tych co nie jadają mięsa mam świetną propozycję :) Składniki : 300 g suchej białej fasoli ( przed gotowaniem) 1 duża gruszka 1 cebula 100 g orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni czubata łyżka mielonego siemienia lnianego 2 listki laurowe, czarny pieprz, sól, maggi, rozmaryn olej do smażenia Przygotowanie : Fasolę namoczyć na noc, ugotować Pokrojoną cebulę podsmażyć z kilkoma łyżkami oleju, liściem(...)laurowym, płaską łyżeczką rozmarynu suszonego lub gałązką świeżego Dodać do tego pokrojoną drobno gruszkę, smażyć do miękkości gruszki, przestudzić, wyjąć listek i gałązkę rozmarynu Włożyć do blendera masę z gruszką i cebulą, dołożyć orzechy, dosypać zmielone siemię lniane- zmiksować Całość doprawić świeżym czarnym pieprzem, solą, maggi, ostrą papryką, dodałam 2 jajka i ponownie wymieszałam Przełożyć do foremki o wymiarach
Proste PotrawyCiasto zaskakuje nie tylko wyglądem ale również i smakiem. Blaty upieczone z dodatkiem kiwi i szpinaku. Do tego banan i gruszka. Smak podkręca limonka i galaretka z trawą cytrynową. Jak dla mnie rewelacja. Ciasto jest niezwykle orzeźwiające. Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g nadzienia kiwi(...)limonki Krem budyniowy: 300 ml mleka 4 łyżki cukru 10 g cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 150 g margaryny Dodatkowo: 1 gruszka 1 banan 1 galaretka o smaku limonki i trawy cytrynowej 1,5 szklanki wrzątku Cukier puder do posypania Mięta i limonka do dekoracji Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
VioletoweKucharzenieusmażyć. :) Składniki 3 łyżki płatków owsianych 5 łyżek mąki razowej (u mnie żytnia pełnoziarnista) 1 łyżka siemienia lnianego 1 jajo 1/2 szklanki mleka 1/8 kostki drożdży 1/2 łyżeczki cynamonu gruszka suszona żurawina olej do smażenia Drożdże rozpuszczamy w mleku i mieszamy z mąką, płatkami owsianymi, siemieniem i jajkiem i cynamonem (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć). Odstawiamy ciasto by wyrosło(...)Gruszkę myjemy , kroimy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w półplasterki. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnie i w każdy placuszek wciskany kawałek gruszki. Smażymy przez chwilę i przekręcamy. Ja zjadłam skropione sokiem malinowym i posypane żurawiną, ale świetnie będą smakować polane jogurtem naturalnym. Moja wersja nie zawiera cukru, ale jeśli ktoś potrzebuje by było słodziej można dodać
Cynamonowe szczęścieminut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek wielkości naszej formy do tart. Ciasto bardzo łatwo przenosi się za pomocą wałka :) Wierzch: 6 średnich twardych jabłek 1 duża gruszka 4 łyżki cukru laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 4 szyszki kardamonu 4-5 goździków pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła Jabłka i gruszkę obrać ze skórki. Oczyścić z nasion. Jabłka pokroić(...)ósemki a gruszkę w grube plastry. Na roztopione masło wrzucić przyprawy i je przez chwilę podsmażać, tak aby masło przejęło ich aromat. Na to wrzucić ćwiartki jabłek i ok 2-3 minut podsmażać. Niech przejdą smaki. Formę do tarty obsmarować masłem ( polecam formę z niewyciągalnym dnem- aby nie uciekł powstały karmel) i obsypać cukrem. Jak najściślej ułożyć jabłka( bez przypraw
Jemy PijemyTroszkę pozazdrościłam szczęśliwym posiadaczom ogródków i też sobie pogrillowałam na kuchennym stole :) Składniki na dwie osoby: 2 garście mieszanki sałat 2 camemberty naturalne 120 g 2 nieduże gruszki sok z cytryny 4 łyżeczki żurawiny do mięs olej do posmarowania rusztu Wykonanie: Rozgrzałam elektryczny grill. Ruszt posmarowałam niewielką ilością oleju. Gruszki opłukałam, osuszyłam, przekroiłam na pół, usunęłam gniazdo nasienne. Każdą połówkę(...)rozgrzanym ruszcie, po chwili dołożyłam serki. Piekłam po kilkanaście minut z każdej strony – mój grill nie ma szczególnej mocy i dlatego trwało to tak długo – do momentu aż gruszki były miękkie, a na serze odbiły się prążki. Ser odwracałam bardzo delikatnie, bo gorący jest w środku płynny. Na talerze wyłożyłam po garści mieszanki sałat. Obok ułożyłam upieczone serki i gruszki
