z gruszkami - 1910 przepisów (strona:31/128)

Mini tary migdałowo-pomarańczowe z gruszkami 118

Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} „Na jesieni zrobiłam z myślą o deserach kilka słoiczków gruszek w pomarańczowym syropie. Większość już zużyłam do deserów. Dobrze jednak, że zostały jeszcze dwa, bo kilka dni temu natknęłam się w internecie na mini tarty z gruszkami. Gdy je zobaczyłam(...)razu pomyślałam o moich gruszkach. Troszkę pozmieniałam, żeby się komponowało z pomarańczową nutą owoców i tym sposobem wyszły fantastyczne tarty, które co tu mówić zniknęły w mgnieniu oka. Zrobiłam dwie wersje. W pierwszej dałam całe połówki gruszek i polałam po upieczeniu roztopioną deserową czekoladą, w drugiej gruszki pokroiłam w dużą kostkę i posypałam płatkami migdałowymi. Dodatkowo delikatnie oprószyłam cukrem pudrem

Wiem co jem
Batatowa zapiekanka z burakiem, gruszką, wędzonym tofu i czerwonym pieprzem. Pod wegańskim serkiem cebulowym. 199

małe buraki (lub 2 średnie) ok. 40-50g wędzonego tofu (polecam z tej firm , najlepsze jakie jadłam!) (w sumie potrzebne jest ok. 90-100g) 1/2 sporej gruszki 1 łyżeczka agawy (można pominąć) 1/2 średniej cebuli czerwonej 2 łyżeczki octu winnego białego 3x szczypta suszonego majeranku lub tymianku, estragonu, ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej, sproszkowanej cebuli szczypta ostrej papryki(...)minutach od włożenia buraków, sprawdzamy widelcem czy są już miękkie (muszą być miękkie, aby bez problemu dały się pokroić). Zazwyczaj potrzeba na to ok. 1 godziny. Kroimy gruszkę w kostkę (wraz ze skórką), przekładamy do miseczki, posypujemy ziołami (szczyptą oregano/tymianku, estragonu i ziół prowansalskich), 1 łyżeczką octu winnego białego i 1 łyżeczką agawy. Odstawiamy. Gdy warzywa są już miękkie, wyciągamy

Fill The Bowl
Konfitura do mięs- borówkowa z gruszką i jabłkiem (na zimę) 95

Uwielbiam połączenie mięsa z delikatną słodyczą. Dlatego też każdego roku przyrządzam konfitury specjalnie przeznaczone do mięs. Polecam moją ulubioną borówkowo- gruszkowo- jabłkową. Składniki: 2 kg borówek 1 kg gruszek 1 kg jabłek 1 ½ kg cukru Sok z cytryny Sposób przygotowania: Borówki przebrać, umyć i osączyć. Jabłka i gruszki również umyć, obrać i osączyć, po czym skropić sokiem z cytryny. Gruszki(...)pokroić, wykroić gniazdka nasienne i ugotować przez 15 minut. Następnie wyjąć, a do wywaru z gruszek dolać tyle wody, aby uzyskać 1 ½ szklanki. Dosypać cukier i ugotować syrop. Do wrzącego syropu włożyć ponownie gruszki i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone i oczyszczone z gwiazd nasiennych jabłko i gotować jeszcze 5 minut. Dorzucić borówki

Tradycyjna Kuchnia
Wytrawna tarta z gruszką i gorgonzolą 150

muszę jeszcze popracować, ale ta tarta skradła jego serce. Jak dla mnie  jest to idealne połączenie smaków. Rukola świetnie komponuje się z orzechowym spodem. Jak orzechy to i gruszka a jak gruszka to gorgonzola. Tak wyglądało moje rozumowanie, gdy tworzyłam ten przepis. Tarta przerosła jednak moje wyobrażenie o niej- jest naprawdę boska! Spróbujcie. Składniki: ciasto: 30 g mielonych orzechów(...)maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody nadzienie: 100 g gorgonzoli 2 duże, soczyste gruszki 2 jaja 300 ml śmietany 18 % chilli w płatkach w młynku sól pieprz kolorowy, mielony rukola garść orzechów drobno siekanych  Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni

Wielki apetyt
Kakaowe serniczki z gruszką 162

Dziś zapraszam Was na kakaowe serniczki z gruszką *. Jeżeli lubicie sernikowe wypieki, pyszne zielone gruszki, a także kucharzenie wraz z Waszymi małymi pociechami, ten przepis powinien Wam się spodobań. Dla mnie i mojej małej śmieszki przygotowanie tych serniczków było wspaniałą zabawa, którą zwieńczyła smaczna uczta. Pamiętajmy również, że mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka(...)sera lub innego sera białego np. półtłustego (ser nie może być twardy) 1 1/2 łyżki kakao 2 całe jajka 1 1/2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 średnia gruszka Przygotowanie: Do miski wkładamy serek homogenizowany oraz ser śmietankowy. Następnie wbijamy całe jajka. Łączy składniki przy pomocy widelca, bądź drewnianej łyżki. Następnie dodajem cukier, kakao, znów mieszamy do połączenia składników

Słodkie okruszki
Schab z dzika na sianie 99

angielskiego, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki łyżeczka siekanego rozmarynu, garść siana do spalenia 5 owoców jałowca, 6 ziaren pieprzu czarnego, tłuszcz do smażenia, garść siana do wyłożenia brytfanki, 3 gruszki, 2 płatki anyżu gwiaździstego, 1/2 laski cynamonu,  2 goździki, wino czerwone wytrawne, 3 łyżki masła Przyprawy rozgnieść i wymieszać z solą. Mięso oczyścić, osunąć zbędne błony, umyć, osuszyć. Natrzeć(...)mięso przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, zalać winem - tak, aby były całe przykryte. Dodać przyprawy i gotować około 10 -15 minut. Przykryć i odstawić do ostudzenia. Gruszki wyjąć, wywar przecedzić i gotować aż zacznie się „pienić”. Zdjąć z ognia i dodać zimne masło, dokładnie wymieszać

królestwo garów
Winne gruszki w cieście kakaowym 143

pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Oto moja odpowiedz na szarlotkę  :D Winne gruszki w cieście kakaowym SKŁADNIKI 4 gruszki szklanka białego wina 2,5 szklanki wody 4 łyżki cukru 200 g masła, bardzo miękkiego 200 g miałkiego cukru 250 g jogurtu naturalnego(...)jajka 2-3 krople aromatu migdałowego, 1 kropla waniliowego 200 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 60 g kakao     Obrać gruszki. Wstawić na 10 minut do gotującej się wody z cukrem i winem. Odsączyć i pozostawić do ostygnięcia. Piekarnik nagrzać do 160-180  stopni. Do misy miksera włożyć bardzo miękkie masło

MarciochaKucharzy
Gruszki w polewie czekoladowej 122

Gruszki to jedne z najsłodszych owoców . Szczególnie polecam  , ponieważ  z  pewnością zaspokoją  apetyt na słodkości największym łasuchom . A  polewa czekoladowa nada im wyrafinowanego smaku. składniki na 3 porcje 3 gruszki 2 łyżki cukru skórka z cytryny pół tabliczki czekolady 2 łyżki mleka przepis Gruszki  obieramy nie obcinając  ogonka i wydrążamy  od strony(...)szypułki. Zagotowujemy gruszki w syropie ,aż zmiękną .Wyjmujemy z syropu , studzimy i ustawiamy na talerzyku . Czekoladę wkładamy do kubka, zalewamy mlekiem .Wstawiamy kubek w  większe naczynie z wodą, stawiamy na ogniu . Gdy czekolada się rozpuści , oblewamy  nią gruszki i schładzamy

Smakowite Dania
Pełna witamin sałatka z kiełkami i gruszką 196

Ostatnio moje posiłki są pełne witamin. Upodobałam sobie w szczególności wszelkie sałatki. Dziś zapraszam na pełną witamin sałatkę z kiełkami rzodkiewki i gruszką. Kiełki rzodkiewki są źródłem witaminy C, potasu, siarki, jodu, a także znakomicie przyspieszają przemianę materii. Mają charakterystyczny, wyrazisty smak. Dlatego idealny duet tworzą wraz z słodką, delikatną gruszką oraz sokiem z mandarynki. Witaminy, nietypowe smaki... Po prostu(...)spróbujcie.  Składniki: 3 mandarynki opakowanie kiełków rzodkiewki (50g) liście sałaty i rukoli 2-3 gruszki (małe lub jedna duża) Przygotowanie: Umyte i porwane liście sałat wkładamy do miski. Mieszamy z rukolą. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę (mniejsze lub większe kawałki, według upodobań). Większość dodajemy do miski z sałatą i rukolą i mieszamy. Wykładamy na talerz. Na wierzch każdego

Słodkie okruszki
Risotto z gruszką i pieczonym amurem. 171

decyduje strzał na chybił trafił. To takie moje małe wyzwanie. Otwieram oczy i pierwsze co zobaczę biorę i wykorzystuję jako składnik, lub jako bazę do dania. I padło na gruszkę. Super! Dobrze, że to nie ziemniak, bo jak tu zrobić risotto z ziemniakiem. Czego użyłem? -ryż arborio -bulion z tej zupy -wino białe półwytrawne -szalotki -sól, pieprz -tymianek -starty parmezan(...)masło -filet z amura ze skórą -biały pieprz -oliwa -por, część biała  Na maśle podsmażamy przez dosłownie minutę pokrojoną w kostkę gruszkę z tymiankiem. podlewamy ją winem tak, by ją przykryć, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, odkładamy. Na głównej patelni szklimy na maśle posiekaną szalotkę i por, wrzucamy ryż, gdy zrobi się transparentny dolewamy płyn z patelni

BaRepas
Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami, czyli ciasto siedem kubeczków 207

Wesji jogurtowca jest bez liku; pysznie smakuje bez dodatków, posypane cukrem pudrem, z owocami czy czekoladowymi łezkami, z dodatkiem ulubionego likieru, przełożone kremem patissiere lub nutellą. Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami, czyli ciasto siedem kubeczków Cytuję przepis (orygiał na blogu „Sweet dreams”) - 1 kubeczek 200 g jogurtu   - 1 kubeczek oleju - 2 kubeczki cukru ( można nieco zmniejszyć tą ilość) - 3 kubeczki(...)mąki - 3 jajka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 gruszki lub inne owoce - 1/2 łyżeczki cynamonu Do miseczki wyłożyć jogurt, kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju, wlać do miseczki z jogurtem, dodać jajka, rozbełtać łyżką. Kubeczek po jogurcie umyć, wytrzeć, odmierzyć potrzebną ilość cukru i mąki, wsypać do drugiej miski, dodać proszek do pieczenia

Mia Cucina Sofieta
Kompot z gruszek 105

serii przetwory na zimę dziś KOMPOT Z GRUSZEK KOMPOT Z GRUSZEK SKŁADNIKI: około 2 kg. gruszek ( u mnie klapsy) 1 cytryna 2 l wody 10-15dag. cukru WYKONANIE: gruszki pokroić na ćwiartki włożyć do miski, zalać sokiem z cytryny, odstawić zagotować syrop z wody i cukru gruszki włożyć do słoików, zalać syropem pasteryzować15

Kuchnia Beaty
Gruszki z marcepanem. 115

już wspominałam wcześniej nie jestem fanką słodkości, ale wczoraj miałam okazję jeść coś tak niesamowitego w smaku, że muszę się z Wami podzielić! Gruszki zachwycają nie tylko boskim smakiem, ale też prostotą. Chylę czoła Helena i jestem wdzięczna, że mogłam poznać ten smak i podzielić się z innymi. Te gruszki będą częstym gościem w moim domu! SKŁADNIKI: 7 gruszek 200g(...)masy marcepanowej kardamon Kruszonka: 1/2 szkl1 c.ukru 1/2 kostki masła 1 szkl. krupczatki  1/3 szkl. mąki tortowej WYKONANIE: gruszki umyć, przepołowić, wydrążyć gniazda nasienne, ściąć lekko z zaokrąglonej strony, aby nie przewracały się na blaszce, w wydrążone miejsce wkładamy kulkę masy marcepanowej posypujemy kardamonem i kruszonką    ( można trochę przycisnąć ją do gruszki), pieczemy w piekarniku nagrzanym

Kuchnia Beaty
Gruszkowiec. 203

Gruszki to owoce, które bardzo lubię więc pokusiłam się zrobić ciasto z nimi- kusi smakiem! Muszę jednak dokonać w przyszłości małej zmiany- gruszki trzeba postawić w cieście! Tak ułożone niestety utonęły, ale ciasto i tak warte grzechu! SKŁADNIKI: 5-6 gruszek z ogonkami 1l wody 10 dag. cukru sok z cytryny szczypta cynamonu ciasto: 1 kostka masła(...)cukru 3 jajka (opcjonalnie cukier waniliowy- ja dodaje) 20 dag. mąki 1/5 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: gruszki obieramy, zostawiamy ogonki, gotujemy w wodzie z podanymi dodatkami 10 min., zostawiamy do ostygnięcia, ciasto: masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajka (ogrzane do  temperatury pokojowej), dodajemy cukier waniliowy, mąkę mieszamy z proszkiem

Kuchnia Beaty
Karmelizowane gruszki z sosem piernikowym 148

Latem najczęściej sięgam po desery lodowe, zimą wolę desery na ciepło. Karmelizowane gruszki z sosem piernikowym to pyszny deser dla całej rodziny, wspaniale pachnie i smakuje. Owoce rozpływają się ustach.   SKŁADNIKI: 3 gruszki, 5 łyżek cukru, 5 dag masła, 1 tabliczka białej czekolady, 1/2 łyżki mleka, 2 łyżeczki przyprawy korzennej, szczypta cynamonu. PRZYGOTOWANIE: 1. Gruszki obieram, przekrawam(...)pół i usuwam gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczam masło. Wsypuję cukier i mieszam. Dodaję gruszki. Smażę na małym ogniu po 5 minut z każdej strony. 2. Czekoladę łamię na kostki. Rozpuszczam nad na kąpielą wodną. Dodaję mleko, przyprawę korzenną oraz cynamon. Dokładnie mieszam. 3. Przygotowane gruszki układam na talerzu, polewam sosem piernikowym. Podaję na ciepło

Tradycyjna kuchnia Kasi