roku zaczęła porządnie owocować, jednak jej owoce dalece odbiegają od tych jakie były zamawiane. Grusza miała nadawać się do leżakowania, miała przetrzymywać w skrzynkach przynajmniej do połowy zimy. Tymczasem gruszki praktycznie zaraz po zerwaniu robią się miękkie i "rozpapciane" takie, co to wiecie podczas krojenia puszczają masę soku i rozlatują się praktycznie na papkę przy samym trzymaniu ich w rękach(...)Słowem drzewo dalece odbiega od ideału, gruszki są natomiast tak słodkie że po zjedzeniu połówki czujecie się jakbyście zjedli 1/3 słoiczka miodu. Co prawda ten aspekt miał swoje zalety w tym cieście bowiem nie ma cukru, w masie też jest go niewiele, tak więc gruszki osłodziły całość. Wyszła naprawdę bardzo dobra. Przepis na tę tartę znalazłam w TUTAJ. Ciasto
Kuchenne aromatyZakochałam się. Te gruszki są naprawdę doskonałe. Świetnie sprawdza się zarówno do ciast, deserów, lodów jak i samodzielnego pałaszowania. Jeśli tak jak ja lubisz wanilię- ten przepis jest dla Ciebie! Jeśli ktoś jest dla ciebie ważny, możesz przygotować gruszki właśnie dla niego. Dodając odrobinkę miłości mamy pewność, że nasze przetwory będą smakowały tym, którzy są dla nas NAJ. Podając(...)lodami stworzysz idealny deser na romantyczny wieczór. Składniki: 1,5 kg gruszek średniej wielkości 0,75 l wody 0,5 kg cukru (ja używam Cukru Królewskiego) 1 laska wanilii 2 łyżki ekstraktu waniliowego 1 cytryna szczypta miłości Sposób przygotowania: Gruszki umyj, osusz, przetnij na pół i wydrąż gniazdo nasienne. Do garnuszka z grubym dnem wlej wodę, ekstrakt waniliowy i cukier
Wielki apetytpewnością mam dość!) i powrócę do Was na dobre z pysznymi propozycjami. Zapraszam Was dzisiaj na niebywale smaczne racuchy. Tym razem nie z jabłkiem a z karmelizowana gruszką. Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla". U nas pojawiły się w trakcie ostatniej burzy, całkiem nie na śniadanie, raczej na podwieczorek. Ale na śniadanie będą również wyśmienite(...)szczególnie gdy przez okno zaświeci słońce a Wy będziecie się delektować niedzielnym porankiem. Racuchy z karmelizowana gruszka 1 duża gruszka, pokrojona w mała kostkę 3 łyżki cukru Na gorącej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy się ze złoci na patelnie wkładamy gruszki. Karmelizujemy ja kilka minut aż cukier połączy się z gruszką. Studzimy. 15 g drożdży 2 łyżki cukru
Dzieje kuchennej WiewióryKolejny szybki w wykonaniu i smaczny shake. Bardzo smaczne połączenie gruszki i banana z sokiem z mandarynki. Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Shake banan-gruszka-mandarynka Shake gotowy bez dodatku cukru, gdyż gruszka i banan daje bardzo dużo słodkości. Składniki : 2 banany średnie 3 średniej wielkości gruszki sok z 2 mandarynek 1/2 szklanki mleka Przygotowanie(...)Porcja na 2 szklanki. Owoce obieramy i dokładnie myjemy. W pierwszym etapie zmiksowałem banan oraz gruszki. Następnie dodałem mleko i chwilkę zamieszałem. W kolejnym etapie wyciskamy sok z mandarynek i całość mieszamy chwilkę. Na zdrowie! Nasze owocki dokładnie myjemy! Obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Bo zblendowaniu gruszek z bananem dodajemy mleko. Następnie sok z mandarynek mieszamy i gotowe
