włoska - 3159 przepisów (strona:150/211)

Mazurek kokosowo orzechowy 374

łyżeczki cukier waniliowy 2 łyżeczki Masa kokosowa: mleko 1 szk kokos 100 g cukier 50 g margaryna 80 g mąka ziemniaczana 1 łyżeczka kopiasta Masa orzechowa: orzechy włoskie krojone 100 g cukier 100 g margaryna 100 g kremówka 70 ml cukier waniliowy 1 łyżeczka Polewa: margaryna 50 g mleko 1,5 łyżki kakao 1 łyżka cukier puder 1 łyżka

Ala piecze i gotuje
Drożdżówki odrywane z borówkami 160

mleka 2 łyżki maślanki 4 łyżki cukru 40 g drożdży 1 jajko 1 łyżka esencji waniliowej 50 ml oleju rzepakowego Rapso sól szczypta Kruszonka 100 g orzechy włoskie tarte BackMit 50 g mąki pszennej 50 g cukru 70 g zimnego masła Nadzienie 300 g borówki amerykańskie 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 mniejsze jajko do posmarowania Przygotowanie

Ala piecze i gotuje
Spaghetti carbonara 311

bardzo lubimy a to spaghetti lubimy najbardziej. Często je robię i jakoś nam się nie przejadło. Szybkie i bardzo smaczne danie. Tym razem w wersji dla dorosłych podałam z włoskim  czerwonym , półwytrawnym winem Celebro . Jest to wino wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron, rosnących w słonecznych winnicach północnej Italii.  Najlepiej podawać w temp. 16-18°C. Idealne do wieprzowiny

Ala piecze i gotuje
Marchwiowe z lukrem królewskim 356

pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szk oleju z pestek winogron 1 łyżeczka cynamon 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szk startej marchewki 1 szk orzechów włoskich krojonych 1 3/4 szk mąki pszennej Lukier królewski 1 szk cukru pudru 1 białko barwnik zielony barwnik pomarańczowy marcepan na marchewki Przygotowanie:   Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę

Ala piecze i gotuje
Rogale marcińskie 244

łyżki cukru sól szczypta 3 łyżki masła 200 g masła do wałkowania Nadzienie 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szk cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów Kresto  70 g figi suszone 70 g daktyli (bez pestek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka cieszyńskie koniczynki 310

dodatkowo w środku z orzechem laskowym. Są bardzo smaczne, kruche i efektowne. Składniki: 300 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 200 g masła 120 g mielonych orzechów włoskich 2 żółtka 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g orzechów laskowych całych białko czekolada mleczna cukier perlisty Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę, formujemy i wkładamy na 2 godziny do lodówki

Ala piecze i gotuje
Bruschetta z pomidorami i czosnkiem 242

Bruschetta to chrupiąca i pyszna  przekąska z kuchni włoskiej. Grzanki natarte aromatycznym czosnkiem i do tego pachnące i aromatyczne pomidory. Przygotowanie trwa kilka minut a jest pyszna. Polecam na śniadanie lub kolację. Składniki: 3 plastry bułki kanapkowej 3 pomidory 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku przyprawa do pomidorów Kamis 2-3 listki bazylii Przygotowanie:  Pomidory dobrze

Ala piecze i gotuje
Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami 418

łyżeczki cukru waniliowego   56 g kaszy manny (błyskawiczna) 1 kostka margaryny lub masła 5 łyżek soku z cytryny 1 słoik powideł  śliwkowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 1 słoik litrowy kompotu z wiśni cukier puder Przygotowanie:   Ciasto;mąkę przesiać do miski dodać cukier, sodę oczyszczoną, jajko, pokrojoną w kostkę margarynę, miód, mleko i zagnieść na jednolite ciasto.Uformowa

Ala piecze i gotuje
Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą 524

mąki pszennej 100 g cukru pudru Emix 125 g margaryny lub masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka powidła śliwkowe Beza orzechowa 200 g orzechów włoskich 80 g cukru 2 białka Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka

Ala piecze i gotuje
Lebkuchen 256

jednolitego ciasta. Ciasto będzie mieć lepką konsystencję ale tak ma być i nie dosypywać mąki. Odłożyć ciasto jeśli jest letnie do ostudzenia. Z zimnego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  lekko rozpłaszczając łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec około 15 min w 170 st. Jeszcze ciepłe  oblać lukrem

Ala piecze i gotuje
Koreczkowa deska na imprezę w plenerze 209

przygotowania to nie ma w tym nic skomplikowanego, powiem o czymś innym. Koreczki śledziowe : z 1 płata śledzia zrobicie 4 koreczki, płat kroimy na 4 części na krzyż. Koreczki włoskie : Szynkę szwarcwaldzką najlepiej kupić cienko krojoną, plasterek przekroić na pół a następnie nierówno go poskładać w tzw. kosteczkę.   Wykałaczki natomiast polecam z "Jan Niezbędny" - niejednokrotnie wychodzą taniej, są jednostronne

Mechanik w kuchni
Sałatka à la caprese 350

bundz to produkt z mleka owczego – rodzaj twarogu, ma zwartą konsystencję i doskonale nadaje się do sałatek. Wykorzystałam więc bundz do przygotowania Sałatki à la caprese. Ja uwielbiam włoską Caprese, którą bardzo często przygotowuję: Sałatka Caprese Kanapki Caprese Sałatka caprese z mozzarelli i pomidorów Koreczki (Caprese) Sałatka caprese Koreczki caprese z oliwkami Plastry pomidora i plastry sera owczego bundz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 328

pomidorową: Hiszpańska zupa pomidorowa Pikantna zupa pomidorowa Zupa pomidorowa (krem) Zupa pomidorowa (z makaronem) Zupa pomidorowa z mozzarellą Pomidory są najsmaczniejsze jesienią, ale teraz wiosną również pojawiają się smaczne włoskie, czerwone, pachnące pomidory, więc ja korzystam ze świeżych pomidorów, a nie ich przetworzonych odpowiedników! Zupa jest lekko słodka, gdyż ja zawsze dosładzam dania z dodatkiem pomidorów, czy koncentratu pomidorowego, niweluje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Penne z pesto z rukoli 246

zrobiłam to szybko, tak aby tylko puściły sok. Bardzo lubię wykorzystywać rukolę nie tylko do sałatek: A rukola nie tylko nadaje się do sałatek:Z upa krem z rukoli , Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli Makaron rozłożyłam do miseczek, wymieszałam z pesto, posypałam resztą ziaren słonecznika i sezamu, obłożyłam pomidorkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruszone ciasto z migdałami- Sbrisolona con mandorle e ricotta 184

margaryny Kasia 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 250 g serka ricotta 100 g cukru 70 g mielonych migdałów 2/3 mielone gorzkie migdały 1 jajko 200 g włoskich ciasteczek amaretti Kilka migdałów do dekoracji Przygotować nadzienie: pokruszyć na grubszą mączkę ciasteczka amaretto( ja użyłam wałka) i wymieszać dokładnie wszystkie składniki( nie ma znaczenia w jakiej kolejności).  Ciasto

Mia Cucina Sofieta