Jesienią lubimy piec smakołyki z owocami...ostatnio naszła nas ochota na ciasto z gruszkami;)Składniki; 200 g masła, 100 g cukru, 300 g mąki żytniej, 50 g sezamu białego, 10 g proszku do pieczenia, 1,5 kg gruszek, 50 g rodzynek, 1 g cynamonu, 10 g miodu, 1 jajko Wykonanie; Gruszki obrać, i pokroić w kostkę. Nastepnie wrzucić do garnka(...)schłodziło. Nastepnie 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko przestudzić. Wyłożyć na ciasto gotowe gruszki i przykryć całość resztą startego ciasta na tarce. Piec w nagrzanym piekarniku do 250 stopni przez następne 15 minut. /źródło Tupperware/ Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej
Anioły w kuchniKochamy z mężem gruszki tak samo jak czekoladę. Gruszki kochają czekoladę a czekolada gruszki;))) Dla nas to idealne połączenie. A przepis testowaliśmy dla Was z nowego czasopisma APETYT.Składniki; 250 g cukru, 250 g roztopionego masła, 200 g mąki tortowej, 50 g pełnoziarnistej maki, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, 100 g zmielonych migdałów, 2 łyżeczki przyprawy do piernika(...)łyżeczka mielonego cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 50 g orzeszków, 100 g gorzkiej czekolady, 3 jajka, 2 gruszko pokrojone w kostkę Polewa; 300 ml kwaśnej śmietany, 100g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Po przyprawy zapraszam do SKWORCUWykonanie;Cukier mieszamy z dwoma rodzajami maki, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami. Orzechy mieszamy z migdałami. Trochę odstawiamy do posypania wierzchu ciasta
Anioły w kuchnijuż pisałam przy okazji posta o drożdżowym kwiatku z gruszkami i pomarańczą , bardzo mi posmakowało nadzienie, które do niego wtedy przygotowałam. Postanowiłam więc zrobić parę słoiczków konfitury gruszkowej, właśnie z dodatkiem pomarańczy. Dzisiejszy przepis dołączam do akcji "Jak gruszki na wierzbie" organizowanej przez Anię z bloga Krzywa kromeczka . Konfitura gruszkowo-pomarańczowa Składniki(...)gruszek 2 pomarańcze sok z 1/2 cytryny 1,5 szklanki cukru 2-3 cm świeżego imbiru Wykonanie: Gruszki obieramy, kroimy na małe kawałki. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na parę godzin, żeby puściły sok. Po tym czasie do owców dodajemy stratą skórkę i wyciśnięty sok z 2 pomarańczy (pamiętajmy o tym, żeby najpierw dokładnie
Kulinarne przygody GatityWprawdzie upały już się dawno skończyły, ale kto powiedział, że na jesieni nie może przyjść nam ochota na lody ? Mnie właśnie przyszła ;) i postanowiłam wykorzystać do ich produkcji gruszki, moje ulubione jesienne owoce. Im bardziej dojrzałe owoce, tym bardziej aromatyczne wyjdą nam lody. Następnym razem zrobię jej z dodatkiem przypraw, może kardamonu, cynamonu lub mielonych goździków... ? Domowe lody gruszkowe(...)Składniki: 3 żółtka 200 ml mleka 200 ml śmietanki 36% 120 g cukru 350 g gruszek + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważnie przy robieniu lodów: wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone ! Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub w kostkę i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, aż puszczą sok, wtedy zwiększamy ogień i gotujemy
Kulinarne przygody GatityJest w kuchni niderlandzkiej i w pewnym stopniu północnoniemieckiej specyficzne (przynajmniej dla nas) danie składające się z ziemniaków, jabłek (i ew. gruszek) oraz cebuli. Może mieć różne odmiany, ale w najprostszej podstawowej postaci łączy właśnie te składniki, gotowane w wodzie z minimalnym dodatkiem przypraw. Podawane jest z rozmaitymi dodatkami, zwykle mięsnymi, poczynając od różnych rodzajów kiełbas, poprzez smażoną wołowinę(...)mieszanki ziemniaków z jabłkami nosi nazwę hete bliksem [ ˈheɪtə ˈ blɪksəm ] , czyli dosł. „gorąca błyskawica”. Pochodzi ona podobno stąd, że z racji dużej zawartości wody w jabłkach i gruszkach danie długo utrzymuje wysoką temperaturę. Podpowiemy, że naprawdę „coś w tym jest”. Wśród innych znanych nazw (i możliwych wariacji) są hemel en aarde (po niderlandzku „niebo i ziemia”), ew. Himmel
Kulinarna Pokusajeszcze bardziej horyzonty i smaki. Wiele połączeń smakowych okazało się moimi faworytami. Bardzo smakowały mi śledzie piernikowe, które na pewno zagoszczą na moim wigilijnym stole, jak śledzie z gruszką i orzechami, które akurat przygotowywałam, ale także moją uwagę zwróciły śledzie podane na blinach z kawiorem. Powyżej prezentuję Wam kilka fotografii wykonanych przez fotografa podczas warsztatów, a poniżej kilka moich(...)mielonym pieprzem. Następnie ugotowane ziemniaki delikatnie rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Na talerz wykładamy śledzie i polewamy obficie sosem. Podajemy z ciepłymi ziemniakami. 8. Śledź marynowany na carpaccio z gruszki i z orzechem włoskim 4-6 filetów śledziowych lekko solonych a'la Matjas SEKO 2-3 gruszki 1 szklanka orzechów włoskich olej z orzechów włoskich
SMYKWKUCHNIprzypomina ciasto naleśnikowe (w składzie i stopniu trudności), tylko że pieczemy je w piekarniku. Klasyczny francuski przepis zawiera letnie wiśnie lub czereśnie. W mojej zimowej wersji znajdziecie czekoladę i gruszki oraz dodatek czegoś ekstra - słonej gorgonzoli. O wspaniałości duetu gruszka i gorgonzola opowiadałam Wam już nie raz, np. przy okazji przepisu na tę sałatkę . A czy wiedzieliście, że gorgonzola(...)słoności, gdy natchniemy się na jej mały kawałeczek. Jeżeli jednak boicie się tego eksperymentu lub też nie lubicie gorgonzoli, możecie ją po prostu pominąć. Przepis na czekoladowe clafoutis z gruszką i gorgonzolą przygotowałam specjalnie dla Magazynu Green Canoe Style i to na ich stronie znajdziecie przepis. Stworzyłam go już jakiś czas temu, jeszcze przed erą deserów bez cukru, jego skład
Chilli Czosnek i OliwaZnana wyliczanka kończyła się słowami: "... jabłko, gruszka czy pietruszka ? " My dziś nie będziemy wybierać pomiędzy żadnym z nich, weźmiemy wszystkie i wyciśniemy z nich sok. Soki to podstawa diety i bogactwo składników odżywczych i mineralnych. Bogate w witaminy, pierwiastki mineralne i błonnik pokarmowy, stają się sprzymierzeńcami w walce o zdrowie i piękny wygląd. Czy wiecie, że składniki odżywcze zawarte(...)chwili najbardziej potrzebuje. W moim soku znalazły się: * jabłko - źródło przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego, pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy układu pokarmowego, mają korzystny wpływ na serce i układ krążenia * gruszka - źródło jodu, mające pozytywny wpływ na pracę tarczycy i boru, minerału poprawiającego pracę mózgu, mają pozytywny wpływ na pracę szarych komórek, poprawiają koncentrację, zapobiegają nadciśnieniu * korzeń pietruszki - źródło
kolorowotorcikoworyżowo-otrębową pokusę Składniki : 3 szklanki mleka, 1 puszka mleczka kokosowego, 2 szklanki ryżu białego, cynamon, kardamon, miód z mniszka lekarskiego, garść migdałów i orzechów włoskich, 6 gruszek, garść truskawek, cukier , trzcinowy, szczypta soli dla kontrastu smakowego, łyżka masła, łyżka słodkiej śmietanki con. 30 % , kokos do posypania, listki mięty, 3 łyżki granulowanych otrębów o smaku truskawki. Mleko(...)mniszka , dodaję odrobinkę soli . Gotuję do miękkości. Na głębokiej patelni podgrzewam masło z cukrem , mieszam ciągle i gdy już prawie zaczyna tworzyć się karmel dodaję śmietankę, mieszam i układam gruszkę pokrojoną w grubsze plasterki. Obracam, by z drugiej strony również owoce karmelizowały się. Osobno- migdały i orzechy siekam dość grubo i prażę je na suchej patelni. Naczynie do zapiekania smaruję
Z miłości do słodkościJesień to magiczna pora roku. Czas zbiorów, obfitujący w rozmaite warzywa i owoce, jak np. jabłka, gruszki, śliwki, dynia, papryka... To również czas wzmożonej ochoty na słodycze. W długi wieczór warto poświęcić kilka chwil więcej i przygotować w kuchni coś naprawdę smacznego. Poniżej prezentuję Tobie zbiór moich ulubionych, autorskich przepisów do których wracam często i chętnie. Mam nadzieję(...)Ciebie zainspirują. :) M I E J S C E VII Kukurydziana tarta z gruszkami i miodem Ciekawy pomysł na wykorzystanie płatków kukurydzianych jako spodu. Do tego aromatyczny budyń jaglany z dodatkiem gruszek i miodu. Pyszne. M I E J S C E VI Chlebek jaglano-dyniowy Wilgotny, bezglutenowy, naturalnie słodki. Bez białej mąki i cukru. Świetny pomysł
Kuchnia EllieFantastyczna sałatka z czerwonej kapusty na zimę do słoików. Dodatek śliwek, gruszki i aromatycznych przypraw wspaniale się uzupełnia. Kolejne zapasy na zimę do mojej domowej spiżarni, a może i do Waszej?... Składniki na 5 litrowych słoików: - 2 kg czerwonej kapusty - 1 kg śliwek - 1 duża twarda gruszka(...)ziaren ziela angielskiego - 6 goździków - 1/2 łyżeczki cynamonu Przyprawy dobrej jakości kupicie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Kapustę poszatkować, śliwki wypestkować i drobno pokroić, gruszkę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić razem ze skórką. Kapustę zasolić, gdy puści sok lekko odcisnąć w dłoniach. 2. Zalewę zagotować z wszystkimi składnikami, wsypać kapustę, gotować 10 minut
Apetyczna babeczkadopiero po przeczytaniu sprawdzonego przepisu pani Doroty z mojewypieki.com , zabrałam się do dzieła. Wcześniej planowałam malinową lub z owoców leśnych, ale maliny już się skończyły. Żeby dosłodzić naturalnie dodałam gruszkę, jednak nie była na tyle soczysta, by spełnić swoją rolę. Dodałam więc cukru. Było kwaskowate. Jako deser sam w sobie pycha, ale ciut za kwaśne. Chociaż Zuzi bardzo smakowało(...)smakami. Sprawdź u Pani Doroty, jakie owoce potrzebują najwięcej żelatyny i gdzie można wykorzystać frużelinę. Smacznego! Z podanych proporcji wyszły mi około 3 słoiczki po dżemie. Składniki: 3 małe gruszki (ok 200g po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) 300 g owoców leśnych mrożonych lub świeżych 2,5 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki
Anioszek w kuchniJedno z najlepszych połączeń - gruszki i migdały . Pasują do siebie idealnie. A gdy spotykają się na kruchym cieście, w towarzystwie śmietankowo-jajecznego kremu, to już jest więcej niż dobrze ! Tarta choć z owocami kojarzonymi raczej z jesienią/zimą, fantastycznie wpisuje się na listę wypieków wiosenno-wielkanocnych. Żółciutka, niczym malusi kurczaczek, zachwyca i przywołuje uśmiech. Jest taki słodkim słoneczkiem(...)cukru pudru 2 żółtka kilka kropli soku z cytryny Nadzienie: 200 g śmietanki 30% 2 żółtka 1 jajko 1/2 szklanki cukru 3 płaskie łyżki mąki tortowej 4 miękkie gruszki 3 łyżki płatków migdałowych ( u mnie marki Helio ) sok z cytryny Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać
kolorowotorcikowowina do gara nalej, odparuj i wody dolej 2 kubki. Gotuj aż ziemniaki miękkie będą. Piec nagrzej do stopni dwustu. Pasternaku korzenie obierz, weź gruszkę obraną. Pokrój na kawałki, oliwą skrop obficie , szczodrze posyp solą, pieprzem i tymianku listkami. Czosnku ząbek nie obrany będzie tutaj pożądany. Wszystkie piecz aż pasternak(...)stanie się miękki i rumiany. Odłóż pasternaku korzenia kawałek a resztę wraz z gruszką i czosnkiem bez łupiny dodaj do warzonej mikstury. Użyj miksującego narzędzia by krem ukręcić idealny. Nałóż go do misek paru, posyp migdałem uprażonym i pasternakiem w plasterki pokrojonym. Zajadaj, pokrzepiając ciało i by ducha nakarmić. by uwarzyć krem z pieczonego
Dzieje kuchennej Wiewiórygruszki z gorzką czekoladą składniki dla trzech osób 3 gruszki laska wanilii (ewentualnie cukier waniliowy) 4 łyżki cukru tabliczka gorzkiej czekolady 2 goździki ( jeżeli ktoś lubi) sposób wykonania W rondlu zagotowujemy wodę z laską wanilii oraz goździkami, gotujemy przez 2-3 minuty na niewielkim ogniu a następnie dosypujemy cukier. Gruszki obieramy ze skórki zostawiając ogonek i wkładany(...)czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i podgrzewamy w kąpieli wodnej często mieszając, uważając przy tym by nie ogrzać jej do zbyt wysokiej temperatury i nie przypalić. Oblewamy roztopioną czekoladą gruszki i odstawiamy pozwalając by czekolada zastygła, następnie podajemy
Miód i pieprz