Kuchenne zapiski EdytySezon na gruszki i sezon na orzechy... W ten sposób powstała dziś pyszna tarta! Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka 1 kostka masła lub margaryny ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany ½ szklanki cukru 1 cytryna 5 gruszek 15 dag posiekanych orzechów 5 dag słonecznika 2 łyżki cukru pudru Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Sól Wykonanie: Z mąki(...)żółtek, margaryny, cukru, proszku i śmietany wyrabiamy ciasto kruche z dodatkiem odrobiony soli. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Z jednego żółtka i cukru pudru ucieramy kogel-mogel. Gruszki obieramy, ścieramy na grubej tarce i skrapiamy sokiem z cytryny. Formę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami i wykładamy rozwałkowane ciasto. Następnie posypujemy połową orzechów, słonecznikiem i wkładamy do piekarnika
Tradycyjna KuchniaSmaczny i szybki deser. Polecam również: gruszki pijaczki Składniki: 6 gruszek ½ litra mleka 20 dag cukru 5 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 dag mielonych migdałów 1 cukier waniliowy 1 cytryna 1 łyżka alkoholu 1 łyżka cukru na karmel Wykonanie: Roztopić łyżkę cukru w odrobinie wody i odstawić. Gruszki obrać i skropić sokiem z cytryny. Włożyć do garnka zalać zimną(...)zimną wodą. Mleko zagotować z cukrami, a oddzielnie ubić żółtka z mąką ziemniaczaną i migdałami. Połączyć mleko z żółtkami i energicznie mieszając zagotować. Po ostygnięciu dodać alkohol np. rum. Gruszki wyłożyć na półmisek, zalać sosem migdałowym, następnie ozdobić karmelem
Tradycyjna KuchniaKolejna już tarta w scenerii jesiennej, której głównym składnikiem są gruszki. W lodówce odnalazłam resztki gotowej masy makowej, postanowiłam dołożyć również startą gorzką czekoladę, cały smak przełamują bardzo słodkie gruszki zalane masą budyniową. Ciasto 20 dag mąki 5 dag cukru pudru 10 dag masła łyżka śmietany Masa na wierzch 180 ml śmietany 18% 2 jaja 2 łyżki cukru(...)opakowania cukru waniliowego 40 g mąki Dodatkowo masa makowa do wyłożenia warstwy na cieście 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady startej na tarce o grubych oczkach 5 gruszek Sposób 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę do tarty smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Blaszkę wylepiamy ciastem, na ciasto nakładamy warstwę gotowej masy makowej, posypujemy startą gorzką czekoladą, układamy
Kuchenne aromatyBłyskawiczna w przygotowaniu i pyszna sałatka z rukolą, serem camembert i szynką szwarcwaldzką podana z bagietką stanowi świetną propozycję na śniadanie lub kolację. Dodatek pomidorków koktajlowych i gruszki oraz sosu musztardowo- miodowego nadaje sałatce oryginalnego smaku i czyni ją jeszcze smaczniejszą. składniki na 3 porcje 250 g rukoli 150 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach 120 g sera camembert(...)pomidorków koktajlowych 1 gruszka sos 3 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta czarnego pieprzu szczypta soli przepis Umyte pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Obraną ze skórki i wydrążoną z gniazda nasiennego gruszkę oraz ser camembert kroimy na niewielkie kawałki a szynkę na mniejsze
Smakowite DaniaRubiny" z pieczonego buraka, podane na listkach cykorii z pleśniowym serem i gruszką to doskonała wiosenna przekąska. A wyważone połączenie smaków gorzkiego, słodkiego i słonego zadowoli każde podniebienie. Składniki: 1 duża cykoria 1 duży burak 1 ser z niebieską pleśnią 1 czerwona gruszka listki mięty do dekoracji Sposób przygotowania: Do wykonania naszej przekąski będziemy potrzebowali pieczonego buraka. Pieczenie(...)Upieczonego buraka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Listki cykorii myjemy i układamy na talerzu. Na nie wykładamy buraka i plasterki sera pleśniowego. Pomiędzy listkami cykorii układamy plastry czerwonej gruszki. Resztę gruszki kroimy w drobną kostkę i układamy na środku talerza. Dekorujemy listkami świeżej mięty
W SMAKsałata lodowa, 2 gruszki, 1/2 kopru włoskiego, 2 łyżki cukru trzcinowego, sok z 1/2 cytryny, oliwa do smaku, Cukier włożyć do miski, wlać sok z cytryny, wymieszać. Koper włoski opłukać, pokroić w cienkie plastry, włożyć do miski z cukrem, zalać gorąca wodą ( tylko aby woda przykryła koper) zamieszać. Gruszki umyć, pokroić w cienkie plastry. Wyjąć koper, odcedzić. Włożyć gruszki(...)wody z cukrem i cytryną. Z sałaty zdjąć uszkodzone liście, pokroić wyrzucając głąb. Gruszki odsączyć, dodać do sałaty razem z koprem włoskim, delikatnie wymieszać. Dodać 2-3 łyżki oliwy. zastawa
królestwo garówpęczki botwinki ze sporymi buraczkami, 600 g gruszek, 1 pepperoni, 300 g lasagne świeżego, 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka cukru, sok z 1/2 cytryny, sos sojowy Kikkoman, 1 łyżeczka nektaru z granatów, 2 łyżki zimnego masła, 1 granat, listki mięty, oliwa, Botwinkę oczyścić, umyć, osuszyć. Buraczki pokroić w cienkie plasterki. Resztę posiekać, zalać niewielką ilością wrzącej wody, gotować około(...)łyżki cukru trzcinowego, gdy się rozpuści wrzucić plasterki buraczków, zamieszać, dodać 1 łyżeczkę sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę nektaru z granatów. Smażyć do zagęszczenia. Z granatu wyjąć pestki. Gruszki przekroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w poprzek w plasterki grubości około 0,5 cm. Pepperoni posiekać. Na patelni rozpuścić łyżkę cukru, gdy lekko ściemniej wrzucić gruszki, pepperoni, zamieszać
królestwo garówmięsa z gęsi*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej gęsiej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, 100 ml tłuszczu z gęsi, 50 ml sherry, 1 duża, twarda gruszka, 2 łyżki cukru Smalec z gęsi robię sama. Gdy kupuję gęś odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Gruszkę umyć, obrać, pokroić(...)niewielką kostkę (0,5x0,5 cm). Na patelni rozpuścić cukier, dodać gruszkę, przesmażyć mieszając aż rozpuści się cukier. Bułkę namoczyć w bulionie, w którym gotowała się gęś. Gdy namięknie odcisnąć. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, gruszki, wlać sherry i dokładnie wymieszać dodając
królestwo garówbawiących się za oknem i widok spacerujących starszych państwa, trzymających się za rękę, jak gdyby dopiero co się poznali. Tak, to wiosna. RYŻ NA MLEKU Z LAWENDĄ I KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ /własny;/ dla 2 osób 3/4 szklanki suchego ryżu 2,5 szklanki mleka sojowego (lub kokosowego) 1 łyżeczka ksylitolu 2/3 łyżeczki kwiatów suszonej lawendy 1/2 laski wanilii 1/4 łyżeczki soli(...)ryżu, ok. 20 minut, ciągle mieszając, aby nic nie przywarło do garnka. Kiedy ryż jest miękki, wyciągam korę laski wanilii, dodaję sok z cytryny, mieszam i podaję z karmelizowanymi gruszkami. 1 średniej wielkości gruszka 2 łyżeczki miodu szczypta imbiru mielonego Gruszki myję, wydrążam środek i usuwam ogonek. Następnie kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam miód i gdy będzie gorący, układam
W kuchni Karmel-itki