włoska - 3159 przepisów (strona:148/211)

Spaghetti carbonara 315

bardzo lubimy a to spaghetti lubimy najbardziej. Często je robię i jakoś nam się nie przejadło. Szybkie i bardzo smaczne danie. Tym razem w wersji dla dorosłych podałam z włoskim  czerwonym , półwytrawnym winem Celebro . Jest to wino wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron, rosnących w słonecznych winnicach północnej Italii.  Najlepiej podawać w temp. 16-18°C. Idealne do wieprzowiny

Ala piecze i gotuje
Marchwiowe z lukrem królewskim 362

pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szk oleju z pestek winogron 1 łyżeczka cynamon 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szk startej marchewki 1 szk orzechów włoskich krojonych 1 3/4 szk mąki pszennej Lukier królewski 1 szk cukru pudru 1 białko barwnik zielony barwnik pomarańczowy marcepan na marchewki Przygotowanie:   Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę

Ala piecze i gotuje
Rogale marcińskie 249

łyżki cukru sól szczypta 3 łyżki masła 200 g masła do wałkowania Nadzienie 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szk cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów Kresto  70 g figi suszone 70 g daktyli (bez pestek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka cieszyńskie koniczynki 316

dodatkowo w środku z orzechem laskowym. Są bardzo smaczne, kruche i efektowne. Składniki: 300 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 200 g masła 120 g mielonych orzechów włoskich 2 żółtka 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g orzechów laskowych całych białko czekolada mleczna cukier perlisty Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę, formujemy i wkładamy na 2 godziny do lodówki

Ala piecze i gotuje
Bruschetta z pomidorami i czosnkiem 247

Bruschetta to chrupiąca i pyszna  przekąska z kuchni włoskiej. Grzanki natarte aromatycznym czosnkiem i do tego pachnące i aromatyczne pomidory. Przygotowanie trwa kilka minut a jest pyszna. Polecam na śniadanie lub kolację. Składniki: 3 plastry bułki kanapkowej 3 pomidory 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku przyprawa do pomidorów Kamis 2-3 listki bazylii Przygotowanie:  Pomidory dobrze

Ala piecze i gotuje
Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami 430

łyżeczki cukru waniliowego   56 g kaszy manny (błyskawiczna) 1 kostka margaryny lub masła 5 łyżek soku z cytryny 1 słoik powideł  śliwkowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 1 słoik litrowy kompotu z wiśni cukier puder Przygotowanie:   Ciasto;mąkę przesiać do miski dodać cukier, sodę oczyszczoną, jajko, pokrojoną w kostkę margarynę, miód, mleko i zagnieść na jednolite ciasto.Uformowa

Ala piecze i gotuje
Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą 531

mąki pszennej 100 g cukru pudru Emix 125 g margaryny lub masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka powidła śliwkowe Beza orzechowa 200 g orzechów włoskich 80 g cukru 2 białka Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka

Ala piecze i gotuje
Lebkuchen 261

jednolitego ciasta. Ciasto będzie mieć lepką konsystencję ale tak ma być i nie dosypywać mąki. Odłożyć ciasto jeśli jest letnie do ostudzenia. Z zimnego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  lekko rozpłaszczając łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec około 15 min w 170 st. Jeszcze ciepłe  oblać lukrem

Ala piecze i gotuje
Koreczkowa deska na imprezę w plenerze 215

przygotowania to nie ma w tym nic skomplikowanego, powiem o czymś innym. Koreczki śledziowe : z 1 płata śledzia zrobicie 4 koreczki, płat kroimy na 4 części na krzyż. Koreczki włoskie : Szynkę szwarcwaldzką najlepiej kupić cienko krojoną, plasterek przekroić na pół a następnie nierówno go poskładać w tzw. kosteczkę.   Wykałaczki natomiast polecam z "Jan Niezbędny" - niejednokrotnie wychodzą taniej, są jednostronne

Mechanik w kuchni
Sałatka à la caprese 357

bundz to produkt z mleka owczego – rodzaj twarogu, ma zwartą konsystencję i doskonale nadaje się do sałatek. Wykorzystałam więc bundz do przygotowania Sałatki à la caprese. Ja uwielbiam włoską Caprese, którą bardzo często przygotowuję: Sałatka Caprese Kanapki Caprese Sałatka caprese z mozzarelli i pomidorów Koreczki (Caprese) Sałatka caprese Koreczki caprese z oliwkami Plastry pomidora i plastry sera owczego bundz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 335

pomidorową: Hiszpańska zupa pomidorowa Pikantna zupa pomidorowa Zupa pomidorowa (krem) Zupa pomidorowa (z makaronem) Zupa pomidorowa z mozzarellą Pomidory są najsmaczniejsze jesienią, ale teraz wiosną również pojawiają się smaczne włoskie, czerwone, pachnące pomidory, więc ja korzystam ze świeżych pomidorów, a nie ich przetworzonych odpowiedników! Zupa jest lekko słodka, gdyż ja zawsze dosładzam dania z dodatkiem pomidorów, czy koncentratu pomidorowego, niweluje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Penne z pesto z rukoli 252

zrobiłam to szybko, tak aby tylko puściły sok. Bardzo lubię wykorzystywać rukolę nie tylko do sałatek: A rukola nie tylko nadaje się do sałatek:Z upa krem z rukoli , Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli Makaron rozłożyłam do miseczek, wymieszałam z pesto, posypałam resztą ziaren słonecznika i sezamu, obłożyłam pomidorkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruszone ciasto z migdałami- Sbrisolona con mandorle e ricotta 192

margaryny Kasia 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 250 g serka ricotta 100 g cukru 70 g mielonych migdałów 2/3 mielone gorzkie migdały 1 jajko 200 g włoskich ciasteczek amaretti Kilka migdałów do dekoracji Przygotować nadzienie: pokruszyć na grubszą mączkę ciasteczka amaretto( ja użyłam wałka) i wymieszać dokładnie wszystkie składniki( nie ma znaczenia w jakiej kolejności).  Ciasto

Mia Cucina Sofieta
Torta di riso- Ciasto ryżowe 228

theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}  Dziś zapraszam na wariacje na temat Torta di riso.  To włoskie ciasto ryżowe, a właściwie mleczny pudding ryżowy wywodzi się z Toskanii, skąd rozprzestrzeniło się na całe Włochy. Jego składniki były często zmieniane lub zastępowane lokalnymi i w ten sposób powstały

Mia Cucina Sofieta
Zucchine fritte in pastella alla birra- Smażone cukinie w cieście piwnym 223

udało mi się kupić na targu. Danie wyszło pyszne, lekkie i chrupiące.  Ten bardzo prosty i szybki przepis zaczerpnęłam z książki Tracy Lawson "W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole". Zaintrygowana tą pozycją, wyszukałam w necie recenzje na jej temat. Wszyscy o niej piszą w samych superlatywach. Przytoczę tylko jedną, znanej u nas doskonale Tessy Capponi-Borawskiej: „Wiele rzeczy

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania