pudrem na pulchną masę, dodajemy partiami ostudzony budyń, cały czas ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Masę dzielimy na 4 części. składniki na krem jabłkowy: 2000 g jabłek 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka cytrynowa 1/2 szkl cukru wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, wkładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości. Ugotowane jabłka dzielimy na 2 części(...)każdej dodajemy po galaretce w proszku, mieszamy, odstawiamy do ostudzenia. wykonanie placka: Placek miodowy – krem budyniowy – krem z jabłek z galaretką wiśniową -krem budyniowy – biszkopt – krem budyniowy – krem z jabłek z galaretką cytrynową – krem budyniowy – placek miodowy. Całość polewamy polewą czekoladową. /inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzeniasobie z wiśni drążonych ze słoika. Delikatna, wręcz aksamitna z dodatkiem domowych francuskich kluseczek w pełni zaspokoiła mój apetyt :))) Składniki: słoik wiśni dr ążonych (750ml) 1 kisiel wiśniowy cukier do smaku kilka kropli soku z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie: Wiśnie przelewamy do garnka, uzupełniamy wodą na tyle, ile chcemy uzyskać zupy. Dodajemy cukier (do smaku), kilka(...)kropli soku z cytryny oraz szczyptę cynamonu, który nada zupie przyjemny aromat. W miseczce rozrabiamy w małej ilości wody 1 kisiel wiśniowy. Wlewamy na wrzątek. Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem lub kluseczkami. Taka zupę super smakuje zarówno na ciepło jak i latem jako chłodnik na zimno
Walijskie Pichcenienalewce wiśniowej mogliście poczytać TUTAJ dziś przedstawiam Wam przepis na wykorzystanie wiśni- jak to by powiedział mój Profesor "produktów ubocznych w procesie powstawania nalewki"... a teraz do rzeczy prezentuję Wam pomysł na bardzo dobrą, prostą i tanią tartę z wiśniami z nalewki zasypaną cukrem i zalaną galaretką- nic trudnego- a smak wiśni mówi sam za siebie....PYCHA!!! Tarta z wiśniami(...)Składniki 2 jaja 1,5 szklanki mąki tortowej cukier waniliowy 0,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl. oleju wiśnie z nalewki 1 galaretka wiśniowa 3 kostki gorzkiej czekolady i trochę śmietanki na polewę Sposób Z jaj, mąki, cukrów, proszku do pieczenia i oleju zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy mąkę. Gotowe ciasto
Kuchenne aromatydługo gdyż to ma się tylko połączyć, a nie zważyć) Do nasączenia biszkoptu (jedna z poniższych opcji) Dżem (ja użyłam z czarnej porzeczki ale może być truskawkowy, malinowy lub wiśniowy) LUB: syrop owocowy do rozcieńczania (z czarnej porzeczki, truskawkowy, malinowy lub wiśniowy) rozrobiony z wodą. Biszkopt nasączamy syropem LUB smarujemy bardzo cienko dżemem (przy dżemie uważajmy bo przy zbyt dużej
Jedzeniomaniarozciągającego się od południowego krańca do środka Badenii-Wirtembergii, na długości około 160 km. W większość obszar ten porośnięty jest lasem. Głównymi składnikami jest biszkopt czekoladowy aromatyzowany wiśniówką, z wiśniowym nadzieniem, ze śmietaną i ozdobiony wiórkami czekolady. Ciasto nawiązuje do tradycyjnego kobiecego stroju – bita śmietana jak biała bluzka, wiórki gorzkiej czekolady jak czarna sukienka, wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne nakrycie głowy(...)czerwone kule na białym tle. Do tortu wykorzystywany jest likier wiśniowy, z którego słynie Czarny Las. Ja użyłam nalewkę z wiśni nadwiślanki . :) Tort najprawdopodobniej pierwszy raz został upieczony w 1915 roku przez niemieckiego cukiernika Josefa Kellera. 6 jajek, 180 g cukru pudru, 50 g kakao, 100 g mąki, 50 g skrobi kukurydzianej, sól, 500 g wiśni (już bez pestek
królestwo garówżeby nic nie szykowała, żeby się nie męczyła. I za każdym razem każdego dnia pobytu mamy dwudaniowy obiad z deserem. Tym razem na deser Mama upiekła nam pyszną szarlotkę wiśniową. To jedno z naszych ulubionych ciast w ostatnim czasie. Teraz Mama przygotowała je ze świeżymi owocami, ale równie dobrze smakuje z dodatkiem konfitur. Wprawdzie drzewka w ogrodzie Mamy już ogołocone(...)samej tarce co wcześniej masło ;) Wystarczyło już tylko wstawić do rozgrzanego piekarnika i przez jakąś godzinę piec w 180 stopniach, żebyśmy wszyscy mogli rozkoszować się przepysznie słodko - kwaskową wiśniową szarlotką. Oczywiście już jakiś czas temu podchwyciłam od Mamy ten przepis. Tak samo jak kiedyś Mama przechwyciła go od Cioci Czesi ;) Ciasto robi się prosto. Doskonale smakuje jako tradycyjna szarlotka, ciasto
Kuchnia po mojemudrugie do wyboru: udziec pieczony, bitki wołowe lub pieczona kaczka faszerowana jabłkami. Do tego ogóreczki małosolne, fasolka szparagowa i kalafior. Słowem dla każdego coś miłego. Na desery? Kisiel wiśniowy domowej produkcji (z tego przepisu powstał mój kisiel wieloowocowy ) no i oczywiście wiśniowa szarlotka dla koneserów oraz ekspresowy grill na dobitkę ;) Do czego zmierzam. Moja Mama jest tytanem pracy. Za każdym
Kuchnia po mojemulitrowe naczynie żaroodporne): 460 ml jogurtu owocowego (ja użyłam brzoskwiniowo - waniliowego) 1 małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego 1 żółtko 1/4 kostki masła 1 cukier waniliowy galaretka wiśniowa 1/2 opakowania galaretki cytrynowej 3-4 łyżeczki żelatyny spożywczej kilka borówek 1 banan Przygotowanie: Jogurt i serek zmiksowałam z żółtkiem i miękkim masłem. Dodałam cukier waniliowy. W 1/2 kubka zagotowanej wody rozpuściłam(...)rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Zimną, ale nie tężejącą mieszankę wlałam do jogurtu i zmiksowałam na jednolitą masę. Na ok. 30 minut wstawiłam do lodówki by zgęstniała. Galaretkę wiśniowa rozpuściłam w 450 ml wody i odstawiłam do wystudzenia. Tymczasem na dno naczynia wyłożyłam dla odmiany kaszę mannę ugotowaną na bardzo, bardzo gęsto z mlekiem i łyżką kakao. Zawsze układam
Kuchnia po mojemusię w mojej kuchni na dobre. Przyszła też pora na własne modyfikacje i wariacje na temat podstawowej wersji. Oto jedna z nich: błyskawiczne ciasto w dwóch kolorach, z konfiturą wiśniową i brzoskwiniami z zalewy. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (lub aromatu(...)szklanki oleju 2 łyżki kakao 3-4 łyżki konfitury wiśniowej z całymi owocami 4-5 brzoskwiń z zalewy (odsączonych) Przygotowanie: Po szczegóły przygotowania podstawowej wersji ciasta odsyłam do przepisu źródłowego , co by się nie powtarzać. Modyfikacje polegają na zastąpieniu owoców świeżych konfiturą i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami z zalewy. Ciasto dwukolorowe otrzymujemy poprzez dodanie 2 łyżek kakao do połowy uzyskanego
Kuchnia po mojemuśredni serek homogenizowany waniliowy 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki miękkiego masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 galaretki cytrynowej opakowanie żelatyny do deserów 1/2 szklanki wody 1 galaretka wiśniowa biszkopty do wyłożenia naczynia ulubione owoce (opcjonalnie) Przygotowanie: Jogurt i serek (nie prosto z lodówki) miksujemy chwilę z miękkim masłem i cukrem. Żelatynę rozrabiamy w gorącej, ale nie gotującej wodzie(...)masa lekko stężała. Średnią tortownicę, miskę czy inne naczynie, w którym szykujemy sernik wykładamy biszkoptami. Wylewamy na nie gęstniejącą masę i wstawiamy do lodówki. W tym czasie wystudzamy galaretkę wiśniową przygotowaną wedle instrukcji na opakowaniu. Kiedy jest już zimna wylewamy na sernik. Jeśli dekorujemy owocami należy najpierw zaleć cienką warstwą galaretki i poczekać aż stężeje by "przygwoździć" owoce do sernika
Kuchnia po mojemułyżeczki przyprawy do piernika krem: 600 ml śmietany 30% 100 g chałwy 60 ml mocnej kawy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody dodatkowo: ¾ szklanki likieru kawowego słoik dżemu wiśniowego (250g - 280g) wiśnie w zalewie dekoracje: 2 gorzkie czekolady 2 łyżki miodu róże i kokarda z plastycznej czekolady róże z masy cukrowej Wykonanie: biszkopt: Mąkę, kakao i przyprawę przesiać przez sito(...)ściągnąć z papieru i zagnieść. tort: Wiśnie odsączyć z zalewy, biszkopt przekroić na 3 części. Jeśli bardzo wyrósł można ściąć wierzch. Pierwszy biszkopt nasączyć likierem kawowym, posmarować połową dżemu wiśniowym, następnie ułożyć odsączone wiśnie oraz krem. Biszkopt z kremem wstawić na 15 minut do lodówki. Na krem nałożyć kolejny biszkopt, i jak poprzednio nasączyć likierem, posmarować resztą dżemu, ułożyć wiśnie
Mama Gotujezeszłym roku mój mąż smażył budyniowe pączki , tym razem usmażył tradycyjne drożdżowe pączki z wiśniowym nadzieniem. Cóż to już chyba zostanie naszą rodzinną tradycją, że w karnawale tata smaży pączki. Mnie to się zresztą bardzo podoba, zwłaszcza, że pączki wychodzą mu rewelacyjnie. Składniki: 1 kg mąki 100 g drożdży 150 g cukru 500 ml mleka 150 g masła 1 opakowanie(...)cukru waniliowego 1 jajko 9 żółtek ½ łyżeczki soli 1 kieliszek spirytusu dżem np wiśniowy 2 paczki smalcu ½ l oleju Wykonanie: Zrobić rozczyn drożdży: Mleko podgrzać (max 35 stopni C), rozpuścić w nim cukier (1 łyżka) i drożdże, dodać mąkę około 15 - 20 dkg i odstawić w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem, Mąkę przesiać
Mama Gotujedodać drobno posiekane bakalie. Bajaderki (Ziemniaczki) - Składniki: 360 g ciasta biszkoptowego (najlepiej lekko podsuszonego) 75 g herbatników 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru pudru ok. 100 g konfitury wiśniowej (lub dżemu) 50 g masła 50 g czekolady gorzkiej czubata łyżka kakao wiórki kokosowe drobno posiekane orzechy Bajaderki (Ziemniaczki) - Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy wraz z masłem i cukrem pudrem. Następnie(...)czekoladę oraz kakao i nadal podgrzewamy do rozpuszczenia składników (nie gotujemy). Ciasto biszkoptowe szatkujemy (najlepiej w food procesorze). Herbatniki kruszymy na "piasek". Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy konfiturę wiśniową i miksujemy (najlepiej w food procesorze) do otrzymania gładkiej konsystencji. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych lub posiekanych orzechach. Gdyby masa okazała się zbyt rzadka
Słodka StronaBananowy muffin* nadziany nutellą i dom. dżemem wiśniowy * z dodatkiem kawy rozpuszczalnej Wracam do sprawdzonego połączenia dżemu wiśniowego i nutelli i przy okazji szukania dżemu, znalazłam małe pokłady dżemu borówkowego o którym prawie, że zapomniałam :O Udanej soboty ;) Ask Facebook
More food, love and dreamsmascarpone, miksując za pomocą robota na najniższych obrotach. dodatkowo: 1/3 szklanki wiśniówki do nasączenia blatów (lub wody z cytryną jeśli tort jest dla dzieci) ok. 8 łyżek dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki polewa: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dodajemy masło i mieszamy za pomocą(...)szpatułki, aż polewa się roztopi. SKŁADANIE TORTU: Na paterze układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy kilkoma łyżkami wiśniówki lub wody z cytryną. Rozsmarowujemy na nim dwie łyżki dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki. Nakładamy połowę kremu czekoladowo-miętowego. Przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy czynności pkt. 2-4 (nasączamy, smarujemy dżemem i wykładamy pozostały krem). Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, lekko dociskamy
bistro mama