dałam więcej, bo wolę bardziej płynny krem) 4-5 żółtek (w zależności od wielkości) 50 g cukru (4 łyżki) 50 g czekolady deserowej (lub gorzkiej) 1 łyżka nalewki wiśniowej (można pominąć) dodatkowo: cukier trzcinowy do karmelizacji - 1 łyżka na kokilkę (użyłam cukru dekoracyjnego w kolorze czerwonym) Przygotowanie: 1. Żółtka ubić z cukrem na jasnożółtą masę (miksować 2-3 minuty(...)pokrywać łyżkę. Ważne, aby nie doprowadzić masy do wrzenia, przyda się termometr spożywczy - temperatura nie powinna przekroczyć 73°C. 5. Zdjąć rondel z ognia, dodać nalewkę wiśniową i wymieszać. 6. Następnie przelać masę przez sito i rozlać do kokilek. Po całkowitym ostudzeniu wstawić crème brûlée do lodówki na min. 5 godzin, najlepiej na całą noc. 7. Przed podaniem
Domowa Cookierenka Agidodatkiem kakao? Ja też nie :) Każdy wie, że wiśnie i czekolada / kakao to świetne połączenie, które lubimy odtwarzać w deserach. A czemu by nie w konfiturze? Smakuje jak...hm...wiśniowa Nutella! :) Gdy szukałam przepisu na tę konfiturę zwiedziłam bardzo dużo stron z przepisami, jednak żaden mi nie pasował...W tym przypadku postanowiłam sklecić coś sama i tak powstała ta konfitura(...)które znalazłam na 1 kg wiśni było 600g cukru, a ja na 2,6 kg owoców użyłam go 800g, jednak dżem jest słodki. I pyszny! :) CZEKOWIŚNIA (Z WANILIĄ) KONFITURA WIŚNIOWA Z KAKAO przepis autorski // 4 słoiczki po 200ml i 2 słoiczki po 300ml ~2,6 kg wiśni ~800g cukru (lub trochę więcej, jeśli Wasze wiśnie są baaardzo kwaśne
chili & sugarNiedawno była niesamowicie puszysta babka cytrynowa, teraz nieco inna babka. Mniej puszysta, bardziej zbita. Na kefirze. A z wierzchu przyozdobiona powidłami wiśniowymi. Idealna na drugie śniadanie, do pracy na przykład. Albo w weekend do kawy zamiast normalnego śniadania. Na tyle ciekawie to wyszło, że pewnie jeszcze kiedyś zagości u nas w domu. Dodam jeszcze, że to Madzia była taka zdolna(...)szklanki mąki pszennej 1 szklanka kefiru 1,5 szklanki cukru 100 g masła (0,5 kostki) 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy 3 łyżki powideł wiśniowych Jajka z cukrem ubijamy przy pomocy miksera na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło (powoli wlewamy). Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy kefir, kilka kropli
Marder&Marder Manufacturepieczenia 6 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy (16 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki maku kropla czerwonego barwnika spożywczego Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym w misie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy(...)sztywno i delikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy. Formę do babki (taką z kominem, średnica 23 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Gęste ciasto przekładamy do formy łyżką jedną
Marder&Marder Manufactureposypki do ciast Masa: 1/2 litra śmietany kremówki 2 śmietan fiksy 3 łyżki cukru pudru 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 słoik wiśni drylowanych w syropie -900 ml Galaretka wiśniowa syrop z wiśni 1 żelfiks 2:1 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Poncz: 1 szklanka przegotowanej wody 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka rumu(...)oraz śmietan fiks podzielić na dwie części do jednej dodać startą czekoladę, wymieszać PONCZ: Składniki ponczu wymieszać ze sobą PRZEŁOŻENIE : Jeden blat biszkoptu nasączyć dobrze ponczem wylać tężejącą galaretkę wiśniową, powciskać połowę osączonych wiśni wyłożyć połowę masy śmietanowej białej, przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem rozsmarować masę z czekoladą przykryć ostatnim krążkiem biszkopta który również nasączamy, wierzch dekorujemy polewą czekoladową robimy
Wanilia i Kardamonmąki pszennej 30 g świeżych drożdży 100 ml letniego mleka 90 g margaryny lub masła 50 g cukru 2 łyżeczki cukru pudru 2 jajka 300 g dżemu wiśniowego 1 szczypta soli Mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli. Margarynę lub masło roztapiamy i studzimy. Jajka roztrzepujemy widelcem. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru po czym wlewamy je do mąki. Dodajemy(...)ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie wyrośnięte ciasto wykładamy ponownie na stolnicę. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 1,5cm. Dżem wiśniowy rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta, po czym delikatnie zwijamy je w roladę. Wierzch można posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka. Gotową struclę przekładamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy
Kuchenna Kontrrewolucyasię gotowym piernikiem :) Oczywiście im ciasto dłużej postoi, tym będzie lepsze :) W oryginalnym przepisie do przełożenia użyto samych powideł śliwkowych, jednak ja od kilku lat dodaję do niech galaretkę wiśniową, dzięki czemu większość nie spływa mi po bokach ciasta a ładnie do niego przylega :) Jest to mój ulubiony piernik i odkąd pierwszy raz go zrobiłam nie piekę już na święta(...)żadnego innego :) Ciasto: Piernik staropolski cz.I ( klik ) Mała prostokątna blaszka Nadzienie: 1 kg powideł śliwkowych 1 galaretka wiśniowa Polewa: 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody Wykonanie: Wcześniej przygotowane ciasto ponownie zagnieść aby stało się elastyczne. Podzielić je na 3 równe części. Każą część rozwałkować na tą samą wielkość i przełożyć
My simple kitchenmoja koleżanka, za co jej serdecznie dziękuję, bo bardzo bardzo przypadł mi do gustu ;) Jeśli lubicie colę cherry, ten drink jest w sam raz dla Was! ;) Składniki: 50ml wódki wiśniowej Soplica 200ml coca-coli lub pepsi lód cytryna do dekoracji Colę mieszamy z wódką wiśniową i wlewamy do szklanki. Dodajemy lód i plasterek cytryny do dekoracji. GOTOWE
Czerwona Porzeczkaproszku do pieczenia cukier waniliowy Masa śmietanowa 750 ml śmietany 30 % [u mnie 660 ml] 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru aromat cytrynowy 1 galaretka agrestowa [ wiśniowa] 4 płaskie łyżki żelatyny Warstwa owocowa 1/2kg dowolnych owoców 2 galaretki brzoskwiniowe Poncz 2-3 gałązki mięty [ nie dałam] 1/2 szkl.gorącej wody 1-2 łyżeczki prawdziwego miodu(...)pół. Miętę zaparzyć i do zimnego płynu dodać miód i sok z cytryny do smaku. Skropić obie połówki biszkopta. Górna część biszkopta będzie spodem ciasta. Galaretkę agrestową/ wiśniową rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i dobrze schłodzić. Zimną pokroić na małe kawałki. Żelatynę namoczyć w pół szklanki wody i po napęcznieniu rozpuścić w kąpieli wodnej
Moje domowe kucharzenieupiekłam dla niego tort, jak co roku czekoladowy :) W 2014 r. tort był czekoladowo-czekoladowy, w tym roku mój Mąż zażyczył sobie tort czekoladowo owocowy więc padło na czekoladowo-wiśniowy tort a`la Czarny Las. Niestety tort zniknął w ekspresowym tempie więc nie zdążyłam zrobić zrobić zdjęcia całego tortu tylko kawałka. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki(...)serka mascarpone (Lidl) 0,6 l śmietany kremówki 3 op. śmietan-fix (+ cukier puder do fixu) 1-2 łyżki cukru (według uznania) Dodatkowo: wiśnie (ja użyłam mrożonych) frużelina wiśniowa wiórki czekoladowe kompot lub wiśniówka do nasączenia biszkoptów (ja użyłam wiśniówki) Biszkopt czekoladowy - tortownica 24 cm Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Białka oddzielamy
Ptasia Kuchniaszybko zagnieść. Ciasto powinno być gładkie. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 15 minut do zamrażalki. Nadzienie: - 4 laski rabarbaru - 4 łyżki cukru brązowego - 5 łyżek marmolady wiśniowej - 2 torebki budyniu waniliowego - 2 szklanki mleka W rondelku dusimy pokrojony w kostkę rabarbar wraz z cukrem. Jak masa przybierze formę dżemu/konfitury uważamy, że jest już gotowa! Beza(...)proszku. WYKONANIE: 1. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę, brzegi jak i dno. 2. Na ciasto wylewamy gorący budyń. 3. Na budyń wykładamy masę z rabarbaru i dżem/konfiturę wiśniową 4. Na sam wierzch bezę, którą posypujemy posiekanymi migdałami. 5. Ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca do temp. 180 stopni C. 6. Pieczemy 50-60 min.na złoty kolor. 7. Podajemy całkowicie wystudzone
SMYKWKUCHNItaki sernik jest idealny! wykonanie ekspresowe, a efekt pyszny! Składniki: 1 kg białego sera, 15 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 2 żółtka jaja, 2 galaretki agrestowe, 1 galaretka wiśniowa, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy, 1 paczka herbatników. Wykonanie: Ser utrzeć na krem- odstawić. Masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem, połączyć z serem i wszystko razem dokładnie(...)Galaretkę agrestową rozpuścić w ½ litrze wrzącej wody, ostudzić i lekko tężejącą wymieszać z masą serową. Formę posmarować tłuszczem, posypać wiórkami kokosowymi i wyłożyć spód herbatnikami, wylać masę serowa. Galaretkę wiśniową przyrządzić według opisu na opakowaniu i zimną zalać sernik w formie. Przenieść w chłodne miejsce
Tradycyjna Kuchniafirmy Kupiec 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kakao 5 łyżek stewii 2 łyżeczki proszku do p. krem: 500g sera białego Emilka 1 łyżka kakao 0,5 szklanki syropu/zaprawy wiśniowej (ja użyłam Soleo light dostępny w Kauflandzie) stewia wg. smaku (wszystko zależy od tego jak słodki będzie syrop/zaprawa której użyjecie) 3 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Fasolę przepłukujemy kilka razy(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-40 minut (sprawdzamy patyczkiem czy nie ma surowego ciasta) przekrawamy ostudzone ciasto na pół syrop wiśniowy doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczamy w nim żelatynę wlewamy mieszankę syropu i żelatyny (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek) do sera dodajemy kakao i mieszamy dosładzamy stewią wkładamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćupiekłam dla niego tort, jak co roku czekoladowy :) W 2014 r. tort był czekoladowo-czekoladowy, w tym roku mój Mąż zażyczył sobie tort czekoladowo owocowy więc padło na czekoladowo-wiśniowy tort a`la Czarny Las. Niestety tort zniknął w ekspresowym tempie więc nie zdążyłam zrobić zrobić zdjęcia całego tortu tylko kawałka. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki(...)serka mascarpone (Lidl) 0,6 l śmietany kremówki 3 op. śmietan-fix (+ cukier puder do fixu) 1-2 łyżki cukru (według uznania) Dodatkowo: wiśnie (ja użyłam mrożonych) frużelina wiśniowa wiórki czekoladowe kompot lub wiśniówka do nasączenia biszkoptów (ja użyłam wiśniówki) Biszkopt czekoladowy - tortownica 24 cm Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Białka oddzielamy
Ptasia Kuchniasię z rodzinnymi uroczystościami, pięknie prezentująca się obok innych wypieków Mamy :) Dla tych, którzy jej nie znają nieco ją przybliżę. Ciasto składa się z kruchego spodu posmarowanego dżemem wiśniowym i bezy posypanej orzechami. Taki blat przygotowujemy podwójnie i przekładamy warstwą budyniu. Brzmi pysznie prawda? Ciasto : 400 g mąki pszennej 200 g masła 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany(...)połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować je na szerokość blaszki i przenieść na nią, uprzednio wkładając ją papierem do pieczenia. Posmarować spód warstwą dżemu wiśniowego. Białka ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na dżem. Całość posypać orzechami. Piec w 175°C przez ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić. Tak samo przygotować drugi blat. Budyń
Chocolate Muffin Blog