów czarnego bzu lub dowolny, jasny syropu smakowy (np. agrestowy).Ugotowane gruszki polać kilkoma warstwami lekko wystudzonego ciemnego sosu czekoladowego. Warstwy wylane w odstępach minutowych dekoracyjnie zastygną na gruszkach.   Czas przygotowania:25 minutPorcje(...)Składniki:4 twarde gruszki,1 butelka białego wina półsłodkiego,skórka z 1/2 pomarańczy,kawałek cynamonu,2 gwiazdki anyżu,miód lub cukier do smaku (ewentualnie),szczypta szafranu lub kurkumy (dla koloru).biały sos z jednej tabliczki białej czekolady (przepis),ciemny sos z jednej tabliczki gorzkiej czekolady (przepis).   Przygotowanie:W rondlu zagotować wino z połamanym cynamonem, gwiazdkami anyżu, skórką otartą

SzczyptaSmaQ
Znane nieznane - brownie z gruszkami 123

musi być to ciasto czy deser z czekoladą. To moja miłość, a gorzka czekolada ma też swoje zalety. Dziś będzie odgrzewany przepis na pyszne brownie, któremu jako towarzyszkę wybrałam gruszkę. Zapraszam :-) Brownie z karmelizowanymi gruszkami Przepis na brownie klik dodatkowo 3 gruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru wykonanie: Brownie przygotowujemy według przepisu. Wylewamy na blaszkę(...)Gruszki obieramy ze skórki, kroimy w ósemki, wycinamy gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego cukier, gruszki i cynamon. Smażymy przez chwilę aż gruszki oblepią się karmelem. Odsączamy je i przekładamy do ciasta.  Pieczemy przez 20 minut w temperaturze

Przysmaki Karolki
Jesienne ciasto z gruszkami- najlepsze! 262

Kochani zapraszam Was na pyszne ciasto waniliowo- czekoladowe z korzennym aromatem z dodatkiem gruszek i kremu budyniowego zwieńczone polewą czekoladową z rodzynkami. Idealne ciasto na październik. Dzięki przyprawie korzennej smak gruszki jest jeszcze bardziej uwypuklony w cieście, a dodatek rodzynek sułtańskich zatopionych w polewie nie tylko dodaje uroku ciastu ale też dostarcza dużej ilości słodyczy ;-) Zapraszam   Składniki(...)masa nr1. Do drugiej miski dodajemy przyprawę do piernika i kakao, mieszamy - masa nr 2.   Blaszkę wykładamy papierem, wylewamy masę jasną (waniliowa nr 1), układamy pokrojone w ósemki gruszki (około 6 gruszek średniej wielkości), na to wylewamy masę ciemną  (nr 2 ), na wierz układamy pokrojone w cienkie plasterki gruszki (2 gruszki). Wstawiamy do pieca, w moim piekarniku gazowym

SMYKWKUCHNI
Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie 199

jako dodatek przy wypieku chleba, ciast, naleśników, kruchych ciasteczek, polenty i słynnego castagnaccio, oraz kasztanowych racuchów spożywanych na śniadanie, aby dodać energii szczególnie w zimowe poranki. Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie Ciasto: * 200 g mąki krupczatki * 200 g mąki kasztanowej * 130 g cukru pudru * 2 żółtka * 250 g Kasi/ masła 80 ml lodowatej wody ( ile zabierze, aby ciasto(...)się nie kruszyło) Na nadzienie: * 3-4 soczyste gruszki * 150 g gorzkiej czekolady+ łyżeczka masła * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Na sos: * 2 gruszki * cynamon i cukier do smaku Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną połowę ciasta wykładamy na tortownice 24 cm i podpiekamy 15 min w 180°C. Na podpieczony

Mia Cucina Sofieta
Gruszki z wanilią i kardamonem 105

Dostałam od znajomego całą szkrzynkę gruszek. Pomyślałam, przecież my tego za chiny nie zjemy- trzeba przetworzyć! I zrobiłam bardzo aromatyczne i dżemiki: z wanilią i kardamonem, oraz z imbirem i skórką cytrynową).  Przepis znalazłam na stronie Bei , wypróbowałam i polecam serdecznie bo „intrygujacy”. Gruszki z wanilią i kardamonem na ok. 3 słoiczki dżemu- średnio słodkiego 2,5 kg gruszek(...)obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych) 1 laska wanilii ok. 280 g cukru 4-5 ziarenek(obranych) kardamonu sok z 1 cytryny Umyte,  obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki kroimy w kostke, spryskujemy sokiem z cytryny. Laskę wanilii kroimy na pół i wyskrobujemy nożem ziarenka. Ziarenka kardamonu otwieramy i rozgniatmy w moździerzu. Przyprawy mieszamy z cukrem (dodajemy również przekrojoną laskę

Mia Cucina Sofieta
Czekoladowa panna cotta, gruszki i kasztany 127

caly kolejny rok bedzie nas raczyc herbatka z kasztanow albo tortem kasztanowym. Bedziemy sie nimi "zajadac" cala zime, wiosne i lato az do kolejnych zbiorow :) Czekoladowa panna cotta i gruszki w winie panna cotta - skladniki 200ml smietanki 100ml mleka 40g cukru 75g gorzkiej czekolady 30ml esensji waniliowej 2 lyzeczki zelatyny wykonanie: Smietanke i mleko wlewamy do garnuszka. Dodajemy cukier(...)kawalki czekolade. Dodajemy rozpuszczona zelatyne i dokladnie mieszamy. Kokijki lub inne miseczki smarujemy maslem, a nastepnie napelniamy je przygotowana smietanka. Odstawiamy do lodowki na minimum 3 godziny. Podajemy z gruszkami gotowanymi w winie. By wyciagnac panna cotte z kokijek wkladamy je na chwile do goracej wody, potrzasamy lekko i wykladamy na talerzyki. gruszki w winie - skladniki 3 gruszki - dojrzale

