włoska - 3159 przepisów (strona:145/211)

Owsiane ciasteczka. 205

masę. Dodajemy cukier. Miksujemy dalej. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Wsypujemy pozostałe składniki i znów miksujemy. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Z powstałego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładamy je na papier w sporych odległościach i spłaszczamy łyżką (aby łyżka się nie kleiła zanurzałam ją w wodzie, ręce przy formowaniu też :) ) Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około

Miksturownik
Spaghetti z boczkiem i świeżymi pomidorami 221

cebule  - 3 średniej wielkości pomidory (sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki) - ulubione przyprawy ziołowe lub świeże zioła (ewentualnie, jeśli nie lubisz mieszać przypraw, może być mieszanka do kuchni włoskiej albo spaghetti) - sól i pieprz - makaron spaghetti - ząbek lub dwa czosnku - ser żółty do posypania Przygotowanie: 1. Na dużej patelni podsmażamy boczek. Ponieważ boczek zawsze ma trochę tłuszczu podsmażam

Kraina Tysiąca Smaków
Krótka wycieczka do Warszawy na Irish Coffee... 163

akurat wczoraj palaczka była tylko jedna i dymek jakoś mnie ominął ;) Niestety jeśli chodzi o jedzenie nie było już tak słodko i uroczo :)  Przysiadłyśmy na górze w jakimś włoskim fast foodzie (dosłownie), którego nazwy nawet nie chciało mi się zapamiętać. Makarony odgrzewali w mikrofali. Zamówiłam sobie Caprese, kosztowało około 10 zł, a dostałam 4 plasterki pomidora i również całe

Kraina Tysiąca Smaków
Tradycyjne gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym z nutką chilli 145

Podkreślam: to moje subiektywne zdanie, oparte na doświadczeniach z dzieciństwa:) Do tradycyjnych gołąbków przygotowałam tym razem nieco mniej tradycyjny sos pomidorowy z nutką chilli. Zdecydowałam się też na kapustę włoską, bo z taką mi bardziej smakują, a polecam ją też każdemu, kto nigdy nie robił gołąbków, bo łatwiej je zawinąć!;) Ja przygotowuję gołąbki w piekarniku, tak mi wygodnie, nie martwię

Kraina Tysiąca Smaków
Roladki z piersi z kurczaka (indyka) z mozzarellą i suszonymi pomidorami 221

słoikach wylądowało, ale coś jest za bardzo wysuszone, bo akurat (nie będę się tłumaczyć dlaczego) nie dopilnowałam pomidorków... Później do jednego słoiczka zaczęłam wlewać zbyt gorący olej i zamiast włoskiego cudu otrzymałam przypalone pomidorowe frytki:) Ostatecznie moje słoiczki stoją i boję się do nich podejść, a w roladkach wylądowały pomidorki ze sklepu!:D Nie będę pisać składników na konkretną liczbę

Kraina Tysiąca Smaków
Konfitura z kiwi - nutka optymizmu w ponury dzień :) 192

kiwi - 1 cytryna - 1/2 szkl. cukru (+ cukier do smaku w zależności od tego, jak słodkie są owoce) Przygotowanie: 1. Owoce myjemy i obieramy, płuczemy z ewentualnych włosków, które zostały po obieraniu. Kroimy na niewielkie kawałki. Rozdrabniamy je blenderem (jeśli są bardzo dojrzałe można zamiast tego rozgnieść je widelcem w czasie gotowania, ale jeśli są twarde, trzeba im pomóc

Kraina Tysiąca Smaków
Piernik z orzechami 688

toleruję zupełnie, dlatego u mnie były wyłącznie orzechy, duuuużo orzechów - ale Wy "róbta co chceta" - możecie wrzucić to, co lubicie - łącznie około 2 szklanek ;) U mnie królowały orzechy włoskie, bo mam je za darmo, a do tego dołączyły laskowe, nerkowca i migdały. Zrobiłam też sprawdzoną, idealną do wszystkiego polewę, która po zastygnięciu robi się pięknie lśniąca.  Składniki na małą

Kraina Tysiąca Smaków
"Kuchnia miłosna. Afrodyzjaki" recenzja książki 141

pora na "pokaż kotku, co masz w środku". Książka podzielona jest na siedem części, a każda z nich opisuje kuchnie miłosną innego kręgu kulturowego. I tak mamy kuchnie: francuską, włoską, polską, meksykańską, hiszpańską, żydowską i orientalną. Każda poprzedzona krótkim opisem. Przepisy? Po japońsku: "jakotako". Jest wiele ciekawych propozycji - ciasteczka sezamowe, paella z owocami morza, sałatka z selerów, znajdziecie

Kraina Tysiąca Smaków
"Kuchnia lwowska" Andrzej Fiedoruk - recenzja 160

ilością składników. Znajdzie się zupa ze szparagów, wino z porzeczek, móżdżek po polsku, hreczuszki, domowe piwo, bobrowe ogony, łazanki, pierożki z jaj... kajzerki, domowy ocet, a nawet risotto z włoską kapustą czy kalafior z rakami ! To tylko kilka (bardziej egzotycznych) przykładów. Wśród wielu przepisów na potrawy zwykłe i niezwykłe znajdziemy również receptury na MYDŁO i PASTĘ DO ZĘBÓW :) Ale przepisy

Kraina Tysiąca Smaków
Cykl "Ciasta Świata" 152

się to w jedną całość złożyło z upieczoną właśnie ciambellą... Dlaczego akurat dwanaście ciast? Bo dwa ciasta miesięcznie jesteśmy w stanie zjeść ;) W cyklu pojawiły się już: Ciambella - włoskie ciasto cytrynowe Torta de cielo, czyli niebiański placek - meksykański placek migdałowy Caprise - bułgarskie ciasto kokosowe Brownie - amerykańskie ciasto czekoladowe a wkrótce pojawią się... Lemon drizzle cake - angielskie ciasto z makiem

Kraina Tysiąca Smaków
Zupa z czerwonej soczewicy z kaszą jaglaną 181

miałam chęć na danie z soczewicą , ale jakoś ciągle co innego wpadało mi pod rękę. Ale w końcu wpadła i soczewica;) Miałam zamiar połączyć ją w daniu z włoską kapustą, bo akurat zakupiłam całą główkę, ale zobaczyłam trochę kaszy jaglanej pozostałej ze śniadania i kilka łyżek przecieru pomidorowego z innego dania i przyszło mi na myśl, że może zupa...? Czytaj

Zdrowa Kuchnia Sowy
Na taką pogodę, to tylko curry:) 160

warzywa na całkiem zimowe, bo w przepisie był szpinak, marchewka (nie lubię) i kalafior, a także pomidory, których o tej porze roku nie kupuję. Ja dałam pietruszkę, seler, kapustę włoską i pora, a pomidory wzięłam z zimowych zapasów słoikowych. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Granola na białkach 133

porcję granoli. Porcja jest naprawdę spora, ale znika szybko. A białka jako składnik scalający spisały się doskonale. Składniki: 700 g płatków owsianych 200 g siemienia lnianego 100 g orzechów włoskich (posiekanych) 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 2 łyżeczki przyprawy korzennej 4 - 5 białek Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni. Białka ubijamy na sztywno. Płatki, siemię

Sto kolorów kuchni
Brownie Katharine Hepburn 182

czekolady gorzkiej 115 g masła 200 g cukru (dałam trochę mniej) 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli 30 g mąki pszennej 16 połówek orzechów włoskich Wykonanie: Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przelewamy do większej miski i dodajemy cukier. Ubijamy robotem. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając masę. Na koniec dolewamy wanilię

Sto kolorów kuchni
Brak tytułu 129

chęci do działania w kuchni, udało mi się stworzyć danie proste a za razem smaczne. Z pozoru takie nic, a jednak, połączenie bardzo smakowite i aromatyczne. Nazwijmy to danie - Włoskie Amore Będziemy potrzebować - ilości nie podaję, każdy zna potrzeby swoich głodomorów * ziemniaki * pomidorki koktajlowe * cebula * papryka - nie za dużo * tymianek, najlepiej świeży * kilka ząbków czosnku * olej, oliwa * sól i pieprz

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania