Zdrowy d eser ? ależ prosz ę bardzo z chia jest to zapewnione. Chia jest zdrowe , chia jest pyszne, chia jest znakomite do deserów ale i nie
Moje Małe CzarowanieSkładniki:pół kilograma wydrylowanych wiśni200 ml jogurtu naturalnegookoło szklanki wody2 łyżki trzcinowego cukrusok z połowy cytrynyszczypta cynamonukilka listków miętyRada: Żeby wiśnie lepiej się
Bon Appetit MałgorzatyPomysł na szybki i pyszny deser ala sernik na zimno. Do tego deseru wykorzystałam kompot z wiśni, który został mi z niedzielnego obiadu. Ale można zastosować
Bon Appetit MałgorzatyOto szybki sposób na konfiturę z wiśni.Składniki:nieco ponad 1 kg wiśni1/2 kg cukru1 żelfix 2:1Sposób wykonania:1. Wiśnie płuczemy i drylujemy.2. Wkładamy do
Kuchnia domowa AniNie wiem jak u Was, ale u nas mamy prawdziwy wysyp wiśni tego lata. Dziś zapraszam na orzeźwiający kompot owocowy z dodatkiem mięty.Składniki:2 szklanki
Kuchnia domowa AniCiekawe ciastka, które nie tylko cieszą oko, ale z przyjemnością smakują.Mogą też być miłym prezentem.Składniki:-1,5 szklanki mąki pszennej-0,5
Maminek kulinarnyNa ogrodzie rośnie sobie u mnie jedna wisienka, trochę wiśni się zje, trochę do ciasta doda, trochę zamrozi, a z reszty jak co roku
Aga w kuchniUff nareszcie skończyłam w tym sezonie moją przygodę z przetworami z wiśni, było ich sporo a jeszcze więcej pracy przy nich, szczególnie przy drylowaniu ale
RAROSSAFor English please scroll down :) Zbliżają się Walentynki. Nie wiem czy lubię ten dzień. Bywa, że tak. Na pewno to kolejna okazja, aby powiedzieć ukochanej osobie
Przepisy Aleksandrygorzkiej czekolady 75% kakao lub więcej 150g miękkiego masła 150g cukru pudru 7 jajek (M) 150g mąki, najlepiej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na masę wiśniową i syrop: 1kg mrożonych wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml mocnej wiśniówki (wódki lub nalewki) pół szklanki cukru pudru do ozdobienia tortu(...)tabliczki gorzkiej czekolady Zanim przystąpimy do robienia ciasta, zajmujemy się mrożonymi wiśniami. Wyjmujemy je z opakowania do miseczki i zasypujemy połową szklanki cukru pudru oraz zalewamy 50 mililitrami nalewki wiśniowej. Owoce pozostawiamy do momentu, aż się rozmrożą i puszczą dużą ilość soku. Można je co jakiś czas przemieszać. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, najlepiej w misce, w której będziemy przygotowywali
Kuchenna KontrrewolucyaCiasto które wzbudza zachwyt, idealnie skomponowane przeze mnie, kakaowy biszkopt, mocno wiśniowe z kremową masą budyniową i warstwą delikatnej śmietanki, rozpływa się w ustach niczym najlepszy tort, skromnie ozdobiony , wbrew pozorom prosty do przygotowania, smakiem będziecie zachwyceni…..prawdziwa słodka bajka! Składniki: Ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)Krem budyniowy: 1 szklanka śmietany kremówki 1 budyń śmietankowy 2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka 2 czubate łyżki cukru pudru Warstwa wiśniowa 1 słoik wiśni drylowanych 30 dag cukru żelującego trzcinowego 1 galaretka wiśniowa 2 łyżki soku z cytryny Poncz: ½ szklanki syropu z wiśni 50 ml wódki 1 łyżeczka cukru pudru Warstwa śmietanowa: ½ litra śmietany
Wanilia i KardamonCiasto, które choć pracochłonne to wspaniałe w smaku, spód na gorzkim biszkopcie genueńskim, puszysty maślany krem z dodatkiem likieru waniliowego, warstwa serowa i wiśniowa, całość zwieńczona jasnym biszkoptem oraz polewą czekoladową. Efekt wielu kombinacji, smaki idealnie się uzupełniają nie może go zabraknąć na wielu uroczystościach, na długi czas potrafi zaspokoić ochotę na słodkości. Blacha 25/30 –ciasto jest dość wysokie(...)cytryny Krem budyniowy z likierem: 750ml mleka 2 budynie śmietankowe 32 g cukru z prawdziwa wanilią 4 łyżki cukru 100 ml likieru waniliowego 35 dag masła Warstwa wiśniowa: 1 słoik wiśni drylowanych z syropu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 1 łyżeczka żelatyny Poncz: ¾ szklanki wody ¼ szklanki likieru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo
Wanilia i Kardamonrabarbarem i truskawkami , buchty z rabarbarem , czy bułki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , w tym roku natomiast delikatność ciasta drożdżowego połączyłam z kwaśnym rabarbarem, kremowym, kwaskowym budyniem wiśniowym i słodką chrupiącą kruszonką. Muszę się Wam przyznać, że trochę się obawiałam tego połączenia, ale jak się później okazało niepotrzebnie. Otóż rabarbar i budyń wiśniowy stworzyły harmonijną całość, nieco kwaskową(...)lecz słodką, kremową, pyszną. Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką: na tortownicę o śr. 30 cm lub formę o wymiarach około 28x30 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej (dobrej jakości) 20 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego mleka 80 g cukru 150 g rozpuszczonego masła 2 jajka szczypta soli
Rozpustne gotowaniezawsze porcja refleksji, niekoniecznie na tematy kulinarne. Ponieważ świat nie kręci się tylko wokół samego jedzenia :) Po tak obszernym wywodzie pora w końcu przejść do sedna. Powyższe ciasto wiśniowe to jedno z moich ulubionych, dlatego było jednym z paru wypieków na moim urodzinowym stole. Uwielbiam je zwłaszcza za wiśniową masę w środku. Przepis od dawna jest w mojej rodzinie(...)proste na jakie wygląda :) Ciasto na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżka kakao* 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni z kompotu bez pestek 3 budynie śmietankowe 2 galaretki wiśniowe 3 łyżki cukru Pianka: 2 śnieżki 2 galaretki wiśniowe 400 ml mleka Biszkopt : Żółtka oddzielamy od białek. Białka
My simple kitchenświęta czy uroczyste kolacje. Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje tak, jakbyśmy spędzili pół dnia w kuchni. Puszysty mus kajmakowy idealnie uzupełnia się z nieco mniej słodkim kremem wiśniowym na bazie mascarpone i soczystymi jagodami . Całość uzupełniają kakaowe herbatniki . Po prostu niebo w gębie! Szybki deser w pucharku Niezapowiedziani goście, romantyczna kolacja walentynkowa czy po prostu potrzeba czegoś wyjątkowego(...)pyszna rozpusta. Głównymi bohaterami są tu śmietana kremówka i ser mascarpone . Kremówka jest jednym ze składników musu kajmakowego, natomiast mascarpone pojawia się zarówno w musie jak i w kremie wiśniowym. Jak więc widzicie, mając w planach podanie tego deseru, można pomyśleć o nieco mniejszej porcji obiadu, bo bilans kaloryczny i tak będzie się zgadzał 😉 Mus kajmakowy Żeby przyspieszyć przygotowanie tego
Na-talerzu.plszklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego kakao. Masa śmietankowa: 750 ml śmietany kremówki, 3 płaskie łyżki cukru pudru, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 4 łyżki gorącej wody. dodatkowo: dżem wiśniowy, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki soku wiśniowego, tabliczka gorzkiej czekolady, garść wiśni (drylowanych, świeżych, mrożonych lub z kompotu) Wykonanie: Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy(...)stopni piekarnika na 35-40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części (jeżeli wybierzecie wersję na tort to biszkopt dzielimy na 3 części). Z dżemu wiśniowego wyjmujemy owoce tak, aby została nam tylko galaretka. Do galaretki dodajemy sok z cytryny i sok wiśniowy. Dokładnie mieszamy. Żelatynę rozrabiamy w wodzie i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia. Śmietanę kremówkę
paapilotkaaszklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pianka: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka wiśniowa galaretka: 400 g wiśni mrożonych 1 galaretka wiśniowa polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/3 szklanki płatków migdałowych pozostałe: 1 galaretka wiśniowa Biszkopt: Białka temperatura(...)pieczenia i wylewam na nie ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę 30-35 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu kroję na pół blat pionowo. Galaretkę wiśniową rozpuszczam w szklance wody. Galaretkę zostawiam w szklance i wstawiam do lodówki na noc najlepiej. Galaretkę wyjmuję ze szklanki podgrzewając szklankę w gorącej wodzie przez chwilę. Gwiazdki wycinam nożykiem
wesoła kuchniaMocno czekoladowy torcik z konfiturą wiśniową powstał na bazie przepisu na Czekoladowe ciasto tortowe (ulubione ciasto mego syna). Wiśnie i czekolada to wspaniałe połączenie. Mój torcik nie wymaga zbyt dużo pracy i dlatego często gości na domowych przyjęciach. Jeśli chodzi o dekorowanie tortów, to dużego talentu nie mam, ale smakiem tego torcika moi goście byli zachwyceni. Krem(...)łyżki soku z cytryny 2 łyżki kakao 200 g masła 1 1/2 (150 g)czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2 mlecznej) dodatkowo: 400 - 500 g dobrej konfitury wiśniowej (przełożenie) 100 g wiśni kandyzowanych (dekoracja) 250 - 300 ml soku wiśniowego (nasączenie) 2 - 3 łyżki alkoholu (opcjonalnie) Przygotowanie: ciasto: Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać dosypując stopniowo cukier
Kuchcik gotujeSernik bez pieczenia – lekki, mocno kwiatowy przez dodatek zielonego kardamonu, z rozpływającą się w ustach wiśniową delikatną jak chmurka pianką. Prosty i szybki deser do podania na wiele sposobów – ze świeżymi owocami, z owocowym sosem, solo. Jeśli pozbawicie go spodu z krakersów – będzie całkowicie bezglutenowy. Ten sernik szykowałam na małą, wysoką foremkę o średnicy 18cm. Jeśli chcecie robić(...)napowietrzać. Wlewamy masę do formy i wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach, gdy sernik w lodówce już lekko się zetnie, szykujemy piankę na wierzch sernika. Pół opakowania słodzonej galaretki wiśniowej najpierw – tak samo jak żelatynę – zalewamy 3 łyżkami zimnej wody do napęcznienia, a potem wlewamy 150ml wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, cienką stróżką
Karo in the Kitchenmałą, kwadratową blaszkę Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 płaska łyżka kakao Masa wiśniowa: słoik kompotu wiśniowego ( u mnie 300 g) 1 i 3/4 szklanki soku wiśniowego 1 galaretka wiśniowa 1 łyżeczka żelatyny Poncz: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru pół szklanki wody(...)odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej jak nieco przestygnie wstawić do lodówki). Następnie kompot z wiśni (razem z owocami) wlewamy do garnka i dolewamy 1 i 3/4 szklanki soku wiśniowego. Doprowadzamy do wrzenia. Wówczas zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę oraz jedną łyżeczkę żelatyny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, aby stężała ( nie musi to nastąpić szybko, gdyż galaretka
My simple kitchenjaki dostrzegam w tym ciągle za szybko płynącym czasie, to równie szybko zbliżający się urlop:) Ostatnio na blogu pojawiło się także ciasto o tej samej kombinacji smakowej - Kostka jogurtowo-wiśniowa , ale jeszcze wcześniej były także lody. Moim zdaniem, kwaskowate i soczyste wiśnie doskonale komponują się z kremowym i aksamitnym smakiem jogurtu. Zakochałam się w tym smaku ;) Lody te, przygotowałam metodą(...)tradycyjną, tj. bez maszyny, ponieważ chciałam, aby masa wiśniowa nie była całkowicie wmieszana w masę jogurtową. Trochę się naszukałam, aż znalazłam odpowiedni przepis, a raczej zlepek dwóch przepisów. Recepturę na lody jogurtowe zaczerpnęłam stąd ( klik ), a frużelinę wiśniową o korzennym posmaku znalazłam tu ( klik ). Składniki: Masa jogurtowa: 500 g gęstego jogurtu 250 ml śmietany kremówki 250 ml mleka
My simple kitchenWróciłam. Jako, że mam mało czasu bez zbędnych ceregieli i wyjaśnień witam się z Wami tortem wiśniowo - śmietanowym na ciemnym biszkopcie. Powstał na wczorajsze urodziny mojego Męża. Jak to zwykle w naszej kuchni - za smaki odpowiedzialna byłam ja, a za czynności precyzyjne mój Mąż. I tak wspólnymi silami powstał swojski, domowy torcik urodzinowy. Kto szuka inspiracji do domowych wypieków okazjonalnych(...)serdecznie zapraszam do lektury. Składniki: biszkopt (przepis znajdziecie również u mnie) 400ml śmietany 30% 400 gram serka mascarpone 1 miseczka gęstego kisielu wiśniowego z całymi owocami (również mojej produkcji) 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady dobrego gatunku sok wiśniowy (50 ml) esencja rumowa Przygotowanie: Biszkopt przygotowujemy i pieczemy wg tej receptury . Jedyna modyfikacja to dodanie 4 łyżek ciemnego kakao i 2 łyżek
Kuchnia po mojemu