Przysmaki Karolki
Czekolada i gruszki w jednej tarcie. 202

szalec to na calego. Po piatkowej babce z czekolada dzis przyszla pora na przepyszna tarte z gruszkami. To jedno z moich ulubionych polaczen smakowych. Czekolada zdecydowanie lubi gruszki, gruszki lubia czekolade, a ja lubie je obydwie. Nie moglam sobie wiec odmowic takiej przyjemnosci. Przepis znalazlam na francuskim blogu Amuses bouche i przyznam, ze gdy zobaczylam zdjecia owej tarty przepadlam(...)taka czekoladowa chwilke zapomnienia, a dzis przepisem dziele sie z Wami. Mam nadzieje, ze bedzie Wam tak samo smakowac jak mi i reszcie mojej rodziny. Tarta czekoladowa z gruszkami skladniki na ciasto: 120g masla szczypta soli 50g cukru pudru 50g cukru 20g startych migdalow 1 opakowanie cukru waniliowego 1 zoltko 170g maki 1 lyzka kakao wykonanie: W misce mieszamy make

Przysmaki Karolki
Tarta migdalowa z gruszkami 176

słodycze jadłaby od rana do wieczora. Doszła więc do wniosku, że częściej powinnam przygotowywać łakocie, bo to sprawdzona recepta na słonecznie dni. Coś w tym jest ;-) Tarta migdałowa z gruszkami składniki: przepis na ciasto 5 gruszek 2 jajka 50 g cukru 75 g mielonych migdałów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 1 cytryna 250 ml wody karmel 150 g cukru(...)łyżki wody 50 g masła do dekoracji: garść płatków migdałowych wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Gruszki obieramy, kroimy na pol i wycinamy gniazda nasienne. Wodę wlewamy do garnka, wyciskamy do niej sok z pomarańczy i z cytryny, dodajemy 100 g cukru i gotujemy. Do gotującego się syropu wkładamy gruszki i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie gruszki wyciągamy

Przysmaki Karolki
Mini tarty z gruszką owiniętą w szynkę z gorgonzolą 179

Miały być ze świeżymi figami, ale żeby dostać coś świeżego w moim mieście trzeba mieć nie lada wielkie szczęście. Ale z gruszką przynajmniej wygląda bardziej okazale ;) Składniki na ciasto na 4  porcje:200 g masła300 g mąkipół łyżeczki soli2 łyżki ciepłej wody2 żółtkaDodatkowo:4 gruszki200 g sera gorgonzola100 ml śmietanki kremówki 30 %4 plastry szynki parmeńskiejKruche ciasto(...)średnica 10 cm) wywijając brzegi na wierzch i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ok 10 minut. Na złoty kolor.Do podpieczonych mini tart wkładamy obraną gruszkę z wydrążonym gniazdem nasiennym. Pozostawiamy ogonki. Ogonki owijamy w folię aluminiową, żeby się nie spaliły. Gruszkę owijamy w plaster szynki. Gruszkę wkładamy do tart. Na około gruszki dodajemy pokruszoną gorgonzolę

Bon Appetit Małgorzaty
Gruszki z gorgonzolą 124

Miałam ochotę na takie połączenie - gruszki i gorgonzola. Przepis wydawał się ciekawy i w sumie mało kłopotliwy. Nie było złe, ale też nie powalało. Może to wina gruszek których użyłam, powinny być bardziej dojrzałe. Ale ciekawe doświadczenie i mimo wszystko polecam na efektowną przystawkę .Przepis  z tej stronyskładniki (dla 4 osób)2 duże dojrzałe gruszki2 łyżki miękkiego(...)łyżki brązowego cukru ( użyłam dosłownie przysłowiowej szczypty, wystarczyło)1 1/2 łyżki roztopionego masła1/3 szklanki  sera gorgonzola podzielonego na kawałkiprzygotowanieOrzechy podsmażyć na   patelni , odstawić na bok Gruszki obrać,można też skórkę zostawić. Przeciąć na pół i pozbawić pestek. Aby gruszki lepiej leżały w naczyniu do pieczenia, można od zaokrąglonej strony ściąć plasterek.Ułożyć w posmarowanym masłem  naczyniu

Stare Gary
Tarta z musem czekoladowym i gruszką w winie 178

coraz bardziej ponuro, no i chce się, no chce bardziej tej czekolady ! Dlatego proponuję zrobić tartę z musem czekoladowym. A żeby nie było tak nudno, to proponuję dodać jeszcze gruszki w winie. Składniki( na formę średnicy 26-28 cm )* 125 g masła* 170 g mąki* 80 g cukru pudru * 2  żółtka* 150 g czekolady ( 100 g gorzkiej(...)mlecznej )* 250 ml śmietanki 30% * 2 gruszki* 350 ml czerwonego wina* 80 g płatków migdałowych* 2-3 łyżki syropu cukrowego ( u mnie Diamant ) lub mioduWykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując

kolorowotorcikowo