Sprawdzone przepisy kulinarneMoja wersja ciasta sypanego, która powstała przy okazji pieczenia jabłecznika. Okazało się, że w wersji kakaowej, gruszkami smakuje równie dobrze. :-) Ciasto jest niskie, bo piekłam je z połowy porcji, w standardowej wersji na pewno będzie wyższe. (ciasto zrobiłam w tortownicy 18cm, z 1/2 składników, podaję przepis na standardową tortownicę) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanka(...)cukru, u mnie ksylitol od Skworcu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżeczki kakao 1kg gruszek (po obraniu zostaje mniej) 180g masła (z lodówki lub zamrażalnika) 1. Mąkę, kaszę, cukier, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 równe części. 2. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach tarki
Szefowa kuchniwedług mnie jeszcze lepszy był drugiego i trzeciego dnia. Składniki: Zaczyn 85 g zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g wody 150 g startej gruszki (z skórką) 150 g startego jabłka (z skórką) Ciasto właściwe cały zaczyn 280 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa 500 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa(...)letniej wody 80 g zmiksowanej gruszki 80 g zmiksowanego jabłka 0,5 łyżki octu jabłkowego 20 g soli morskiej Przygotowanie: Dzień wcześniej w szklanej misce wymieszać wszystkie składniki na zaczyn, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na minimum 12 godzin. Do misy miksera przesiać mąki, dodać sól, ocet, cały zaczyn i wlać letnią wodę. Wyrabiać mikserem przez
Ala piecze i gotujeJeżeli lubicie wilgotne ciasta, to ten przepis jest tym czego szukacie. Gruszki w cieście pełnią funkcje smakowe jak i nawilżające. Zamiast gruszek oczywiście możecie użyć jabłek. Składniki na średnią blachę: 4 jajka 1 kg gruszek 2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka rodzynek 3 łyżki kakao 3 małe(...)opakowania cukru waniliowego 1 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody Gruszki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 15 minut, potem odcedzamy. Białka ubijamy mikserem na sztywno powoli dodając cukier, a na samym końcu żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia
Jadło i czytadłoSkładniki: 1 kg gruszek 1/2 szklanki cukru + 3 łyżki cukru + 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 4 białka 12 żółtek 100 g mąki pszennej 4 łyżki żelatyny 500 ml mleka 500 g śmietany kremówki 36% cukier puder Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę z 1/2 szklanki cukru. Ubijając dodawać 4 żółtka (dodawać pojedynczo). Połączyć delikatnie ciasto(...)boków nie smarować. Wlać ciasto i piec około 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ciasto wyciągnąć i poczekać aż wystygnie. Podzielić na dwie równe części. Gruszki obrać ze skórki i zalać szklaną wody wymieszaną z 3 łyżkami cukru oraz cynamonem. Gotować aż gruszki będą miękkie. Odcedzić, a wodę pozostawić do nasączenia biszkopta. Jedną gruszkę pokroić
O kuchni z uczuciemkilka ugotowanych skrzydełek i nóżek- około 700 gram (mięso to jest najbardziej soczyste) 250 gram wątróbki drobiowej szklanka mleka 2 cebule 50 gram masła 1/2 gruszki 2 jaja sól pieprz 10-11 suszonych śliwek Wątróbkę myjemy i moczymy w mleku przez minimum 2 godziny. W tym czasie również gotujemy mięso kaczki do miękkości. Następnie cebulę(...)gruszkę kroimy w kostkę, na patelni rozpuszczamy masło, smażmy posiekaną cebulę przez kilka minut, dodajemy pokrojoną gruszkę i smażmy jeszcze kilka chwil. Po tym czasie cebulę i gruszkę przesuwamy na bok patelni i smażmy wątróbkę przez 3-4 minuty- z zewnątrz ma być usmażona, w środku lekko różowa. Mieszamy wątróbkę z cebulką i gruszką, dusimy jeszcze minutę i ściągamy
Mango Papajapolecić, myślę, że udadzą się każdemu- temu mniej i bardziej zaawansowanemu kucharzowi. Do dzieła! Pieczona pierś kaczki Składniki: 2 piersi kaczki świeżo zmielona sól i pieprz grillowane cząstki gruszki do podania Pierś kaczki nacinamy od strony skóry, tworząc ukośne linie na piersi. Doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na 30 minut (lub więcej) do lodówki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy(...)stopni na 18-19 minut. Następnie wyciągamy piersi kaczki i odstawiamy by "odpoczęły" na kilkanaście minut. Tuż przed podaniem kroimy piersi na cienkie plasterki, podajemy z grillowaną gruszką. Roladki z bakłażana z nadzieniem z ricotty, gruszki i orzechów Składniki: 1 bakłażan 150 gram sera ricotta 3/4 gruszki garść orzechów włoskich łyżeczka miodu sok z 1/4 limonki sól pieprz
Mango PapajaGrillowana gruszka z serkiem twarogowym i skropiona sosem z gorzkiej czekolady z dodatkiem wina, chili, czyli coś na słodko, ostro, wytrawnie, a przy tym wykwintnie i pięknie prezentując się na stole- co się bardzo ceni, głównie podczas organizowania przyjęć dla rodziny czy przyjaciół (wiadomo, achy i ochy mile słyszane)! :)))Teraz, w sezonie zimowym jak najbardziej można użyć np. brzoskwiń(...)pozbyć się syropu, a następnie osuszyć, skropić olejem i ładnie zrumienić na patelni grillowej.Zamiast serka kremowego (np. Almette, Bieluch, Philadelphia itp.) można użyć ser pleśniowy, który położony na gorącą gruszkę delikatnie się roztopi (ja właśnie wolę tą wersję, mąż jednak bardziej z serkiem do smarowania) i doda wyrazistości.4 porcje: * gruszka- 2 szt.* serek kremowy- 4 czubate łyżkiSos:* czekolada
Kraina Miodem Płynącazachce, to z mrożonego dyniowe puree, które czeka na swoją wielką chwilę). Gdy jednak zobaczyłam to cudo u Mateusza wiedziałam, że właśnie tego chcę. Miałam jeszcze kilka gruszek, a ponieważ to połączenie świetnie sprawdziło się w lekko pikantnej zupie stwierdziłam, że do słodkiego ciasta też będzie pasować. Oczywiście poszłam nieco na skróty. Zamiast kruchego ciasta - spód z ciasteczek(...)Troszkę inne przyprawy, bez wylepiania boków tortownicy, ricotta, bo akurat trafiła mi się w sklepie... Wyszło bosko.Kruchy spód świetnie trzyma całość, masa serowa jest niezwykle delikatna i kremowa, soczyste gruszki ożywiają ciasto, a chrupiąca, lekko słona kruszonka nadaje charakteru. Do tego obłędny wręcz zapach cynamonu i pozostałych przypraw (powiało Świętami...?), i zachwyt gwarantowany. Myślę, że jest jeszcze lepszy niż
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiejsze ciasto powstało bardzo spontanicznie. Pomysł zrodził się podczas porządków w szafkach kuchennych. Znalazłam w nich gruszki w syropie, a w lodówce zawieruszyła się śmietana kremówka, pilnie proszącą się o zużycie. Połączyłam to w całość dodając białą czekoladę do masy śmietankowej, w otoczeniu ciemnych biszkoptów. Wyszło smacznie i lekko. Wilgotne, mocno nasączone syropem czekoladowe blaty, przełożone bardzo delikatnym kremem śmietankowym(...)gęstą ale również lekko płynną. Gdy taka nie będzie dodajemy odrobinę więcej mleka. Śmietanę ubijamy na sztywno. Delikatnie wlewamy do niej przestudzoną białą czekoladę i mieszamy. Dodatkowo: 1 puszka gruszek w syropie (850 ml) 100 g gorzkiej czekolady 70% około 4 łyżek mleka Gruszki oddzielamy od syropu. Syrop zostawiamy (około 0,5 szklanki). Gruszki kroimy na małe kawałki. Czekoladę rozpuszczamy
Made By Mom And Son