Dzisiaj proponuję Wam przygotować pyszny krem gruszkowo-czekoladowy. Co niektórzy przygotowują czekośliwkę, to czekogruszka też może być Dodatkiem do gruszek są dwa rodzaje czekolady: gorzka i gorzka z chili, nie ma w nim grama dodatkowego cukru. Krem jest delikatnie pikantny. Wyglądem i konsystencją przypomina Nutellę, ale jest bez konserwantów i sztucznych dodatków, śmiem powiedzieć, że w smaku jest lepszy(...)jabłkowy , oraz powidła śliwkowe bez cukru , one też będą świetnym dodatkiem do ciast, naleśników czy gofrów. Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili na zimę: Składniki: 2 kg dojrzałych gruszek 100 g gorzkiej czekolady 50 g gorzkiej czekolady z chili Przygotowanie: Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Obrane gruszki przekładamy do garnka, dusimy na małym ogniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnarzuca i niczego nie musimy wybierać. To my ustalamy reguły naszej kuchennej zabawy. Uwielbiam, gdy smaki na moim podniebieniu mieszają się ze sobą. Dlatego proponuje wam dziś: korzenną słodką gruszkę, nieco ostrzejsze pesto z roszponki i słodko-kwaśną cebulkę. Do tego wytrawne kapary i wspaniale soczysty stek. Niebo w gębie! I choć może spędzicie w kuchni nieco więcej czasu(...)każdy - pieprz, sól, oliwa z oliwek Pesto z roszponki - 100g roszponki świeżej - ząbek czosnku - dwie łyżki octu winnego jabłkowego - duża łyżka musztardy - pół szklanki oliwy z oliwek - pieprz, sól Gruszka - 1 duża gruszka - czubata łyżka miodu - szczypta cynamonu i kardamonu Karmelizowana cebulka czerwona - 3 cebule czerwone - 2 łyżki moidu - 2-3 łyżki octu balsamicznego - szklanka czerwonego wytrawnego wina - 2 łyżki
Sajkofanka smakuOstatnio przeglądałam swoje przepisy na blogu i stwierdziłam, że mam zdecydowanie za mało przepisów z gruszkami. Trzeba to naprawić :) Szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że gruszki, to jedne z moich ulubionych owoców. W związku z tym zaproponuję dzisiaj kruche ciasto z gruszkami, masą jogurtową i kruszonką. Jest to fajne ciasto, niezbyt skomplikowane, które można wykonać z dowolnymi miękkimi owocami(...)zdecydowałam się na gruszki i nie żałuję :) Jeżeli chcielibyście mieć intensywniejszy smak masy gruszkowej, można z powodzeniem wzbogacić go cynamonem lub kardamonem. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 jajko szczypta soli Warstwa gruszkowa: 850 g gruszek (waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Świat Ciastaprzygotowaniu. Połączenie kwaskowatego gruszkowego smaku ze słodkim kremem śmietankowo- serowym z pokruszonymi "Michałkami" to strzał w dziesiątkę. Myślę, że na świątecznym stole prezentowałoby się wspaniale. Oczywiście gruszki można zastąpić innymi owocami, ale za mną te gruszki chodziły i chodziły...:) Składniki ( blaszka 35x25cm) Zacznę od podania składników na warstwę gruszkową z galaretką, bo jej zastyganie trwa długo(...)godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1/3 szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (lub inne zielone np. agrestowe) Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnka, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia i ciągle
Maślane ciasteczkoBardzo smaczne gruszki w syropie. Fajnie tak zimową porą, otworzyć słoiczek gruszek i zjeść Gruszki w syropie Składniki: 2 kg - twardych gruszek 2 - litry wody 80 dag - cukru goździki kwasek cytrynowy Sposób przygotowania: Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne , pokroić na cząstki. Następnie włożyć gruszki do wody z kwaskiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Słoiki wyparzyć, układać owoce(...)słoików, wkładać po dwa gożdziki do każdego słoika. Zagotować wodę z cukrem. Zalać gorącym syropem gruszki, zakręcić słoiki, pasteryzować ok. 10 minut (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusinalewka z gruszek Wyrób prezentowanego dziś trunku, choć nie jest szczególnie skomplikowany, dedykowany jest do osób, obdarzonych dużą dozą cierpliwości. A dzieje się tak dlatego, że alkoholowy nastaw z gruszek, chronicznie nie cierpi pośpiechu i jeżeli nie jesteśmy w stanie, czekać na owoc naszej pracy kilkunastu miesięcy, to lepiej, od razu, zarzucić dalsze czytanie powyższego tekstu i zabrać się(...)jeżeli uzbrojeni w cierpliwość, proces wyrobu nalewki doprowadzimy do końca, to solennie wszystkich zapewniam, że efekt końcowy, wart jest czasu, który poświęcimy gruszkowej nalewce. składniki 1 kg niewielkich dojrzałych gruszek 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 100 ml miodu 300 g cukru 2 cytryny ewentualnie dodatkowo 1-2 gwiazdki anyżu 5-6 strączków kardamonu sposób wykonania Cytryny obieramy
Miód i pieprzpoczątek jesieni zapraszam Was na pyszne ciasto z gruszkami i masłem orzechowym, z dodatkiem korzennych przypraw. Jego przygotowanie jest bardzo proste, należy tylko pamiętać, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do ciasta wybrałam małe gruszki, jest ich 12 sztuk, mamy wtedy pewność, że ładnie się nam upieką. Parę słów o maśle orzechowym Aż 67% Polaków uznaje masło orzechowe za tuczące(...)swojej ofercie ponad 200 produktów, między innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek. Cały asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie tutaj . Ciasto z gruszkami i masłem orzechowym Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka
Kulinarne przygody Gatitysiak, to właśnie z tych owoców powstaje najwięcej przetworów. Częściowo dlatego, że zawsze jest ich bardzo dużo, ale przede wszystkim z powodu ich słodyczy przy jednoczesnej jędrności i twardości ;) GRUSZKI W OCCIE Z MIGDAŁOWĄ NUTĄ AMARETTO I KARDAMONEM Składniki: - 5 kilogramów gruszek - 2 litry wody - 1 kilogram cukru - 1 szklanka octu - 8 goździków - ½ łyżeczki kardamonu - 50 mililitrów Amaretto Przygotowanie: Gruszki(...)obieramy, przekrawamy na połowę, usuwamy z nich gniazda nasienne. Obrane gruszki wkładamy do naczynia z wodą z niewielką ilością octu. Taki zabieg wykonujemy tylko po to, aby gruszki nie ściemniały podczas obierania kolejnych. Zagotowujemy zalewę z wody, cukru, Amaretto i przypraw. Umyte słoiki wyparzamy w mikrofalówce przez 3 minuty (przy tym sposobie należy wypełnić słoiki do połowy wodą
Życie zamknięte w smakuroku jak nigdy z wielką przyjemnością objadam się gruszkami. Bardzo soczystymi gruszkami! Robię z nich koktajle , musy, ciasta i desery . … à propos właśnie ciast … Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( coś ala murzynek ) z dodatkiem gruszek nadziewanych bakaliami ( jak pewnie pamiętacie kiedyś robiłam już sernik z jabłkami nadziewanymi ). Podobne jadłam w zeszłym roku na urlopie(...)moje najśmielsze oczekiwania, a ciasto trafiło na listę TOP 10 moich ciast i robi furorę za każdym razem kiedy się pojawi! Koniecznie wypróbujcie! Ps. najlepsze do tego przepisu są gruszki Konferencje – owoce są duże, mają wydłużony kształt i są niezwykle soczyste. Jest to jedna z najpopularniejszych odmian w Europie. SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) CIASTO: * jajko ( duże
Ostra na SłodkoNigdy nie przypuszczałam, że połączenie piersi z kurczaka, sera lazur, szynki parmeńskiej i karmelizowanej gruszki będzie takie dobre! Ahhh jak sobie przypomnę tylko jej smak... ;) Jadłam ją z sałatką z dużą ilości rukoli. Mięso pomimo braku panierki i smażenia go na głębokim oleju nie jest suche. A słonawy smak sera, przebija słodkawa gruszka. Polecam! 'pierś z kurczaka z błękitnym serem(...)Lazur, owinięta w szynkę parmeńską podana z karmelizowaną gruszką' Składniki (na 2 porcje): - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 op. sera błękitnego Lazur - 2 plastry szynki parmeńskiej - 1 gruszka - 2 łyżki miodu płynnego - 2 łyżki masła - S&P - rukola (do przyozdobienia) Piersi naciąć, tak aby otrzymać z nich 2 duże filety. Rozbić. Posolić i popieprzyć. Po środku rozbitego
CookYourselfracji tego, że zima nadchodzi wielkimi krokami, a wszędzie unosi się zapach grzanego wina, aromat cynamonu i goździków. Chciałbym zaprezentować Wam moją sałatkę z gruszkami w czerwonym winie. Zachęcam do przygotowania tego przepisu. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Pozdrawiam :)Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 14,00 złSKŁADNIKI:2 świeże gruszkirukolamigdały ( posiekane)ser camembert naturalnyoliwa(...)oliwekredukcja balsamiczna2 szklanki czerwonego wina1 szklanka wodyświeży rozmaryn4 goździkiszczypta cynamonu3 łyżeczki cukruPRZYGOTOWANIE gruszek:Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniada nasienne. Do garnka wlewamy 2 szklanki czerwonego wina i 1 szklankę wody. Doprawiamy świeżym rozmarynem, 4 goździkami, szczyptą cynamonu i 3 łyżeczkami cukru. Wywar zagotowujemy i zanurzamy w nim nasze wcześniej przygotowane gruszki.Gruszki gotujemy
kulinarnyJaprzeciągnięte są na cały tydzień! Rozpoczęłam w niedzielę a skończę w sobotę! Baaardzo mnie to cieszy. Co przygotowałam jako mój tort? Oczywiście bezę! Beza według receptury Jamiego Olivera z gruszkami, świeżą żurawiną, czekoladą i orzechami. <3 W sumie nic dodawać nie muszę. Najlepsza jest zaraz po przygotowaniu, więc jeśli przygotowujecie bezę z wyprzedzeniem, zgromadźcie wszystkie składniki i połączcie(...)częstujcie się! :)" Składniki4 duże jajka 200 g cukru brązowego szczypta soli 50 g orzechów laskowych, bez skórek50 g orzechów włoskich, najlepiej bez skórek2 słoiki gruszek w syropie ( u mnie domowe)troszkę imbiru200 g ciemnej czekolady (o zawartości minimum 70% kakao)400 ml kremówki50 g przesianego cukru pudrunasionka z jednej laski wanilii skórka otarta
Słodkie PrzyjemnościGruszki, gruszki, ciągle gruszki...Nie dziwcie się, przecież mamy wrzesień! Z szafy powoli możemy zacząć wyjmować swetry i ciepłe skarpety, a na wieczory szykować aromatyczne herbaty i takie wynalazki jak to ciasto. A dokładniej Ciasto z gruszkami "do góry nogami". Proste w przygotowaniu i wyśmienite w smaku. Kto chce?"Składniki:2 jajka150 g cukru1/2 szklanki oleju rzepakowegoczubata łyżeczka proszku(...)dalej miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jaj dodajemy na przemian trochę mąki i trochę jogurtu naturalnego. Mieszamy tylko do połączenia się składników.Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kwadraciki, następnie wrzucamy je do małego rondelka, podsypujemy cukrem i dusimy (tak jak na dżem) co jakiś czas mieszając. Po około
Słodkie PrzyjemnościSkładniki na krem: 500 g śmietany kremówki 30% 1 puszka gotowego kajmaku 400 ml 5 łyżeczek żelatyny 6 łyżek mleka 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo:5 gruszek z puszki lub z kompotu 1 szklanka mocnej herbaty3 łyżki rumu 3 łyżeczki cukru2 łyżki galaretki gruszkowej 150 g serka mascarpone 150 g śmietanki kremówki(...)łyżeczki cukru waniliowego płatki czekoladoweDziś mój syn ma 17 urodziny. Postanowiłam więc, uczcić jego święto ciastem, które na pewno mu zasmakuje. Jego ulubionym owocem są gruszki... i w związku z tym padło na torcik gruszkowy z masą kajmakową. Tort wyszedł bardzo delikatny, lekki i mało słodki. Kakaowe ciasto z dodatkiem masy śmietanowo-kajmakowej, obsypanej kawałkami czekolady, z dodatkiem miękkich gruszek
Świat CiastaMoja jesienna propozycja na poprawę humoru, czyli gruszki w cieście czekoladowym. Zostałam obdarowana pokaźną tabliczką czekolady, więc tworzę. Rum lub likier w tym cieście może być, ale nie musi, możecie go zastąpić wodą. Ciasto łatwe do zrobienia, poradzi sobie z nim każdy, a walory smakowe są grzechu warte!. Przygotowanie gruszek: Składniki: 7 - 8 sztuk gruszek, gruszki polecam zielone(...)twarde 2 laski cynamonu sok z połowy cytryny 3/4 szklanki cukru ok. 1 litra wody 1. Wodę gotujemy z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. 2. Gruszki obieramy z łupiny, od spodu wycinany gniazda nasienne i równo ścinamy aby stabilnie stały. Przygotowane gruszki wkładamy do słodkiego wrzącego syropu i gotujemy na małym ogniu ok. 12 minut. Następnie wyciągamy
Apetyczna babeczka