kasztany, serwowanych z winem i szampanem, na wszystkich świątecznych stołach gości obowiązkowo bûche de Noël , czyli bożonarodzeniowe polano. Ten ulubiony świąteczny deser Francuzów nawiązuje do dawnej tradycji rozpalania w Wigilię w domowych kominkach dużej kłody drewna, która ogrzewała domy przez całe święta. Symbolizowała ona dobrobyt i zdrowie mieszkańców domu w Nowym Roku. Francuska świąteczna kłoda do złudzenia przypomina polską roladę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamoże suszone gruszki, jabłka? Podzielcie się swoimi ulubionymi mieszakami w komentarzu! Dla kogo: dla szukających alternatywy dla kompotu z suszonych śliwek dla kochających suszone figi dla tych, da których Wigilia bez kompotu z suszu nie może się odbyć Składniki: 250g suszonych śliwek 250g suszonych fig 2 łyżki cukru laska cynamonu sok i skórka z cytryny Wykonanie kompotu figowego: Figi gotować
Mania Wypiekaniawiem, znowu! ;) Ale przepis na rybkę jest tak prosty i smaczny, że może ktoś z Was, zechce spróbować w świąteczny czas, może nawet na mniej tradycyjnie polską wigilię? W każdym razie polecam dodać go do przepisów, które koniecznie trzeba wypróbować. Dorada szybciutko się gotuje, jest delikatna, przyjemnie kleista, nie ma zbyt wielu ości, harmonijnie komponuje się ze wszystkimi dodatkami. Podobno
Pichceniomaniastół bez mieszania z sosem, którego każdy sam na talerzu doda tyle, ile sam chce. Dzięki temu także i kolejnego dnia, (a święta nie kończą się przecież na Wigilii), sałatka będzie nadal świeża, jakby była zrobiona przed chwilą. Składniki sałatki: 1 puszka groszku Bonduelle 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle 1 większe jabłko 5-6 pojedynczych filetów śledziowych solonych
Codzienna kuchnia niecodziennaŚledzie w sosie salsa to idealna przekąska na wigilijny stół. Pyszne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw zasmakują pewnie nie jednemu z Was :) Więcej przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie znajdziecie tutaj: Przepisy na Święta . Przepis pochodzi z bloga Marta Gotuje. Śledzie w sosie salsa – Składniki: 500 g płatów śledziowych 2 łyżki oleju […] The post Śledzie
Kulinarne PrzebojeW Święta Bożego Narodzenia przygotowujemy tradycyjne potrawy, których nie może... Artykuł Bożonarodzeniowa Kutia pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEdosyć krokietów z kapustą i pieczarkami. Mam dosyć pierogów z kapustą i grzybami. Uwielbiam mięso. Po bezmięsnej wigilii czekam tylko na okazję by zasiąść do świątecznego stołu z kubkiem gorącego barszczu w jednej ręce i pasztecikiem (koniecznie mięsnym w drugiej. Nadzienie zrobione z wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek wyszło przepyszne. Jest bardzo aromatyczne i zadowoli nawet najbardziej wybredne kubki
Pobite gary Barbarytego przepisu dość dobrze się zagniata i fajnie się z nim pracuje jak na brak glutenu. Mają również jeszcze jedną zaletę — można je upiec nawet na dzień przed Wigilią i nie połamać zębów. Pierniczki te możecie również zrobić w wersji raw — wystarczy po wycinaniu kształtów ich nie piec. ;) * SKŁADNIKI na 2 blaszki bezglutenowych pierniczków 300 g daktyli 200 g mielonych
Food SquareWigilii zostało raptem jedenaście dni. Ciężko w to uwierzyć, gdy patrzy się na listopadowy krajobraz za oknem i słucha bębnienia deszczu o dach. Zdegustowana pogodą, postanowiłam czym prędzej wprowadzić świąteczną atmosferę w domu. Wybraliśmy się więc z C. na poszukiwania choinki. Oczywiście, w tym roku musiała być zupełnie wyjątkowa. Przecież to nasze pierwsze Święta w nowym domu! I skoro
Pożeraczka, czyli raz adobrzepracy wstępował do Centrali rybnej, a było wówczas w czym wybierać : dorsze, flądry, mintaje, halibuty i zielonoościste belony. To tylko niektóre gatunki, które utkwiły mi w pamięci. W wigilię za to na stole królował śledź i ryby słodkowodne. Dziś pokażę przepis na najprostszego śledzia, który może potem być bazą do sałatek lub innych przepisów czyli śledzia w oleju. Ja dodaję
Wiem co jemDziś przedstawiam pomysł na szybką, bezmięsną sałatkę na wigilię. Proste smaki, które polubi każdy kto lubi śledzenie:). Bo co jak co, ale groszek i ziemniak pasują do niego idealnie! 400g śledzi w oleju 4 duże ziemniaki 1 puszka groszku 1 cebula czerwona 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Śledzie odsączamy z oleju, myjemy i osuszamy. Kroimy
Szefowa kuchniPierwszą tegoroczną wigilię mam już za sobą. Z końcem listopada uczestniczyłam w bardzo smacznych warsztatach z marką Galeo . Galeo to producent przypraw i mieszanek przypraw do potraw. A jak wiadomo, bez przypraw nie ma smaku...a już na pewno nie ma tyle smaku co z przyprawami. Świąteczne dania, ale i codzienne gotowanie, nie obędą się bez dodatku podstawowych przypraw. Teraz
kolorowotorcikowośledzie jadłam po raz pierwszy kilka lat temu, podczas wigilii w pracy. Każdy z nas przyniósł coś do jedzenia, koleżanka przyniosła śledzie z chrzanem, a ja po prostu oszalałam na ich punkcie. Śmietana, chrzan, drobno posiekana cebulka i sporo drobno pokrojonego jabłka stanowi świetne tło dla słonych kawałków śledzi. Polecam wszystkim, którzy lubią śledzie na ostro. 5 filetów śledziowych typu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieOpis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła 6 łyżek
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne