kakao – 2 łyżkiMASA:* serek homogenizowany naturalny – 400 g* cukier wanilinowy – 1 op* cukier puder – 3 łyżki* wiśnie – 250 g* żelatyna – 3 łyżki* sok wiśniowy – 150 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Całe jajka ubijmy z cukrem na puch , a następnie wsypujemy mąkę przesianą z kakao – mieszamy.Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy, pieczemy(...)żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wody – bardzo! dokładnie miksujemy.Przygotowane serki wylewamy na ciasto czekoladowe, wygładzamy.Wypestkowane wiśnie mieszamy z 2 łyżkami żelatyny rozpuszczonymi w 150 ml gorącego soku wiśniowego – dokładnie mieszamy.Wylewamy na masę serową, wygładzamy.Wkładamy do lodówki na conajmniej 3 godziny.Podajemy np. z gałką lodów ;)Smacznego
Ostra na Słodkooblewania lub moczenia w nim pierników:- sok z 2 cytryn,- 2 szklanki cukru pudru./Dość rzadki, pyszny i nie ulegający zbytnim uszkodzeniom :)3. Polewa alkoholowa, u nas wiśniowa:- pół szklanki likieru np. wiśniowego,- cukier puder 1,5 - 2 szklanki,/Ta wyszła chyba najlepiej. Leciutko zaróżowiona polewa, która dopiero po dłuższej chwili gęstnieje i potrzebuje chwilę aby zastygnąć
Wypisz Wymalujkakao50 g startej czekoladycukier waniliowyMasa:600 ml śmietany kremówki fix do ubijania śmietany3 łyżki cukru pudruPolewa czekoladowa:60 g czekolady (lub na pół z mleczną)40 g masłakonfitura wiśniowa (ewentualnie dżem)mleko do naponczowania (w wersji dla dorosłym dodatkowo można nasączyć likierem wiśniowym) Wuzetka - Sposób przygotowania:Tortownice (24 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek
Słodka Stronaskosztowania.Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków.Kolorowa Babka Wielkanocna - Składniki:250 g masła6 jajek1,5 szklanki cukru0,5 szklanki oleju2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowykisiel wiśniowy/truskawkowykisiel cytrynowy (opcjonalnie)łyżka kakao0,5 szklanki makucukier puder (do posypania)Kolorowa Babka Wielkanocna - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Białka jaj oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy na puszystą masę(...)delikatnie mieszając. Masę rozdzielamy na cztery równe części. Jedną pozostawiamy pustą (można do niej dodać kisiel cytrynowy), a do każdej z kolejnych porcji wsypujemy kolejno: kakao, mak, kisiel wiśniowy lub truskawkowy. Każdą z mas dokładnie mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji. Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (z kominkiem) kolejno dodajemy poszczególne masy w dowolnej kolejności (konsystencja jest gęsta
Słodka Stronamasło, w odróżnieniu od tej, która była krainą wina i oliwy.Składniki:Szpajza:4 jajka200 g cukru4 łyżeczki żelatynysok wyciśnięty z cytryny1 łyżka kakao20 ml miodu pitnego DwójniakSos wiśniowy:szklanka wiśni nadwiślanki1 łyżka miodu drahimskiego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej20 ml miodu pitnego Dwójniaksok z cytrynyPrzygotowanie:Szpajza: Żelatynę musimy namoczyć w odrobinie zimnej wody, zalać połową szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i wystudzić(...)jednej dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao rozpuszczone w miodzie pitnym, mieszamy. Obie masy wlewamy do pucharków i chłodzimy kilka godzin w lodówce.Sos wiśniowy: Wiśnie wrzucamy do garnuszka, dodajemy łyżkę miodu i gotujemy około 10 minut. Dodajemy łyżkę mąki, gotujemy jeszcze chwilę, nie przerywamy mieszania. Na koniec dodajemy miód pitny i sok z cytryny
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: żurawina suszona 20 dag, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, jogurt naturalny 150 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1 opakowanie, ciastka maślane 16 sztuk keksówkę 25cm wyłożyć folią spożywczą - na dnie poukładać ciastka maślane "gwiazdki" i na bokach keksówki na ciastka na dnie rozsypać połowę żurawiny suszonej - wlać tężejącą galaretkę wiśniową wymieszaną w 450 ml gorącej wody i schować
W Mojej Kuchni Lubięspieszy, zdecydowanie polecam tę metodę. Następnym razem spróbuję upiec w ten sposób Pavlovą - zobaczymy, co z tego będzie...Gniazdka wypełniamy bitą śmietaną (bez cukru, zdecydowanie), a całość dekorujemy krwawą wiśniową frużeliną. Ja do jej przygotowania użyłam wiśni ze słoika. Mam je od Mamy, są takie prawie bez cukru. Sklepowe, jeśli są mocno słodkie, nie nadają się - frużelina wyjdzie mdła(...)Jeśli lubicie bezy, te z pewnością przypadną Wam do gustu.Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i frużeliną wiśniowąSkładniki:(na 12 sztuk)bezy:4 białka220 g cukru1 łyżeczka białego octu winnegofrużelina wiśniowa:250 g wiśni (świeżych, mrożonych lub ze słoika)110 g cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżka wody2 listki żelatynydodatkowo:150 ml śmietany kremówki (38%)Białka ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 1/2 kostki masło lub margaryna, 1 sztuka jajka, 6 du że paczki herbatniki petit bery, 1 kg morele, 1 opakowanie galaretka wiśniowa, 1 opakowanie galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie galaretka agrestowa, 1/2 szklanki śmietana kremówka, 2 łyżeczki cukier puder, - ile potrzeba posypka czekoladowa herbatniki rozdrobnić w blenderze i dodać masło i jajko i mikserem wyrobić na kruche ciasto odstawić(...)miseczkach rozpuścić w 400ml gorącej wody w każdej po opakowaniu galaretek i zostawić do lekkiego stężenia na zimne ciasto poukładać połówki moreli skórką do góry na morele dodać galaretkę wiśniową i do lodówki schować do stężenia na zimne ciasto poukładać połówki moreli skórką do góry po zastygnięciu teraz dodać galaretkę agrestową i do lodówki na koniec dodać galaretkę pomarańczową
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 kg ser typu homo gęsty, 20 dag biszkopty okrągłe, 1 litrowy słoik gruszki z kompotu, 1 tabliczka czekolada gorzka, 2 opakowania galaretka cytrynowa, 1 opakowanie galaretka wiśniowa, 1/2 szklanki cukier drobnyser typu homogenizowany bezsmakowy z wiaderka przełożyć do miski i mikserem ubić z cukrem gruszki z kompotu pokroić w kostkę i na sitko aby odciekły z soku(...)wylać na nie masę serową czekoladę rozdrobnić w rozdrabniaczu lub zetrzeć na tarce wsypać do masy serowej i delikatnie w blaszce zamieszać schować do lodówki do stężenia sernikowca galaretkę wiśniową rozpuścić w 400 ml gorącej wody i ostudzoną wlać na sernikowca do lodówki schować na kilka godzin sernikowiec jest nie za słodki i jakby mniej kaloryczny no i bardzo łatwy
W Mojej Kuchni Lubięsię w niej rozsmakowaliśmy, że kupiliśmy specjalne tygielki z małymi filiżaneczkami na konfiturę do parzenia tej doskonałej herbaty. Tegoroczne pączki zrobiłem z dwoma dżemami. Dżemem wiśniowym [TUTAJ] i pomarańczowym [TUTAJ] doskonałej firmy Food & Joy . Małe wyjaśnienie. Od firmy Food & Joy otrzymałem paczkę z kilkoma produktami, które sprzedają. Do tego typu przesyłek podchodzę(...)podzielić na 2 części i rozwałkować niezbyt cienko.Na jednej części zaznaczyć lekko kółka ausztycherem lub szklanką.W środku kółek nałożyć na przemian, do jednego łyżeczkę dżemu pomarańczowego, do następnego wiśniowego.Całość nakryć drugą częścią ciasta.Za pomocą np. szklanki wyciąć placuszki, uważając, aby dżem znalazł się pod szklanką.Na dobrze rozgrzany smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną
Kulinarny karnet Christopherazimno SKŁADNIKI: ser biały - 3 kostki śmietana 18% -2 kubki po 400 g żelatyna 4 łyżki mleko 100 ml cukier brązowy -2 łyżki galaretka niebieska-1 opak galaretka wiśniowa -1 opak galaretka agrestowa -1 opak rodzynki -2 łyżki biszkopty okrągłe - 1 paczka PRZYGOTOWANIE: Galaretki rozpuszczamy w 1 szkl gotowanej wody,każdą oddzielnie,odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuścić(...)wyłożyć biszkopty,na biszkopty masę serową,wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać galaretkę niebieską,masę serową,galaretkę agrestową,masę serową. Na masie serowej ułożyć rodzynki i zalać galaretką wiśniową,odstawić na 3 godz. do stężenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusijajek 1 - szkl cukru 1 - szkl mąki 1 - łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 - łyżki kakao tłuszcz do formy KREM 750 ml - śmietany czekoladowej 30% 1 - słoik dżemu wiśniowego 2- śmietan fix PONCZ 1/2 szkl przegotowanej wody 2 - łyżki soku z cytryny 1 - łyżeczka cukru 2 - łyżki spirytusu DODATKOWO: 3 - łyżki mielonych orzechów laskowych wiśnie kandyzowane PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka(...)Składniki ponczu połączyć, wymieszać. KREM: Dobrze schłodzoną śmietanę czekoladową, ubić na sztywno, dodać śmietan fix, dalej ubijać. PRZEŁOŻENIE TORTU: Krążki ciasta nasączyć ponczem. Pierwszy i drugi krążek posmarować dżemem wiśniowym i kremem czekoladowym. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boku tortu, posmarować kremem śmietanowo czekoladowym. Boki tortu obsypać orzechami laskowymi. Tort udekorować kleksami kremu czekoladowego i wiśniami kandyzowanymi. Smacznego
Kuchnia DanusiKawa i deser w jednym? Dlaczego nie? Idealna kawa na mecz Polski... po wypiciu kawy mamy do zjedzenia pyszną, wiśniową galaretkę :) Aż chce się krzyczeć: Polskaaa białoo - czerwooniii... Składniki: 3 łyżeczki galaretki wiśniowej, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka cukru, 100 ml zimnego mleka. Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i odstawiamy w szklance
Aga w kuchniborówek, 1/2 budyniu waniliowego Dr. Oetker, 200 ml mleka, 2 łyżeczki cukru pudru, 2 żółtka, 100 g masła, 3 łyżeczki galaretki wiśniowej Dr. Oetker. Przygotowanie: ciasto : Z margaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 30 min do lodówki lub na 15-20 do zamrażarki(...)ognia, cały czas mieszając. Żółtka ubijamy z cukrem i posiekanym masłem. Dodajemy budyń i miksujemy. Wkładamy po 2 łyżeczki kremu budyniowego do babeczek. Dekorujemy borówkami i polewamy tężejącą galaretką wiśniową. Chłodzimy w lodówce
Aga w kuchniSkładniki: 100 g ryżu białego, 1,5 szklanki mleka, 1 łyżka miodu Miody Wileńskich , 2 łyżki dżemu wiśniowego, chipsy kokosowe Skworcu . Przygotowanie: Ryż gotujemy w mleku. Jeśli gotujemy w woreczku to po 5 minutach rozrywamy woreczek i wysypujemy ryż, tak by cały był pokryty mlekiem. Mieszamy, żeby nie przypalił się do garnka. Następnie miksujemy ryż blenderem, dodając łyżkę(...)miodu. Przekładamy do szklanki, odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu nakładamy dżem wiśniowy i dekorujemy chipsami kokosowymi
Aga w kuchni