włoska - 3159 przepisów (strona:143/211)

Moja ulubiona lazania 261

Na moim facebookowym profilu obiecałam przepis na odmienioną lazanię. Miał być w weekend, a że ten nieubłaganie zbliża się już ku końcowi, postanowiłam wreszcie słowa dotrzymać

Ratunku obiad
Spaghetti carbonara 187

Spaghetti carbonara to chyba jedno z najsłynniejszych włoskich dań. Przygotowuje się je błyskawicznie, a smakuje wybornie, więc będzie idealne, kiedy szybko chcecie coś zjeść, ale nie chcecie zadowalać się byle czym. Dodatkowo, jak reguła bloga nakazuje, danie jest niedrogie, więc jeśli nie macie jeszcze planów na dzisiejszy obiad, to zapraszam do wypróbowania.   Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu

Obiad za dychę
Roladki z kurczaka z orzechami i oliwkami. 214

Zebrałam trochę orzechów w naszym sadzie i postanowiłam je wykorzystać na obiad. Roladki z kurczaka z orzechami i oliwkami. Składniki: Filety z kurczaka; cebula; 100 g orzechów włoskich; garść oliwek zielonych; pietruszka wedle uznania; 1 łyżka masła; sól, pieprz. Mięso dokładnie płuczemy i rozbijamy cieniutko. (Między dwoma kawałkami foli tłukę kurczaczka pięścią :) ). Posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło

Miksturownik
Rogaliki prawie jak marcińskie.... 195

trójkątów. Na podstawie trójkąta układamy farsz. Postępujemy tak z wszystkimi częściami ciasta :) Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 min. Aż się zarumienią. Nadzienie: 150 g orzechów włoskich; 50 g migdałów; 1 łyżeczka skórki z pomarańczy; kilka kropli aromatu rumowego; 1 białko; 4 łyżki cukru. Orzechy i migdały siekamy w blenderze, dodajemy do nich startą skórkę z pomarańczy

Miksturownik
Babeczki orzechowe - czyli Matki Polki łączcie się!!! 182

sody; 1/2 szklanki oleju; 1 szklanka mleka; 1 jajko; 5 łyżeczek masła orzechowego; Do dekoracji: pół puszki masy krówkowej o smaku orzechowym; pół szklanki drobno posiekanych orzechów (u mnie: włoskie i ziemne). Mieszamy suche składniki i dodajemy do nich masło orzechowe. Zagniatamy na kruszonkę. Mokre składniki mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy ręcznie suche i mokre. Oczywiście robimy to niezbyt dokładnie

Miksturownik
Rumowe trufle. 208

ucieramy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, herbatniki i 4 łyżki cukru pudru. Dokładnie ucieramy, jeśli masa wydaje nam się sucha dolewamy odrobinę rumu. Z powstałej masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na pergaminie i odstawiamy do schłodzenia. Pozostały cukier przesiewamy na talerzyk. Tak samo postępujemy z kakao. Połowę trufli obtaczamy w cukrze pudrze, a drugą połowę w kakao. Smacznego!!! Takie

Miksturownik
Tort orzechowy. 386

oczywiście z Moje wypieki. Kocham tego bloga <3 Tort orzechowy. Składniki na tortownice od 18 do 22 cm.: 1 szkl. mąki pszennej; 8 jajek; 200 g mielonych orzechów włoskich (laskowych); 3/4 szkl. cukru; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 2 łyżki zimnej kawy; 1 cytryna; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; sól; do nasączenia: 100 ml kawy; 2 łyżki wódki; do przełożenia

Miksturownik
Pasztet mięsno - warzywny. 197

chleba." Pasztet mięsno - warzywny. Składniki: 6 udek z kurczaka; 300 g mięsa wołowego; 200 g wątróbki drobiowej; 2 jajka; 2 marchewki; pietruszka; 1/2 selera; 3 łyżki mielonych orzechów włoskich; liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; sól, pieprz, rozmaryn. Umyte mięso (poza wątróbką) i obrane i umyte warzywa, zalewamy wodą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez

Miksturownik
Owsiane ciasteczka. 214

masę. Dodajemy cukier. Miksujemy dalej. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Wsypujemy pozostałe składniki i znów miksujemy. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Z powstałego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładamy je na papier w sporych odległościach i spłaszczamy łyżką (aby łyżka się nie kleiła zanurzałam ją w wodzie, ręce przy formowaniu też :) ) Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około

Miksturownik
Zupa z czerwonej soczewicy z kaszą jaglaną 189

miałam chęć na danie z soczewicą , ale jakoś ciągle co innego wpadało mi pod rękę. Ale w końcu wpadła i soczewica;) Miałam zamiar połączyć ją w daniu z włoską kapustą, bo akurat zakupiłam całą główkę, ale zobaczyłam trochę kaszy jaglanej pozostałej ze śniadania i kilka łyżek przecieru pomidorowego z innego dania i przyszło mi na myśl, że może zupa...? Czytaj

Zdrowa Kuchnia Sowy
Na taką pogodę, to tylko curry:) 168

warzywa na całkiem zimowe, bo w przepisie był szpinak, marchewka (nie lubię) i kalafior, a także pomidory, których o tej porze roku nie kupuję. Ja dałam pietruszkę, seler, kapustę włoską i pora, a pomidory wzięłam z zimowych zapasów słoikowych. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 141

chęci do działania w kuchni, udało mi się stworzyć danie proste a za razem smaczne. Z pozoru takie nic, a jednak, połączenie bardzo smakowite i aromatyczne. Nazwijmy to danie - Włoskie Amore Będziemy potrzebować - ilości nie podaję, każdy zna potrzeby swoich głodomorów * ziemniaki * pomidorki koktajlowe * cebula * papryka - nie za dużo * tymianek, najlepiej świeży * kilka ząbków czosnku * olej, oliwa * sól i pieprz

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 201

maczać w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju. Podawać wedle uznania - z sosami lub same. Ja podałam z sosem z leśnych grzybów i surówką z kapusty włoskiej. Smacznego

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 99

przepisem na pieczone jabłuszka. To prawdziwa eksplozja smaków - spróbujcie sami ! Jabłka z orzechami - przepis 4-6 jabłek Jabłka wydrążamy, tak by powstały z nich miseczki. Nadzienie: 1/2 szkl. orzechów włoskich 1/4 szkl. migdałów w płatkach 2 łyżki miodu 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki cukru kryształu białego 1 jajko Wszystkie składniki wymieszać i nakładać do miseczek jabłkowych. Piec około

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania