wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:61/434)

Tarta z Figami i Kremem Migdałowym 184

Tarta wygląda całkiem ładnie. A czy jej smak powalił mnie na kolana? Nie tak do końca. Słony spód i słodki migdałowy krem w środku..... hmm. Nie jestem miłośniczką migdałowych ciast i kremów. Dla mnie to tylko migdały w płatkach prażone lub zapiekane lub całe migdały w biscotti. Nie musicie sugerować się moją opinią w kwestii smaku, gdyż Wam może smakować(...)zrobiłam, pokazuję i dla zainteresowanych podaję przepis. Według mnie najlepiej smakowała taka wyciągnięta z lodówki. Gdybym miała ją upiec jeszcze raz, na pewno zmniejszyłabym ilość soli o połowę w cieście kruchym. Choć przyznam się, że to słone ciasto kruche bardzo mi smakowało :) Składniki: CIASTO: 250 g mąki pszennej 140 g masła 80 g drobnego cukru 20 g soli 2 łyżki

Blondynka Gotuje
Chlebek dyniowy 318

gęstego purée użyjemy. Purée zrobione z pieczonej dyni hokkaido jest bardzo gęste (jak zgniecione ugotowane ziemniaki) i nie wymaga odsączenia. Jeśli przygotujemy purée o luźniejszej konsystencji, najprawdopodobniej do ciasta będziemy musieli użyć nieco mniej wody lub dodać więcej mąki. Finalnie ciasto przed wyrośnięciem powinno być dość luźne, jednakże na tyle zwarte, by można je było wyrobić.Chlebek z podanego przepisu(...)gęstości purée) 10g drożdży świeżych 25g masła3 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki solimąka do podsypania, olej do wysmarowania dłoni i formy białko + odrobina mleka do posmarowania chleba Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej- masło roztopić, ostudzić - połowę mleka lekko podgrzać tak, by było letnie- do mleka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić

Smakołyki Bereniki
Szybka tarta z figami 240

Dzisiejszy przepis powstał pod wpływem impulsu. Zobaczyłam w sklepie piękne figi i nie mogłam im się oprzeć. Oczywiście chodzi mi owoce :-). Chwyciłam jeszcze z półki sklepowej ciasto francuskie i ricottę i w drodze do domu myślałam co z tego wykombinuję... ? Poniżej przedstawiam Wam efekt mojego myślenia, czyli ciasto w dosłownie parę(...)chwil. Szybka trata z figami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas wykonania: 35 minut Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 6 łyżek cukru 250 g ricotty 5 świeżych fig 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut. W misce mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Harataniec 255

Ładne, kolorowe ciasto. Przepis mam od bardzo dawna. Dostałam go od koleżanki ale wiem, że pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji. Ciasto:3 szklanki mąki25 dag margaryny1/2 szklanki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 żółtka2 łyżki kakaoZ podanych składników, z wyjątkiem kakao, zagnieść ciasto. podzielić na dwie części, jedną pozostawić jasną, a do dwóch dodać kakao.Masa serowa:1/2 kg sera12(...)cukru1/2 opakowania kisieluZ białek ubić pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodać kisiel, wymieszać.W oryginalnym przepisie są 4 białka. Ja dodaję jeszcze 2, które zostają po zrobieniu ciasta, do tego odpowiednio 3 zamiast 2 łyżek cukru i całe opakowanie kisielu. Używam wiśniowego, aby ciasto było bardziej kolorowe.Dodatkowo: powidłocukier puder do posypaniaJasne ciasto rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej

Praktyczna pl
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 141

dokładniej grecką kuchnię z obszaru wysp Dodekanezu, bo zdaję sobie sprawę, że kuchnia różni się w zależności od regionu kraju. Np. na Kos nigdzie w menu nie widziałam ciasta filo nadziewanego fetą, które jadłam w greckiej restauracji w Polsce.Greckie potrawy - czyli co jadłam na wyjeździe?Tak naprawdę - co jadłam ja i mój Mąż, bo nie wszystkie dania skonsumowałam osobiście;) Jadąc(...)wyrobu sera oraz z czasu jego dojrzewania. Szkoda, że u nas nie jest dostępnych tyle rodzajów fety.2. Greckie ciastaPrzed wyjazdem do Grecji nie wiedziałam nic na temat ich ciast. No, może słyszałam o baklavie, ale raczej z budki z kebabem. Tym bardziej byłam zaskoczona, jak wiele rodzajów ciast przygotowują i jakie są one pyszne! Ravani, kataifi, politiko i oczywiście baklava

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułka paryska ekspresowa 153

kształt oraz wagę od 350 do 500 g. Bywa niekiedy utożsamiana z bagietką, która jest od niej cieńsza i dłuższa. W smaku zbliżona jest do francuskiej bagietki, jednak jej ciasto jest po wypieku o wiele bardziej mięsiste. (inf. z Wikipedii) U nas w domu na takie podłużne pszenne bułki mówiło Bułka paryska lub baton, jest ona lekka, puszysta, z chrupiącą(...)ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota. Cały czas mieszając stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Silikonową matę lub blat obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1513. Zestaw foremek Zenker -test 163

kominkiem..Mam co prawda formę do tarty [ niedawno kupioną w Biedronce] , ale silikonową..Silikonowe foremki są też dobre, ale z tej jestem bardziej zadowolona...Przetestowałam już wszystkie foremki..niektóre ciasta pieczone w nich są już na blogu, a reszta wkrótce też będzie..a jak coś znów zrobię ..oczywiście pokażę na blogu.. Już tego samego dnia jak tylko foremki(...)musiałam chciałam je przetestować...i cóż ..nie wiedziałam od której foremki zacząć ..tak więc od razu "w ruch" poszły dwie foremki..Pierwsza była tortownica..w której piekłam dwa blaty ciasta do pysznego kinder pingui..Blaszkę wystarczy posmarować masłem, posypać mąką lub bułką tartą..i mamy pewność , że ciasto nie przywrze do blaszki i bez problemu wyjmiemy je z blaszki

Moje domowe kucharzenie
Zapowiadany tort 202

wczoraj, będzie to podwójnie czekoladowy tort z wiśniami i kremem śmietankowym. Dlaczego podwójnie czekoladowy? Bo składa się z czekoladowego biszkoptu oraz z mocno czekoladowego ganache. Tort wyszedł dobry, aczkolwiek ciasto piekło się z pewnymi przygodami i trochę opadło, więc nie mogę powiedzieć, że bardzo dobry. Jest to dość wrażliwe ciasto i podczas jego pieczenia w kuchni chodzimy na paluszkach(...)okrągłej formy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 40-45 min. Gotowe i całkowicie ostygnięte ciasto kroimy na trzy równej grubości krążki. Krem śmietankowy, którego używam do wielu tortów i ciast jest bardzo prosty. Śmietanę ubijamy, a gdy zacznie gęstnieć, dodajemy cukier, fix'y i cukier waniliowy

Ratunku obiad
Delikatne i kruche faworki 314

soli 4 łyżki kwaśnej śmietany Ponadto: tłuszcz do smażenia (olej, smalec) cukier puder do posypania Żółtka łączymy z mąką, dodajemy posiekane małso i resztę składników. Zagniatamy gęste, dość twarde ciasto. Dodany do ciasta alkohol możemy zastąpić octem spirytusowym, uważając jednocześnie, aby dodana śmietana nie była zbyt kwaśna, ponieważ może zmienić to smak ciasta. Zagniecione ciasto tłuczemy wałkiem, składamy i ponownie(...)tłuczemy, czynności te powtarzamy wielokrotnie, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Jeśli nie mam siły na tłuczenie ciasta, po prostu bardzo dobrze je wyrabiamy rękami na stolnicy przez ok. 10 minut. Ciasto jest na tyle elestyczne, że bez trudu da się ładnie “wałkowac”.   Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część wałkujemy na bardzo cienki placek. Przy wałkowaniu nie podsypujemy zbyt

Mia Cucina Sofieta
Pączki 405

pączek wykonany własnoręcznie, który oprócz wybornego smaku, da nam też dużo satysfakcji płynącej z jego wykonania. Myślę, że dla jednej sztuki nie chciałoby nam się zabierać za przygotowania, gdyż ciasto na pączki wymaga sporo poświęconego czasu, ale już dla kilku sztuk warto pobawić się w smażenie pączków. Aby uniknąć zbyt wielu kalorii, możemy podzielić się nimi z rodziną lub znajomymi.Pączki lubią nasz czas - najpierw czekamy na wyrośnięcie rozczynu, później całego ciasta, a na końcu - na napuszenie się uformowanych pączków. Nagrodą za cierpliwość jest lekkie, dobrze wyrośnięte ciasto, które sprawia, że nasze pączki mają piękną jasną obwódkę. Pączkiskładniki (na 10sztuk):400g mąki pszennej30g drożdży świeżych 200ml mleka3 łyżki cukru4 żółtka50g masła2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy1 łyżka spirytusumąka do podsypania

Smakołyki Bereniki
Mini Torcik Podwójnie Czekoladowy 286

Torcik z przepisu Doroty Świątkowskiej. Już po przeczytaniu przepisu wiedziałam, że będzie mega słodkie, czyli nie dla mnie, ale dzieci były zadowolone! Testowałam ciasto na trójce dzieci i smakowało :) Mój wybredny syn powiedział, że w życiu nie jadł tak pysznego kremu i poprosił, żebym z tym kremem zrobiła mu tort na urodziny:) Wczoraj u mnie był Dzień Czekoladocholików(...)mnie proste. Bałam się kremu, że może mi nie wyjść, bo nigdy nie robiłam tego typu kremów - niespodzianka! Banalnie proste! Zachęcam Was do zrobienia tego tortu!Ps. Uwaga to ciasto nie pójdzie w cycki, hehe! To bomba kaloryczna, ale co tam! Coś nam się od życia należy :) Składniki na ciasto czekoladowe ciemne: 50 g gorzkiej czekolady posiekanej 50 g masła

Blondynka Gotuje
Pizza a`la Caprese 191

Suszone pomidory, mozarella i świeże zioła - to co lubię! Ciasto na pizzę jest to samo co w innych postach dotyczącymi pizzy. Nie zmieniam ciasta, bo to jest idealne. Przepis znalazłam Kiedyś na stronie Moje Wypieki, dziś dodatkowo wgniotłam w nie ziarenka czarnuszki. A jak coś jest idealne, to po co zmieniać? Dlaczego boki mojej pizzy są tak wysokie? Już(...)piszę. Zawsze ciasto wałkowałam, dziś jednak postanowiłam rozkręcić w rękach i to cały sekret. Warto nauczyć się tej techniki, bo różnica jest ogromna zarówno w smaku jak i wyglądzie. Druga sprawa, to postanowiłam przetestować formę perforowaną do pizzy SILVER-TOP firmy Patisse, która jest dostępna w sklepie Garneczki.pl. Nie sądziłam, że to na czym pieczemy pizzę ma aż tak wielki

Blondynka Gotuje
Korzenne Ciasto z Kremem Zabajonym 146

wylizywałam łopatki od miksera z kremu albo garnuszek po czekoladzie. Już nie pamiętam jaką potrawę zrobiłam od początku do końca sama, ale na pewno była to jakaś zupa lub ciasto. Pamiętam, że gotowanie podobało mi się bardzo już w tedy! Dzisiaj z tym samym entuzjazmem jak kiedyś jako dziecko, zrobiłam Korzenne Ciasto. Jak wiecie staram się aby moje wypieki były(...)smaczne, ale przede wszystkim pozbawione nadmiernej ilości tłuszczu i cukru. Dlatego jestem niesamowicie dumna z tego ciasta, które mój Mąż nazwał je przepysznym! Wystarczyło zmieszać co potrzeba, dodać „świątecznych” przypraw, wina i jest! Wiem, że nie powinnam mówić że jest idealne, ale jest na prawdę baaardzo dobre. Szczególnie dlatego, że przypomina mi świąteczny piernik. Nie przerażajcie się ilością

rabarbarowo
Sernik z jabłkami i kruszonką 201

Składniki: Ciasto kruche: 35 dag mąki pszennej szczypta soli 0,5 szklanki cukru 17 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 1 budyń waniliowy  1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 jajka Owoce: 2 jabłka (szara reneta) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu cukier puder(...)Sposób wykonania: Ciasto kruche: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Masło kroimy w  kostkę. Siekamy razem, na drobne kawałki. Dodajemy jajka i zagniatamy na gładką masę. 2/3 część ciasta wykładamy na tortownicę (wykładamy nim dno i boki formy).  1/3 część ciasta wkładamy do zamrażarki (na czas kiedy będziemy robić masę serową i jabłka

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania