wigilie - 1000 przepisów (strona:5/67)

Bez tego nie wyobrażam sobie Świąt... 175

Nikt nie wiedział, że ujawniła mi się najbardziej skrywana tajemnicę Świąt. W reszcie udało mi się rozpoznać ten donośny głos, słyszany przecież tak często, nie to tylko w Wigilię.  No i ta wskazówka w postaci karafki na wino , którą ON chwytał na odchodne w dłonie, by zaczerpnąć odrobiny ulubionego trunku, na rozgrzanie nadwyrężonego nieco życzeniami gardła. Na co dzień(...)stała na stoliczku pod oknem, w sypialni moich dziadków . Tylko w Wigili ę emigrowała na centralne miejsce świątecznego stołu. Gdy w pewnym momencie zaczął ON omijać w Wigilię nasze mieszkanie, mama tłumaczyła to tym, że Mikołaj ma dziś dużo roboty i pewnie wpadnie do nas, jak będziemy spać. Nie było mi wcale przykro, tajemnica była mi przecież znana. Centralne miejsce

Grunt to przepis!
Najlepsze przepisy na śledzie. Wigilijne śledzie. 594

polskiej kuchni, który od lat niepodzielnie króluje podczas wigilijnej kolacji. Gdy przychodzi grudzień Piotrek jest w swoim żywiole, wtedy zaczyna tworzyć swoje śledziowe przepisy, którymi chce zabłysnąć podczas rodzinnej Wigilii. U mnie w domu też jadało się śledzie podczas Wigilii, ale przeważnie w postaci rolmopsów z ogórkiem i śledzia w śmietanie z tartym ogórkiem, jabłkiem i cebulą. To były nasze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka śledziowa z burakiem 104

mnie rewelacja, bardzo dobry smak. Spróbowałam dzisiaj i zamierzam zrobić na wigilię. Filety śledziowe pokroić w mniejsze kawałki, jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę, ogórki i jabłko również. Buraka ugotować, ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko delikatnie wymieszać. W oryginale jest szynka gotowana pokrojona w kostkę, ale nie jest to konieczne. To już zależy(...)osobiście wolę na wigilię bez szynki. Majonez wymieszać ze śmietaną i wlać do sałatki. Wstawić do lodówki, podawać z chlebkiem lub bułeczką. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki 836

Czas tak szybko pędzi, że nawet się nie obejrzycie a tu trzeba będzie przygotowywać potrawy na Wigilię i Boże NARODZENIE. Dlatego polecam mój kolejny zbiór świątecznych przepisów, tym razem na Świąteczne serniki, czyli ciasta, których głównym składnikiem jest twaróg lub ser twarogowy. Serniki przygotowane według naszych sprawdzonych przepisów są bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie, puszyste i nie opadają. Mają różne smaki(...)polewą czekoladową i migdałami – jest lekki, puszysty, pełen bakalii, rozpływa się w ustach, na wierzchu jest polewa czekoladowa i słupki migdałów. Ten Sernik piekę najczęściej dzień przed Wigilią, gdyż jest najlepszy po 1-2 dniach od upieczenia. 2. Seromakowiec na kruchym spodzie / Seromak- ciasto, które łączy w sobie ser, mak i kruche ciasto. Jeśli ktoś uwielbia serniki lub makowce

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernik staropolski (długo dojrzewający) 176

termin ważności”, po upieczeniu może stać kilka tygodni zawinięty w ściereczkę i nadal będzie smaczny, można go mrozić. Ciasto trzeba przygotować w listopadzie, a upiec na tydzień przed Wigilią. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje wypieki . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g miodu naturalnego np. akacjowego 1 szklanka cukru 250 g masła(...)placka), na to położyć coś ciężkiego (u mnie 3 bardzo grube i ciężkie deski). Ma się tak „spłaszczać” przez 2 dni. W dzień podania: np w Wigilię placki pokroić na 3 duże prostokąty i przyozdobić. Polewa: 150 gr gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki płatki migdałowe Śmietanę podgrzać w garnuszku, aby była bardzo gorąca, prawie wrząca. Wrzucić połamaną

moj przepis na
Racuchy – mięciutkie i puszyste 152

kilka ładnych lat. Zanim jednak wszedł na stale do jadłospisu, nie obyło się bez wpadki. Pamiętam 5-6 lat temu kiedy chciałam zabłysnąć przed rodziną i zrobić racuchy na Wigilię niestety okazały się totalną klapą – twarde, niesmaczne. Porażki mnie nie zniechęcają, a wręcz zachęcają do doskonalenia. Tym razem przed podaniem racuchów wcześniej przepis wypróbowałam i wpadki nie było. Miękkie(...)puszyste, a pomimo dużej ilości cukru pudru nie są za słodkie. Nie wiem jak u Was – u mnie na Wigilię racuchy podawane są bez dodatku jabłek, ale jeśli je robię na co dzień to z kawałkami jabłek posypanymi cynamonem. Przepis poniżej : Na około 25 racuchów potrzeba : Na rozczyn drożdżowy: 10 g. świeżych drożdży 2 łyżeczki mąki pszennej łyżeczka cukru

Niebieski kubek z kawa
Wigilia i Boże Narodzenie - przepisy w jednym miejscu 176

Kochani na blogu od dzisiaj zakładka - Wigilia i Boże Narodzenie - przepisy na śledziki i inne ryby, mięsiwa i słodkości - w jednym miejscu :) Przepisów będzie oczywiście przybywać - zapraszam :) Zaglądajcie

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych 177

piątek 12 grudnia, odbyła się Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych w której miała przyjemność brać udział. Było to naprawdę niesamowite spotkanie w cudownym gronie i przy pysznym jedzeniu...było idealnie... Spotkanie odbyło się w jednej z lubelskich restauracji gdzie przy wspólnym stole zasiadły takie osoby jak : Organizatorki : Edyta z http://www.pasjasmaku.com/ Marta z http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/ Oraz: Małgosia z bloga(...)przystało na blogerów kulinarnych musieliśmy spróbować każdej z potraw dzięki czemu z restauracji wręcz się wytoczyliśmy Nasze wspaniałe organizatorki - Edyta i Marta - zapewniły także, jak przystało na prawdziwą Wigilię, góry prezentów za które chciałam bardzo podziękować Mam nadzieję, że wspólne spotkania przy pysznym jedzeniu, nie tylko z okazji świąt, staną się wkrótce naszą tradycją bo nic tak nie cieszy

sierotka maRysia w kuchni
piernik sześciotygodniowy (staropolski) 173

podaję przepis po zmianach bo wreszcie udało mi się zrobić przełożenie, które mi odpowiada. Ciasto musi leżakować w chłodnym miejscu od 2 do 6 tygodni. Na cztery dni przed wigilią piecze się blaty i przekłada, a dzień przed polewa polewą. Ciekawostka dotycząca tego wypieku, jaką gdzieś podsłyszałam mówi, że dawniej ciasto na piernik zarabiano w dniu urodzin córki, następnie(...)czasem zgęstnieje. Wyrobione ciasto umieścić w szklanym lub kamionkowym naczyniu, owinąć ściereczką i umieścić w lodówce lub chłodnym miejscu na 6 tygodni. Dojrzałe ciasto na cztery dni przed wigilią podzielić na cztery części, każdą rozwałkować, upiec na papierze do pieczenia ( w 180*C około 15 minut). Przełożyć dowolnie. Ja przełożyłam powidłami i masa grysikową. Przełożenie: 2 słoiczki gęstych  powideł

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Krokiety z kapustą i grzybami 174

Wigilię zawsze jest mnóstwo pracy z przygotowaniem wieczerzy. Można jednak ułatwić sobie życie i część potraw przygotować wcześniej. Ja tak robię właśnie z krokietami, które u nas są dodatkiem do czystego barszczu. Robię je tydzień przed świętami i zamrażam. Rano w Wigilie wyjmuję je z zamrażarki i obsmażam bezpośrednio przed podaniem. Smakują tak samo jak świeżo zrobione. Polecam." Krokiety

Wiem co jem
świąteczne migawki 127

posmarowałam wafle ryżowe dżemem i zagryzłam sernikiem. Szkoda, że to wszystko wydarzyło się dzisiaj, tak poprosiłabym Mikołaja o nową gofrownicę... Okej, koniec już tych negatywnych myśli, przecież wczoraj była Wigilia! :) Mam nadzieję, że wieczór minął Wam bardzo miło, w rodzinnym gronie, przy rozmowach, śmiechu i oczywiście, że kolacja była smaczna :) I zapomniałam! Że odwiedził Was Mikołaj :) U mnie był(...)kapustą  grzybami, w końcu udało mi się zrobić falbankę!  Choinkę kupiliśmy dopiero wczoraj (oczywiście żywą w doniczce, którą później wysadzimy u babci :)), a ubraliśmy przed samą Wigilią. Nawet trochę poczułam świąteczny klimat o co trudno jakoś było w tym roku...  Simba po raz pierwszy widział choinką i był nią bardzo zainteresowany...A może bardziej ozdobami na niej

breakfast of dreams
wigilijne uszka z grzybami 437

wszelkiego rodzaju kluskami/pierogami nigdy nie przepadałam - ale teraz się to zmienia :)) i zamiast uszek w moim barszczu zawsze miałam sporo kawałków buraczków :) W tym roku jednak chciałam aby nasza Wigilia była całkowicie domowa i wszystkie potrawy wyszły z naszej kuchni, a żadna ze sklepu :) I w ten oto sposób zmotywowałam się do ulepienia uszek. Jest to praco i czasochłonne zajęcie(...)się tym pysznym daniem! Uszka, jak pisałam, robiłam po raz pierwszy więc do idealnego wyglądu nieco im brakuje, ale w smaku są obłędne! :) Dobrze jest zrobić je jeszcze przed Wigilią, kiedy macie trochę wolnego czasu i zamrozić. Nie ma znaczenia, czy mrozicie je ugotowane czy surowe. Najważniejsze, aby postawić je płasko na desce do mrożenia w odstępach, tak aby się

chili & sugar
Uszka z grzybami do świątecznego barszczyku 141

minut. Podajemy oczywiście z pysznym, klarownym wigilijnym barszczem, na który przepis już niedługo. ;) Wskazówka do mrożenia: By nie zagrzebywać się w robocie ze wszystkim na raz, zaraz przed wigilią, część dań przygotowuję wcześniej i mrożę. Z mrożeniem pierogów często jest problem, więc aby mieć pewność, ze żadne z uszek się nie przyklei, posypuję duży talerz sporą ilością mąki, a zanim(...)zamrażarki, mrożę kilka godzin. Po tym czasie swobodnie odczepiam uszka od talerza i przekładam wszystkie do woreczka, by zajmowały w zamrażarce mniej miejsca. Przechowuję je bez szwanku do wigilii, w którą to będziemy rozkoszować się ich pysznym smakiem

Kuchenna Kontrrewolucya
Cebulaki drożdżowe- ślimaki 150

Tradycyjne drożdżowe ślimaczki, idealnie smakują z barszczem- podane np. na Wigilię Składniki: ½ kg mąki 2 jajka 1 łyżka margaryny 4 dag drożdży 3 duże cebule ½ kostki margaryny „palmy” sól pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 1 szklanka ciepłego mleko z wodą Przygotowanie: Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać do mąki razem z jajkami  i 1 łyżką rozpuszczonej margaryny(...)piekarnika posmarować resztą stopionej margaryny od góry.  Wstawić do gorącego piekarnika i upiec na rumiano w temperaturze 200 stopni około pół godziny. Podawać z barszczem np. na Wigilię, możemy również cebulę podsmażyć z pieczarkami

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania