Odstawiamy do przestudzenia. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki (masło pokrojone na mniejsze kawałki) i miksujemy do połączenia lub zagniatamy wszystko ręcznie. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko zgniatamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.15-20 minut do lekkiego przyrumienienia (termoobieg). Odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej po wystudzeniu przechowywać
Smaczne ZdroweGorąco polecam, są fantastyczne, intensywnie orzechowe. Przepis na nie odkryłam tutaj , tylko proporcje trochę zmieniłam. Składniki na 16 ciasteczek: 200g mielonych orzechów włoskich 120-150g cukru 3 białka 16 sztuk blanszowanych migdałów (po jednym na każde ciasteczko) Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i orzechy, całość mieszamy. Tak przygotowaną masę podgrzewamy
Ze smakiem i z pasjąłyżki ksylitolu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 łyżeczki imbiru 3/4 łyżeczki kardamonu po szczypcie mielonych goździków, gałki muszkatołowej, anyżu posiekane bakalie: u mnie po garści migdałów, orzechów włoskich i suszonych jagód goji Przygotowanie: Migdały bardzo drobno zmielić. Jeśli mamy kupione migdały (grubiej) mielone warto zmielić je tak, aby przypominały mączkę. Żółtka ubić z ksylitolem na białą gęstą masę
Ze smakiem i z pasjąIdealne także na zbliżające się święta. Oczywiście kto może lub nie oszczędza kalorii może zastąpić ksylitol cukrem. Składniki (na tortownicę max 24cm) : 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 100 g mielonych migdałów 5 jajek 4-5 łyżek ksylitolu (cukru brzozowego) 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło rozpuścić i przestudzić. Żółtka oddzielić
Ze smakiem i z pasjąramach współpracy z firmą Sonko otrzymałam do wypróbowania między innymi chipsy błonnikowe we wszystkich dostępnych smakach czyli: - włoskie - szpinakowe - o smaku pizzy - serowe - grzybowe - czosnkowe - 7 warzyw Chociaż wszystkie są smaczne, najbardziej zasmakowały mi chipsy serowe i o smaku pizzy i w najbliższym czasie muszę zrobić ich zapas :) Chrupiące chipsy kukurydziane wyróżniają się wysoką zawartością błonnika
Ze smakiem i z pasjąMiałam dziś prawdziwą ucztę. Uwielbiam te chrupiące bułeczki pełne pysznego nadzienia. Robi je się wyjątkowo prosto, a smak naprawdę jest interesujący. Do mięsa dodałam kmin rzymski
Przepisy AleksandryChyba nie ma za wiele osób, które nie lubią pizzy. Sama ją uwielbiam! Niestety :D. Przedstawiam poniżej przepis na pizzę zdrowszą, bo zrobioną na mące pełnoziarnistej
Przepisy AleksandryPrzepis na wyborny sos do pizzy (przepis na pyszną znajdziecie TUTAJ ). Jest to wersja podstawowa, którą możecie dowolnie zmieniać podług Waszych gustów. Sos ten można używać
Przepisy AleksandryKolejny przepis Alessandry Zeccini. Ciabatta wyszła smaczna, ale następnym razem będę musiała ją bardziej podpiec i upiec w mniejszej formie, bo trochę wyszła niziutka. CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandryciast”. Książka osiągnęła spory sukces, więc autorka przystąpiła do pisania drugiej. W 1860 roku wydano "365 obiadów za pięć złotych", która stanowi zbiór przepisów polskich wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej i niemieckiej. Przepisy zorganizowane są w rytm miesięcy i pór roku. Złośliwi ludzie wyszydzali podtytuł książki, który miał wskazywać, iż znajdują się w niej przepisy tylko na tanie dania
Przepisy AleksandryPrawdopodobnie najlepsza pizza pod słońcem :) Mój brat zaczyna odnajdywać siebie w kuchni :). Przepis na ciasto pochodzi z książki "Savour" Alessandry Zecchini. CZYTAJ WIĘCEJ I
Przepisy Aleksandryciasta i można by go jeść prosto z pudełka. Początkowo brownies było podane z morelową glazurą i orzechami. Bertha Palmer (źródło: Wikipedia) Użyłam przepisu Nigelli Lawson, ale zamiast orzechów włoskich użyłam malin. Jako roztrzepana osoba często zapominam, że coś piekę i podobnie stało się tym razem. Moje brownie posiedziało trochę za długo w piekarniku ;). Uratowałam je w ostatniej chwili - środek
Przepisy AleksandryZdecydowanie moje ulubione pesto. Polecam użyć je jako baza sosów do pizzy i makaronów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie
Przepisy AleksandryWitajcie :) Jakiś czas temu moja Mama jadła domową pizzę u mojej Cioci. Ciasto było tak dobre, że Mama wzięła przepis i eksperymentowała w domu. Kiedy mój
Przepisy AleksandryFor recipe in English, please scroll down. Pomyślałam, że dobrze będzie przyrządzić deser na Boże Narodzenie. Nie wszyscy po obfitej kolacji mają ochotę na ciężkie ciasta
Przepisy Aleksandry