Praca w ciastem drożdżowym sprawia mi ogromną radość i przyjemność.Jest ono plastyczne, foremne i dość przyjazne. Z łatwością też idzie z niegowyczarować fenomenalne słodkości, jak i wytrawne wspaniałości. Kojarzy mi się [ciasto drożdżowe] z domem. Z Babcią w fartuszku i uśmiechemzarażającą, z wielką, jasną kuchnią w mieszkaniu pegeerowskim na wsi, ze starąangielką nadal stojącą właśnie w tej kuchni.Zapach przypomina(...)rodzinne chwile, kiedy gorące ciasto drożdżowe parzyłopalce i język, a jego aromat wypełniał całe piętro bloku. Dziadek, zawsze radosny, wpadał zmęczony do domu, przywiedziony tym zapachem.Dopadał do blachy, a z niej znikała większa część. Babcia "strzelała mu po łapach",zakładała ręce pod boki i śmiała się do rozpuku.Jak dobrze, że te chwile nadal się trafiają. Brakowałoby ich, a wtedy
W kuchni Karmel-itkiróżowawych barwach świat. Dziś już starsza, ale nadal w sercu mała dziewczynka, z radościąrzucamy się mąką. Wyglądałyśmy jak dwa bałwanki... PLACEK Z RABARBAREM. / przepis od Babci;/ 300g rabarbaru ciasto: 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju paczuszka małego proszku do pieczenia (16g) 2 jajka szklanka maślanki szklanka cukru kruszonka: 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1/3 kostki margaryny(...)łyżek zimnej wody Mąkę z proszkiem przesiałyśmy do miski. Wsypałyśmy cukier, wbiłyśmy jajka i wlałyśmy maślankę. Całość wymieszałyśmy dokładnie widelcem, na końcu wlewając dopiero olej. Na blachę (21x30cm) wylałyśmy ciasto i równomiernie rozprowadziłyśmy (Babcia niczym nie kazała smarować blachy)*. Rabarbar obrałyśmy i pokroiłyśmy na małe kawałki. Ułożyłyśmy na cieście. Z margaryny, cukru i mąki zagniotłyśmy kruszonkę. Rozkruszyłyśmy ją w palcach
W kuchni Karmel-itkiciasto jest pyszne, trochę podobne do Rafaello (ale tylko trochę). Placki miodowe nadają lekko karmelowy posmak. Masa budyniowa nie zawiera jajek a kaszę (dla mnie jest to na plus). Pieczenie placków miodowych jest nieco czasochłonne, ale z tego przepisu wychodzi całkiem spora blacha - starczy dla wielu łasuchów (chyba). :) Odkąd pamiętam znam to ciasto pod nazwą placka Jojo, ale znam kilka(...)osób, które po spróbowaniu tego ciasta nazwały je Stefanką, dlatego w nazwie przepisu zamieściłam obydwie nazwy. :) Placek Jojo (Stefanka)PRZEPIS(na dużą prostokątną blachę) Temperatura pieczenia: 190oC | Czas pieczenia: ok.20 min. Placki miodowe 3,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 2 jajka 50 g margaryny 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa 3/4 l mleka 7 łyżek
coolinarnastrefa.blogspot.comWaniliowa szarlotka jest ulubionym ciastem mojej córki. I wcale się temu nie dziwię, bo jest przepyszna. Niesamowite kruche ciasto, a do tego nadzienie jabłkowe o wyraźnie waniliowym aromacie. Jak dla mnie ideał, a dodam, że jabłeczniki wcale nie należą do moich ulubionych wypieków. Ostatnio upiekłam ją na spotkanie wigilijne w przedszkolu i tam też cieszyła się powodzeniem :) Było mi niezwykle(...)miło z tego powodu. Mam nadzieję, że udało mi się Was przekonać do tego deseru. Polecam na święta, nie będziecie żałować :) PS. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej tortowej 150 g mąki pszennej krupczatki 200 g masła (zimne) 100 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 1 kg jabłek 1/3 szkl. cukru (lub więcej
zadanie-gotowanieSetny wpis na moim blogu musi być wyjątkowy i takie właśnie jest ciasto, przepisem na które się dziś z Wami dzielę. Z czym kojarzy Wam się idealny placek na Święta Bożego Narodzenia? Bo mi ze smakiem przyprawy korzennej, aromatem pomarańczy i duża ilością orzechów. Moje piernikobrownie wszystko to łączy i ... zawiera jeszcze coś odlotowego - dużą ilość czekolady(...)zważam na tłuszcze trans i oddaje się podniebiennej rozkoszy. Jeśli Ty nie chcesz delikatnie zgrzeszyć, to zastąp czekoladę większą ilością oleju kokosowego i karobu lub kakao i nie piecz ciasta (przy przyrządzaniu tego ciasta nie ma konieczności pieczenia). Uwaga! Miłośnicy czekolady i Ci, którzy świąt nie wyobrażają sobie bez piernika muszą wpisać to piernikobrownie na listę obowiązkowych deserów
Jeść, by żyć w zdrowiumieszkali w Warszawie a my już w Krakowie, to uwielbiałam dostawać te pierogi w pudełku i wieźć pół Polski, żeby potem ze smakiem wcinać. Tym razem przepis będzie na ciasto pierogowe postne, czyli w naszej wersji bez jajek, ale jeśli nie jesteście przekonani, to możecie zawsze skorzystać z przepisu na najlepsze ciasto pierogowe . Drukuj Pierogi z kapustą i grzybami window.ajaxurl(...)mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 200 g suszonych grzybów 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól, pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe Ciasto pierogowe 350 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 łyżeczka oleju szczypta soli Sposób przygotowania Grzyby namoczyć na 6-8 h lub całą noc. Grzyby następnego dnia odlewamy
Mieszam w Garnkuwykonanie, a spodziewałam się gości. Sernik wyszedł ciężki, tłusty, bardzo sycący i smaczny. Polecam tym, którzy lubią ciężkie serniki i kokos. Święta tuż tuż i już zastanawiam się jakie ciasta przygotować, co roku robię kilka ciast, ponieważ mam dużą rodzinę i wszyscy uwielbiają słodkości. Jest tylko jeden problem, każdy ma swoje ulubione ciasto i co tu zrobić. W to szczególne(...)rodzinne Święto, żeby zrobić każdemu przyjemność piekę około 6-7 ciast, wymaga to dużo pracy, ale czego się nie robi dla uśmiechu rodziny. Nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika, więc co roku są dwa lub trzy rodzaje: tradycyjny i co roku jakiś nowy, w te święta zrobię włąśnie ten sernik kokosowy. Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta roznoszący się po całym
talerz przyjemnościmnie 40 g podgrzybków i 20 g borowików) 10 pieczarek (około 250 g) 1 duża czerwona cebula szczypta majeranku sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki oleju Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650 Młyny Stoisław ) 1 szklanka gorącej (!) przegotowanej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Jeśli zostałoby Wam troszkę farszu można dorobić mniejszą porcję ciasta(...)farszu). Składniki przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Smażymy przez kilka minut, mieszając. Następnie dusimy pod przykryciem. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto: Ja wyrabiam swoje w misie do ciast drożdżowych, ale można zrobić to również na stolnicy. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej, dodajemy łyżkę oleju, a następnie stopniowo dolewamy gorącą
Słodkie okruszkiMięciutkie, cynamonowe bułeczki drożdżowe w kształcie wianuszków. Bardzo fajnie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. Zwłaszcza tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe, gdy ciasto aż samo rozpływa się w ustach. Tak jak inne drożdżowce, można je przechowywać przez kilka dni, a żeby wrócić znów do tej miękkości jaka była na początku wystarczy włożyć je na minutę do mikrofalówki lub rozgrzanego piekarnika(...)polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Świetnie smakują z kubkiem ciepłego mleka, gdy za oknem mróz i śnieg :) Składniki na ok. 16 sztuk: (Inspiracja: " Cukiernicze kreacje Charlotte ") Ciasto: 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 8 łyżek brązowego cukru trzcinowego 1 jajko rozm. "M" ok. 400-500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 100 g rozpuszczonego i ostudzonego
Simply Foodinalnie miały być 2 ma ł e bocheneczki : STARTER: ok. 1 g świeżych drożdży 75ml zimnej wody 90g mąki pszennej - u mnie sielska, typ 650 1/2 łyżeczka soli CIASTO WŁAŚCIWE: 125ml wody - w temp.pokojowej 125ml ciemnego piwa - u mnie Żywiec Porter 3 łyżki ciemnego, płynnego miodu rzepakowego [ok 75 g] - w oryginal e miała by ć melasa 2 łyżki(...)mąkę, sól i dokładnie wymieszać przez kilka minut do uzyskania gęstej, jednolitej papki - ja mieszałam w g ar nuszku łyżką . Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na noc. Ciasto właściwe W dużej misce wymieszać wodę, piwo, roztopione masło i miód. Dodać starter . Dodać mąki żytnią i orkiszową oraz przyprawy i s ól . Wymieszać i stopniowo dodawać pozostałą mąkę pszenną
Grunt to przepis!Czasami warto sobie pozwolić na trochę przyjemności i dodatkową porcję kalorii – dlatego domowa pizza to idealny pomysł na sobotni wieczór. Oczywiście największym wyzwaniem jest tu przygotowanie i upieczenie ciasta, ale uwierz mi, że jest to wykonalne nawet w domowych warunkach. Pamiętaj, żeby dokładnie wyrobić ciasto do pizzy przed odstawieniem go do wyrośnięcia i skorzystaj z jak najdrobniejszej mąki. Bardzo(...)szybka wersja. Wypróbujcie oba i dajcie znać, który Wam bardziej odpowiada. Domowa pizza Składniki Ilość porcji: 2 Składniki pizzy: Ser mozzarella Szynka Pieczarki Papryka różne kolory Salami Czerwona cebula Ciasto do pizzy: Drożdże – 30 g Mąka typ 450 – 400 g 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Szybki sos pomidorowy: Koncentrat pomidorowy – 100 g Bazylia
ale Pyszniedomowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy(...)Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami Tort kawowo-bezowy. Bez glutenu, bez pieczenia Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków Sugar Cookies – najlepsze kruche
Karo in the KitchenJest to najlepszy przepis na ciasto pierogowe pełnoziarniste, a wypróbowałam już kilka przepisów, ale bez powodzenia. Z tego ciasta pierogi bardzo dobrze lepią się. Jednak należy pamiętać, aby po wycięciu kółek ciasta już nie rozciągać. Po prostu nałożyć farsz i zlepić. Farsz też niczego sobie. Rodzina pokochała tą wersję. Jest to zdrowa wersja pysznym pierogów. Zachęcam zrobić podwójną porcję(...)Jeżeli ktoś chce może dodać ziemniaki gotowane do farszu :) SKŁADNIKI ( wszystko odmierzamy w tej samej szklance): Ciasto: mąka pszenna pełnoziarnista 3 szkl. woda ciepła 1 szkl. olej 1/4 szkl. sól 1 łyżeczka mleko 2 łyżki Farsz: twaróg chudy 750 g. cebula 2 szt. sól i pieprz do smaku erytrytol 1/3 łyżeczki lub ewentualnie cukier olej
Kuchnia Paulettesintensywnie co pozwoli na połączenie się składników) Po wystudzeniu dodajemy bułkę tartą w ilości potrzebnej do uzyskania jednolitej masy farszu. Próbując uzupełniamy solą i pieprzem ( w zależności od upodobań) ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 jako 0,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka – czubata wykonanie: Mąkę wymieszać z solą. Dodać jajko. Składniki wymieszać. Wlać letnią wodę i starannie wyrobić(...)Ciasto po wyrobieniu powinno być lekko lejące. Stan taki regulujemy ilością wody. Wyrobione ciasto odłożyć odłożyć pod przykrycie np. miseczka. Wyciągać tylko tyle ciasta ile potrzebujemy, pozostałe trzymamy nadal pod pokryciem. Jeśli wyciągnięta porcja ciasta jest zbyt sypka – dolewam gorącej wody, a jeśli zbyt luźna â dosypujemy mąkę. Ciasto rozwałkowuję na ok. 3-milimetrowy placek, z którego wycinam kółka
Ania i Marcin gotująmiksującego dodać mąkę pszenną i razową, sól, cukier, drożdże, płatki owsiane, ciepłą wodę, naczynie zamknięte, interwał, 2,5 minuty – dodać mieszankę ziaren, naczynie zamknięte, interwał, 30 sekund -zostawić ciasto do wyrośnięcia Wyrabianie ręczne – na stolnicę wysypać mąki, zrobić dołek. Dodać sól, cukier, ziarna, płatki owsiane, suszone drożdże. Wlać trochę ciepłej wody i wyrabiać ciasto. Dolewać wodę podczas ugniatania(...)wszystko się połączy i powstanie sprężyste ciasto. Ugniatać około 10 minut. Ciasto włożyć do miski lekko wysmarowanej olejem. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Jak już ciasto podwoi swoją objętość wyjąć z miski i ponownie ugnieść. Włożyć ciasto do formy obsypanej mąką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Pieczenie – na blaszkę położyć papier do pieczenia
Kuchnia Pokoleń