wymieszać. Następnie dodajemy po jednym jajku. Do uzyskanej masy dodajemy suche składniki i mieszamy. Ciasto schładzamy w lodówce ok.30 minut. Po schłodzeniu formujemy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i odciskamy na każdym ślad widelcem, Gdyby widelec się kleił ,to oprószyć go mąką, moje ciasto się nie kleiło. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.15 minut do lekkiego
Smaczne Zdrowesuchawe, choć i tak były pyszne, za drugim dodałam 40ml i rewelacyjnie się sklejały i obtaczały we wiórkach (zależne pewnie od rodzaju użytych wiórków kokosowych). Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdą wciskamy jeden zblanszowany migdał i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe umieszczamy w papilotkach do pralinek. *"Inulina w produktach spożywczych najczęściej używana jest jako zamiennik dla tłuszczu i cukru
Smaczne Zdrowewystarczy ręczną trzepaczką). Żurawinę odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski z jajkami dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.25 minut (do lekkiego zrumienienia ), bez termoobiegu , tylko program góra
Smaczne Zdrowesmaczna. 4 pomidory koktajlowe garść Mix sałat z rukolą i radicchio 1 pomarańcza siekany szczypiorek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta pieprzu cayenne kilka orzechów włoskich i rodzynek Pomarańczę kroimy na pół, z jednej połówki wyciskamy dokładnie sok, z drugiej połówki za pomocą ostrego noża wykrawamy miąższ, pomarańczę kroimy na cząstki pozbawiając ich białych błon. Świeżo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprażony słonecznik, oliwę, ocet balsamiczny i dla ostrości trochę papryczki – koniecznie wypróbujcie mój makaron z zielonym pesto! A rukola nie tylko nadaje się do sałatek: Zupa krem z rukoli Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli Składniki: - 1 łyżka – słonecznik łuskany – 1/2 pęczka zielonej pietruszki z łodygami, – 1 ząbek czosnku, – garść
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRavioli to włoskie danie, a są to okrągłe lub kwadratowe pierożki. Nadziewa się je najczęściej serem ricotta, mięsem lub warzywami (często szpinakiem), ja postanowiłam nadać im oryginalnego charakteru i wykorzystać rukolę zarówno do przygotowania ciasta (aby miały zielony kolor) jak i do farszu. Farsz do ravioli przygotowałam z ricotty , zmiksowanej rukoli i z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWiem, wiem lada moment jest Wielkanoc a ja tu wyskakuje z włoskim deserem Panna Cotta. Ale kto mu się oprze, może pora zerwać z tradycją i zamiast sernika , czy babki przygotować ten deser? Panna cotta na blogu jest w różnych wersjach smakowych: Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym Panna Cotta kokosowa Panna Cotta – sernik na zimno Deser z galaretkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgoździkami, miodem.. Pomyślcie sami - czym byłyby święta bez korzennych przypraw, których intensywny aromat pobudza każdego i nadaje niezwykłego klimatu. Tym razem sięgnęłam po przepis na piernika z orzechami włoskimi do książki, której autorem jest szef kuchni na zamku w Malborku - Bogdan Gałązka. "Kuchnia królów Polski" prezentuje współczesne przepisy inspirowane dawnymi recepturami, głównie z czasów, gdy Polscy monarchowie przebywali
Sajkofanka smakuprzestudzeniu wymieszać z mąką, wodą (3/4szklanki), amoniakiem i miętą. Wyrobić dokładnie ciasto zawinąć w ściereczkę i zostawić, aby dojrzało. Nasmarować tłuszczem blachę, formować z ciasta gałeczki wielkości włoskiego orzecha, układać na blasze; wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku." A oto moje pierniczki - smacznego
Sajkofanka smakudojrzewającą szybką wołową Składniki na jedną porcję: - 4 liście sałaty masłowej - 4-5 truskawek - garść rukoli - 200g serka wiejskiego - pół słodko-kwaśnego jabłka -1 pomarańcza - 4 plastry włoskiej szynki wołowej (najlepiej Bresaola - jeśli nie macie, możecie użyć innej długo dojrzewającej) Dresing: - sok z jednej pomarańczy - łyżka miodu - tymianek Sałatę umyć i porać na mniejsze części. Rukolę opłukać, ułożyć
Sajkofanka smakuSałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami Składniki na dwie porcje: - 200g rukoli z radicchio - 200g piersi z kurczaka - 8 czereśni - 8 truskawek - garść łuskanych orzechów włoskich - garść ziaren słonecznika - łyżka siemienia lnianego Dresing: - 4 truskawki - 4 łyżki oliwy - łyżeczka miodu wrzosowego - sok z połowy limonki bądź cytryny - świeżo mielony pieprz, sól Sałatę płuczemy, osuszamy, rozkładamy
Sajkofanka smakupopołudniowej kawki.Ciasto jest bardzo smaczne i lekko wilgotne. Składniki: jajka 3 szt masło 120 g cukier 140 g mąka pszenna 90 g maka ziemniaczana 70 g orzechy włoskie drobno mielone 120 g proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki esencja waniliowa 1 łyżeczka szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem do białości stopniowo dodając po jednym jajku , cały czas ucierając
Ala piecze i gotujemargaryna 60 g jajko 1 szt mąka pszenna 1 szk proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki cukier waniliowy 2 łyżeczki margaryna 150 g masa krówkowo orzechowa 400 g orzechy włoskie drobno krojone 50 g Przygotowanie: Mąkę przesiać dodać zimną margarynę i posiekać.Dodać jajko,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i zagnieść ciasto.Uformować z ciasta jajko, nakłuć widelcem
Ala piecze i gotujełyżeczki cukier waniliowy 2 łyżeczki Masa kokosowa: mleko 1 szk kokos 100 g cukier 50 g margaryna 80 g mąka ziemniaczana 1 łyżeczka kopiasta Masa orzechowa: orzechy włoskie krojone 100 g cukier 100 g margaryna 100 g kremówka 70 ml cukier waniliowy 1 łyżeczka Polewa: margaryna 50 g mleko 1,5 łyżki kakao 1 łyżka cukier puder 1 łyżka
Ala piecze i gotujemleka 2 łyżki maślanki 4 łyżki cukru 40 g drożdży 1 jajko 1 łyżka esencji waniliowej 50 ml oleju rzepakowego Rapso sól szczypta Kruszonka 100 g orzechy włoskie tarte BackMit 50 g mąki pszennej 50 g cukru 70 g zimnego masła Nadzienie 300 g borówki amerykańskie 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 mniejsze jajko do posmarowania Przygotowanie
Ala piecze i gotuje